TURUN KAUPUNGIN KULTTUURILAUTAKUNNAN AVUSTUKSET JA APURAHAT

Avustuksen hakijan tulee olla turkulainen yleishyödyllinen yhdistys, säätiö tai voittoa tavoittelematon yritys, (kategoriat 1a, 1b, 2, 3, 4 sekä 5), työryhmä (kategoriat 2, 3, 4 ja 5), tai em. toimija, jonka toiminta tapahtuu Turussa. Apurahan hakijan tulee olla turkulainen yksityinen henkilö (kategoriat 6 ja 7). Avustuksia ja apurahoja ei myönnetä yksityisille elinkeinonharjoittajille eikä voittoa tavoitteleville yrityksille.

Avustukset ja apurahat tulee kohdentaa taiteellisen sisällön tuottamiseen. Toiminta-avustusanomuksiin (kategoriat 1a, 1b, 2 ja 3) voi sisällyttää myös toimitilakustannuksia. Avustuksia ei myönnetä laitehankintoihin, julkaisutoimintaan, tallenteisiin, opiskeluun, opinnäytteisiin, matkoihin tai asuihin. Apurahoja ei myönnetä tilavuokriin, matkoihin, laitehankintoihin, tallenteisiin, julkaisuihin, opintoihin, lopputöihin tai opinnäytteisiin. Avustukset ja apurahat ovat harkinnanvaraisia.

Avustusta tai apurahaa anovan tahon on pitänyt toimittaa selvitys edellisen vuoden avustuksen käytöstä asianmukaisesti. Mikäli selvitystä ei ole toimitettu tai se on puutteellinen, ei uutta avustusta tai apurahaa voida myöntää. Tarkemmat ohjeet selvityksestä sekä vaadittavista liitteistä eritellään kohdassa ”selvitys avustuksen tai apurahan käytöstä”.

Avustuspäätökset sekä ohje avustuksen käytön selvittämisestä lähetetään avustuksen tai apurahan saajalle kulttuurilautakunnan päätöksen jälkeen. Päätös ja ohje toimitetaan sähköisesti, jos hakija on avustus- tai apuraha-anomuksessaan antanut suostumuksensa sähköiseen tiedonantoon. Muussa tapauksessa päätös ja ohje toimitetaan kirjallisesti.

AVUSTUKSEN TAI APURAHAN HAKEMINEN

Turun kaupungin kulttuurilautakunnan avustusten ja apurahojen hakuaika on vuosittain lokakuussa. Anomuksen voi toimittaa suomen tai ruotsin kielellä.

Avustusta tai apurahaa haetaan sähköisessä järjestelmässä. Hakemuslomakkeessa esitettyihin kysymyksiin tulee vastata. Lisäksi on toimitettava vaaditut liitteet. Rekisteröityneet yhdistykset (yhdistysmuotoiset hakijat kategorioissa 1a, 1b, 2, 3, 4 ja 5) toimittavat avustusvuoden toimintasuunnitelman ja talousarvion sekä edellisen vuoden toimintakertomuksen ja tilinpäätöksen yhdistyksen vastuuhenkilöiden allekirjoittamana (tuloslaskelma ja tase sekä allekirjoitettu tilin- tai toiminnantarkastuskertomus). Työryhmät (työryhmämuotoiset hakijat kategorioissa 2, 3, 4 ja 5) toimittavat työsuunnitelman, kustannuslaskelman ja vastuullisten toteuttajien ansioluettelot. Yksityiset henkilöt (kategoriat 6 ja 7) toimittavat liitteinä ansioluettelon ja työskentelysuunnitelman. Muita kuin sähköisiä liitteitä (esim. työnäytteet, kirjat, cd-levyt, portfoliot, jne.) voi toimittaa myös postitse. Kaikissa liitteissä on mainittava hakijan nimi. Hakuajan päätyttyä saapuneita hakemuksia ei oteta käsittelyyn.

Kategorioissa 1, 2 ja 3 avustettavan tahon talous ei voi perustua ainoastaan kulttuurilautakunnan myöntämään avustukseen. Kulttuurilautakunnan myöntämän avustuksen osuus voi kattaa enintään 80 % avustettavan tahon menoista.

PÄÄTÖKSENTEKO

Avustukset ja apurahat esittelee vapaa-aikatoimialan toimialajohtaja ja päätökset tekee Turun kaupungin kulttuurilautakunta. Pääsääntöisesti kategoriat 1 ja 7 päätetään viimeistään avustusvuotta edeltävän vuoden joulukuussa, muut kategoriat avustusvuoden tammi- tai helmikuussa. Päätöksistä tiedotetaan kaikille hakijoille.

MAKSATUS

Avustus tai apuraha maksetaan päätöksen saatua lainvoiman. Pankkitilin omistajan tulee olla sama kuin avustusta anova taho. Yhdistyksille myönnettyjä avustuksia ei makseta yksityishenkilön henkilökohtaiselle tilille. Työryhmälle myönnetty avustus maksetaan työryhmän tilille tai hakijahenkilön pankkitilille, jolloin hän on henkilökohtaisesti vastuussa avustuksen käytöstä ja selvityksen teosta.

AVUSTUKSEN TAI APURAHAN KÄYTTÄMINEN

Myönnetty avustus tai apuraha tulee käyttää siihen tarkoitukseen ja sinä kalenterivuonna, johon se on myönnetty.

KILPAILUTTAMINEN (LAKI JULKISISTA HANKINNOISTA 348/2007)

Hankintoja tehtäessä yksityisiltä tavaran tai palvelun tuottajilta on otettava huomioon julkisia hankintoja koskevat säädökset. Lakia sovelletaan myös yksityisten yhteisöjen hankintoihin silloin, kun hankinnan tekemistä varten on saatu avustusta yli puolet hankinnan arvosta.

KÄYTTÖTARKOITUKSEN MUUTOS JA AVUSTUKSEN TAI APURAHAN PALAUTUS

Mikäli maksettua avustusta tai apurahaa ei voida käyttää myönnettyyn tarkoitukseen, hakijan tulee palauttaa maksettu avustus tai apuraha tai sen osa tai anoa kulttuurilautakunnalta etukäteen käyttötarkoituksen muutosta kirjallisesti vapaamuotoisella hakemuksella. Väärin käytetty avustus tai apuraha peritään takaisin.

Mikäli avustuksen tai apurahan saaja ei anna hyväksyttävää selvitystä saamansa avustuksen tai apurahan käytöstä määräaikaan mennessä, voidaan myönnetty avustus tai apuraha periä takaisin.

SELVITYS AVUSTUKSEN TAI APURAHAN KÄYTÖSTÄ

Avustuksen tai apurahan saaneiden on toimitettava kulttuurilautakunnalle selvitys avustuksen tai apurahan käytöstä. Selvitys toimitetaan sähköisessä järjestelmässä.

Työryhmät, jotka eivät ole rekisteröityneitä yhdistyksiä (työryhmämuotoiset avustuksensaajat kategorioissa 2, 3, 4 ja 5), sekä yksityiset henkilöt (kategoriat 6 ja 7) toimittavat selvityksen avustusvuoden viimeiseen päivään mennessä. Selvityksen tulee sisältää vapaamuotoinen selostus toteutuneesta työskentelystä, työskentelyn toteutunut kustannuslaskelma hakijahenkilön allekirjoittamana sekä dokumentaatio toteutuneesta työskentelystä (esim. valokuvia, kritiikkejä, lehtileikkeitä, jne.).

Rekisteröityneet yhdistykset (yhdistysmuotoiset avustuksensaajat kategorioissa 1a, 1b, 2, 3, 4 ja 5) toimittavat selvityksen avustusvuotta seuraavan vuoden kesäkuun loppuun menneessä. Selvityksen tulee sisältää yhdistyksen tilinpäätös yhdistyksen vastuuhenkilöiden allekirjoittamana (tuloslaskelma ja tase sekä allekirjoitettu tilin- tai toiminnantarkastuskertomus) sekä yhdistyksen toimintakertomus. Kulttuurilautakunnan avustuksen sekä muiden toimintaan saatujen yleisavustusten on näyttävä erillisinä kohtinaan tilinpäätöksen tulopuolella. Lisäksi on eriteltävä muut kyseiselle vuodelle saadut avustukset ja apurahat tuloslaskelmaa koskevissa liitetiedoissa.

Mikäli selvitystä ei ole toimitettu tai se on puutteellinen, voidaan avustus tai apuraha tai sen osa periä takaisin. Puuttuva tai puutteellinen selvitys on myös este seuraavan avustuksen tai apurahan myöntämiselle.

Avustusten käytön valvonta järjestetään niin, että jokainen avustuksia saaneen tahon toiminta ja talous voi joutua vuosittain tarkemmin tarkastettavaksi.

YHTEYSTIEDOT:

Postiosoite:

Turun kulttuurilautakunta
PL 248, 20101 Turku

Lisätietoja:

Kulttuurisihteeri Mette Karlsson: mette.karlsson@turku.fi / p. 040579 2770

Käyntiosoite:

Läntinen Rantakatu 1, 20100 Turku

 

Yhdistykset ja työryhmät voivat hakea avustuksia viidestä eri kategoriasta:

1. Taide- ja kulttuurilaitosten toiminta-avustukset (sopimuksen tehneille)

1 a. Toiminta-avustus

1 b. Taiteen perusopetus

2. Kulttuuri- ja taideyhteisöjen toiminta-avustukset

3. Kulttuurin harrastustoiminta-avustukset

4. Projektiavustukset

5. Kehittämisavustukset

 

Henkilökohtaisia apurahoja voi hakea kahdesta eri kategoriasta:

6. Taideapurahat

7. Aboa-apuraha

 

Sopimuksen tehneet: kategoria 1, taide- ja kulttuurilaitosten toiminta-avustukset

Sopimuksen tehneisiin toimijoihin kuuluu turkulaisia ammattitaiteilijoiden yhdistyksiä ja kulttuurilaitoksia, jotka ovat osoittaneet toimintansa vakiintuneeksi osaksi kaupungin kulttuurituotannon kenttää, ja jotka tukevat ammattilaisten työllistymistä tai ammattilaisten työn esille tuomista. Arvioinnin perusteena ovat taiteellisen laadun ja kokemuksen lisäksi vakiintunut toiminta, toiminnan pitkäjänteinen kehittäminen, jatkuvuus, yhteistyö muiden toimijoiden kanssa sekä muun rahoituksen laajuus. Sopimuksen tehneissä toimijoissa on myös alan koulutusta ja kansainvälisyyttä kehittäviä ja edistäviä tahoja.

Taiteen perusopetuksen avustukset on tarkoitettu sopimuksen tehneille toimijoille, joiden opetussuunnitelman kulttuurilautakunta on hyväksynyt. Arvioinnin perusteena ovat taiteellisen laadun ja kokemuksen lisäksi vakiintunut toiminta, toiminnan pitkäjänteinen kehittäminen ja jatkuvuus.

Sopimuskausi on kolmevuotinen, seuraava kausi on vuosille 2019-2021. Uusia sopimuskumppaneita ei oteta kesken sopimuskauden. Vapaa-aikatoimialan hallinto voi kutsua yhdistyksiä sopimusneuvotteluihin tai toimintansa vakiintuneeksi osoittanut taho voi hakea sopimusneuvotteluihin vapaamuotoisella anomuksella.

 

Ammattilaiset: Kategoria 2, kulttuuri- ja taideyhteisöjen toiminta-avustukset

Avustus on tarkoitettu turkulaisille yhdistyksille ja työryhmille, joiden taiteellista toimintaa ei tueta taide- ja kulttuurilaitosten toiminta-avustuksista (kategoria 1). Arvioinnin perusteena on kokemus ja tunnustus taiteellisesta työstä. Päätavoitteena on tukea ammattilaisten työskentelyä. Anomukseen voi sisällyttää myös toimitilakustannuksia. Avustus on tarkoitettu ainoastaan taiteellisen sisällön tuottamiseen, ei muihin kiinteisiin kuluihin, kuten laitehankintoihin.

 

Harrastajat: kategoria 3, harrastustoiminta-avustukset

Avustus on tarkoitettu turkulaisille taide- ja kulttuurityötä tekeville harrastusyhdistyksille ja -työryhmille, jotka tuottavat yleisölle avoimia tapahtumia Turussa. Avustus on tarkoitettu ainoastaan taiteellisen sisällön tuottamiseen, ei muihin kiinteisiin kuluihin, kuten laitehankintoihin, esiintymisasuihin tai -matkoihin. Anomukseen voi sisällyttää myös toimitilakustannuksia. Arvioinnin perusteena on asukkaiden hyvinvoinnin lisääminen, harrastaja- ja osallistujamäärät sekä toiminnan laatu. Avustusta ei ole tarkoitettu kaupunginosayhdistyksille.

 

Ammattilaiset: Kategoria 4, projektiavustukset

Avustus on tarkoitettu turkulaisille taiteilijaryhmille uusien ja innovatiivisten projektien toteuttamiseen sekä projekteille, joilla edistetään asukkaiden osallisuutta, yhteisöllisyyttä, hyvinvointia tai sosiaalista tasavertaisuutta taiteen ja kulttuurin keinoin. Avustus on kertaluontoinen ja tarkoitettu ensisijaisesti ammattilaisryhmille. Avustus on tarkoitettu ainoastaan taiteellisen sisällön tuottamiseen, ei muihin kiinteisiin kuluihin, kuten vuokrakuluihin tai laitehankintoihin. Projektiavustusta ei ole tarkoitettu toimijan, kuten yhdistyksen, yleisen toiminnan rahoittamiseen. Projektin tulee tuottaa taiteellinen tulos Turun kaupunkiin tai sen tulee luoda uusia malleja kulttuuripalveluiden tuottamiseen. Arvioinnin perusteena on taiteellisen laadun lisäksi innovatiivisuus, kaupungin vetovoiman lisääminen sekä projektin monipuolisuus, yhteistyö muiden toimijoiden kanssa sekä yhteistyökumppaneiden määrä. Projektiavustusta ei pääsääntöisesti myönnetä sellaiselle yhdistykselle tai taiteilijalle, joka saa jo avustusta tai apurahaa jostakin muusta kategoriasta.

 

Ammattilaiset: Kategoria 5, kehittämisavustukset

Kehittämisavustus myönnetään ammattitaiteilijoiden yhdistykselle. Se on tarkoitettu uudelle toimijalle toiminnan aloittamiseen tai jo olemassa oleville toimijoille uuden toimintamuodon kokeilemiseen ja kehittämiseen. Arvioinnin perusteena ovat taiteellinen laatu ja kokemus sekä erillinen kehittämissuunnitelma. Hakijan on kyettävä osoittamaan, miten kehitettävän toiminnan ja sen rahoituksen jatkuvuus suunnitellaan tehtävän myönnetyn kehittämisavustuksen jälkeen. Avustusta ei myönnetä laitehankintoihin. Kulttuurilautakunta voi harkintansa mukaan sitoutua kehittämisprojektin rahoittamiseen useammaksi vuodeksi. Tällöin asiasta solmitaan yhteistyösopimus.

 

Ammattilaiset: Kategoria 6 henkilökohtaiset taideapurahat

Henkilökohtaiset apurahat on tarkoitettu turkulaisille ammattitaiteilijoille taidealasta riippumatta. Apurahojen jakoperiaatteina ovat ammattilaisuus, taiteelliset perusteet sekä näyttö aiemmasta taiteellisesta työskentelystä. Apurahat on tarkoitettu ainoastaan taiteellisen sisällön tuottamiseen, ei muihin kuluihin, kuten tilavuokriin, matkoihin, laitehankintoihin, tallenteisiin, julkaisuihin, opintoihin, lopputöihin tai opinnäytteisiin. Apurahaa ei myönnetä samalle taiteilijalle kahta kertaa peräkkäin eikä henkilöille, joilla on yksi- tai monivuotinen valtion apuraha.

 

Ammattilaiset: Kategoria 7 Aboa-apuraha

Vuosittain myönnetään yhdelle turkulaiselle ammattitaiteilijalle alasta riippumatta Aboa-apuraha, joka on vuoden työskentelyapuraha. Apurahan suuruus vaihtuu vuosittain Taiteen edistämiskeskuksen vahvistuksen mukaisesti. Apurahaan kuuluu mahdollisuuksien mukaan taiteellisen tuotoksen saaminen esille Turun kaupungin taidelaitoksissa. Vaihtoehtoisesti työn tulos voi olla muulla tavoin näkyvä osa Turun kaupungin kulttuuritarjontaa. Arvioinnin perusteena on taiteellinen laatu, ansioituminen ja kaupungin vetovoimaisuuden lisääminen.