Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunkisuunnittelu- ja ympäristölautakunta35619.11.201312

4662-2010 (357)

Juoksevan uhkasakon asettaminen elintarvikelain 55 §:n nojalla annettavan määräyksen tehostamiseksi(Yth)

Tiivistelmä:

Ympäristöterveydenhuollon johtaja on antanut Mekali Scand & Asia Food marketille määräyksen rakentaa elintarvikemyymälä China Marketin tiloihin siivousvälinetila ja käsienpesupiste 30.9.2013 mennessä sekä varustaa myytävät elintarvikkeet suomen- ja ruotsinkielisillä pakkausmerkinnöillä. Toimija ei ole noudattanut määräystä pakkausmerkintöjen laittamisesta eikä 56 §:n mukaista kieltoa myydä puutteellisesti merkittyjä elintarvikkeita. Koska toimija ei ole noudattanut annettua elintarvikelain 55 §:n mukaista määräystä, sitä on syytä tehostaa uhkasakolla

Ksylk § 356

Ympäristöterveydenhuolto, ympäristöterveydenhuollon johtaja Liisa Palmu 6.11.2013: 

Toimija

Mekali Scand & Asia Food market, Y-tunnus 1024858-7

Yksityinen elinkeinonharjoittaja Vinh Lin Thu

Brahenkatu 4

20100 TURKU                       

Toimipaikan nimi ja osoite

China Market

Brahenkatu 4

20100 TURKU

Päätösehdotuksen kohde

Elintarvikehuoneistossa myytävät elintarvikkeet

Asian selostus                  

Ympäristöterveydenhuollon johtaja on antanut Mekali Scand & Asia Food marketille 25.7.2013 § 106 määräyksen rakentaa elintarvikemyymälä China Marketin tiloihin siivousvälinetila ja käsienpesupiste 30.9.2013 mennessä sekä varustaa myytävät elintarvikkeet suomen- ja ruotsinkielisillä pakkausmerkinnöillä. Elintarvikkeiden myynti ilman asianmukaisia pakkausmerkintöjä kiellettiin samalla päätöksellä.

Terveystarkastajat Jari Tulonen ja Kari Valkola tekivät tarkastuksen tiloihin annetun määräajan kuluttua 9.10.2013. Tarkastuksessa todettiin, että siivousvälinetila ja käsienpesupiste oli tehty määräyksen mukaisesti. Pakkausmerkintäasetuksen mukaiset pakkausmerkinnät puuttuivat edelleen osasta elintarvikkeita. Terveystarkastajien arvion mukaan ne puuttuivat n. 50 %:sta tuotteiden kokonaismäärästä ja n. 30 %:sta tuotemerkeistä. 

Koska toimija ei ole noudattanut annettua elintarvikelain 55 §:n mukaista määräystä ja rikkonut elintarvikelain 56 §:n mukaista kieltoa, määräystä on syytä tehostaa uhkasakolla.

Kuuleminen

Asianosaiselle on varattu tilaisuus kirjallisen vastineen antamiseen 14 pv:n kuluessa päätösehdotuksen ja sen perustelujen tiedoksisaannista. Päätösehdotus perusteluineen annettiin asianosaiselle tiedoksi 18.10.2013. Vastinetta ei ole annettu määräajassa.

Päätösehdotuksen perustelut

Toimija ei noudata elintarvikelainsäädännön vaatimuksia koskien elintarvikkeiden pakkausmerkintöjä. Puuttuvat tai puutteelliset pakkausmerkinnät aiheuttavat terveysvaaraa, johtavat kuluttajaa harhaan ja vaarantavat elintarvikkeiden jäljitettävyyden. Esim. tietyt ainesosat voivat aiheuttaa hengenvaarallisia reaktioita niille herkistyneille henkilöille ja säilytysohjeiden puutteellisuus johtaa pilaantumiseen tai ruokamyrkytystä aiheuttavien mikrobien lisääntymiseen. Kuluttaja ei myöskään kykene tekemään haluamiaan valintoja elintarvikkeiden ominaisuuksien suhteen.

Toimija ei ole noudattanut ympäristöterveydenhuollon johtajan antamaa elintarvikelain 55 §:n mukaista määräystä pakkausmerkintöjen laittamisesta eikä 56 §:n mukaista kieltoa myydä puutteellisesti merkittyjä elintarvikkeita. Toimijalle on aiemminkin annettu kehotuksia ja määräyksiä samasta asiasta. Siksi tätä määräystä on syytä tehostaa juoksevalla uhkasakolla. 

Elintarvikelain 9 §:n mukaan elintarvikkeen pakkauksessa, esitteessä, mainoksessa tai muulla tavalla markkinoinnin yhteydessä elintarvikkeesta on annettava totuudenmukaiset ja lain 1 §:n 1,3 ja 4 kohta huomioiden riittävät tiedot.

Elintarvikelain 16 § ja 17 §:ssä säädetään elintarviketoimijan vastuusta elintarvikkeiden turvallisuudesta ja jäljitettävyydestä ja sen varmistamiseksi tarvittavista pakkausmerkinnöistä.

Yleisen elintarvikeasetuksen EPNAs (EY) N:o 178/2002 17 artiklan 1 kohdan mukaan kaikissa tuotannon, jalostuksen ja jakelun vaiheissa toimivien elintarvike- ja rehualan toimijoiden on vastuullaan olevissa toiminnoissa huolehdittava siitä, että elintarvikkeet tai rehut täyttävät niiden toiminnan kannalta asiaankuuluvat elintarvikelainsäädännön vaatimukset ja varmistettava, että kyseiset vaatimukset täyttyvät.

Kauppa- ja teollisuusministeriön asetuksessa 1084/2004 elintarvikkeiden pakkausmerkinnöistä 6 §:ssä säädetään elintarvikkeiden pakollisista pakkausmerkinnöistä, 3 §:ssä niiden selvyydestä, 4 §:ssä merkintöjen oikeellisuudesta ja 5 §:ssä kielimääräyksistä. Pakolliset pakkausmerkinnät on tehtävä suomen ja ruotsin kielellä. Ruotsin asemasta voidaan käyttää norjan- tai tanskankielisiä merkintöjä. 

Elintarvikelain 55 §:n mukaan valvontaviranomainen voi määrätä epäkohdan poistettavaksi, jos elintarvike tai siitä annetut tiedot, elintarvikkeen tuotanto-, jalostus-, tai jakeluvaihe, elintarvikehuoneisto, alkutuotantopaikka tai niissä harjoitettava toiminta voivat aiheuttaa terveysvaaraa, vaarantaa elintarvikkeesta annettujen tietojen oikeellisuuden tai riittävyyden, johtaa kuluttajaa harhaan tai ovat muutoin määräysten vastaisia.

Elintarvikelain 68 §:n mukaan valvontaviranomainen voi tehostaa tämän lain nojalla annettua määräystä tai kieltoa uhkasakolla tai teettämis- tai keskeyttämisuhalla. Uhkasakkoa sekä teettämis- ja keskeyttämisuhkaa koskevissa asioissa noudatetaan muutoin, mitä uhkasakkolaissa (1113/1990) säädetään.

Uhkasakkolain 6 §:n mukaan uhkasakko asetetaan määräämällä päävelvoite asianosaisen noudatettavaksi sakon uhalla. Uhkasakkolain 9 §: n mukaan juokseva uhkasakko asetetaan määräämällä uhkasakolle kiinteä peruserä sekä lisäerä jokaista sellaista päätöksessä ilmoitettavaa ajanjaksoa varten, jonka kuluessa päävelvoitetta ei ole noudatettu.

Elintarvikelain 78.1 §:n mukaan lain 7 luvun säännösten nojalla tehtävässä päätöksessä voidaan määrätä, että päätöstä on noudatettava ennen kuin se on saanut lainvoiman tai ennen kuin oikaisuvaatimus on käsitelty, jollei valitusviranomainen tai vastaavasti oikaisuvaatimuksen käsittelevä viranomainen toisin määrää.

Sovellettavat säännökset

Elintarvikelaki (23/2006) 9 §, 16 §, 17 §, 18 §, 19 §, 20 §, 55 §, 56 §, 68 §, 78 §

Kauppa- ja teollisministeriön asetus 1084/2004 elintarvikkeiden pakkausmerkinnöistä

EPNAs (EY) N:o 178/2002 elintarvikelainsäädäntöä koskevista yleisistä periaatteista ja vaatimuksista, Euroopan elintarviketurvallisuusviranomaisen perustamisesta sekä elintarvikkeiden turvallisuuteen liittyvistä menettelyistä, 17 artikla 1 kohta

Hallintolaki (434/2003) 33 §, 34 §, 36 §

Uhkasakkolaki  6 §, 7§, 8 §, 9 §

Liite 1Määräystä koskeva päätös

Toimialajohtaja Markku Toivonen:

EhdotusKaupunkisuunnittelu- ja ympäristölautakunta päättää määrätä elintarvikelain 55 §:n nojalla yksityisen elinkeinonharjoittajan Vinh Lin Thun Mekali Scand & Asia Food marketin toiminimen haltijana laittamaan kaikkiin toimipaikassa China Market myytäviin elintarvikkeisiin pakkausmerkintäasetuksen mukaiset suomen- ja ruotsinkieliset pakkausmerkinnät viimeistään 14 päivän kuluttua tämän päätöksen tiedoksisaannista.

Määräyksen tehostamiseksi kaupunkisuunnittelu- ja ympäristölautakunta päättää asettaa juoksevan uhkasakon.

Juoksevan uhkasakon määrä:

Kiinteänä peruseränä viisituhatta (5000) euroa, mikäli velvoitetta ei ole täytetty  14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista sekä lisäeränä viisisataa (500) euroa jokaiselta alkavalta kuukaudelta, jonka velvoitteen laiminlyönti jatkuu asetetun määräajan jälkeen.

Päätöstä on elintarvikelain 78.1 §: mukaisesti noudatettava muutoksenhausta huolimatta, jollei valitusviranomainen toisin määrää.                                                   

Voimassaolo

Tämä päätös on voimassa toistaiseksi. Tätä päätöstä on noudatettava muutoksenhausta huolimatta, jollei valitusviranomainen toisin määrää

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

aoMekali Scand & Asian Food Market
tiedYmpäristötoimiala, ympäristöterveydenhuolto


Liitteet:

Ksylk § 356
Liite 1:Määräystä koskeva päätös