Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kulttuurilautakunta11413.06.20127

6953-2012 (015)

Kirjakaveri EVIVA osahankkeen asettaminen ajalle 1.8.2012-31.1.2013

Tiivistelmä: -

Kultlk § 114

Eviva hankekoordinaattori Riitta Luoma:

Tiivistelmä

Turun kaupungin vapaa-ajan hallintokuntien EVIVA-hanke on valmistellut Kirjantalo- Bokens hus ry:n ja Turun kaupunginkirjaston johdolla kirjakaveri osahankkeen, joka on Runosmäki-Raunistulan alueen asukkaille suunnattu hyvinvointia ja yhteisöllisyyttä kirjallisuuden ja lukemisen avulla kasvattava projekti. Kirjakaveri toiminta aloitetaan Runosmäki-Raunistulan alueella ja sitä laajennetaan mahdollisuuksien mukaan myös muille suuralueille.  

Taustaa

Kirjakaveri osahankkeen suunnittelussa on käytetty hyväksi EVIVAn tekemiä taustaselvityksiä ja alueiden hyvinvointiprofiilia. Runosmäki-Raunistulan alueella koettu elämänlaatu on niin työikäisissä kuin ikääntyneissä hieman alla Turun keskiarvon.

Osahanke vastaa Runosmäki-Raunistulassa kartoitusten perusteella esille nousseisiin tarpeisiin. Erityisesti ikäihmiset ja työikäiset ovat alueen tarvekartoituksissa toivoneet lisää kulttuuritoimintoja. Lisäksi perheille on toivottu yhteistä tekemistä omalla lähialueella. Kirjakaveri antaa merkitykseltään suureen, mutta hinnaltaan halvan harrastuksen.  Lukeminen ja kirjoittaminen ovat tasa-arvoisia ja pitävät sisällään niin monikielisyyden kuin monikulttuurisuudenkin.

Toiminta-ajatus ja tavoitteet

Osahankkeen tavoitteet vastaavat edellä mainittuihin alueella koettuihin tarpeisiin ja hyvinvointiprofiilissa esille nousseisiin tuloksiin. Kirjakaveri toiminnan tavoitteena on edistää henkistä hyvinvointia, parantaa elämänhallintaa, antaa uusia valmiuksia kulttuuri-identiteettien työstämiseen sekä lisää kiinnostusta yhteisiä asioita kohtaan lukuharrastuksen ja kirjoittamisen avulla.

Kirjakaveri toiminta tarjoaa asukkaille monimuotoisia mahdollisuuksia harrastaa kirjallisuutta. Se lisää Runosmäen toimijalähtöisiä kulttuuripalveluja ja omaehtoisen toiminnan mahdollisuuksia sekä antaa asukkaille lukemisen avulla elämyksiä, tietoa sekä yksilöllisiä että yhteisöllisiä valmiuksia ja tietenkin iloa arkeen.

Kirjakaveri käyttää työvälineinään erilaisia ja erikielisiä lukemisen ja kirjoittamisen tapoja. Kirjakaveri etsii ja houkuttaa mukaansa niitä, jotka käyttävät vähän vapaa-ajanpalveluita. Kirjakaveri tekee kiinteää yhteistyötä Runosmäen kirjaston kanssa.

Kirjakaveri toiminta antaa mahdollisuuden toimia ryhmässä, mutta yhtä hyvin se tukee yksin lukemisen tuomia henkilökohtaisia elämyksiä. Toiminta on tarkoitettu kaikille, mutta se hakeutuu sellaisten ihmisten joukkoon, joille lukeminen ei ole jokapäiväinen harrastus. Kirjakaveri toiminta kehittää toimintansa sisältöä ja muotoa yhdessä Runosmäen asukkaiden kanssa.

Kohderyhmänä ovatlapset ja nuoret, työikäiset sekä ikääntyvät. Tarkennetut kohderyhmät näistä ovat maahanmuuttajanuoret, yksinhuoltajaperheet, yksin asuvat miehet ja yksin asuvat vanhukset

Turun kaupunginkirjasto ja Kirjantalo- Bokens hus ry koordinoivat Kirjakaveri toiminnan suunnittelun ja toteutuksen. Kulttuuriasiankeskus / Kirjasto on osahankkeen vastuuhallintokunta. Mukana yhteistyössä on laajasti Runosmäki-Raunistula alueen toimijoita kolmannen sektorin ja kaupunginkin yksiköistä.

Kirjakaveri toiminta käynnistyy etsivän asiakasohjaajan palkkaamisella 1.8.2012. Etsivä asiakasohjaaja toimii yhteistyössä Runosmäen kirjaston sekä muiden laitosten ja yhteisöjen kanssa. Etsivä asiakasohjaaja käy läpi alueen yhdistykset ja yhteisöt sekä huolehtii tiedottamisesta. Lisäksi etsivä asiakasohjaaja kokoaa ja kuuntelee kaupunginosan asukkaiden toiveita ja tarpeita, rekrytoi kirjakaverit sekä rakentaa käytännöt kirjakaveritoiminnan ylläpitämiseksi.

Kirjakaverit aloittavat monipuolisen toimintansa elo-syyskuussa 2012. Alla on esimerkkejä Kirjakaverin toiminnoista:

1) Lukupiirit eri teemoilla, eri tiloissa ja eri kielillä (harrastekirjallisuus, filmatisoitu kaunokirjallisuus, elämäkerta- ja muistelmakirjallisuus, sanoma- ja aikakauslehdet, Aamuset, Turkulainen) 

2) Kirjavinkkaus eri kielillä (kirjastolla, netissä, pubissa, kauppakeskuksessa, vanhusten kotona, terveyskeskuksessa, perhepäivähoitajille, neuvolassa, yhdistysten kokouksissa)

3) Kirjoituspiirit eri kielillä (Runosmäki-tarinat, novellit, mielipidekirjoitukset, blogit, rap-lyriikka)

4) Perheiden satutuokiot lapsille eri kielillä

5) Apua koukeroisen viranomaiskielen tulkintaan

6) Bookcrossing terveyskeskuksen odotustiloissa, nuorisotalolla ja pubissa

7) Kirja-aiheiset tapahtumat (kirjailijavierailut kirjastolla, kirjailijavetoiset keskustelutilaisuudet ajankohtaisista ja paikallisista aiheista, asukkaiden kirjakirppis / kirjojen vaihtotori)

8) Sähköiset ja painetut antologiat, tekstien julkaisu paikallislehdissä (Turkulainen, Aamuset)

9) Kirjakavereiden koulutus toiminnan jatkuvuuden turvaamiseksi.

Kirjakaveri voi olla myös henkilökohtainen avustaja, joka käy lukemassa vanhuksille ja invalideille tärkeitä tekstejä sanomalehdestä runokirjaan tai auttaa lukemiseen ja kirjoittamiseen liittyvissä ongelmissa, tavoitteissa ja haasteissa erilaisia ihmisiä (maahanmuuttajia, lukihäiriöisiä tai kirjallisesta urasta haaveilevia).

Osahankkeen päätyttyä projektin osallistujat voivat toimia itse kirjakavereina. Toiminnan kasvualustana on luontevasti Kirjakaverin keskeinen yhteistyökumppani Runosmäen kirjasto.

Kirjakaveri toiminta näkyy Runosmäen kirjaston lainaus- ja kävijämäärien kasvuna. Henkilökohtaista luku- ja kirjoittamisen ohjausta annetaan 20–30 henkilölle. Luku-, satu- ja kirjoittajapiireissä on arviolta mukana 50–70 henkilöä.  Tempauksiin ja tapahtumiin osallistuu 200–500 hengen yleisö. Kirjakaveri toimintaan osallistuu yhteensä arviolta 600 henkeä.

Liite 1Kirjakaveri osahanke-ehdotus

Liite 2Osaprojektikohtainen tarkennettu kuvaus

Määräaika

Osahankkeen määräaika on 1.8.2012–31.1.2013. Määräajan jälkeen pohditaan osahankkeen jatkoa. Hankkeen aikana pyritään löytämään hyvät toimintatavat, joita on mahdollista jatkaa määräajan jälkeen uudella asettamispäätöksellä.

Resurssit

Osahankkeen EVIVA-rahoitus on hankesuunnitelman talousarvion mukaisesti 18 415,50 €. Talousarvion omarahoitusosuus, joka koostuu hallintokunnille ja Kirjantalo- Bokens hus ry:lle koituvista laskennallisista kuluista, on 6 173,10€.

Liite 3Talousarvio

Arviointi ja seuranta

Etsivä asiakasohjaaja huolehtii tavoitteiden toteutumisen seurannasta ylläpitämällä rekisteriä Kirjakavereista ja heidän asiakkaistaan sekä kokoamalla säännöllisesti palautetta hankkeen osallistujilta ja yhteistyökumppaneilta.  Luonteeltaan Kirjakaveri on oppiva hanke, joka perustuu keskeisesti toiminnan kehittämiseen seurannan kautta.

EVIVA-hankkeella on oma raportointisuunnitelma, jolla seurataan jokaisen EVIVA-hankkeen piirissä toimivan osahankkeen toteutumaa ja jolla raportoidaan koko hankkeen edistymisestä kaupunginvaltuustolle ja – hallitukselle talouden ja toiminnan raportoinnin yhteydessä sekä kulttuuri- liikunta- ja nuorisolautakunnalle puolen vuoden välein.

Kulttuurijohtaja Minna Sartes:

EhdotusKulttuurilautakunta päättää asettaa Kirjakaveri osahankkeen ajalle 1.8.2012–31.1.2013 ja varata EVIVA rahoitusta tälle ajalle 18 415,50€. EVIVA rahoitusosuus maksetaan EVIVA-hankkeen kustannuspaikalta 26025, tilastollinen tilaus 600882.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

tiedLiikuntalautakunta
tiedNuorisolautakunta
tiedAndersson Anneli
tiedEkroos Toni
tiedHellman Marjut
tiedLehtiö-Vainio Annina
tpvLuoma Riitta
tiedMamia Annele
tiedSaarinen Leena
tiedSinkkonen Arto
tiedVuorinen Piia


Liitteet:

Kultlk § 114
Liite 1:Kirjakaveri osahanke-ehdotus, lomake
Liite 2:Osaprojektikohtainen tarkennettu kuvaus, Kirjakaveri
Liite 3:Talousarvio, Kirjakaveri