TURUN KAUPUNGINKIRJASTO                                                            

Lähipalvelut

SH, HV                                                    9.3.2010                                                  Liite1 3140-2010

 

 

Varissuon kirjaston tilakysymys

 

 

Yhteenveto

 

Varissuon kirjaston toiminta kahdessa kerroksessa on toiminnallisesti hankalaa ja vaatii enemmän henkilökuntaa kuin vastaava toiminta yhdessä kerroksessa vaatisi. Kirjaston asiakaspalvelutoiminnot voidaan keskittää rakennuksen toiseen kerrokseen, minne on suora yhteys viereisestä liikekeskuksesta. Tällöin kirjasto voi luovuttaa suurimman osan ensimmäisestä kerroksesta toimintaan, joka sopii yhteen kirjastotoiminnan kanssa. Osa ensimmäisen kerroksen tilasta voi olla yhteiskäyttöistä. Muiden toimintojen saaminen kirjastorakennukseen monipuolistaisi tarjontaa ja lisäisi myös kirjaston houkuttelevuutta Varissuon asukkaiden joukossa.

 

 

                     Taustaa

 

Varissuon kirjasto toimii omassa kaksikerroksisessa rakennuksessa liikekeskuksen kupeessa osoitteessa Nisse Kavon katu 3. Vuonna1987 avatun kirjaston pinta-ala on 800 m2. Kirjastorakennuksen on suunnitellut arkkitehtitoimisto Laiho-Pulkkinen-Raunio.

 

Varissuon alueella on 8.800 asukasta, joista muun kuin suomen- tai ruotsinkielisiä 34 %. Työttömyysaste on korkea, 23,2 % (syyskuu 2009). Suurimmat kieliryhmät ovat venäjä, albania ja arabia. Väestöennuste vuodelle 2010 on + 0,54 %.

 

Varissuon kirjaston vuokra vuonna 2010 on 83.000 €. Henkilöstömenot vuodelle 2010 ovat noin 171.000 €. Henkilöstöresurssi on tällä hetkellä 5,2 htv. Yhdessä kerroksessa toimivan kirjaston henkilöstötarve on noin 4,4 htv. Vapautuvalla resurssilla voidaan turvata muiden lähikirjastojen toimintaa (nykyiset aukiolot).

 

 

Tilastotietoa 1995-2009:

 

 

1995

2000

2005

2009

Muutos 2000-2009 %

Käynnit

167 318

155 700

134 577

110 416

-29

Lainat

236 268

211 315

191 372

150 949

-29

Käynnit/aukiolopäivät

585

546

467

403

-26

 

 

Nykytoiminnan kuvaus

 

Monikulttuurisuus leimaa alueen ja kirjaston toimintaa. Yhteyksien luominen eri asukasryhmiin ja erilaisten kulttuurien lähestyminen on haastavaa ja vaatii tavanomaista enemmän panostusta. Kirjasto on osallistunut Itä-Turun kehittämishankkeisiin ja haluaa edelleen olla aktiivisesti mukana alueen palvelutarjonnassa ja kehittämisessä. Maahanmuuttajat, lapset ja ikääntyvät ovat Varissuon kirjaston tärkeimmät asiakasryhmät.

 

Tapahtumatoiminta keskiössä

 

Kirjaston tapahtumatoiminnassa panostetaan erityisesti maahanmuuttajien kulttuurien esittelyyn sekä omakieliseen kirjastopalvelujen käytön opastukseen. Maahanmuuttajien toteuttamaa omakielistä vertaisopastusta on järjestetty helmikuusta 2010 alkaen osana ERS-rahoitteista Open Zone – projektia, samoin kuin aikuisten ja lasten tietokoneopastusta. Projektin avulla toteutetaan myös muita monikulttuurisia tapahtumia. Toiminta on suosittua, ja sen avulla voidaan paitsi tukea maahanmuuttajien kotoutumista myös lisätä koko väestön tietämystä eri kulttuureista.

 

Kirjasto alueensa yhteisökeskuksena

 

Kirjastossa kokoontui vuonna 2009 viikoittain maahanmuuttajanaisten keskustelukerho, pidettiin lasten satutunteja ja järjestettiin yhteisiä tapahtumia kumppaneina mm. Turun naiskeskus, nuorisoasiainkeskus ja Turun ammattikorkeakoulu. SoTen Palo-hankkeen venäjänkielinen neuvontapiste on toiminut kirjastossa helmikuusta 2010 alkaen kerran viikossa. Monikulttuurinen iltapäiväkerho käynnistyy syksyllä 2010, mikäli hankkeeseen saadaan OPM:ltä anottu avustus. Toiminta edellyttää monitoimitilan käyttöä.

 

Taiteen keskustoimikunnan rahoittama monikulttuurinen nuorten yhteisöhanke EVVVK alkaa vuonna 2010 toimia Turun normaalikoulun tiloissa. Hankkeen tuloksia tullaan esittelemään Varissuon kirjastossa näyttelyin ja tapahtumin. Normaalikoulun tiloissa on alkanut toimia monikulttuurinen Lähde-hanke, jonka puitteissa kokoontuu nuorten kerho. Yhteistyöstä kirjaston kanssa on keskusteltu.

 

Nykyiset tilat ja niiden puutteet

 

Kahdessa kerroksessa toimiva kirjasto vaatii enemmän henkilökuntaa kuin toiminta yhdessä kerroksessa, sillä molemmissa kerroksissa tarvitaan asiakaspalvelupiste ja kumpaakin kerrosta on valvottava kuten erillisiä kirjastoja. Varissuolla on jonkin verran levottomuuksia, mikä heijastuu myös kirjaston toimintaan. Järjestyshäiriöt karkottavat muita asiakkaita. Kirjaston henkilökunta ei pysty turvaamaan järjestystä omin voimin, palvelu on ostettu vartiointiliikkeeltä. Korttelipoliisia ei enää ole.

 

Kirjastotilan ilmastointi on puutteellinen, varsinkaan monitoimitilassa ilma ei riitä. Vähimmäisedellytys ilmastoinnin parantamiseksi on avattava ikkunan tekeminen tilaan. Sosiaalitilat ovat nykyvaatimusten mukaan liian pienet ja henkilökunnalle on vain yksi wc.

 

 

Tilamuutoksen tarpeellisuus ja perustelut

 

Kirjaston käyttö on vähentynyt 2000-luvulla lähes 30 %. Sekä toiminnan että taloudellisuuden kannalta on perusteltua, että Varissuon kirjaston asiakaspalvelut keskitetään yhteen kerrokseen. Kirjasto voi luopua ensimmäisestä kerroksesta lukuun ottamatta monitoimitilaa ja sosiaalitiloja. Toimintoja uudelleen organisoimalla voidaan turvata kirjaston monipuolinen käyttö, luku- ja oleskelupaikat sekä tapahtumatoiminta. Yhteen kerrokseen siirtymisestä vapautuva henkilöresurssi siirretään turvaamaan pienimpien lähikirjastojen toimintaa.

 

Mikäli alakerran tilaan saadaan hyvä yhteistyökumppani, toimijat tukevat toisiaan ja muodostavat alueellisen yhteisökeskuksen. Toistaiseksi kirjaston yhteyteen ei ole löytynyt sopivaa yhteistyökumppania, jolla olisi resursseja vuokran maksuun. Tilaliikelaitoksen kanssa on käyty alustavia neuvotteluja tilan käytöstä.

 

Uuden palvelun kuvaus

 

Uusitussa kirjastossa panostetaan uuden tekniikan käyttöönottoon sekä uudistetaan varustetasoa asiakkaiden vaatimuksia vastaavaksi. Toimintaa ohjataan yhteisölliseen suuntaan niin, että nykyisestä kirjastotilasta tulee vilkas ja toimiva alueensa yhteisökeskus, joka toimii myös paikallistiedon ja tapahtumien infopisteenä. Kirjastossa opastetaan asiakkaita kirjaston käyttöön, lukemisen maailmaan, tietokoneiden ja tietokantojen käyttöön sekä informaatiotaitojen hallintaan. Pienimuotoisia yleisötapahtumia järjestetään runsaasti.

 

Yhteistyötä tehdään erilaisten kunnallisten ja kolmannen sektorin toimijoiden kanssa. Uusi palvelukonsepti muodostuu kiinteässä yhteistyössä eri toimijoiden kanssa, pääkumppaneina uudessa tilassa olevat tahot.

 

Varissuon kirjasto on 2010-2011 mukana Varissuon perhepuisto –hankkeessa. Hankkeeseen, joka tapahtuu Varissuon kirjaston välittömässä läheisyydessä, liittyy puiston rakentaminen yhdessä asukkaiden kanssa, visuaalisen ilmeen suunnittelu, työpajoja yms. Yhteistyökumppaneita ovat mm. kiinteistöliikelaitos ja nuorisoasiainkeskus. Kirjastossa hanketta sekä sen tuloksia esitellään alueen asukkaille.

 

 

Tarvittavat muutokset

 

Kirjastolla ja tilaliikelaitoksella oli palaveri Varissuon kirjastossa tammikuussa 2010. Kokouksessa oli mukana edustajia sekä kirjastosta että tilaliikelaitokselta. Kokouksessa ilmeni, että mikäli tilaliikelaitos ottaa tilan vuokrattavakseen, tilat on ehkä eriytettävä toisistaan. Tästä saattaa seurata mittaviakin muutostöitä. Tällöin alakerrassa olevan monitoimitilan käyttö kirjaston tarpeisiin hankaloituisi huomattavasti.

 

Varissuon kirjaston toiminta keskitetään kesän 2010 aikana kirjaston toiseen kerrokseen. Kirjasto tarvitsee jatkossakin osaa alakerrassa olevista tiloista, kuten monitoimitilaa yhteisölliseen toimintaan sekä tapahtumiin, mutta voi jakaa tilankäyttöä yhteistyökumppaninsa kanssa. Alakerrassa sijaitsevat myös kirjaston sosiaalitilat sekä lastaus-/varastotila sekä inva-wc.

 

Toisessa kerroksessa olevaan kirjastotilaan tulee tehdä toiminnan vaatimia muutoksia. Nykyinen iso palvelutiski tulee purkaa, tilalle hankitaan kevyt tiski. Asiakaskoneet sijoitetaan vanhan tiskin paikalle, jossa on sähkövalmiuksia jo olemassa. Myös käsikirjaston kiinteät pöydät poistetaan, tilalle sijoitetaan lasten alue. Hyllyt sijoitellaan uudelleen ja hyllyjen lomaan luodaan viihtyisiä lukupaikkoja. Kirjaston yleisilmeestä tehdään kevyt ja viihtyisä.

 

Kulku portaikkoon estetään lukittavalla portilla, hissiin asennetaan lukitus.

 

Käyttökustannus- ja irtaimiston hankinta-arvot

 

Kulttuurilautakunta on osoittanut kulttuuritoimen vuoden 2010 käyttöomaisuusrahasta 40.000 € Varissuon kirjaston kalustuksen ja varustuksen uudistamiseen. Tilamuutoksista aiheutuvat kustannukset pyritään kattamaan supistuvasta tilasta johtuvalla vuokran pienenemisellä.

 

Yhteistyökumppanin hakeminen

 

Alakertaan pyritään löytämään toimija tai toimijoita, joiden kanssa tehdään kirjaston palvelua rikastavaa yhteistyötä. Tällöin ei tarvita niin suuria muutostöitä kuin siinä tapauksessa, että toiminnot olisivat täysin erilliset. Varissuon yhdyskuntatyöryhmään on oltu yhteydessä ja he ovat suhtautuneet positiivisesti ajatukseen, että alakertaan sijoittuisi esim. maahanmuuttajayhdistysten toimintaa.

 

Ensimmäisen kerroksen tilojen käytöstä ja /tai yhteistyöstä on neuvoteltu useiden toimijoiden kanssa:

 

Varissuon toimintakeskus

Varissuolla on vireillä aloite yhteisöllisen toimintakeskuksen perustamisesta kirjaston yhteyteen. Keskuksen ideana on tarjota kohtauspaikka, olohuone sekä toimintatiloja ja -mahdollisuuksia Varissuon asukkaille. Toimintakeskus nivoutuisi kirjaston sateenvarjon alle; keskuksessa olisi esim. kahvila, lasten leikkitilaa ja kokoontumistiloja. Keskus täydentäisi ja laajentaisi Varissuon jo olemassa olevia palveluita. Tällä hankkeella ei ole toistaiseksi rahoitusta.

 

Maahanmuuttajajärjestöjen Yhdessä -yhdistys pohtii tilan soveltuvuutta omaan toimintaansa.

 

Itä-Turun eläkeläiset ry on 2010 vuokralla Majanummen koululla. Vuokria tarkistetaan vuosittain ja tulevaisuus on epävarma. Yhdistys tarvitsee tilaa viikkokokouksille (70-80 osanottajaa) ja pienoiskeittiön sekä pelitilan.

 

Varissuon työttömät ry toimii Majanummen koulussa. Tilanne arvioidaan uudelleen vuosittain.

 

Drop In –hankkeella on vuokratila Varissuolla perhekodille. Jos muita toimijoita tulee tilaan, he ovat kiinnostuneita järjestämään toimintaa isomman sateenvarjon alla. Hankkeella on valmius maksaa pientä vuokraa.

 

SoTen avopalvelun seniorikerho kokoontui keväällä 2009 monitoimitilassa. Tilan ilmastointi ei kuitenkaan riittänyt, pienoiskeittiötäkin kaivattiin ja kerho haki toiminnalleen tilat muualta.

 

Ehdotus

 

Kirjasto ehdottaa, että mikäli kaupungin palveluntuottajat tarvitsevat tilaa Varissuo-Lausteen alueella, ne tutkisivat myös Varissuon kirjaston alakerran soveltuvuuden tarpeisiinsa.

 

Muussa tapauksessa on tarkoituksenmukaista tarjota tila Varissuon kirjaston palveluja rikastuttavaan kolmannen sektorin toimintaan, jota kirjasto koordinoisi. Varissuon kirjaston vuokramenot eivät tällöin vähene vaan lisääntyvät muutostöistä aiheutuvien kustannusten verran eikä henkilöstöä pystytä vähentämään. Tämä tulee siinä tapauksessa ottaa huomioon kirjaston talousarvion ohjeluvussa.