Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kulttuurilautakunta9723.05.201215

5845-2012 (015)

Mielenliikutus -osahankkeen asettaminen ajalle 1.8.2012-31.12.2013 (EVIVA)

Tiivistelmä: -

Kultlk § 97

EVIVA hankekoordinaattori Riitta Luoma:

Turun kaupungin vapaa-ajan hallintokuntien EVIVA-hanke on valmistellut liikuntapalvelukeskuksen ja Turun seudun Mielenterveyspalveluyhdistys ry:n (Monipalvelukeskus Tsemppi) johdolla Mielenliikutus osahankkeen, joka on Runosmäki-Raunistulan ja Pansio-Jyrkkälän alueella tapahtuva vapaaehtoistyön avulla asukkaita aktivoiva hanke. Vapaaehtoisten tukihenkilöiden avulla innostetaan syrjäytymisvaarassa olevat kohderyhmät liikunnan ja kulttuurin pariin. Toiminnalla ehkäistään syrjäytymistä ja lisätään kaupunkilaisten aktiivisuutta ja osallisuutta.

Taustaa

Mielenliikutus osahankkeen suunnittelussa on käytetty hyväksi EVIVAn tekemiä taustaselvityksiä ja alueiden hyvinvointiprofiilia. Runosmäki-Raunistulan alueella koettu elämänlaatu on niin työikäisissä kuin ikääntyneissä hieman alla Turun keskiarvon. Pansio-Jyrkkälän alueen koettu elämänlaatu on melko lähellä koko Turun keskiarvoa. 19–64-vuotiaiden osalta elämänlaatu on kuitenkin jonkin verran matalampaa kuin vastaavan ikäluokan elämänlaatu koko Turun alueella.

Osahanke vastaa Runosmäki-Raunistulassa kartoitusten perusteella esille nousseeseen tarpeeseen lisätä työikäisille tarjottua vapaa-ajan toimintaa. Vapaaehtoistyö tarjoaa vapaa-ajan harrastuksen lisäksi tavan aktivoida passiivisempia kohderyhmiä vapaa-ajan palveluiden pariin.

Toiminta-ajatus ja tavoitteet

Osahankkeen tavoitteet vastaavat edellä mainittuihin alueella koettuihin tarpeisiin ja hyvinvointiprofiilissa esille nousseisiin tuloksiin. Toiminnan tavoitteena on lisätä vapaaehtoistoimintaa ja tätä kautta yhteisöllisyyttä ja osallistumista alueilla sekä parantaa alueilla koettua elämänlaatua yhteisen tekemisen kautta. Liikuntapalvelukeskus on osahankkeen vastuuhallintokunta ja MonipalvelukeskusTsemppi koordinoi toiminnan.

Mielenliikutus osa-hanke pitää sisällään vapaaehtoisten tukihenkilöiden rekrytoimisen, kouluttamisen ja toiminnan ohjaamisen. Aluksi vapaaehtoinen ja tuettava henkilö toimivat kahdestaan tavoitteena tuettavan aktivoituminen ja itsenäinen osallistuminen jo olemassa oleviin palveluihin. Lisäksi Mielenliikutus järjestää liikunnallista toimintaa, hyvinvointiryhmiä ja kulttuuritoimintaa kohderyhmille yhteistyössä muiden toimijoiden kanssa.

Osahankkeen tavoitteena on, että asiakkaana olleet henkilöt pystyvät itsenäisesti käyttämään Turun kaupungin ja muiden toimijoiden palveluja. Vapaaehtoisille, jotka ovat sitoutuneet toimintaan ja halukkaita jatkamaan etsitään järjestö, jossa voi jatkaa vapaaehtoisena. 

Projektin valmistelu, suunnittelu ja vapaaehtoisten rekrytointi sekä koulutus tehdään vuoden 2012 aikana ja varsinainen toiminta asiakkaiden kanssa käynnistetään vuoden 2012 lopussa, loka-marraskuussa.

Kohderyhmänä ovat mielenterveyskuntoutujat, syrjäytymisvaarassa olevat yksin asuvat miehet, syrjäytyneet miehet ja pitkään työttöminä olleet.

Osahanke tavoittelee toimintaan mukaansa n. 20 vapaaehtoista ja jokaisella näistä on yksi tuettava henkilö. Kokonaismäärä on n. 40 – 60 henkilöä. Toiminnan avulla luodaan myös ryhmiä, jolloin osallistujamäärät kasvavat. Arvioitu uusien ryhmien määrä on 5 ( 5x 10henk ). Osallistujien kokonaismäärä on n. 100 henkeä.

Liite 1Mielenliikutus osahanke-ehdotus

Liite 2Osaprojektikohtainen tarkennettu kuvaus

Määräaika

Osahankkeen määräaika on 1.8.2012–31.12.2013. Hankkeen aikana pyritään löytämään hyvät toimintatavat, joita on mahdollista tarvittaessa jatkaa määräajan jälkeen uudella asettamispäätöksellä.

Resurssit

Osahankkeen EVIVA-rahoitus on hankesuunnitelman talousarvion mukaisesti 38 626,00 €. Talousarvion omarahoitusosuus, joka koostuu hallintokunnille ja Turun seudun mielenterveyspalveluyhdistykselle koituvista laskennallisista kuluista, on 9200,00€.

Liite 3Talousarvio

Arviointi ja seuranta

Tavoitteiden toteutumista arvioidaan vapaaehtoistoiminnan arvioinnilla. Kaikista toiminnoista pidetään kirjanpitoa, joten tavoitteiden saavuttamista on helppo seurata. Yhteydenotot vapaaehtoisiin ja vapaaehtoisten yhteydenotot koordinaattoriin kirjataan aina ylös. Kaikki tukitapahtumat vapaaehtoisen ja tuettavan välillä kirjataan myös ylös. Toiminnan laadun seuranta tapahtuu keskusteluissa asiakkaiden kanssa.

Vapaaehtoisten toimintaa seurataan luonnollisesti tukisuhteiden määrillä. Konkreettisesti tämä toteutuu ”työnohjaus” tilanteissa, jossa koordinaattori ja vapaaehtoinen käyvät läpi tapahtuneita tukisessioita.

Tuettavien aktiivisuutta ja osallisuuden lisääntymistä seurataan toimenpiteiden toteutumisella. Esim. miten asiakas on osallistunut kulttuuri- tai liikuntaharrastuksiin.

EVIVA-hankkeella on oma raportointisuunnitelma, jolla seurataan jokaisen EVIVA-hankkeen piirissä toimivan osahankkeen toteutumaa ja jolla raportoidaan koko hankkeen edistymisestä kaupunginvaltuustolle ja – hallitukselle talouden ja toiminnan raportoinnin yhteydessä sekä kulttuuri- liikunta- ja nuorisolautakunnalle puolen vuoden välein.

Kulttuurijohtaja Minna Sartes:

EhdotusKulttuurilautakunta päättää asettaa Mielenliikutus osahankkeen ajalle 1.8.–31.12.2013 ja varata EVIVA rahoitusta tälle ajalle 38 626,00 €. EVIVA rahoitusosuus maksetaan EVIVA-hankkeen kustannuspaikalta 26025, tilastollinen tilaus 600882.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

tiedLiikuntalautakunta
tiedNuorisolautakunta
tiedAndersson Anneli
tiedEkroos Toni
tiedLehtiö-Vainio Annina
tpvLuoma Riitta
tiedMamia Annele
tiedSaarinen Leena
tiedSinkkonen Arto
tiedVuorinen Piia
tiedÖsterholm Pirkko


Liitteet:

Kultlk § 97
Liite 1:Mielenliikutus osahanke-ehdotus
Liite 2:Osaprojektikohtainen tarkennettu kuvaus, Mielenliikutus osahanke
Liite 3:Talousarvio, Mielenliikutus -osahanke