EVIVA hanke-ehdotus

EVIVA-hankerahoitusta ehdotetaan käytettäväksi

___ uusi palvelu ____ viestintä

 

 

 

 

Hakijan nimi / organisaatio

MLL:n Varsinais-Suomen piiri ry

Hakemuksen yhteyshenkilö

Katja Rippstein

Lapsi-, nuoriso- ja perhetoiminnan päällikkö

puh.

045 132 6736

Projektin nimi / idea lyhyesti

Projektin nimi: Ystäväksi maahanmuuttajaäidille

Projektin tarkoituksena on käynnistää maahanmuuttajaäideille ja heidän perheilleen suunnattu toiminta, jossa heille etsitään suomalaiset vapaa-ajankaverit. Toiminnan tavoitteena on osallistua yhdessä Runosmäki-Raunistulassa olevaan ja/tai EVIVA –hankkeen laajenemisen kautta käynnistyvään vapaa-ajantoimintaan. Toimintamalli on mahdollista levittää myös muualle Turkuun. Ystäväksi maahanmuuttajaäidille toiminta tarjoaa uuden harrastuksen ja vapaaehtoistoiminnan muodon suomalaisille äideille ja perheille. Tavoitteena on ehkäistä maahanmuuttaja äitien ja lasten syrjäytymistä vapaa-ajantoiminnan myötä sekä lisätä alueen yhteisöllisyyttä vastavuoroisen yhteistoiminnan avulla.

Yhteyshenkilön osoite

Perhetalo Heideken, Sepänkatu 3, 20700 Turku

Sähköposti

katja.

rippstein@mll.fi

Projektin toteutusalue ja kohderyhmä?

Toteutusalueena on Runosmäki-Raunistula

Projektin kesto

 

alkaa

1.8.2012

päättyy

31.07.2013

Vastuuhallintokunta ja tärkeimmät yhteistyökumppanit

Lapset ja nuoret

Turun kaupungin liikunta-, nuoriso- ja kulttuuritoimi, alueen yhdistykset, ja seurakunta. Turun kaupungin liikuntatoimen kanssa käynnistetään työparitoiminta.

Työryhmä

 

Yhteistyöverkostonjäseninä toimivat mm. MLL:n Varsinais-Suomen piirin työntekijä, liikuntatoimi (Minna Inkinen), kulttuuritoimi (Sari Kanervo), nuorisotoimi (neuvottelu käynnissä). Työryhmä täydentyy.

 

 

PROJEKTIN KUVAUS

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kuvaa projektia muutamalla sanalla. Mitä teette? Missä? Miten? Milloin?

Projektin aikana etsitään eri-ikäisiä suomalaisia naisia, jotka haluavat ryhtyä vuoden ajaksi ystäväksi (= vapaa-ajankaveri) maahanmuuttaja äidille. Kavereilla voi olla samanikäisiä lapsia, jolloin luontainen kontaktipinta ja elämänvaihe ovat yhdistäviä tekijöitä. Toiminta käynnistyy elokuussa 2012 ja kehittämishanke jatkuu heinäkuun loppuun 2013.

Toiminta rakentuu normaaliin vuorovaikutukseen; vapaa-ajantoimintoihin tutustumiseen, harrastamiseen, erilaisissa paikoissa yhdessä käymiseen, koko perheen tai lasten ja äitien puuhailuun. Kaikki toiminta tapahtuu suomen kielellä, joten ystävyys tukee samalla kielen oppimista.

Suomalainen ystävä (vapaa-ajankaveri) saa tehtävään koulutuksen, jatkuvan ohjauksen ja tuen sitä tarvitessaan. Projektiin palkattavan ohjaajan tehtävänä on rekrytoida ja kouluttaa sekä tukea ystävyyssuhdetta sen alkuvaiheessa ja sen jatkuessa vuoden ajan. Projekti on suunniteltu siten, että sen aikana ehditään kouluttamaan kaksi vapaaehtoisryhmää ja olla tukemassa näistä syntyviä ystävyyssuhteita.

 

ks. Liite 2 Kuvaus ohjaajan työtehtävistä 2012-2013

 

PROJEKTIN PERUSTELU

Mihin kartoitettuun tarpeeseen projekti vastaa?

EVIVA toiminnan tarpeesta keskusteltaessa on noussut useasti esiin, että alueilla on erityinen tarve tukea maahanmuuttajataustaisia asukkaita. Hanke perustuu tietoon, että monet maahanmuuttajanaiset voivat asua Suomessa vuosia ilman, että heillä on kontakteja alkuperäiseen väestöön. Tämä lisää heidän ja heidän lastensa syrjäytymisriskiä. Ystävätoiminta on vastavuoroista ja tutustumalla erilaisiin ihmisiin lisätään alueella suvaitsevaisuutta ja yhteisöllisyyttä.

 

 

PROJEKTIN TAVOITTEET

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Mikä on projektin päätavoite ja mitä hyvinvointivaikutuksia sillä on?

Ystäväksi maahanmuuttajaäidille -toiminnan tavoitteena on, että alueen maahanmuuttajat löytävät itselleen mielekästä ja sopivaa vapaa-ajantoimintaa olemassa olevista toiminnoista ja suomalaiset ystävät löytävät mielekkään vapaaehtoistoiminnan muodon. Hankkeessa tehtävän monialaisen yhteistyön avulla etistään oikeat rekrytointipaikat, löydetään sopivat toiminnan paikat ja tuetaan luontaisten suhteiden syntymistä sekä aikuisten että lasten välillä. Lisäksi maahanmuuttajalla on mahdollisuus oppia suomen kieltä ja suomalaisilla on mahdollisuus tutustua maahanmuuttajan kulttuuriin.

 

 

 

Mitkä ovat projektin määrälliset tavoittee (arvio osallistuja- ja kävijämääristä)?

Projektissa koulutetaan 20-30 suomalaista ystävää (=vapaa-ajankaveri) ja projektin aikana löydetään 20 ystävää kaipaavaa maahanmuuttajaäitiä.

YHTEISTYö / KUMPPANUUS





 

 

Mikä on yhteistyötahojen rooli / tehtävät?

Projekti toteutetaan yhteistyössä Turun kaupungin liikunta-, kulttuuri- ja nuorisotoimen sekä alueen muiden toimijoiden kanssa. Liikuntatoimen työntekijän kanssa kokeillaan työparitoimintaa. Hankkeen käynnistyessä sovitaan toimintaroolit ja vastuut. Lisäksi yhteistyötä tehdään seurakunnan ja alueen yhdistysten (mm. MLL:n Runosmäen yhdistyksen hankkeessa mukanaolo varmistuu viikolla 17) kanssa.

KOHDERYHMÄN AKTIVOINTI ja VIESTIN

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Miten kohderyhmä saadaan liikkeelle ja osallistumaan palveluun?

Ystäväksi maahanmuuttajaäidille -projektin toiminnassa hyödynnetään mm. MLL:n Uudenmaan piirin vastaavasta toiminnassa saatuja hyviä välineitä rekrytointiin. Toiminnasta saadun kokemustiedon mukaan ystävät ovat lähteneet hyvin mukaan toimintaan. Maahanmuuttajaäitien rohkaiseminen mukaan toimintaan onnistuu verkostojen kautta ja jalkautumalla alueelle.

Projektiin tehdään viestintäsuunnitelma, jossa rekrytoinnissa käytetään hyviksi todettuja vapaaehtoisten rekrytointimenetelmiä.

 

 

 

 

PROJEKTIN TULOSTEN ja VAIKUTUSTEN ARVIOINTI













Miten projektille asetetut tavoitteet saavutetaan?

MLL:n Varsinais-Suomen piirillä on pitkäaikainen kokemus vapaaehtoistoiminnan ammatillisena osaajana. Tavoitteet ovat realistiset.

 

 

 

Miten tavoitteiden toteutumista seurataan?

Toiminnan tavoitteiden toteutumista arvioidaan ja seurataan mm. rekrytoitujen vapaaehtoisten määrän seurannalla, tekemällä kaikille toiminnassa mukana oleville alkukartoitus kiinnostuksen kohteista. Tämä edistää sopivien ystävien löytymistä.

 

 

 

Miten projektin jatkuvuus mahdollistetaan EVIVAn jälkeen?

Kyseessä on toimintamalli mitä ei olla Varsinais-Suomessa kokeiltu arvioidaan toimintaa jatkuvasti käynnistymisestä lähtien. Projektiin palkattavan työntekijän tehtävänä on mallintaa toiminnasta kullekin toiminta-alueelle sopiva malli, joka parhaalla mahdollisella tavalla vastaa alueen perheiden tarpeita. Uudesta toimintamallista ollaan kehittämässä MLL:n valtakunnallista toimintaa ja se on hankkeen jälkeen osa MLL:n Varsinais-Suomen piirin lapsiperheiden tukipalveluja. Hankkeen aikana on tavoitteena myös löytää toiminnalle taloudelliset edellytykset.

LIITTEET

Talousarvio Liite 1, Kuvaus ohjaajan työtehtävistä 2012-2013 Liite 2

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

LIITE 2: Kuvaus ohjaajan työtehtävistä 2012-2013

 

 

 

Kuukausi

Työn sisältö

Seuranta ja arviointi

Elokuu

2012

Toiminnasta tiedottaminen, suomalaisten äitien rekrytointi ystäväksi maahanmuuttajaäidille koulutukseen, koulutuskokonaisuuden valmistelu.

Yhteistyöverkosto kokoontuu

Toiminnan käynnistäminen

Syyskuu

2012

Yhteistoiminta paikkojen kartoittaminen.

Koulutus (n. 10hlö)

Ystävää kaipaavien maahanmuuttajien rekrytointi. Tiedottaminen ja rekrytointi jatkuu.

Tiedottamisen ja rekrytoinnin onnistuminen

Toiminnan käynnistäminen

Lokakuu

2012

Ystävyysparien yhteensovittaminen, alkukartoituksen tekeminen (mm. kiinnostuksen kohteet), yhteistoiminnan aloittaminen. Tiedottaminen ja rekrytointi jatkuu. Koulutuksen arviointi ja muokkaus.

Koulutuksen sisältö

Rekrytoinnin onnistuminen

Toiminnan käynnistäminen

Marraskuu 2012

Ystävyysparien yhteensovittaminen,  kokemusten kuuleminen ja toiminnan ohjaaminen. Yhteistyöverkosto kokoontuu

Ohjausprosessi

Toiminnan käynnistäminen

Joulukuu

2012

Toiminnan ohjaaminen. Kaikkien vapaaehtoisten yhteistapaaminen toiminta-alueella (juhla).

Ohjausprosessi

 

Tammikuu 2013

Toiminnasta tiedottaminen, suomalaisten äitien rekrytointi koulutukseen, koulutuskokonaisuuden valmistelu . Yhteistyöverkosto kokoontuu

Tiedottamisen ja rekrytoinnin onnistuminen

Helmikuu 2013

Toiminnasta tiedottaminen, suomalaisten äitien rekrytointi koulutukseen. Ystävää kaipaavien maahanmuuttajien rekrytointi. Yhteistyöverkosto kokoontuu. Toimintamallin mallintaminen.

Tiedottamisen ja rekrytoinnin onnistuminen

Maaliskuu 2013

Koulutus (n. 10hlö)

Ystävää kaipaavien maahanmuuttajien rekrytointi. Tiedottaminen ja rekrytointi jatkuvat. Toimintamallin mallintaminen.

Koulutuksen sisältö

Huhtikuu 2013

Ystävyysparien yhteensovittaminen, kokemusten kuuleminen ja toiminnan ohjaaminen. Yhteistyöverkosto kokoontuu. Toimintamallin mallintaminen sekä jatkuvuuden ja laajentamisen varmistaminen.

Ohjausprosessi

 

Toukokuu 2013

Ystävyysparien yhteensovittaminen, kokemusten kuuleminen ja toiminnan ohjaaminen. Jatkuvuuden ja laajentamisen varmistaminen.

Palautteet yhteistyökumppaneilta ja vapaaehtoisilta.

Kesäkuu

2013

Toiminnan ohjaaminen. Kaikkien vapaaehtoisten yhteistapaaminen alueella (juhla).

Ohjausprosessi

 

Heinäkuu 2013

Toiminnan ohjaaminen. Kehittämishankkeesta raportointi.

Toimintamallin soveltuvuus ja kehittämishankkeen onnistuminen