Taidelainaamoa koskeva sopimus Turun kaupungin ja turkulaisten taiteilijajärjestöjen välillä

 

1. Sopijapuolet

Turun kaupungin kulttuuritoimi /Turun museokeskus, Taide ja visuaalinen kulttuuri -yksikkö (jäljempänä Kaupunki)

Y-tunnus: 0204819-8

Yhteyshenkilö: Riitta Kormano, intendentti p. 050–3710 254

Turkulaiset taiteilijajärjestöt Arte ry, Turun Taidegraafikot ry, Turun taiteilijaseura ry ja Jöötti ry. (jäljempänä Taiteilijajärjestöt)

Yhteyshenkilö: Taiteilijajärjestöjen puolesta Kauko Koskelin, Taidelainaamon kirjanpitäjä, Tilitoimisto D & K -tilit, p.02–2425150 tai 040–5016517

Yhteyshenkilöiden tehtävänä on seurata ja valvoa sopimuksen toteutumista ja tiedottaa siitä oman organisaationsa sisällä ja toiselle sopijapuolelle. Yhteyshenkilön vaihtumisesta on heti ilmoitettava toisen sopijapuolen yhteyshenkilölle kirjallisesti.

Sopimukseen liittyvät ilmoitukset on tehtävä kirjallisesti toisen sopijapuolen yhteyshenkilölle.

2. Sopimuksen tausta ja tarkoitus

Turun kaupungin kulttuuritoimen ja turkulaisten taiteilijajärjestöjen yhteistoimintaan perustuva Turun taidelainaamo on toiminut vuodesta 1994 Vanhalla suurtorilla. Se tukee taiteilijoiden työtä tarjoamalla teoksille matalan kynnyksen vuokraus- ja myyntikanavan sekä antamalla taiteilijoiden yhteiskäyttöön erilaisia laitteita ja palveluita. Kulttuurikeskuksen johtaja Elli Oinonen-Eden teki päätöksen 22.3.1994 § 9 taidelainaamotoiminnan aloittamisesta turkulaisten taiteilijajärjestöjen kanssa. Sen mukaisesti Turun kaupunki on tukenut toimintaa välillisesti mm. tarjoamalla toiminnalle tilan ja työvoimaa. Taidelainaamotoiminta on kaupunkilaisille tarjottu taidealan erityspalvelu, joka kohottaa myös kaupungin imagoa vireänä kulttuurikaupunkina.

Taidelainaamotoimintaa koskeva sopimus on vanhentunut, koska Taidelainaamo siirtyi vuoden 2009 alun organisaatiomuutoksen myötä Turun kulttuurikeskukselta Turun museokeskuksen hoidettavaksi. Toiminnan käytännön töiden organisoimisesta vastaa Turun museokeskuksen Taide ja visuaalinen kulttuuri -yksikkö. Tämän sopimuksen tarkoitus on tehdä Taidelainaamon nykytilannetta vastaava sopimus kaupungin ja taiteilijajärjestöjen välillä taidelainaamotoiminnan jatkuvuuden varmistamiseksi.

3. Sopimuksen voimassaolo

Tämä sopimus on voimassa toistaiseksi. Kaupunki on sitoutunut järjestämään Taidelainaamoon työllistettyä työvoimaa niin pitkään, kuin työllistämistukijärjestelmä on voimassa Turun kaupunginvaltuuston kulloinkin osoittamien määrärahojen puitteissa.

4. Osapuolten yhteistyö

Kaupunki ja Taiteilijajärjestöt tekevät kulttuuriyhteistyötä Taidelainaamotoiminnan välityksellä. Toiminta on Turku-sopimuksen ja kaupungin hyvinvointiohjelmakokonaisuuden sekä kulttuurilautakunnan ohjelman ja kaupungin sekä kulttuurilautakunnan arvojen mukaista.

Taidelainaamon yhteistyöelimenä toimii Kaupungin ja kaikkien Taiteilijajärjestöjen edustajista koostuva Taidelainaamotoimikunta, joka kokoontuu Taidelainaamossa kerran kuukaudessa tai tarvittaessa. Kokouksessa käsitellään Taidelainaamoa koskevia yleisiä asioita ja päätetään Taidelainaamon talouteen liittyvistä kysymyksistä. Selvyyden vuoksi todetaan, että Taidelainaamotoimikunnalla tai siihen nimetyllä kaupungin edustajalla ei ole toimivaltaa päättää sellaisista Taidelainaamon talouteen liittyvistä asioista, jotka lisäävät kaupungin vastuita tai menoja.

5. Taidelainaamon taiteellinen vapaus

Taidelainaamon taiteellisesta linjasta päättävät Taiteilijajärjestöt Taidelainaamotoimikunnan kokouksessa. Ripustuksen, esitteiden ja internet-verkkosivujen yms. suunnittelussa voidaan käyttää myös kaupungin apua.

6. Taidelainaamotoimintaa koskeva vastuunjako

Kaupungin vastuut:

TilatTurun kaupunki luovuttaa korvauksetta kulloinkin osoittamansa tilat Taidelainaamon käyttöön. Kaupunki vastaa tilojen siivouksesta ja tarvittavista korjauksista.
Työvoima

Turun kaupunki kustantaa Taidelainaamoon yhden työntekijän, joka kuuluu Museokeskuksen Taide ja visuaalisen kulttuuri -yksikön henkilökuntaan. Lisäksi kaupunki on sitoutunut järjestämään Taidelainaamoon 1-3 työllistettyä työntekijää / työharjoittelijaa kunnallisen sekä valtionhallinnon työllistämispolitiikan puitteissa edellyttäen, että kaupunginvaltuuston osoittamaa työllistämismäärärahaa on käytettävissä. Kaupunki on sitoutunut järjestämään Taidelainaamoon työllistettyä työvoimaa niin pitkään, kuin työllistämistukijärjestelmä on voimassa.

Kaupungin kustantama työvoima hoitaa taideteosten vuokraamiseen liittyvät käytännön toimenpiteet ja teostietojen päivittämisen internetsivuille. Kaupunki vastaa henkilökunnan työaikajärjestelyistä, työterveyshuollosta ja vakuutuksista normaalin toimintansa puitteissa.

Lisäksi kaupungin edustaja toimii Taidelainaamotoimikunnan puheenjohtajana edistäen samalla Taidelainaamon roolia osana Turun taiteen kentän toimintaa.

IrtaimistoKaupunki kustantaa Taidelainaamon käyttöön puhelimen ja puhelinliittymän, kaksi tietokonetta ja internet-yhteydet mukaan lukien atk-tuen, tavallisesti käytössä olevat ohjelmistot ja niiden päivitykset. Lisäksi kaupunki kustantaa Taideteosten lainaamiseen liittyvät postimaksut.
Tiedotus ja toimintakertomusKaupunki tiedottaa Taidelainaamon toiminnasta samoissa yhteyksissä kuin se tiedottaa Vanhan Suurtorin toiminnasta. Kaupunki tiedottaa Taidelainaamon toiminnasta myös omilla internetsivuillaan. Kaupunki vastaa Museokeskuksen Taide ja visuaalinen kulttuuri -yksikön toimesta Taidelainaamon vuosittain Kulttuurilautakunnalle esitettävästä toimintakertomuksesta osana Museokeskuksen toimintakertomusta.

Taiteilijajärjestöjen vastuut:

TyövoimaTaiteilijajärjestöjen palkkaama kirjanpitäjä hoitaa vuokraustoiminnan laskutuksen ja tilitykset.
MaksuliikenneTaiteilijajärjestöt vastaavat maksuliikenteestä sekä maksuliikenteen edellyttämästä maksupäätteestä, pankkikuluista ja luottotietojen kyselyistä. Taidelainaamotoiminnalla on Taiteilijajärjestöjen pankkitileistä erillinen pankkitili. Taiteilijajärjestöt vastaavat teosten vuokraustietokannan ylläpidosta.
IrtaimistoTaiteilijajärjestöt vastaavat Taidelainaamon irtaimistosta, vuokrattavien teosten esilläpitoon ja säilytykseen tarvittavasta kalustosta sekä muista tietokoneista, kopiokoneesta, kameroista, toimistotarvikkeista jne.
TiedotusTaiteilijajärjestöt vastaavat Taidelainaamon internetsivujen sisällön tuotannosta, ylläpidosta ja kustannuksista. Taiteilijajärjestöt vastaavat myös siitä, että taiteilijoilta on hankittu teosten esillä pitoon ja julkaisemiseen tarvittavat suostumukset.
TalousTaidelainaamon talous hoidetaan itsenäisesti ja erillään kaupungin taloudenpidosta. Taiteilijajärjestöt vastaavat Taidelainaamon kirjanpidon järjestämisestä ja tilinpäätöksen tekemisestä. Taidelainaamotoimikunta päättää tulojen ja tappioiden jakamisesta sekä tilinpäätöksen hyväksymisestä. Turun Taiteilijaseura ry sitoutuu tekemään nimissään muut sellaiset toiminnan vaatimat sopimukset, joita ei ole mainittu tässä sopimuksessa.
VakuutuksetTaiteilijajärjestöt vastaavat teosten vakuuttamisesta provisiotulojen varassa. Vakuutus kattaa taideteosten myyntiarvon mukaisen hinnan, jos teoksiin syntyy vaurioita, taideteos katoaa tai tuhoutuu Taidelainaamossa. Vuokraaja vastaa lainatun taideteoksen vakuutuksesta mahdollisen vaurioitumisen tai varkauden varalta. Korvaus suoritetaan taiteilijalle täysimääräisesti teoksen myyntihinnan mukaan. Taidelainaamotoimikunnan päätöksellä voidaan pienemmät taideteosten tai kehysten vauriot korvata taiteilijalle myös Taidelainaamon toiminnasta koostuvista provisiotuloista. Jos taideteos vaurioituu vuokraajalla tai Taidelainaamon tiloissa teoksen tekniikasta tai kehysten huonosta kunnosta johtuen, vastuu korjauksista on teoksen omistavalla taiteilijalla.

7. Taidelainaamon toimintakertomus ja taloudenhoidon periaatteet

Taidelainaamon toimintakertomus kirjoitetaan Turun museokeskuksen, Taide ja visuaalinen kulttuuri -yksikön toimintakertomukseen, joka tuodaan kulttuurilautakunnan tarkastettavaksi vuosittain.

Taidelainaamotoiminnasta kertyvät tulot käytetään ensisijaisesti taidelainaamotoiminnasta aiheutuvien menojen kattamiseen. Mahdollinen ylijäämä jakautuu osapuolille näiden taidelainaamotoimintaan maksamien kustannusten suhteessa, ellei Taidelainaamotoimikunta ole päättänyt käyttää niitä muulla tavoin tai siirtää sitä käytettäväksi seuraavalla tilikaudella.

8. Taidelainaamotoiminnan kirjanpito ja tilinpäätös

Taidelainaamo pitää tuloistaan ja menoistaan ajantasaista erillistä kirjanpitoa kirjanpitolain edellyttämällä tavalla. Taidelainaamon talouden kirjanpitoa hoitaa taiteilijajärjestöjen palkkaama kirjanpitäjä.

Taidelainaamon talous käydään läpi neljä kertaa vuodessa Taidelainaamokokouksessa. Tilinpäätös vahvistetaan edustajien allekirjoituksilla.

Kaupungilla on oikeus tarkastaa Taidelainaamon kirjanpitoa siltä osin kuin se on tarpeen tämän sopimuksen noudattamisen toteamiseksi.

9. Sopimuksen irtisanominen ja purkaminen

Kullakin osapuolella on oikeus koska tahansa irtisanoa tämä sopimus ilmoittamalla siitä kirjallisesti vähintään kuusi kuukautta etukäteen toisille osapuolille.

Mikäli joku sopimuksen osapuolista laiminlyö tässä sopimuksessa määriteltyjä vastuitaan on Kaupungilla tai Taiteilijajärjestöillä oikeus välittömästi purkaa tämä sopimus. Muilla osapuolilla on lisäksi oikeus purkaa tämä sopimus välittömästi sellaisen osapuolen osalta, joka on todettu ulosmittauksessa varattomaksi tai josta on vireillä velkasaneeraus- tai konkurssihakemus.

Sopimuksen purkaminen on tehtävä kirjallisesti.

10. Ilmoitusvelvollisuus

Sopijapuolen tulee ilmoittaa viipymättä kirjallisesti toiselle osapuolelle asioista, joilla on sopimussuhteen tai sopimuksen täyttämisen kannalta olennaista merkitystä.

11. Sopimuksen muutokset

Sopijapuolet voivat muuttaa tätä sopimusta kirjallisesti, muut muutokset ovat mitättömiä. Muutokset tulevat voimaan, kun molemmat osapuolet ovat ne asianmukaisesti hyväksyneet ja osapuolten toimivaltaiset edustajat ovat allekirjoittaneet muutosta koskevan lisäyksen sopimukseen.

12. Oikeuspaikka

Tästä sopimuksesta mahdollisesti aiheutuvat erimielisyydet pyritään ensisijaisesti ratkaisemaan sopijapuolten välisillä neuvotteluilla, mutta jos tässä ei onnistuta, erimielisyydet ratkaisee ensimmäisenä oikeusasteena Suomen lain mukaan Varsinais-Suomen käräjäoikeus.

13. Allekirjoitukset

Tätä sopimusta on tehty kaksi samansisältöistä kappaletta, yksi kummallekin osapuolelle.

Turussa,

Turun kaupungin kulttuuritoimi

 

Kulttuurijohtaja Minna Sartes
 
 
Arte ry
 
 
Turun Taidegraafikot ry
 
 

Turun Taiteilijaseura ry

 

Jöötti ry