Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kulttuurilautakunta20918.12.201215

2059-2012 (015)

Yhteisöllinen vapaa-aika osahankkeen asettaminen ajalle 1.1.-31.12.2013 (EVIVA)

Tiivistelmä: -

Kultlk § 209

Hankekoordinaattori Riitta Luoma:

Turun kaupungin vapaa-ajan hallintokuntien EVIVA-hanke on valmistellut kulttuuriasiainkeskuksen kanslian johdolla Yhteisöllinen Vapaa-aika osahankkeen jatkoa vuodelle 2013. Osahanke on Runosmäki-Raunistulan ja Pansio-Jyrkkälän alueen asukkaille suunnattu yhteisötaiteen keinoin toteutettu hyvinvointihanke.

Taustaa

Yhteisöllinen Vapaa-aika hankkeen suunnittelussa on käytetty hyväksi EVIVAn tekemiä taustaselvityksiä ja alueen hyvinvointiprofiilia. Runosmäki-Raunistulan alueella koettu elämänlaatu on niin työikäisissä kuin ikääntyneissä hieman alla Turun keskiarvon. Pansio-Jyrkkälän alueen koettu elämänlaatu on melko lähellä koko Turun keskiarvoa. 19–64-vuotiaiden osalta elämänlaatu on kuitenkin jonkin verran matalampaa kuin vastaavan ikäluokan elämänlaatu koko Turun alueella.

EVIVAn kartoittamissa tarpeissa Runosmäki-Raunistulan alueella ja niin ikään Pansio-Jyrkkälän alueen toimijoilta toteutetuista tiedusteluista on noussut esiin asumisympäristön viihtyisyyden lisääminen ja vaikuttaminen omaan elinympäristöön ja sen toimintamahdollisuuksiin. Alueen asukkaille toteutetut tarvekartoitukset Pansio-Jyrkkälän alueelta valmistuvat vuoden 2013 alussa.

Yhteisöllinen vapaa-aika on toiminut kulttuuriasiankeskuksen vetämänä keväästä 2012 lähtien Runosmäki-Raunistulassa. Lisäksi samankaltaista toimintaa on toteutettu Nuorisoasiankeskuksen vetämässä Nuorisotalot nuorten näköisiksi minipilotissa Pansio-Jyrkkälän alueilla. Molemmat toiminnot pitävät sisällään erilaisia osallistavia, taidelähtöisiä menetelmiä, joiden kautta edistetään niin asuinalueiden fyysisistä kuin henkistä viihtyvyyttä. Nuorisoasiankeskuksen minipilotti yhdistetään Yhteisöllisen vapaa-ajan kehittämishankkeeseen vuoden 2013 alusta. Syksyllä 2013 kokonaisuus mahdollisesti täydentyy Turun Taideakatemian opiskelijoiden, ammattitaiteilijoiden ja lähiöasukkaiden yhteisprojektilla.

Hankkeen toiminta-ajatus ja tavoitteet

Hankkeen tavoitteet vastaavat edellä mainittuihin alueella koettuihin tarpeisiin ja hyvinvointiprofiilissa esille nousseisiin tuloksiin. Yhteisöllinen vapaa-aika tuottaa matalan kynnyksen toimintoja ja tiloja, jotka edistävät elin- ja toimintaympäristöjen viihtyisyyttä, lisäävät vuorovaikutusta eri ryhmien välillä ja sitä kautta kehittävät yhteisöllisyyden tunnetta ja aktivoivat yhteiseen harrastustoimintaan myös vapaa-ajalla.

Tapahtumat ja työpajat toteutetaan asukkaiden omassa ympäristössä kuten kouluissa, nuorisotalolla, kirjastossa, vanhuskeskuksessa, kerrostalojen kerhohuoneissa ja pihoissa. Osallistuminen on maksutonta, jolloin osallistumisen kynnys on mahdollisimman matala. Toiminnan yksityiskohtainen sisältö suunnitellaan ja toteutetaan yhdessä kunkin valitun kohderyhmän kanssa.

Työpajojen tuotokset ilahduttavat jatkossa laajempaakin yleisöä ja antavat uusia mahdollisuuksia omaehtoisen liikunnan harrastamiseen, kun alueen julkisiin sisä- ja ulkotiloihin projektien myötä syntyy asukkaiden luomia ympäristötaideteoksia.

Yhteistyökumppaneina hankkeessa ovat kaupungin eri palvelut kuten liikunnan-, nuorison ja kirjastonpalvelualue sekä Kasvatus- ja opetustoimi, Sosiaali- ja terveystoimi ja alueiden kolmannen sektorin toimijat. Runosmäki-Raunistulassa ja Pansio-Jyrkkälässä vapaa-aika palveluita tuottavat toimijat ovat alusta asti mukana suunnittelemassa ja toteuttamassa toimintaa yhdessä asukkaiden kanssa. Jatkuvuuden kannalta oleellisessa roolissa on oppimisprosessi, jotta hyvät yhteisöllisyyttä kasvattavat ja yhdessä tekemisen sekä osallistamisen toimintatavat juurtuisivat hallintokuntien arkityöhön. 

Osahankkeen kohderyhminä ovat laajasti Eviva-alueiden asukkaat sekä erityisryhmät, joiden tarpeet ovat tulleet esiin kartoitusten ja työpajojen kautta. Runosmäessä erityisinä kohderyhminä ovat yksinhuoltajaperheet, yksin elävät vanhukset ja eläkkeelle siirtyneet. Pansion erityiskohderyhmät selviävät alueelliseen profiilin tarkennuttua vuoden 2013 alussa.

Osahankkeen toimintaan osallistuu suoraan noin 250 henkilöä sekä välillisesti useita satoja, jopa tuhansia esimerkiksi julkisten teosten kokijoita ja tilojen uusia käyttäjäryhmiä.

Yhteisöllinen Vapaa-aika toteuttaa näin osaltaan EVIVAn tavoitetta nostaa aktiivisesti vapaa-aikaansa viettävien kaupunkilaisten lukumäärää vuosien 2011–2015 aikana 10.000 hengellä ja tämän myötä leikata kasvussa olevaa tarvetta korjaaviin palveluihin.

Toimintamuodot vuonna 2013

Nuorisotaloista nuorten näköisiä

Syksyllä 2012 käynnistynyttä tilaprojektia koordinoi nuorisoasiainkeskus. Projektissa uudistuksen kohteina ovat Pansion ja Jyrkkälän nuorisotalot, joissa taiteilija Katja Mesikämmen ja ohjaaja Marianne Uusaho ohjaavat ryhmätoimintaa kerran viikossa. Projekti jatkuu vuoden 2013 osana Yhteisöllistä vapaa-aika osahanketta.

Viikkotapaamisten aikana nuoret yhdessä ohjaajien kanssa sisustavat tilaa uudella tavalla ja toteuttavat kuva-ja tilataideteoksia. Kun tilat valmistuvat, käynnistetään harrastustoiminta tiloissa erilaisille kohderyhmille tarpeen ja kiinnostuksen mukaan. Mahdollisuuksien mukaan vastaava konsepti siirretään toisiin nuorisotiloihin.

Taidetalkkari

Kulttuuriasiainkeskuksen taidetalkkaritoiminnassa, yhteisö- ja kuvataiteilija Suvi Aarnio uudistaa ja parantaa taiteen keinoin sisä- ja ulkotilojen viihtyvyyttä yhteistyössä asukkaiden ja toimijoiden kanssa.  Toimintaa on toteutettu Runosmäen alueella toukokuusta 2012 lähtien. Taidetalkkaritoiminnassa kohteiden käyttäjät ovat olleet mukana ideoimassa ja suunnittelemassa muutoksia, seuranneet taiteellista työskentelyä läheltä ja osallistuneet siihen myös itse mahdollisuuksien mukaan.

Keväälle 2013 sovittuja taidetalkkarikohteita ovat tällä hetkellä Runosmäessä Parolanpolun ja Paltantien phyn:n sisätilat sekä Munterinkadun phy:n pihan leikkikalusteet. Päiväkodeissa toteutettavat kohteet suunnitellaan siten, että ne tukevat samalla Herukkahetken tavoitetta lasten ja ikääntyneiden välisen vuorovaikutuksen lisäämisestä. Tälläisiä voivat olla esimerkiksi seinämaalauspohjat sanallisten ja kuvallisten viestien sekä valokuvien jakamiseen ikäpolvien välillä.

Runosmäen Lämpö Oy:n kautta tavoitetut taloyhtiöiden edustajat ovat ilmaisseet kiinnostuksen kerrostalojen kerhotilojen uudistukseen ja harrastustoiminnan aloittamiseen uudistetuissa tiloissa. Tätä kerhotilojen uudelleen aktiiviseen käyttöön ottamista suunnitellaan yhdessä alueellisen vapaa-aika ohjaajan kanssa. Kerhotoimintojen lisäksi on suunniteltu yhteistyötä esimerkiksi terveyskeskuksen kanssa erilaisten terveyspalveluiden tuomisesta kerhotiloihin sekä Kirjan talon kanssa lukupiiritoiminnan käynnistämisestä. Aloite kerhotilojen käyttöönottamiseksi on tullut Runosmäen alueen asukkailta.

Lisää kohteita valikoidaan yhteistyössä Runosmäen ja Pansio-Jyrkkälän asukkaiden ja toimijoiden kanssa. Taidetalkkaritoimintaa suunnataan vuonna 2013 enemmän kaikkien saavutettavissa oleviin julkisiin tiloihin ja ulkotiloihin kuten puistoihin ja kuntoradoille. Tiiviimpi yhteistyö käynnistetään liikuntapalvelukeskuksen kanssa, siitä miten teokset voivat aktivoida omaehtoisen liikkumiseen.

Herukkahetki

Lasten ja ikääntyneiden yhteisprojekti Herukkahetki käynnistyi Runosmäen päiväkodeissa syksyllä 2012. Toimintaa suunnittelevat ja toteuttavat Kulttuuriasiainkeskuksen ikääntyneiden kulttuuripalveluiden koordinaattori Olli Hirvonen, lastenkulttuurin suunnittelija Leena Hiltunen ja yhteisö- ja kuvataiteilija Suvi Aarnio yhdessä eri toimijoiden (mm. Runosmäen päiväkodit ja vanhuskeskus, Aurala-opisto) kanssa.  Syksyllä 2012 toteutettiin päiväkotilasten marjanpoimintaretki Ruskolle sekä neljä sadonkorjuujuhlaa Runosmäen päiväkodeissa. Juhlissa istutettiin marjapensaita- ja hedelmäpuita, painettiin marja-aiheisia kankaita, tutustuttiin eri vihanneslajeihin ja kokeiltiin mm. hilloamista.

Jatkossa toiminta suunnataan Runosmäen alueen ikääntyneiden pariin paremmin. Keväällä 2013 toteutetaan suuri reseptikeräys ja siihen liittyvät lasten ja vanhusten yhteiset leivonta- ja herkkuhetket yhteistyössä Auralan Setlementti ry:n kanssa. Runosmäen vanhuskeskukseen ja kirjastoon toteutetaan lasten ja vanhusten yhteisnäyttely, joka käsittelee hyötykasveihin liittyviä taitoja, marjastusta ja sienestystä sekä muistoja esimerkiksi torikäynneistä tai metsäretkistä. Laajassa yhteistyössä alueella pyritään tavoittamaan toiminnan pariin yksin asuvat ikäihmiset. Herukkahetken toimintamallit ja dokumentaatio kootaan vuoden 2013 aikana vinkkivihoksi, jota voidaan hyödyntää myös muissa kaupunginosissa.

Yhteistyö Taideakatemian kanssa

Taideakatemian yhteisötaideprojekti käynnistyy syksyn 2013 työpajalla, jonka osallistujina ovat kuvataiteen opiskelijat, taiteilija-ohjaajat ja toiminta-alueen asukkaat. Työpajan tavoitteena on löytää ja testata uusia tapoja katsoa lähiympäristöä, tehdä asioita yhdessä sekä saada oma ajattelu ja kädenjälki esille. Työpajassa suunnitellaan ja toteutetaan yhdessä valittuun kohteeseen pieniä katoavan taiteen teoksia kuten väliaikaisia ympäristöteoksia, tapahtumia, videoprojisaatioita tai esityksiä.

Yhteisöllistä vapaa-aikaa on tarkoitus toteuttaa vuoteen 2015 asti. Tänä aikana hanke laajentuu uusille Eviva-alueille, joiden tarpeiden ja toiveiden mukaan jo kehitettyjä toimintamalleja sovelletaan. Samalla työskennellään sen eteen, että yhteisöllisyyttä lisäävä, taidelähtöinen toiminta vakiintuu pysyväksi, esimerkiksi Vapaa-aikatoimialan ja Kiinteistötoimialan alaisuudessa toimivaksi palveluksi myös vuoden 2015 jälkeen.

Liite 1Toimintasuunnitelma 2013

Liite 2Osaprojektikohtainen tarkennettu kuvaus

Hankkeen määräaika

Projektin määräaika on 1.1.–31.12.2013. Määräajan jälkeen pohditaan projektin jatkoa. Osahanke arvioidaan ja sitä jatketaan määräajan jälkeen uudella asettamispäätöksellä, mikäli toiminnan katsotaan täyttäneen Eviva toimintaohjelman kriteetit ja saavuttaneen tavoitteensa.

Hankkeen resurssit

Hankkeen EVIVA-rahoitus on hankesuunnitelman talousarvion mukaisesti 27 991,00 €. Talousarvion omarahoitusosuus, joka koostuu hallintokunnalle koituvista laskennallisista kuluista 19 840,00€.

Liite 3Talousarvio

Arviointi ja seuranta

Hankkeessa seurataan keskustellen ja dokumentoiden prosessin etenemistä. Projekteihin osallistuvilta kerätään palautetta toteutuksesta ja toiminnasta. EVIVAn toimesta alueilla ja palveluissa toteutetaan asiakaskyselyitä ja yhteistyökumppaneille aluekyselyt. Näiden kyselyiden ja prosessin seurannan pohjalta summataan kokemukset Runosmäki-Raunistulasta sekä Pansio-Jyrkkälässä ja arvioidaan hankkeen onnistumista ja jatkototeutuksen mahdollisuudet.

EVIVA-hankkeella on oma raportointisuunnitelma, jolla seurataan jokaisen EVIVA-hankkeen piirissä toimivan alahankkeen toteutumaa ja jolla raportoidaan koko hankkeen edistymisestä kaupunginvaltuustolle ja – hallitukselle talouden ja toiminnan raportoinnin yhteydessä sekä kulttuuri- liikunta- ja nuorisolautakunnalle puolen vuoden välein.

Kulttuurijohtaja Minna Sartes:

EhdotusKulttuurilautakunta päättää asettaa Yhteisöllinen Vapaa-aika -hankkeen ajalle 1.1.–31.12.2013 ja varata EVIVA rahoitusta tälle ajalle 27 991,00 €. Rahoitusosuus maksetaan EVIVA-hankkeen kustannuspaikalta 26025 tilaus-numero 600882.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

tiedLiikuntalautakunta
tiedNuorisolautakunta
tiedEkroos Toni
tiedLehtiö-Vainio Annina
tpvLuoma Riitta
tiedSinkkonen Arto
tiedVuorinen Piia


Liitteet:

Kultlk § 209
Liite 1:Toimintasuunnitelma 2013, yhteisöllinen vapaa-aika -osahanke
Liite 2:Osaprojektikohtainen tarkennettu kuvaus, yhteisöllinen vapaa-aika
Liite 3:Talousarvio, yhteisöllinen vapaa-aika