Turun kaupunki § Kokouspvm Asia 1
Kulttuurilautakunta 279 16.12.2009 10

12355-2009 (652)

Hirvensalon kirjaston tarveselvitys

Tiivistelmä: -

Kultlk § 279

Osastonjohtaja Sanna Hernelahti:

Hirvensalon Sorttamäkeen suunnitellaan yhtenäiskoulua (1. – 9. luokat), jonka yhteyteen tulisi myös esiopetuksen, päivähoidon, kirjaston, nuorisotoimen sekä mahdollisesti sosiaali- ja terveystoimen tiloja. Kaupunginvaltuusto on tehnyt 15.6.2009 päätöksen, jonka mukaan Hirvensalon koulu II:n toiminta alkaa 1.8.2014. Hankesuunnitelman on tarkoitus valmistua keväällä 2010.

Hirvensalo-Kakskerran alueen väkiluku oli vuoden 2008 lopussa 8900 henkeä. Väestöennusteen mukaan vuonna 2014 saarilla on jo 11 400 asukasta, joista suurin osa asuu Hirvensalon saaressa. Asukkaista suurin osa on lapsiperheitä ja nuorten osuus on kasvamassa. Hirvensalon saaren osayleiskaavan tarkistustyö on meneillään ja sen alustava luonnos on valmistunut. Kaavaesityksessä esitetään rakennettavaksi palvelukeskus, johon tulisi mm. yhtenäiskoulu sekä muita julkisia ja yksityisiä palveluja.

Lisääntyvä asukasmäärä ja muut toimintaympäristössä tapahtuvat muutokset luovat uusia vaatimuksia alueen palveluntuottajille. Kirjasto vastaa haasteisiin keskeisemmällä sijainnilla, uudella palvelukonseptilla ja sen mukaisilla tiloilla.

Nykytila

Nykyinen Wäinö Aaltosen koulun yhteydessä sijaitseva kirjastotila on vuodelta1980. Se on alun perin siirtokelpoinen tilaelementtirakennus, josta on jälkikäteen monin erilaisin korjaustoimenpitein tehty pysyvä rakennus. Viimeisin peruskorjaus valmistui 1997. Kirjaston käytössä on 336 m². Tiloista 100 m² on suunniteltu kirjastokäyttöön, muu osa on alun perin ollut luokka- ja neuvolatilana ja otettu peruskorjauksen yhteydessä kirjastokäyttöön mm. väliseiniä poistamalla. Lattioiden osalta tila ei täytä kirjaston tarpeita, sillä niiden kantavuus on osassa rakennusta alle puolet kirjastotilalta vaaditusta (6 kN/m eli 600 kg/m2) ja osassa 2/3 vaaditusta.

Tilojen valmistumisen jälkeen kirjastotoiminta on monipuolistunut eikä tapahtumille, näyttelyille ja asukkaiden omalle toiminnalle pystytä tarjoamaan riittävästi tilaa. Myöskään erilaisia käyttäjätarpeita ei nykytiloissa voida ottaa riittävästi huomioon (esimerkiksi hiljaisuus vs. tapahtumat).

Kirjasto uudessa monipalvelukeskuksessa

Kirjaston keskeiset yhteistyökumppanit tulevat toimimaan monipalvelukeskusksessa, josta muodostuu tärkeä yhteisöllisyyden keskus sekä erilaisten ja eri-ikäisten asukkaiden kokoontumispaikka. Kulttuurin kohtaamispaikkana kirjasto tekee tunnetuksi alueen eri toimijoiden, kaupungin muun organisaation ja muiden kulttuuritoimijoiden tarjontaa. Perinteisten kirjastopalvelujen lisäksi kirjasto seuraa ja välittää toimintaympäristönsä tuottamaa tietoa ja kulttuuria sekä tarjoaa alueen muille toimijoille mahdollisuuden kertoa toiminnastaan kirjaston tiloissa.

Kirjastolle esitetään 400 m²:n tilaa monipalvelukeskuksen keskeiselle paikalle. Se on 64 m² enemmän kuin Hirvensalon kirjaston nykyinen pinta-ala. Pääpaino on suuren lisätilan sijasta järkevällä tilasuunnittelulla. Osa tiloista voi olla yhteistä jonkun muun toimijan kanssa. Tukeakseen erilaisia ja muuttuvia toimintoja tilojen tulee olla ennen kaikkea helposti muunneltavissa tarpeen mukaan.

Kirjaston tilasuunnitelmassa tulee huomioida eri käyttäjä- ja toimijaryhmien tarpeet. Kirjasto pystytään uudessa rakennuksessa suunnittelemaan osaksi kokonaisuutta niin, että se palvelee hyvin sekä koulua että eri asukasryhmiä. Lisäksi toiminnassa saadaan synergiaetua monen toimijan tehdessä yhteistyötä. Nuoret voidaan ottaa kohderyhmäksi Hirvensalon kirjastossa entistä paremmin, kun samassa rakennuksessa toimii yhtenäiskoulu, jossa opiskelun kaari ulottuu esikouluikäisistä 9-luokkalaisiin. Näin kirjasto pystyy olemaan mukana lapsen kasvussa.

Hirvensalon kirjastossa työskentelee kaksi henkilöä, ja sen vuokra nykyisissä tiloissa on 40 000 €/v. Tulevan toiminnan kustannukset selviävät hankesuunnittelun yhteydessä.

Kirjastotoimenjohtaja Inkeri Näätsaari:

Mikäli Hirvensaloon rakennetaan keskeiselle paikalle monipalvelukeskus, jossa on opetustoimen, sosiaali- ja terveystoimen sekä nuorisotoimen tiloja, tulisi myös Hirvensalon kirjaston muuttaa samaan yhteyteen. Kirjaston siirtyminen suunnitteilla olevaan monipalvelukeskukseen on perusteltua sekä nykyisen tilan että sijainnin kannalta. Kirjahyllyt kirjoineen ovat painavia, ja kirjastotilalta vaaditaan parempaa kantavuutta kuin mitä Hirvensalon kirjastossa nyt on. Pienen kirjaston toiminta erillään muista toimijoista on hyvin haavoittuvaa eikä palvelu ole yhtä tehokasta kuin tiiviissä yhteistyössä muiden kanssa toimittaessa.

Uudessa monipalvelukeskuksessa kirjasto palvelisi nykyistä tehokkaammin Hirvensalon ja Kakskerran saarten kasvavaa asukasmäärää. Kirjaston tilantarve on noin 400 m2, lisäksi osa keskuksen tiloista voi olla yhteiskäyttöisiä. Tällaisia ovat esimerkiksi tapahtumatilat ja asukkaiden kokoontumistilat. Kirjaston lopullinen tilantarve selviää, kun on selvitetty tilojen ja varusteiden yhteiskäyttömahdollisuudet.

Esitän edelleen kulttuurilautakunnalle esitettäväksi, että lautakunta hyväksyy Hirvensalon kirjaston tarveselvityksen hankesuunnittelun pohjaksi ja valtuuttaa kirjaston osallistumaan hankesuunnitelman laatimiseen tilaliikelaitoksen johdolla.

LiiteHirvensalon kirjaston tarveselvitys

Oheismateriaali1Tarveselvitys Hirvensalo II yhteishanke, Liikuntatoimi

Oheismateriaali2Tarveselvitys Hirvensalo II yhteishanke, SoTe

Oheismateriaali3Hirvensalon nuorisotilan tarveselvitys

Kulttuurijohtaja Minna Sartes:

EhdotusKulttuurilautakunta päättää hyväksyä Hirvensalon kirjaston tarveselvityksen hankesuunnittelun pohjaksi ja valtuuttaa kirjaston osallistumaan hankesuunnitelman laatimiseen tilaliikelaitoksen johdolla.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

mtpvLiikuntapalvelukeskus
mtpvNuorisoasiainkeskus
mtpvOpetustoimi
mtpvSosiaali- ja terveystoimi
tpvTilaliikelaitos


Liitteet:

Kultlk § 279
Liite 1:Hirvensalon kirjaston tarveselvitys