EVIVA hanke-ehdotus

EVIVA-hankerahoitusta ehdotetaan käytettäväksi

__x_ uusi palvelu _x___ viestintä

 

 

 

 

Hakijan nimi / organisaatio

Kirjan talo – Bokens hus ry.

Hakemuksen yhteyshenkilö

Petri Tähtinen

puh.

044-5527737

Projektin nimi / idea lyhyesti

 

Kirjakaveri / Tarjoaa kaupunkilaisille mahdollisuuden harrastaa kirjallisuutta monissa eri muodoissa.

 

Yhteyshenkilön osoite

Linnankatu 24, 20100 Turku

Sähköposti

petrinen@gmail.com

Projektin toteutusalue ja kohderyhmä?

Runosmäki, lapset ja nuoret, työikäiset, ikääntyvät; tarkennetut ovat maahanmuuttajanuoret, yksinhuoltajaperheet, yksin asuvat miehet ja yksin asuvat vanhukset

Projektin kesto

6 kk

alkaa

1.8.2012

päättyy

31.1.2013

Vastuuhallintokunta ja tärkeimmät yhteistyökumppanit

kulttuuriasiainkeskus / Kirjasto, nuorisoasiainkeskus, sosiaali- ja terveystoimi, Runosmäen kirjasto, Runosmäkiseura, Aamuset, Turkulainen, Kansainvälinen kohtauspaikka, Tyttöjen talo

Työryhmä

 

Petri Tähtinen, Anna Tuukkanen ja yhteistyökumppanien edustajat

 

 

PROJEKTIN KUVAUS

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kirjakaveri-projekti antaa runosmäkeläisille lukemisen avulla elämyksiä, tietoa sekä yksilöllisiä että yhteisöllisiä valmiuksia ja tietenkin iloa arkeen. Kirjakaveri käyttää työvälineinään erilaisia ja erikielisiä lukemisen ja kirjoittamisen tapoja. Kirjakaveri etsii ja houkuttaa mukaansa niitä, jotka käyttävät vähän vapaa-ajanpalveluita. Kirjakaveri tekee kiinteää yhteistyötä Runosmäen kirjaston kanssa.

Kirjakaveri antaa mahdollisuuden toimia ryhmässä, mutta yhtä hyvin se tukee yksin lukemisen tuomia henkilökohtaisia elämyksiä. Kirjakaveri on tarkoitettu kaikille, mutta se hakeutuu sellaisten ihmisten joukkoon, joille lukeminen ei ole jokapäiväinen harrastus. Kirjakaveri kehittää toimintansa sisältöä ja muotoa yhdessä Runosmäen asukkaiden kanssa.

Runosmäkeen palkataan tuntityötä tekeviä kirjakavereita 3–5 kappaletta. Kirjakaveri on paikalla viitenä päivänä viikossa vähintään kaksi tuntia kerrallaan. Tuntihinta on 27. Kirjakaverit valitaan toiminnan tarpeiden mukaan.

Alla on esimerkkejä Kirjakaverin toimintamalleista:

1) Lukupiirit eri teemoilla, eri tiloissa ja eri kielillä (harrastekirjallisuus, filmatisoitu kaunokirjallisuus, elämäkerta- ja muistelmakirjallisuus, sanoma- ja aikakauslehdet, Aamuset, Turkulainen)

2) Kirjavinkkaus eri kielillä (kirjastolla, netissä, pubissa, kauppakeskuksessa, vanhusten kotona, terveyskeskuksessa, perhepäivähoitajille, neuvolassa, yhdistysten kokouksissa)

3) Kirjoituspiirit eri kielillä (Runosmäki-tarinat, novellit, mielipidekirjoitukset, blogit, rap-lyriikka)

4) Perheiden satutuokiot lapsille eri kielillä

5) Apua koukeroisen viranomaiskielen tulkintaan

6) Bookcrossing terveyskeskuksen odotustiloissa, nuorisotalolla ja pubissa

7) Kirja-aiheiset tapahtumat (kirjailijavierailut kirjastolla, kirjailijavetoiset keskustelutilaisuudet ajankohtaisista ja paikallisista aiheista, asukkaiden kirjakirppis / kirjojen vaihtotori)

8) Sähköiset ja painetut antologiat, tekstien julkaisu paikallislehdissä (Turkulainen, Aamuset)

9) Kirjakavereiden koulutus toiminnan jatkuvuuden turvaamiseksi.

Kirjakaveri voi olla myös henkilökohtainen avustaja, joka käy lukemassa vanhuksille ja invalideille tärkeitä tekstejä sanomalehdestä runokirjaan tai auttaa lukemiseen ja kirjoittamiseen liittyvissä ongelmissa, tavoitteissa ja haasteissa erilaisia ihmisiä (maahanmuuttajia, lukihäiriöisiä tai kirjallisesta urasta haaveilevia).

Hankkeen päätyttyä projektin osallistujat voivat toimia itse kirjakavereina. Toiminnan kasvualustana on luontevasti Kirjakaverin keskeinen yhteistyökumppani Runosmäen kirjasto.

Projekti käynnistyy etsivän asiakasohjaajan palkkaamisella 1.8.2012. Etsiväasiakasohjaaja toimii yhteistyössä Runosmäen kirjaston sekä muiden laitosten ja yhteisöjen kanssa. Etsivä asiakasohjaaja käy läpi alueen yhdistykset ja yhteisöt, huolehtii tiedottamisesta ilmoitustauluilla (kaupat, kirjasto, taloyhtiöt, terveyskeskus jne.) sekä sos.mediassa. Etsivä asiakasohjaaja kontaktoi ja kokoaa kirjakaveri-ryhmät sekä toimii kiinteässä yhteistyössä EVIVAN koordinaattoreiden kanssa.

Etsivän asiakasohjaajan työpanos 1.8.–31.1.2013 välisenä aikana vastaa yhteensä 3 kk kokopäiväistä työskentelyä. Etsivä asiakasohjaaja kokoaa ja kuuntelee kaupunginosan asukkaiden toiveita ja tarpeita, rekrytoi kirjakaverit sekä rakentaa käytännöt kirjakaveritoiminnan ylläpitämiseksi. Kirjakaverit aloittavat monipuolisen toimintansa elo-syyskuussa 2012. Ajan myötä työ kehittyy entistä toimijalähtöisemmäksi.

PROJEKTIN PERUSTELU

Mihin kartoitettuun tarpeeseen projekti vastaa?

 

Kirjakaveri-projekti lisää Runosmäen toimijalähtöisiä kulttuuripalveluja ja omaehtoisen toiminnan mahdollisuuksia.

 

Kirjakaveri antaa merkitykseltään suureen, mutta hinnaltaan halvan harrastuksen. Lukeminen ja kirjoittaminen ovat tasa-arvoisia ja pitävät sisällään niin monikielisyyden kuin monikulttuurisuudenkin. Erityisesti ikäihmiset ja työikäiset ovat alueen tarvekartoituksissa toivoneet lisää kulttuuritoimintoja. Lisäksi perheille on toivottu yhteistä tekemistä omalla lähialueella.

 

Kirjakaverin voi kirjaston lisäksi kohdata myös pubissa, kauppakeskuksessa tai neuvolassa. Kirjakaveri innostaa sekä lukemaan että kirjoittamaan itse, omalla äänellä ja kielellä. Kirjakaveri vastaa hallintokuntien sisältä nousseeseen tarpeeseen kokeilla palveluita ulkona perinteisistä tiloista.

 

Etsivä asiakasohjaaja tukeutuu aluetta koskevaan tutkimustietoon (selvitys- ja kartoitustyö kaupungin eri alueiden asukkaiden vapaa-ajan aktiivisuudesta, vapaa-ajan palveluiden tarjonnasta ja palveluiden tarpeista) kirjakaveriryhmien muodostamisessa.

 

PROJEKTIN TAVOITTEET

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Mikä on projektin päätavoite ja mitä hyvinvointivaikutuksia sillä on?

 

Kirjakaveri on ennakkoluuloton ja toimijoita etsivä projekti. Kirjakaveri edistää henkistä hyvinvointia, parantaa elämänhallintaa, antaa uusia valmiuksia kulttuuri-identiteettien työstämiseen sekä lisää kiinnostusta yhteisiä asioita kohtaan lukuharrastuksen ja kirjoittamisen avulla.

Ryhmässä lukeminen ja kirjoittaminen sekä keskustelu edistävät sosiaalista vuorovaikutusta ja vahvistavat monikulttuurisuutta. Luku- ja kirjoituspiirien on todettu auttavan ihmisiä erityisesti elämän taitekohdissa (esim. perheen perustaminen, ero, työttömäksi jääminen, eläkkeelle siirtyminen). Kirjakaveri opettaa runosmäkeläisille erilaisia keinoja ilmaista itseään ja rohkaisee heitä tuomaan ajatuksensa julki. Kirjakaveri elvyttää ääneen lukemisen perinnettä ja kannustaa kansalaisvaikuttamiseen.

Lähikirjastolla on itsessään tärkeä sosiaalinen merkitys julkisena tilana, jossa voi kohdata ihmisiä ilman tekemisen pakkoa. Kirjakaverin toiminta tähtää myös lähikirjaston elinvoimaisuuden ylläpitämiseen.

Projektin tavoitteena on sosiokulttuurinen innostaminen uudenlaiseen vapaa-ajan toimintaan ja kansalaisvaikuttamiseen (esim. erilaisten vapaaehtoisryhmien muodostuminen yksinasuvien vanhusten tueksi).

Mitkä ovat projektin määrälliset tavoitteet (arvio osallistuja- ja kävijämääristä)?

 

Projektin näkyy Runosmäen kirjaston lainaus- ja kävijämäärien kasvuna. Henkilökohtaista luku- ja kirjoittamisen ohjausta annetaan 20–30 henkilölle. Luku-, satu- ja kirjoittajapiireissä on mukana 5070 henkilöä. Tempauksiin ja tapahtumiin osallistuu 200–500 hengen yleisö.

YHTEISTYö / KUMPPANUUS





 

 

Mikä on yhteistyötahojen rooli / tehtävät?

 

Runosmäen kirjasto, Runosmäkiseuran puheenjohtaja Jorma Hellstén (jorma.hellsten@turku.fi), Runosmäen koulut, päiväkodit, neuvola, terveyskeskus, Kaupunginosaviikot, Kansainvälinen kohtauspaikka, Tyttöjen talo, vanhempainyhdistykset, Aamuset, Turkulainen

Yhteistyötahojen tehtäviä:

-välittää toimintaideoita

-kohtauspaikkana toimiminen

-auttaa tavoittamaan toivotut kohderyhmät

-organisoida toiminnalle tiloja

-välittää tietoa

KOHDERYHMÄN AKTIVOINTI ja VIESTIN

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Miten kohderyhmä saadaan liikkeelle ja osallistumaan palveluun?

 

-Kirjakaveri-toiminta on kivaa. Siihen on helppo tulla mukaan, koska toimintaan ei liity tekemisen pakkoa ja sen puitteissa voi tavata uusia ihmisiä.

-Palvelu vastaa olemassa oleviin tarpeisiin ja toiveisiin, jotka etsivä asiakasohjaaja kartoittaa. Etsivä asiakasohjaaja kerää myös jatkuvasti palautetta kentältä toiminnan kehittämiseksi.

-Palvelun sisällöt suunnitellaan ja toteutetaan toimijalähtöisesti.

-Laajan yhteistyöverkoston kautta palvelusta voidaan viestiä tehokkaasti.

-Etsivä asiakasohjaaja etsii parhaat keinot ja kanavat kohderyhmien tavoittamiseksi. Projektin kuluessa sana Kirjakaverin palveluista lähtee leviämään sosiaalisessa mediassa, ilmoitustauluilla ja puskaradion kautta.

-Projektin tavoitteista ja tuloksista viestitään turkulaiselle suurelle yleisölle tarkoituksena pohjustaa Kirjakaveri-toiminnan laajentamista muihin kaupunginosiin. Kirjakaverit tekevät yhteistyötä paikallislehtien (Turkulainen, Aamuset) kanssa.

 

PROJEKTIN TULOSTEN ja VAIKUTUSTEN ARVIOINTI













Miten projektille asetetut tavoitteet saavutetaan?

 

-Projektin työtavat ovat etsiviä, uutta luovia ja toimijalähtöisiä.

- Etsivä asiakasohjaaja rakentaa toimivat yhteistyöverkot ja käytännöt.

-Kirjakavereiksi voidaan palkata riittävä määrä osaavia henkilöitä.

-Kirjakaverit saavat koulutusta esim. kansalaistoiminnasta, ryhmädynamiikasta ja ryhmän kehitysprosessista.

-Projektista tiedotetaan tehokkaasti.

-Kirjakavereiden toiminta jatkuu projektin jälkeen omaehtoisesti.

 

Miten tavoitteiden toteutumista seurataan?

 

Etsivä asiakasohjaaja huolehtii tavoitteiden toteutumisen seurannasta ylläpitämällä rekisteriä Kirjakavereista ja heidän asiakkaistaan sekä kokoamalla säännöllisesti palautetta hankkeen osallistujilta ja yhteistyökumppaneilta. Etsivä asiakasohjaaja vastaa myös mediaseurannasta. Luonteeltaan Kirjakaveri on ”oppiva” hanke, joka perustuu keskeisesti toiminnan kehittämiseen seurannan kautta.

Miten projektin jatkuvuus mahdollistetaan EVIVAn jälkeen?

 

Kirjakaveri-projekti ohjaa alueen asukkaat jatkamaan luku-, kaveri- ym. toimintaa itsenäisesti hankeajan jälkeen. Kirjakaveri viestii toimintansa projektiluontoisuudesta alusta lähtien, ja pyrkii näin innostamaan ryhmiä takaamaan jatkuvuutensa ehdot muin kuin tuetuin toimin. Kirjakaverit toimivat myös ryhmien luonnollisena linkkinä hallintokuntiin, jolloin tila-/avustustoiveet ovat helposti selvitettävissä.

 

Etsivä asiakasohjaaja pyrkii kokoamaan työnsä niin, että eri hallintokunnille tulee selkeä käsitys kirjakaveri-tuotteesta. Hankkeessa toimineet kirjakaverit osaavat itsenäisesti etsiä toiminnalleen uusia muotoja ja paikkoja EVIVAn jälkeen. Projektin aikana syntyneet kokemukset ja verkostot hyödynnetään EVIVAn laajentuessa muihin kaupunginosiin.

 

 

 

LIITTEET

Talousarvio

Muut liitteet