Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kulttuurilautakunta9923.05.201217

5932-2012 (015)

Ystäväksi maahanmuuttajaäidille hankkeen asettaminen ajalle 1.8.2012 - 31.7.2013 (EVIVA)

Tiivistelmä: -

Kultlk § 99

EVIVA-koordinaattori Toni Ekroos:

Turun kaupungin vapaa-ajan hallintokuntien EVIVA-hanke on valmistellut yhdessä Mannerheimin lastensuojeluliiton Turun piirin sekä Turun liikuntapalvelukeskuksen, Nuorisoasiainkeskuksen ja Kulttuuriasiainkeskuksen maahanmuuttaja-vastaavien kanssa ”Ystäväksi maahanmuuttajaäideille”-osahankkeen, jolla tuetaan erityisesti kotiin jäävien maahanmuuttajaäitien ja heidän lapsiensa kotouttamista sekä vapaa-ajan aktiivisuutta.

Taustaa

Osahankkeen suunnittelussa on käytetty hyväksi EVIVAn tekemiä taustaselvityksiä ja alueiden hyvinvointiprofiileja. Runosmäessä asuu keskimääräistä enemmän maahanmuuttajaperheitä ja alueella toimivien varhaiskasvatuksen, koulujen sekä nuorisotalon henkilökunnan mukaan maahanmuuttajavanhempien ja erityisesti -äitien kielitaito, osallisuus ja sosiaalisten verkostojen luominen kaipaa voimakasta tukea. Monet maahanmuuttajanaiset voivat asua Suomessa vuosia ilman, että heillä on kontakteja alkuperäiseen väestöön. Tämä lisää heidän ja heidän lastensa syrjäytymisriskiä.

Toiminta-ajatus ja tavoitteet

Osahankkeen tarkoituksena on käynnistää maahanmuuttajaäideille ja heidän perheilleen suunnattu toiminta, jossa maahanmuuttajaäideille etsitään suomalaiset vapaa-ajankaverit. Toimintamalli on mahdollista levittää myös muualle Turkuun. Ystäväksi maahanmuuttajaäidille- toiminta tarjoaa uuden harrastuksen ja vapaaehtoistoiminnan muodon suomalaisille äideille ja perheille. Tavoitteena on ehkäistä maahanmuuttaja äitien ja lasten syrjäytymistä vapaa-ajantoiminnan myötä sekä lisätä alueen yhteisöllisyyttä vastavuoroisen yhteistoiminnan avulla.

Osahankkeen aikana etsitään eri-ikäisiä suomalaisia naisia, jotka haluavat ryhtyä vuoden ajaksi ystäväksi (= vapaa-ajankaveri) maahanmuuttaja äidille. Kavereilla voi olla samanikäisiä lapsia, jolloin luontainen kontaktipinta ja elämänvaihe ovat yhdistäviä tekijöitä.  Toiminta käynnistyy elokuussa 2012 ja kehittämishanke jatkuu heinäkuun loppuun 2013. Toiminta perustuu normaaliin vuorovaikutukseen; vapaa-ajantoimintoihin tutustumiseen, harrastamiseen, erilaisissa paikoissa yhdessä käymiseen, koko perheen tai lasten ja äitien puuhailuun. Kaikki toiminta tapahtuu suomen kielellä, joten ystävyys tukee samalla kielen oppimista.

Suomalainen ystävä (vapaa-ajankaveri) saa tehtävään koulutuksen, jatkuvan ohjauksen ja tuen sitä tarvitessaan. Osahankkeeseen palkattavan ohjaajan tehtävänä on rekrytoida ja kouluttaa sekä tukea ystävyyssuhdetta sen alkuvaiheessa ja sen jatkuessa vuoden ajan. Osahanke on suunniteltu siten, että sen aikana ehditään kouluttamaan kaksi vapaaehtoisryhmää ja olla tukemassa näistä syntyviä ystävyyssuhteita.

Ystäväksi maahanmuuttajaäidille -toiminnan tavoitteena on, että alueen maahanmuuttajat löytävät itselleen mielekästä ja sopivaa vapaa-ajantoimintaa olemassa olevista toiminnoista ja suomalaiset ystävät löytävät mielekkään vapaaehtoistoiminnan muodon. Hankkeessa tehtävän monialaisen yhteistyön avulla etistään oikeat rekrytointipaikat, löydetään sopivat toiminnan paikat ja tuetaan luontaisten suhteiden syntymistä sekä aikuisten että lasten välillä.  Lisäksi maahanmuuttajalla on mahdollisuus oppia suomen kieltä ja suomalaisilla on mahdollisuus tutustua maahanmuuttajan kulttuuriin.

Toiminnassa hyödynnetään  MLL:n Uudenmaan piirin vastaavasta toiminnassa saatuja hyviä kokemuksia. Saadun kokemustiedon mukaan ystävät ovat lähteneet hyvin mukaan toimintaan. Maahanmuuttajaäitien rohkaiseminen mukaan toimintaan onnistuu verkostojen kautta ja jalkautumalla alueelle. MLL:n Varsinais-Suomen piirillä on myös pitkäaikainen kokemus vapaaehtoistoiminnan ammatillisena osaajana.

Toteuttajat

Projekti toteutetaan yhteistyössä Turun kaupungin liikunta-, kulttuuri- ja nuorisotoimen sekä alueen muiden toimijoiden kanssa. Liikuntatoimen työntekijän kanssa kokeillaan työparitoimintaa. Hankkeen käynnistyessä sovitaan toimintaroolit ja vastuut. Lisäksi yhteistyötä tehdään seurakunnan ja alueen yhdistysten.

Kohderyhmä

Projektissa koulutetaan 20–30 suomalaista ystävää (=vapaa-ajankaveri) ja projektin aikana löydetään 20 ystävää kaipaavaa maahanmuuttajaäitiä.

Liite 1Ystäväksi maahanmuuttajaäidille osahanke-ehdotus ja aikataulu

Liite 2Osaprojektikohtainen tarkennettu kuvaus

Määräaika

Osahankkeen määräaika on 1.8.2012–31.7.2013. MLL jatkaa onnistunutta kokeilua osana vakituista toimintaansa.

Resurssit

Osahankkeen EVIVA-rahoitus on hankesuunnitelman talousarvion mukaisesti 19 700 €. Talousarvion omarahoitusosuus, joka koostuu toteuttajatahoille koituvista laskennallisista kuluista, on 6 250 €.

Liite 3Talousarvio

Arviointi ja seuranta

Toiminnan tavoitteiden toteutumista arvioidaan ja seurataan mm. rekrytoitujen vapaaehtoisten määrän seurannalla, tekemällä kaikille toiminnassa mukana oleville alkukartoitus kiinnostuksen kohteista. Tämä edistää sopivien ystävien löytymistä. Kyseessä on toimintamalli mitä ei ole Varsinais-Suomessa kokeiltu ja sitä arvioidaan MLL:n toimesta jatkuvasti käynnistymisestä lähtien. Projektiin palkattavan työntekijän tehtävänä on mallintaa toiminnasta kullekin toiminta-alueelle sopiva malli, joka parhaalla mahdollisella tavalla vastaa alueen perheiden tarpeita. Uudesta toimintamallista ollaan kehittämässä MLL:n valtakunnallista toimintaa ja se on hankkeen jälkeen osa MLL:n Varsinais-Suomen piirin lapsiperheiden tukipalveluja. Hankkeen aikana on tavoitteena myös löytää toiminnalle taloudelliset edellytykset.

EVIVA-hankkeella on oma raportointisuunnitelma, jolla seurataan jokaisen EVIVA-hankkeen piirissä toimivan osahankkeen toteutumaa ja jolla raportoidaan koko hankkeen edistymisestä kaupunginvaltuustolle ja – hallitukselle talouden ja toiminnan raportoinnin yhteydessä sekä kulttuuri- liikunta- ja nuorisolautakunnalle puolen vuoden välein.

Kulttuurijohtaja Minna Sartes:

EhdotusKulttuurilautakunta päättää asettaa Ystäväksi maahanmuuttajaäidille -osahankkeen ajalle 1.8.2012–31.7.2013 ja varata EVIVA rahoitusta tälle ajalle 19 700 €. EVIVA rahoitusosuus maksetaan EVIVA-hankkeen kustannuspaikalta 26025, tilastollinen tilaus 600882.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

tiedLiikuntalautakunta
tiedNuorisolautakunta
tiedAndersson Anneli
tpvEkroos Toni
tiedLehtiö-Vainio Annina
tiedLuoma Riitta
tiedMamia Annele
tiedSaarinen Leena
tiedSinkkonen Arto
tiedVuorinen Piia
tiedÖsterholm Pirkko


Liitteet:

Kultlk § 99
Liite 1:Ystäväksi maahanmuuttajaäidille osahanke-ehdotus ja aikataulu
Liite 2:Osaprojektikohtainen tarkennettu kuvaus, Ystäväksi maahanmuuttajaäidille
Liite 3:Talousarvio, Ystäväksi maahanmuuttajaäidille -hanke