Turun kaupunki § Kokouspvm Asia 1
Kulttuurilautakunta 68 17.03.2010 2

3140-2010 (011)

Varissuon kirjaston tilakysymys

Tiivistelmä: -

Kultlk § 68

Kirjastotoimenjohtaja Inkeri Näätsaari 11.3.2010:

Varissuon kirjasto toimii omassa kaksikerroksisessa rakennuksessa liikekeskuksen kupeessa osoitteessa Nisse Kavon katu 3. Vuonna1987 avatun kirjaston pinta-ala on 800 m2. Kirjastorakennuksen on suunnitellut arkkitehtitoimisto Laiho-Pulkkinen-Raunio.

Varissuon kirjaston toiminta kahdessa kerroksessa on toiminnallisesti hankalaa ja vaatii enemmän henkilökuntaa kuin vastaava toiminta yhdessä kerroksessa vaatisi. Kirjaston toimintamallia ja tilaa ei ole uusittu valmistumisen jälkeen ja kirjaston käyttö on vähentynyt 2000-luvulla lähes 30 %. Sekä toiminnan että taloudellisuuden kannalta on perusteltua, että Varissuon kirjaston asiakaspalvelut keskitetään yhteen kerrokseen.

Kirjaston asiakaspalvelutoiminnot voidaan keskittää rakennuksen toiseen kerrokseen, minne on suora yhteys viereisestä liikekeskuksesta. Tällöin kirjasto voi luovuttaa suurimman osan ensimmäisestä kerroksesta toimintaan, joka sopii yhteen kirjastotoiminnan kanssa. Osa ensimmäisen kerroksen tilasta voi olla yhteiskäyttöistä. Toimintoja uudelleen organisoimalla voidaan turvata kirjaston monipuolinen käyttö, luku- ja oleskelupaikat sekä tapahtumatoiminta. Muiden toimintojen saaminen kirjastorakennukseen monipuolistaisi tarjontaa ja lisäisi myös kirjaston houkuttelevuutta Varissuon asukkaiden joukossa. Yhteen kerrokseen siirtymisestä vapautuva henkilöresurssi siirretään turvaamaan pienimpien lähikirjastojen toimintaa. Tilaliikelaitoksen kanssa on käyty alustavia neuvotteluja tilan käytöstä.

Mikäli alakerran tilaan saadaan hyvä yhteistyökumppani, toimijat tukevat toisiaan ja muodostavat alueellisen yhteisökeskuksen. Toistaiseksi kirjaston yhteyteen ei ole löytynyt sopivaa yhteistyökumppania, jolla olisi resursseja vuokran maksuun.

Varissuon kirjaston toiminta on suunniteltu keskitettäväksi kesän 2010 aikana kirjaston toiseen kerrokseen, mihin tehdään toiminnan vaatimia muutoksia. Nykyinen iso palvelutiski puretaan ja tilalle hankitaan kevyt tiski. Asiakaskoneet sijoitetaan vanhan tiskin paikalle, jossa on sähkövalmiuksia jo olemassa. Myös käsikirjaston kiinteät pöydät poistetaan ja tilalle sijoitetaan lasten alue. Hyllyt sijoitellaan uudelleen ja hyllyjen lomaan luodaan viihtyisiä lukupaikkoja. Kirjaston yleisilmeestä tehdään kevyt ja viihtyisä. Samassa yhteydessä kirjastossa otetaan käyttöön RFId- kokoelmien hallintajärjestelmä. Tämä edellyttää kirjaston sulkemista muutostöitä varten toukokuun alussa.

Kulttuurilautakunta on osoittanut kulttuuritoimen vuoden 2010 käyttöomaisuusrahasta 40.000 € Varissuon kirjaston kalustuksen ja varustuksen uudistamiseen. Tässä vaiheessa toteutettavat tilamuutokset ovat pieniä eivätkä aiheuta suuria kustannuksia. Mikäli myöhemmin tarvitaan suurempia muutoksia, niistä aiheutuvat kustannukset pyritään kattamaan supistuvasta tilasta johtuvalla vuokran pienenemisellä.

Mikäli kirjaston alakertaan ei löydy maksavaa vuokralaista, on tarkoituksenmukaista tarjota tila Varissuon kirjaston palveluja rikastuttavaan kolmannen sektorin toimintaan, jota kirjasto koordinoisi. Varissuon kirjaston vuokramenot eivät tällöin vähene vaan lisääntyvät muutostöistä aiheutuvien kustannusten verran eikä henkilöstöä pystytä vähentämään. Tämä tulee siinä tapauksessa ottaa huomioon kirjaston talousarvion ohjeluvussa.

Ehdotan edelleen lautakunnalle esitettäväksi, että Varissuon kirjaston toiminta keskitetään kesän 2010 aikana kirjaston toiseen kerrokseen, jonne tehdään toiminnan vaatimia muutoksia.

Ehdotan lisäksi, että sopivan yhteistyökumppanin etsimistä jatketaan edelleen.

Liite 1Varissuon kirjaston tilakysymys 9.3.2010

Kulttuurijohtaja Minna Sartes:

EhdotusKulttuurilautakunta päättää, että Varissuon kirjaston toiminta keskitetään kesän 2010 aikana kirjaston toiseen kerrokseen, jonne tehdään toiminnan vaatimia muutoksia. Lisäksi lautakunta päättää, että sopivan yhteistyökumppanin etsimistä jatketaan.

PäätösKulttuurilautakunta päätti, että Varissuon kirjaston toiminta keskitetään kesän 2010 aikana kirjaston toiseen kerrokseen, jonne tehdään toiminnan vaatimia muutoksia.

Lisäksi lautakunta päätti, että päätös alakerran tilan käytöstä tuodaan lautakuntaan.

Päätös asiassa tehtiin puheenjohtajan päätösehdotuksesta yksimielisesti.

Jakelu

tpvKaupunginkirjasto
tpvTilaliikelaitos


Liitteet:

Kultlk § 68
Liite 1:Varissuon kirjaston tilakysymys 9.3.2010