Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kulttuurilautakunta9823.05.201216

5894-2012 (015)

Bass Society -osahankkeen asettaminen ajalle 1.6.2012 - 31.12.2014 (EVIVA)

Tiivistelmä: -

Kultlk § 98

EVIVA-koordinaattori Toni Ekroos:

Turun kaupungin vapaa-ajan hallintokuntien EVIVA-hanke on valmistellut yhdessä Turun kaupungin työllistämispalveluiden, Nuorisoasiainkeskuksen ja Linnateatterin kanssa Bass Society- osahankkeen, joka on suunnattu Runosmäki-Raunistulan, Pansio-Jyrkkälän ja Nummi-Halisen alueen syrjäytyneille tai syrjäytymisvaarassa oleville 15-19-vuotiaille nuorille. Hanke koostuu esittävän taiteen ammattilaisten vetämistä työpajoista, joiden pohjalta syntyy taiteellisesti kunnianhimoinen hiphop-musikaali. Osahankkeessa hyödynnetään nuorten omia vahvuuksia ja tarjotaan työkaluja voimaantumiseen ja elämänhallintaan. Tavoitteena on, että hankkeeseen osallistuvat nuoret kiinnittyvät nykyistä paremmin koulutukseen tai työelämään.

Taustaa

Bass Society osahankkeen suunnittelussa on käytetty hyväksi EVIVAn tekemiä taustaselvityksiä ja alueiden hyvinvointiprofiileja. Erityisesti Runosmäen, Pansion ja Halisten alueilla on keskimääräistä enemmän nuorisotyöttömyyttä ja alhaisen tulo- ja koulutustason perheitä, mikä indikoi keskimääräistä korkeampaa nuorten syrjäytymisriskiä. Syrjäytymisvaarassa olevat nuoret; koulupudokkaat, ilman opiskelupaikkaa jääneet sekä nuorisotyöttömät, ovat yksi EVIVAn tärkeimpiä kohderyhmiä ja juuri heitä Bass Society- osahankkeella aiotaan tavoittaa.  

Nuorten syrjäytymisen haasteet on tunnustettu laajalti myös valtakunnan tasolla. Opetusministeriölle keväällä 2011 luovutetun Nuoret työmarkkinoiden ja opiskelun ulkopuolella -tutkimuksen mukaan lähes 60 000 nuorta oli vuonna 2008 Suomessa työmarkkinoiden ja koulutuksen ulkopuolella eli syrjäytyneenä tai syrjäytymisvaarassa. Työmarkkinoiden ja koulutuksen ulkopuolella olevista 15–29-vuotiaista nuorista 32 000:lla oli vain perusasteen tutkinto. Vajaat 40 % heistä oli viiden vuoden seurantajakson jälkeen edelleen samassa asemassa.Opetusministeriön laskelmien mukaan jokainen syrjäytynyt nuori maksaa yhteiskunnalle 1,2 miljoonaa euroa.

Toiminta-ajatus ja tavoitteet

Bass Society-osahanke on yhdessä nuorten kanssa suunniteltu ja toteutettu projekti, jonka lopputuloksena on taiteellisesti kunnianhimoinen hiphop-musikaali. Hankkeen avulla pyritään tavoittamaan Turun seudun ja erityisesti edellä mainittujen alueiden 15-19-vuotiaat syrjäytyneet /syrjäytymisvaarassa olevat nuoret sekä edistämään heidän koulutukseen ohjautumista ja työelämään kiinnittymistä. Tarkoituksena on nuorten elämänhallintaan liittyvien taitojen vahvistaminen (mm. sosiaaliset taidot, tavoitteiden asettamis- ja itsearviointitaidot) ja itsetunnon tukeminen. Vuonna 2013 toteutettavaan hiphop-musikaalin liittyvien työpajojen tavoitteena on auttaa nuorta löytämään omat vahvuutensa ja niiden kautta oma tehtävänsä ja roolinsa ryhmässä, osana merkityksellistä kokonaisuutta. Sen myötä nuoren on helpompi tulevaisuudessa liittyä työ- ja opiskeluyhteisöihin.

Hankkeen vaikuttavuus perustuu työpajoihin, joissa työstetään musikaalin eri osa-alueita. Työpajojen aiheina ovat mm. käsikirjoitus, musiikki, tuotanto ja esiintyminen ja jokaiseen työpajaan haetaan noin 10 – 15 syrjäytynyttä/syrjäytymisvaarassa olevaa 15–19-vuotiasta nuorta. Työpajoja vetävät oman alansa huippuosaajat (mentorit), joiden apuna toimivat alalle valmistuvat tutorit. Nuoret saavat koko työpajaprosessin ajan coaching-ohjausta eli voimavarakeskeistä psykologista valmennusta, jolla tuetaan nuorten sitoutumista ja elämänhallintaa. Esityksen taiteellinen työryhmä työstää pajojen materiaalista ehjän kokonaisuuden ja esitys harjoitellaan ja tuotetaan normaalin musikaalin kaltaisesti. Lavalla nähdään sekä eri osa-alueiden ammattilaisia että työpajoissa mukana olleita nuoria. Projekti tarjoaakin nuorille työelämää simuloivan kokemuksen taiteellisesta työskentelystä

Työpajoihin osallistuvat nuoret rekrytoidaan hyödyntämällä Turun kaupungin verkostoja mm. Sosiaali- ja terveystoimen, Kasvatus- ja opetustoimen sekä Nuorisoasiainkeskuksen puolelta. Muina rekrytointikeinoina ja -kanavina toimivat mm. Linnateatterin ja Bass Campuksen verkostot ja internet-sivut, Bass Society Turku -internet-kyselyt ja -bannerit, hankkeen promootiotilaisuudet, pop up -pisteet, sosiaalinen media, YLEX sekä Basso-radio.

Tavoitteet saavutetaan sitouttamalla nuoret hankkeeseen. Motivaatio osallistumiseen tulee nuoresta sisältäpäin, ja sitä tukee ja ylläpitää hankkeen joustavuus ja personoitavuus: nuoret pääsevät itse vaikuttamaan hankkeen sisältöön, työpajatoiminnan suunnitteluun sekä itse lopputuotantoon eli hip hop -musikaaliin. Yhteiskehittely toimii aktivoivana tekijänä hankkeen suunnitteluvaiheessa. Työpajojen vetäjinä ja kummeina toimivat valtakunnallisesti menestyneet artistit ja taiteilijat, mikä nostaa hankkeen profiilia nuorten näkökulmasta ja lisää sitoutuneisuutta.

Hanke toimii pilottina, jonka jälkeen työpajamuotoista toimintaa jatketaan Linnateatterin ja Turun kaupungin yhteistyöllä.  Hankkeesta saadut kokemukset ja tulokset arvioidaan ja konsepti rakennetaan helposti sovitettavaksi ja resursseiltaan mahdollisimman kevyeksi kokonaisuudeksi sisältöä heikentämättä. Valmiin formaatin rakentamisessa hyödynnetään tämän hankkeen onnistumisia ja epäonnistumisia, jotta esitys /työpajaformaatti jalostuisi mahdollisimman toimivaksi. Tarkoituksena on, että mahdollisimman moni syrjäytynyt/syrjäytymisvaarassa oleva 15–19-vuotias nuori saisi jatkossa mahdollisuuden osallistua Bass Societyyn riippumatta asuinpaikastaan.

Toteuttajat

Osahankkeen päävastuutahona toimivat Linnateatteri yhdessä Turun kaupungin työllistämispalveluiden ja Turun Nuorisoasiainkeskuksen kanssa. Osatoteuttajia ovat Turun yliopiston yhteiskuntatieteellinen tiedekunta sekä helsinkiläinen Bass Campus ry.

Yhteistyökumppaneina hankkeessa ovat Turun ammattikorkeakoulun Taideakatemia, Varsinais-Suomen sairaanhoitopiiri, Nuorisopsykiatrian yksikkö, Turun työvoimatoimisto ja Varsinais-Suomen poliisilaitos.

Hankkeen toteutuksesta vastaavaan työryhmään kuuluvat seuraavat henkilöt:

Linnateatteri yhdistys ry:llä on kokonaisvetovastuu hankkeesta ja se vastaa myös hankehallinnosta. Suunnittelu ja toteutus tehdään yhdessä muiden osatoteuttajien kanssa. Tarkoituksena on kehittää ja monipuolistaa teatterin tekemisen tapoja ja testata teatterin sosiaalisia vaikutusmahdollisuuksia. Uusien toimintatapojen kokeileminen on osa Linnateatterin strategiaa. Hanke toimii pilottina ja hyviä käytäntöjä viedään eteenpäin jatkojalostamalla ja kehittämällä konseptia, joka tullaan jatkossa toteuttamaan myös muissa kaupungeissa Suomessa ja mahdollisesti myös ulkomailla.

Psykologi Irene Rajala vastaa työpajoihin osallistuvien nuorten yksilöllisen coaching-ohjauksen suunnittelusta, toteutuksesta ja arvioinnista. Coaching on voimavarakeskeinen psykologinen valmennus, jota Rajala kehittää erityisesti nuortenparissa tehtävässä työssä ja samalla tehdä menetelmää tunnetuksi Suomessa.

Bass Campus ry vastaa työpajojen suunnittelusta ja toteuttamisesta. Bass Campus hyödyntää myös Helsingissä toteutetun Bass Camp -työpajaprojektin tuloksia kehittääkseen työpajaformaattia edelleen.

Turun yliopiston yhteiskuntatieteellinen tiedekunta/psykologia vastaa tieteellisen tutkimuksen laatimisesta psykologisten coaching-menetelmien soveltamisessa ja niiden vaikuttavuudesta nuorten hyvinvoinnin tukemisessa sekä osana nuorten syrjäytymistä ehkäisevää työtä. Tutkielman tekijä on psykologian yo Marika Siik, ohjaajana toimii professori Antti Revonsuo. 

Turun kaupungin Sosiaali- ja terveystoimen alainen työllistämispalveluyksikön sekä Nuorisoasiainkeskuksen tavoitteena on nuorten alueellinen osallisuuden ja aktiivisuuden parantaminen sekä työelämävalmiuksien kehittäminen. Pääpaino onkin nuorten osalta työprosessin ymmärtämisessä, työelämään tutustumisessa sekä elämänhallinnan ohjauksessa tärkeissä siirtymäkohdissa oleville nuorille.

Aikataulu

Kevät-kesä 2012

- projekti-idean hiominen ja kokonaishankkeen hahmottaminen (Linnateatteri)

- rahoituspäätökset, lisärahoituksen hakeminen, yhteistyöneuvottelut jatkuvat, sopimusten allekirjoittaminen (Linnateatteri)

- esiselvitysvaihe: coaching-menetelmän kehittämisviitekehyksen hahmottaminen (Irene Rajala)

- esiselvitysvaihe: tutkimuskysymyksen ja -viitekehyksen määrittely, tutkimussuunnitelman ja aikataulun laatiminen (Marika Siik)

Syksy 2012:

- elokuu: työpajojen suunnitteluvaihe alkaa, kaupallisten yhteistyökumppaneiden hankinta (Linnateatteri)

- elokuu: coaching-ohjauksen suunnittelu alkaa: syrjäytyneille/ syrjäytymisvaarassa oleville nuorille räätälöidyn coaching-menetelmän kehittely (Irene Rajala)

- elo-syyskuu: yhteistyökumppaneiden sitouttaminen ja työskentelyn jakaminen (Linnateatteri)

- syyskuu: työryhmän rekrytointi- ja perehdytysvaihe (työpajojen vetäjät, muu henkilöstö) (Linnateatteri)

- lokakuu: toimintatapojen testausvaihe (Linnateatteri, Irene Rajala)

 Talvi-kevät 2012–2013:

- marras-joulukuu: nuorten rekrytointivaihe, 15.12.2012 mennessä hakemukset, 7.1.2013 mennessä valinnat (Linnateatteri)

- tammikuun alku: koe- ja kontrolliryhmän alkumittaukset (Marika Siik)

- tammi-toukokuu: työpajatoiminta (Linnateatteri)

- tammi-toukokuu: alkumittausten pisteytys ja tilastolliset analyysit (Marika Siik)

- tammi-toukokuu: coaching-ohjaus (Irene Rajala)

- kesäkuu: työpajojen loppuhuipennustapahtuma (Linnateatteri)

- kesäkuu: loppumittaus, mittaustulosten pisteytys ja tilastolliset analyysit (Marika Siik)

Syksy 2013:

- hip hop -musikaalin ensi-ilta syksyllä 2013

- joulukuu: seurantamittaus I, (Marika Siik)

2014:

- kesäkuu: seurantamittaus II, seurantamittausten pisteytykset ja tilastolliset analyysit.

- Pro gradu -tutkielman valmistuminen syksyn 2014 aikana (Marika Siik)

Kohderyhmä

Osahankkeen kohderyhmänä ovat turkulaiset 15–19-vuotiaat, syrjäytyneet ja syrjäytymisvaarassa olevat nuoret, jotka:

- eivät ole jatkamassa/jatkaneet peruskoulun jälkeen tutkintotavoitteista opiskelua

- ovat keskeyttäneet tutkintoon johtavat opinnot, eivätkä ole hakeneet uutta opiskelupaikkaa tai työllistyneet puolen vuoden sisällä

- ovat työttöminä, eivätkä ole hakeneet aktiivisesti töitä

- kymppiluokalle hakeutuneet/kymppiluokan keskeyttäneet

Osahanke osallistaa alueittain n. 300 henkilöä erilaisissa osallistavissa pajoissa ja tarinankeruupisteissä. Varsinaisiin työpajoihin ja itse esitykseen aiotaan sitouttaa 120-150 nuorta. Toiminnan pääpaino on Runosmäki-Raunistulan, Pansio-Jyrkkälän sekä Nummi-Halisen alueilla, joissa on paljon nuorisotyöttömyyttä sekä alhaisen koulutus- ja tulotason perheitä.

Liite 1Bass Society osahanke-ehdotus

Liite 2Osaprojektikohtainen tarkennettu kuvaus

Määräaika

Osahankkeen määräaika on 1.6.2012–31.12.2014. Hankkeen aikana pyritään löytämään hyvät toimintatavat, joita on mahdollista jatkaa määräajan jälkeen uudella asettamispäätöksellä.

Resurssit

Osahankkeen EVIVA-rahoitus on hankesuunnitelman talousarvion mukaisesti 40 000 €. Talousarvion omarahoitusosuus, joka koostuu toteuttajatahoille koituvista laskennallisista kuluista sekä muusta ulkopuolisesta rahoituksesta, on 120 000 €.

Työpajavaiheeseen on haettu julkista rahoitusta (ESR, Turun kaupunki, Lapsi- ja nuorisopolitiikan kehittämisohjelma), esitysvaihetta rahoittaa Linnateatteri, joka pyrkii samaan omaa rahoitusosuuttaan takaisin pääsylipputuloilla. Tämän lisäksi haetaan kaupallisia yhteistyökumppaneita.

Liite 3Talousarvio

Arviointi ja seuranta

Työpajojen tulosten arviointia tehdään kahdesta eri näkökulmasta.  Sisäinen arviointi suoritetaan tarkastelemalla projektia kokonaisuudessaan: Missä onnistuttiin? Mitä olisi pitänyt tehdä toisin? Toteutuivatko hankkeelle eri tahoilta asetetut tavoitteet ja miksi/miksi ei? Pystyttiinkö hankkeen toteuttamista koskeviin muutostarpeisiin reagoimaan ajoissa? Oliko hanke projektinhallinnan näkökulmasta onnistunut? Tämän lisäksi nuorten syrjäytymisen ehkäisemistä arvioidaan laadullisten ja määrällisten tutkimus- ja hanketulosten valossa koko hankkeen ajan. Osahankkeesta laadittavasta Pro gradu -tutkielmasta vastaa psykologian yo Marika Siik ja hänen ohjaajansa professori Antti Revonsuo. Tarkoituksena on tehdä mm. strukturoitu alku- ja loppumittaus sekä koeryhmälle (työpajoihin osallistuville nuorille) että kontrolliryhmälle, jotta nähdään, vaikuttiko työpajoissa mukana oleminen nuorten elämänhallintataitojen vahvistumiseen.

Hankkeen aikana nuorilta kerätään yksilöllistä palautetta säännöllisesti sekä sähköisessä muodossa (työpajoista vastaava vetäjä) että haastatteluilla yksilötapaamisten yhteydessä (psykologi). Tarkoituksena on seurata alusta loppuun kunkin nuoren yksilöllistä prosessia: tavoitteiden asettelua, tavoitteisiin suuntautuvaa toimintaa sekä tavoitteiden toteutumisen itsearviointia. Ryhmätason palautetta kerätään haastattelemalla nuoria työpajatoiminnan yhteydessä, mistä vastaavat työpajojen vetäjät. Pyrkimyksenä on tukea nuoren vahvuuksia ja ottaa huomioon nuoren heikot kohdat, toiveet ja tavoitteiden tarkentumiset, joiden pohjalta voidaan tehdä yksilöllisiä painopistemuutoksia työpajoihin. Näin voidaan vahvistaa nuorten sitoutumista ryhmään ja hankkeeseen, edistää hankkeen tavoitteen toteutumista sekä ennaltaehkäistä mahdollisia keskeytyksiä.

EVIVA-hankkeella on oma raportointisuunnitelma, jolla seurataan jokaisen EVIVA-hankkeen piirissä toimivan osahankkeen toteutumaa ja jolla raportoidaan koko hankkeen edistymisestä kaupunginvaltuustolle ja – hallitukselle talouden ja toiminnan raportoinnin yhteydessä sekä kulttuuri- liikunta- ja nuorisolautakunnalle puolen vuoden välein.

Kulttuurijohtaja Minna Sartes

EhdotusKulttuurilautakunta päättää asettaa Bass Society -hankkeen ajalle 1.6.2012–31.12.2014 ja varata EVIVA rahoitusta tälle ajalle 40 000 €. EVIVA rahoitusosuus maksetaan EVIVA-hankkeen kustannuspaikalta 26025,tilastollinen tilaus 600882.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

tiedLiikuntalautakunta
tiedNuorisolautakunta
tiedAndersson Anneli
tpvEkroos Toni
tiedLehtiö-Vainio Annina
tiedLuoma Riitta
tiedMamia Annele
tiedSaarinen Leena
tiedSinkkonen Arto
tiedVuorinen Piia
tiedÖsterholm Pirkko


Liitteet:

Kultlk § 98
Liite 1:Bass Society osahanke-ehdotus
Liite 2:Osaprojektikohtainen tarkennettu kuvaus, Bass Society
Liite 3:Talousarvio, Bass Society -osahanke