Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kulttuurilautakunta8819.09.20184

10473-2018 (00 01 01)

Avustusten ja apurahojen jakorakenne, periaatteet ja ohjeet vuodelle 2019 ja siitä eteenpäin

Tiivistelmä:

Kulttuurilautakunta päättää avustus- ja apurahakategorioista sekä avustusohjeesta

Kultlk § 88

Vapaa-aikatoimialan hallinto, kulttuurisihteeri Mette Karlsson 13.9.2018:

Kaupunginhallitus on 4.4.2016 § 143 päättänyt kaupunkitasoisesta avustusten yleisohjeesta. Kukin toimiala täydentää näitä yleisohjeita määrittelemällä oman vastuualueensa yhteisöille ja toimintaryhmille jaettavien avustusten sekä yksityisille henkilöille myönnettävien apurahojen ja stipendien muodot ja jakoperusteet.

Kulttuurilautakunta on 26.8.2009 § 154 päättänyt jakaa avustukset ja apurahat rakenteellisesti sopimuksen tehneisiin, ammattilaisiin ja harrastajiin. Tämä auttaa hahmottamaan avustusten ja apurahojen jakautumisen ammattitaiteilijoiden ja harrastajien välillä ja samalla linjaa kulttuurilautakunnan tehtävää turkulaisten ammattitaitelijoiden tukijana. Kulttuurilautakunta on 16.9.2015 § 123 hyväksynyt avustusten ja apurahojen jakorakenteen ja -perusteet vuodelle 2016 ja siitä eteenpäin.

Kulttuurilautakunnan vuoden 2019 avustusten ja apurahojen hakuaika on lokakuussa 2018. Ennen haun avaamista on syytä päivittää lautakunnan myöntämien avustusten ja apurahojen jakoperiaatteita sekä tarkentaa niihin liittyvää haku- ja raportointiohjeistusta liitteessä esitetyllä tavalla. Tavoitteena on, että selkeä ohjeistus hyödyttää avustuksen tai apurahan hakijaa sekä haku- että raportointivaiheessa.

Ohjeistus voidaan jakaa kahteen osaan. Ensimmäinen osa käsittelee yleisiä avustuksen ja apurahan hakemiseen, käyttöön ja raportointiin liittyviä ohjeita. Toinen osa sisältää avustusten ja apurahojen jaon kategorioihin, joissa on määritelty tarkemmat kriteerit hakijoille. Merkittävimpiä muutoksia ovat:

-       Aiemmin avustusten ja apurahojen saamisen edellytys on ollut, että hakijan kotipaikka on Turku. Päivitetyn ohjeen myötä avustuksia voidaan jatkossa myöntää myös yhteisöille, joiden kotipaikka ei ole Turku, mutta toiminta tapahtuu Turussa. Apurahaa voidaan edelleen myöntää vain turkulaisille henkilöille.

-       Mahdollisuus sisällyttää tilakustannuksia toiminta-avustusanomuksiin. Tilakustannuksiin myönnettävät tuet siirtyvät toimialoille 2019 lähtien ja ne anotaan jatkossa toiminta-avustusten yhteydessä kh 3.9.2018 § 331. Näin ollen avustusohjetta on syytä tältä osin muuttaa.

-       Kategorian 5 muutos. Aiemmin osallisuutta ja hyvinvointia edistäviä hankkeita on tuettu kategoriasta 5, nyt tämä mahdollisuus on siirretty osaksi kategoriaa 4. Kategoriaan 5 esitetään uutta avustusmuotoa, kehittämisavustusta. Kehittämisavustus myönnetään ammattitaiteilijoiden yhdistykselle. Se on tarkoitettu uudelle toimijalle toiminnan aloittamiseen tai jo olemassa oleville toimijoille uuden toimintamuodon kokeilemiseen ja kehittämiseen.

Oheismateriaali 1Avustusten ja apurahojen jakorakenne, periaatteet ja ohjeet (muutokset näkyvissä)

Liite 1Avustusten ja apurahojen jakorakenne, periaatteet ja ohjeet

Toimialajohtaja Minna Sartes:

EhdotusKulttuurilautakunta hyväksyy avustusten ja apurahojen jakorakenteen, periaatteet ja ohjeet vuodelle 2019 ja siitä eteenpäin liitteessä 1 esitetyn mukaisesti.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Asiaa kokouksessa alusti Mette Karlsson.

Jakelu

tiedKaupunginorkesteri
tiedVapaa-aikatoimiala, kirjastopalvelut
tiedVapaa-aikatoimiala, museopalvelut
tiedVapaa-aikatoimiala, toimialan hallinto
tpvKarlsson Mette


Liitteet:

Kultlk § 88
Liite 1:Avustusten ja apurahojen jakorakenne, periaatteet ja ohjeet