YHTEISÖLLINEN VAPAA-AIKA

 

TOIMINTASUUNNITELMA   2013             

 

Hankkeen nyky- tai lähtötilanne:

 

Yhteisöllinen vapaa-aika on toiminut kulttuuriasiankeskuksen vetämänä keväästä 2012 lähtien Runosmäki-Raunistulassa. Lisäksi samankaltaista toimintaa on toteutettu Nuorisoasiankeskuksen vetämässä Nuorisotalot nuorten näköisiksi minipilotissa Pansio-Jyrkkälän alueilla. Molemmat toiminnot pitävät sisällään erilaisia osallistavia, taidelähtöisiä menetelmiä, joiden kautta edistetään niin asuinalueiden fyysisistä kuin henkistä viihtyvyyttä. Nuorisoasiankeskuksen minipilotti yhdistetään Yhteisöllisen vapaa-ajan kehittämishankkeeseen vuoden 2013 alusta. Syksyllä 2013 kokonaisuus mahdollisesti täydentyy Turun Taideakatemian opiskelijoiden, ammattitaiteilijoiden ja lähiöasukkaiden yhteisprojektilla.

 

Taiteilijoiden, asukkaiden ja eri toimijoiden kanssa yhdessä kunnostetut kohteet hyödyttävät sekä tilojen omia käyttäjiä että laajemmin alueen asukkaita. Nuorisotalojen kunnostustyöt Runosmäessä, Pansiossa ja Jyrkkälässä tekevät tiloista houkuttelevia niin nuorille itselleen kuin myös uusille käyttäjäryhmille.Runosmäen päiväkodeissa taidetalkkarin kunnostamat kohteet palvelevat jatkossa opetuksen tukena sekä vaihtuvana näyttelyseinänä vierailijoille. Leikkipuiston kivistä maalatut kiipeilykarhut ja muut pienet muutokset inspiroivat lapsia ja ohjaajia käyttämään tuttuja elementtejä uudella tavalla. Nuorisotalojen ja päiväkotien lisäksi mm. koulut, kirjastot ja taloyhtiöt kerhohuoneineen ovat kiinnostuneita osallistumaan jatkossa omien tilojensa muutostöihin sekä uusien toimintojen kehittämiseen näissä.

 

Lapsille ja vanhuksille suunnattu Herukkahetki välittää tietotaitoa ja elämyksiä yli ikärajojen. Toimintaa kuten retkiä, sadonkorjuujuhlia ja istutustalkoita on toteutettu Runosmäessä syksystä 2012 lähtien. Tällä hetkellä käynnistymässä ovat ikääntyneille suunnattu reseptikeräys, lasten ja vanhusten yhteiset leivonta- ja maisteluhetket sekä näyttely Runosmäen vanhuskeskuksessa ja mahdollisesti myös kirjastossa. Omakohtaisen tekemisen kautta perinteiset taidot marjastuksesta leivontaan ja istutustöistä muuhun kaupunkiviljelyyn tulevat tutuiksi. Sisältöä tuotetaan myös hyötykasveihin liittyvistä aistikokemuksista, muistoista ja tilanteista kuten omenapiirakan tuoksusta mummulassa, viinimarjamehun mausta hiihtokilpailuissa tai kaatuvan puolukkaämpärin äänestä metsässä.

 

Turun Taideakatemian kanssa on alustavasti käynnistetty suunnittelutyö yhteisötaideprojektin tiimoilta. Projekti tuo yhteen ammattitaiteilijat, taideopiskelijat ja asukkaat kehittämään aktivoivaa taidetoimintaa ja paikkasidonnaisia taideteoksia. Tavoitteena on antaa opiskelijoille käytännön kokemusta yhteisöjen kanssa työskentelystä sekä teosten toteutuksesta eri kumppaneiden kanssa. Toiminnalla pyritään luomaan edellytykset sille, että tulevaisuudessa turkulaisilla ammattitaiteilijoilla on enemmän valmiuksia taiteellliseen työskentelyyn esimerkiksi lähiöissä.

 

Mitkä ovat keskeiset toimenpiteet?

 

Hanke pitää sisällään erilaisia osallistavia, taidelähtöisiä menetelmiä, joiden kautta edistetään niin asuinalueiden fyysisistä kuin henkistä viihtyvyyttä.

 

Nuorisotilojen uudistuksessa ja taidetalkkaritoiminnassa yhteisten tilojen viihtyisyyttä ja käytettävyyttä parannetaan taiteen keinoin muun muassa maalaamalla seiniä ja kalusteita, painamalla uniikkeja taidekankaita eri kohteissa käytettäväksi ja toteuttamalla käyttötaideteoksia erilaisista elementeistä kuten pihojen kivenlohkareet tai leikkikalusteet.

 

Herukkahetken lähtökohtana on ikäpolvien välinen vuorovaikutus, jonka lisäämiseen pyritään tapahtumien, työpajojen ja muiden toimintojen kuten reseptikeräys, lasten ja vanhusten leivontahetket, yhteisnäyttelyt ja retket kautta. Samaa osallistumisen kautta tulevaa yhteenkuuluvuuden ja onnistumisen tunteita tavoittelee myös Taideakatemian kanssa suunniteltu paikkasidonnainen yhteisötaideprojekti.

 

Lisäksi yhteistyössä Vapaa-aikatoimialan ja Kiinteistötoimialan kanssa käynnistetään työ pysyvämmän yhteisötaiteilijatoiminnan aikaansaamiseksi ja vakiinnuttamiseksi lähiöissä vuoteen 2015 mennessä.

 

 

 

 

Nuorisotaloista nuorten näköisiä

 

Syksyllä 2012 käynnistynyttä tilaprojektia koordinoi nuorisoasiainkeskus. Projektissa uudistuksen kohteina ovat Pansion ja Jyrkkälän nuorisotalot, joissa taiteilija Katja Mesikämmen ja ohjaaja Marianne Uusaho ohjaavat ryhmätoimintaa kerran viikossa.

 

Viikkotapaamisten aikana nuoret yhdessä ohjaajien kanssa sisustavat tilaa uudella tavalla ja toteuttavat kuva-ja tilataideteoksia. Kun tilat valmistuvat, käynnistetään harrastustoiminta tiloissa erilaisille kohderyhmille tarpeen ja kiinnostuksen mukaan. Mahdollisuuksien mukaan vastaava konsepti siirretään toisiin nuorisotiloihin.

 

Taidetalkkari

 

Kulttuuriasiainkeskuksen taidetalkkaritoiminnassa, yhteisö- ja kuvataiteilija Suvi Aarnio uudistaa ja parantaa taiteen keinoin sisä- ja ulkotilojen viihtyvyyttä yhteistyössä asukkaiden ja toimijoiden kanssa. Toimintaa on toteutettu Runosmäen alueella toukokuusta 2012 lähtien. Taidetalkkaritoiminnassa kohteiden käyttäjät ovat olleet mukana ideoimassa ja suunnittelemassa muutoksia, seuranneet taiteellista työskentelyä läheltä ja osallistuneet siihen myös itse mahdollisuuksien mukaan.

 

Keväälle 2013 sovittuja taidetalkkarikohteita ovat tällä hetkellä Runosmäessä Parolanpolun ja Paltantien phyn:n sisätilat sekä Munterinkadun phy:n pihan leikkikalusteet. Päiväkodeissa toteutettavat kohteet suunnitellaan siten, että ne tukevat samalla Herukkahetken tavoitetta lasten ja ikääntyneiden välisen vuorovaikutuksen lisäämisestä. Tälläisiä voivat olla esimerkiksi seinämaalauspohjat sanallisten ja kuvallisten viestien sekä valokuvien jakamiseen ikäpolvien välillä.

 

Runosmäen Lämpö Oy:n kautta tavoitetut taloyhtiöiden edustajat ovat ilmaisseet kiinnostuksen kerrostalojen kerhotilojen uudistukseen ja harrastustoiminnan aloittamiseen uudistetuissa tiloissa. Tätä kerhotilojen uudelleen aktiiviseen käyttöön ottamista suunnitellaan yhdessä alueellisen vapaa-aika ohjaajan kanssa. Kerhotoimintojen lisäksi on suunniteltu yhteistyötä esimerkiksi terveyskeskuksen kanssa erilaisten terveyspalveluiden tuomisesta kerhotiloihin sekä Kirjan talon kanssa lukupiiritoiminnan käynnistämisestä. Aloite kerhotilojen käyttöönottamiseksi on tullut Runosmäen alueen asukkailta.

 

Lisää kohteita valikoidaan yhteistyössä Runosmäen ja Pansio-Jyrkkälän asukkaiden ja toimijoiden kanssa. Taidetalkkaritoimintaa suunnataan vuonna 2013 enemmän kaikkien saavutettavissa oleviin julkisiin tiloihin ja ulkotiloihin kuten puistoihin ja kuntoradoille. Tiiviimpi yhteistyö käynnistetään liikuntapalvelukeskuksen kanssa, siitä miten teokset voivat aktivoida omaehtoisen liikkumiseen.

 

Herukkahetki

 

Lasten ja ikääntyneiden yhteisprojekti Herukkahetki käynnistyi Runosmäen päiväkodeissa syksyllä 2012. Toimintaa suunnittelevat ja toteuttavat Kulttuuriasiainkeskuksen ikääntyneiden kulttuuripalveluiden koordinaattori Olli Hirvonen, lastenkulttuurin suunnittelija Leena Hiltunen ja yhteisö- ja kuvataiteilija Suvi Aarnio yhdessä eri toimijoiden (mm. Runosmäen päiväkodit ja vanhuskeskus, Aurala-opisto) kanssa. Syksyllä 2012 toteutettiin päiväkotilasten marjanpoimintaretki Ruskolle sekä neljä sadonkorjuujuhlaa Runosmäen päiväkodeissa. Juhlissa istutettiin marjapensaita- ja hedelmäpuita, painettiin marja-aiheisia kankaita, tutustuttiin eri vihanneslajeihin ja kokeiltiin mm. hilloamista.

 

Jatkossa toiminta suunnataan Runosmäen alueen ikääntyneiden pariin paremmin. Keväällä 2013 toteutetaan suuri reseptikeräys ja siihen liittyvät lasten ja vanhusten yhteiset leivonta- ja herkkuhetket yhteistyössä Auralan Setlementti ry:n kanssa. Runosmäen vanhuskeskukseen ja kirjastoon toteutetaan lasten ja vanhusten yhteisnäyttely, joka käsittelee hyötykasveihin liittyviä taitoja, marjastusta ja sienestystä sekä muistoja esimerkiksi torikäynneistä tai metsäretkistä. Laajassa yhteistyössä alueella pyritään tavoittamaan toiminnan pariin yksin asuvat ikäihmiset. Herukkahetken toimintamallit ja dokumentaatio kootaan vuoden 2013 aikana vinkkivihoksi, jota voidaan hyödyntää myös muissa kaupunginosissa.

 

Yhteistyö Taideakatemian kanssa

 

Taideakatemian yhteisötaideprojekti käynnistyy syksyn 2013 työpajalla, jonka osallistujina ovat kuvataiteen opiskelijat, taiteilija-ohjaajat ja toiminta-alueen asukkaat. Työpajan tavoitteena on löytää ja testata uusia tapoja katsoa lähiympäristöä, tehdä asioita yhdessä sekä saada oma ajattelu ja kädenjälki esille. Työpajassa suunnitellaan ja toteutetaan yhdessä valittuun kohteeseen pieniä katoavan taiteen teoksia kuten esimerkiksi väliaikaisia ympäristöteoksia, tapahtumia, videoprojisaatioita tai esityksiä.

 

 

Mihin palvelu- tai asukastarpeeseen toiminta vastaa?

 

Nuorisotaloista nuorten näköisiä

Pansion ja Jyrkkälän nuorisotaloissa toiminta vastaa harrastusmahdollisuuksien puutteeseen. Nuorille tarjotaan mahdollisuus vaikuttaa itse omaan ympäristöönsä sekä sen käyttöön.

 

Taidetalkkari

Taidetalkkari kehittää yhteisistä tiloista entistä käyttökelpoisempia ja viihtyisämpiä alueiden asukkailta esiin tulleiden tarpeiden ja toiveiden mukaisesti. Vuorovaikutukseen perustuvalla suunnittelulla ja toteutuksella syntyneet kohteet houkuttelevat käyttämään tiloja ja ympäristöä entistä tehokkaammin ja sitä kautta lisäävät myös vapaa-ajan harrastamista.

 

Herukkahetki

Herukkahetki rakentaa alueella asuvien lasten ja ikääntyneiden välille vuorovaikutusta, joka erityisesti toimipaikoissa (päiväkodit ja vanhainkodit) on jäänyt viime vuosina vähäiseksi kiireen ja resurssien puutteiden takia. Matalan kynnyksen toiminnoilla tarjotaan luontevia tilaisuuksia yhteiselle tekemiselle ja uudenlaiselle harrastamiselle myös yksinäisille ihmisille.

 

Yhteistyö Taideakatemian kanssa

Pansio-Jyrkkälässä on jo varhaisessa vaiheessa tarvekartoituksissa ja keskusteluissa alueen toimijoiden kanssa noussut esiin tarve oman elinympäristön viihtyisyyden lisäämiseen, jotta syntyisi miellyttäviä yleisiä tiloja, joissa viettää aikaa. Tähän tarpeeseen pystytään vielä paremmin vastaamaan yhteistyössä taideakatemian kanssa. Näin saadaan lisäresurssina taiteen tekijöitä ja madalletaan kynnystä yhteisötaiteelle lähiöissä.

 

Mikä on toiminnan kohderyhmä ja mikä on toiminnan tavoite (määrällinen ja laadullinen tavoite)?

 

Yhteisöllinen vapaa-aika tuottaa matalan kynnyksen toimintoja ja tiloja, jotka edistävät elin- ja toimintaympäristöjen viihtyisyyttä, lisäävät vuorovaikutusta eri ryhmien välillä ja sitä kautta kehittävät yhteisöllisyyden tunnetta ja aktivoivat yhteiseen harrastustoimintaan myös vapaa-ajalla.

 

Hankkeen kohderyhminä ovat laajasti Eviva-alueiden asukkaat sekä erityisryhmät, joiden tarpeet ovat tulleet esiin kartoitusten ja työpajojen kautta. Runosmäessa erityisinä kohderyhminä ovat yksinhuoltajaperheet, yksin elävät vanhukset ja eläkkeelle siirtyneet. Pansion erityiskohderyhmät tarkentuvat alueelliseen profiilin tarkennuttua vuoden 2013 alussa.

 

Hankkeen toimintaan osallistuu suoraan noin 250 henkilöä sekä välillisesti useita satoja, jopa tuhansia esimerkiksi julkisten teosten kokijoita ja tilojen uusia käyttäjäryhmiä.

 

Nuorisotaloista nuorten näköisiä

Pansion ja Jyrkkälän nuorisotaloissa kohderyhmänä ovat 10 – 18 vuotiaat nuoret, joilla ei ole aikaisemmin säännöllistä harrastusta. Heitä on tällä hetkellä mukana yhteensä noin 32 eri nuorta. Laadullinen tavoite on tehdä nuorten omaehtoista taidetta, jotta he kokisivat ympäristön ja tilat enemmän omikseen ja saavat mahdollisuuden vaikuttaa. Tilojen uudistuksen jälkeen tarkoituksena on käynnistää tiloissa uusille kohderyhmille tarpeen ja kiinnostuksen mukaan uutta harrastustoimintaa kuten

kuvallista ilmaisua, musiikki- media- ja teatteritoimintaa sekä esityksiä.

 

Taidetalkkari

Taidetalkkaritoiminnan kohderyhmänä ovat Runosmäen ja Pansio-Jyrkkälän asukkaat ja toimijat, jotka käyttävät yhteisiä tiloja; päiväkodeissa henkilökunta sekä lapset vanhempineen, kerrostaloissa taloyhtiöiden eri-ikäiset asukkaat, kouluissa opettajat ja oppilaat, julkisissa tiloissa alueen asukkaat. Toimintaa ohjaa tasavertaisuus ja sekaryhmissä työskentely ennemmin kuin erikseen räätälöidyt toimenpiteet tietyille kohderyhmille. Erityiskohderyhmät tavoitetaan viestinnän keinoin osallistumaan yhteiseen toimintaan. Eri tilojen käyttäjät ovat olennainen osa prosessia aina suunnittelusta toteutukseen asti. Näin he pääsevät omakohtaisesti tekemään uudenlaisia ratkaisuja ja vaikuttamaan oman ympäristön parantamiseen. Toiminta tavoittaa suoran osallistumisen kautta noin 50 henkilöä, mutta vaikutukset heijastuvat heidän lisäksi myös muihin ryhmiin, jotka tilassa toimivat.

 

Herukkahetki

Herukkahetken kohderyhmiä ovat lapset (0-6 vuotta), eläkeläiset sekä yksin ja laitoksissa asuvat vanhukset. Mukana toiminnassa ovat myös päiväkotien ohjaajat ja vanhainkotien hoitohenkilökunta. Toimintojen laajuus vaihtelee pienistä kahden hengen hillopajoista aina tapahtumiin, joissa mukana ovat suurin osa päiväkotien tai vanhainkotien ihmisistä. Arvio suoraan toimintaan osallistuvista henkilöistä ja niistä, jotka antavat oman panoksensa kokonaisuuteen on noin 100 henkilöä.

 

Yhteistyö Taideakatemian kanssa

Paikkasidonnaisten taideteosten suunnitteluun ja toteutukseen on arvioitu osallistuvan yhteensä noin 27 – 46 osallistujaa (kuvataiteen opiskelijat 15 – 24 hlöä, taiteilija-ohjaajat 2 hlöä ja toiminta-alueen asukkaat 10-20 hlöä. Kohderyhmiä ei ole rajattu erikseen vaan ne muodostuvat paikkavalintojen ja asukkaiden kiinnostuneisuuden kautta.

 

Kuvaa lyhyesti hankkeen suunnittelua:

 

 

Ketkä ovat hankkeen tärkeimmät yhteistyökumppanit ja miten yhteistyö käynnistetään?

 

Nuorisotaloista nuorten näköisiä -projektissa tärkeimmät yhteistyökumppanit ovat Vapaa-aikatoimiala, Jyrkkälän ja Pansion nuorisotalojen asiakkaat sekä alueen asukkaat.

 

Taidetalkkari jatkaa yhteistyötä Varhaiskasvatuksen kanssa työn alla olevien kohteiden (Munterinkadun, Parolanpolun ja Paltantien päivähoitoyksilöt) tiimoilta. Kiinteistötoimialan ja Vapaa-aikatoimialan kanssa toimitaan yhteistyössä erityisesti ulkotiloihin kohdistuvien kunnostustöiden suunnittelussa ja toteuttamisessa. Muita tärkeitä yhteistyökumppaneita ovat Runosmäen, Jyrkkälän ja Pansion kolmannen sektorin toimijat kuten taloyhtiöt, järjestöt (Suomen Punainen Risti: Pansion vastaanottokeskus) ja yritykset (Runosmäen Lämpö Oy) sekä yleisesti alueiden asukkaat.

 

Herukkahetkeä toteutetaan yhteistyössä Vapaa-aikatoimialan, varhaiskasvatuksen sekä sosiaali- ja terveystoimen kanssa. Yhteistyö Runosmäen päiväkotien kanssa on käynnistynyt ja osallistujat sitoutuneet ensi vuoden toimintasuunnitelmissaan Herukkahetken toimintojen jatkamiseen. Runosmäen vanhuskeskuksen kanssa yhteistyö on käynnistymässä vuoden 2013 alussa. Muita tärkeitä yhteistyökumppaneita ovat Turun kaupungin kotihoitopalvelut ja kolmannen sektorin toimijat, yhdistykset ja järjestöt (mm. Runosmäen Eläkkeensaajat ry, Auralan setlementti ry), joiden kautta pyritään tavoittamaan erityisesti kotona asuvia, yksinäisiä ikäihmisiä.

 

Yhteistyö Taideakatemian kanssa

Taideakatemian yhteisötaideprojektissa Vapaa-aikatoimiala ja alueen asukkaat ovat tärkein yhteistyökumppani. Yhteistyötä tehdään myös kiinteistötoimialan kanssa.

 

Miten asukkaita osallistetaan jo suunnitteluvaiheessa?

 

Yhteisöllisen vapaa-ajan kaikki toiminnot perustuvat siihen, että asukkaat ovat tavalla tai toisella mukana jo projektin alkuvaiheessa, suunnittelussa ja ideoinnissa. Hankkeen taholta voidaan antaa alkukimmoke, mutta varsinainen sisältö suunnitellaan yhdessä asukkaiden ja toimijoiden tarpeiden, toiveiden ja mahdollisuuksien pohjalta.

 

Yhteistyötä erityiskohderyhmien saavuttamiseksi tehdään alueellisen vapaa-aikaohjaajan sekä alueen eri toimijoiden (kuten kotipalvelu, yhdistykset) kanssa. Tarkoituksena on muodostaa sekaryhmiä, jossa erilaiset ja eri tilanteissa olevat ihmiset ovat tasavertaisina mukana.

 

Mitä keinoja käytetään kohderyhmien:

 

Tavoittamiseen:

 

Toimipaikkojen henkilökunta informoi asiakkaitaan ja käyttäjiään etukäteen muun muassa nuorisotalolla, päiväkodeissa ja vanhainkodeissa. Lisäksi harjoitetaan kasvoikkain tapahtuvaa markkinointia kohteissa, joissa eri kohderyhmien edustajia on läsnä joka tapauksessa. Tälläisia paikkoja voivat olla esimerkiksi vanhuskeskuksen kahvila, kirjasto, kauppa, bussipysäkki, kävelytie, pihakeinut, puistot ja niin edelleen. Kohderyhmiä pyritään tavoittamaan myös välikäsien kuten naapureiden tai yhdistysaktiivien kanssa toteutettavien täsmäkampanjoiden avulla.

 

Osallistamiseen:

Osallistuminen ja yhteistyö alueiden asukkaiden kanssa on koko hankkeen ydin ja perusedellytys. Yllämainituilla tavoittamisen keinoilla houkutellaan osallistujat mukaan toimintaan.

 

Kuvaa lyhyesti miten toimintaa aiotaan jatkaa hankkeen jälkeen:

 

Yhteisöllistä vapaa-aikaa on tarkoitus toteuttaa vuoteen 2015 asti. Tänä aikana hanke laajentuu uusille Eviva-alueille, joiden tarpeiden ja toiveiden mukaan jo kehitettyjä toimintamalleja sovelletaan. Samalla työskennellään sen eteen, että yhteisöllisyyttä lisäävä, taidelähtöinen toiminta vakiintuu pysyväksi, esimerkiksi Vapaa-aikatoimialan ja Kiinteistötoimialan alaisuudessa toimivaksi palveluksi myös vuoden 2015 jälkeen.

 

Hankkeen fyysisen ympäristön viihtyisyyden lisäämiseen tähtäävät toiminnot (Nuorisotaloista nuorten näköisiä ja Taidetalkkari) jättävät asuinalueille pysyvästi muuttuneita tiloja, joissa mahdollisuudet harrastaa, liikkua, toimia ja tavata muita ihmisiä ovat lisääntyneet.

 

Henkistä viihtyvyyttä ja yhteisöllisyyden lisääntymistä edistävät toiminnot (Herukkahetki ja Taideakatemian yhteisöprojekti) mahdollistavat uusia tapoja tarkastella lähiympäristöä ja toimia yksilönä yhteisössä. Vuorovaikutuksen ja alueellisen yhteistyön lisäämiseen kehitetyt toimintamallit toimivat jatkossakin arvokkaina työkaluina elämänlaadun parantamiseksi niin työssä kuin vapaa-ajalla.

 

Jo nyt Herukkahetkeen liittyvät toiminnot, joita on osassa Runosmäen alueen päiväkoteja toteutettu vuoden 2012 aikana, ovat kirjattuna Runosmäen alueen päiväkotien toimintasuunnitelmaan vuodelle 2013.