4662-2010 (357)

 

Elintarvikelain mukainen määräys ja kielto koskien Mekali Scand & Asia Food market:in omistamaa China Marketia, osoite Brahenkatu 4, 20100 TURKU

 

Ympäristöterveydenhuolto, vs. ympäristöterveydenhuollon johtaja Sirpa Kemilä 25.7.2013:

      

Toimija

Mekali Scand & Asia Food market (Y-tunnus 1024858-7)

Brahenkatu 4

20100 TURKU   

Toimipaikan nimi ja osoite

China Market

Brahenkatu 4

20100 TURKU

Päätöksen kohde

Elintarvikehuoneisto, kuljetusajoneuvo ja myytävät elintarvikkeet

 

Asian selostus    

China Marketin (Brahenkatu 4, 20100 TURKU) OIVA-tarkastuksessa 27.5.2013 ja China Marketin muissa tarkastuksissa on todettu sellaisia puutteita China Marketin elintarvikehuoneistossa ja sen toiminnassa, että ne voivat aiheuttaa elintarvikehygieenistä ja terveydellistä riskiä asiakkaille.

 

Kuuleminen

Ennen lopullisen määräyksen antamista toimijalla on ollut mahdollisuus antaa kirjallinen vastine valmisteilla olevasta määräyksestä ja kiellosta 12..7.2013 mennessä.

 

Toimija on 12.7.2013 antanut vastineensa päätösehdotuksesta ja kertonut toimenpiteistään epäkohtien korjaamiseksi. Toimija on kertonut vastineessaan, että hän on korjannut jo suurimman osan päätösehdotuksessa mainituista epäkohdista. Toimija on vastineessaan lisäksi kertonut, että siivouskomeroon ei voi rakentaa RT-kortin mukaista lattiakaivoa, koska rakennus, jossa elintarvikehuoneisto sijaitsee, on niin vanha. Toimija on myös kertonut, että pakkausmerkintöjen laittamista tuotteisiin on tehty ja nyt noin 80 % tuotteisiin on laitettu pakkausmerkinnät. Hän myös kertoi, että kaikissa tuotteissa on pakkausmerkinnät 31.7.2013 mennessä. Toimija on kertonut lopettaneensa elintarvikkeiden pakkaamisen, koska elintarvikehuoneistossa ei ole siihen sopivia tiloja. Toimija saa käyttää kuljetusajoneuvoaan helposti pilaantuvien elintarvikkeiden kuljetuksiin siten, että elintarvikelainsäädännön vaatimukset (MMM:n asetus 1367/2011) koskien kuljetuksia ja omavalvontakirjanpitoa täyttyvät.

 

Toimijan tiloissa on annetun vastineen johdosta tehty myös uusintatarkastus 24.7.2013, jossa olivat läsnä toimija ja terveystarkastajat Kari Valkola ja Lasse Jansson. Tästä tarkastuksesta on laadittu erillinen tarkastuspöytäkirja, joka on tämän päätöksen liitteenä.

 

Uusintatarkastuksen perusteella voidaan todeta, että vaikka suurin osa tarkastuksessa 27.5.2013 todetuista epäkohdista on poistunut toiminnassa ja elintarvikehuoneistossa on edelleen tarkastuksessa 27.5.2013 havaittuja epäkohtia, jotka voivat vaarantaa China Marketin elintarvikehygieenisyyden ja aiheuttaa China Marketin asiakkaille terveyshaittoja, joten asiassa on tarpeen ja perusteltua viivytyksettä ryhtyä pakkokeinomenettelyyn epäkohtien kuntoon saattamiseksi.

 

Sovellettavat pakkokeinot    

Määräys (elintarvikelaki 55 §)

Kielto (elintarvikelaki 56§)

 

Päätös

 

Määrään elintarvikelain 55 §:n nojalla, että Mekali Scand & Asia Food marketin tulee tehdä seuraavat toimenpiteet

 

1.Välittömästi tai viimeistään 14 vrk:n sisällä päätöksen tiedoksisaannista:

 

-Kaikissa pakatuissa elintarvikkeissa tulee olla pakkausmerkintäasetuksen mukaiset suomen- ja ruotsinkieliset pakkausmerkinnät.

 

2.30.9.2013 mennessä:

 

-Tiloihin tulee rakentaa ovella ja ilmanvaihdolla varustettu siivousvälinevarasto tai -komero, joka on varustettu asianmukaisella kaatoaltaalla, kuivauspatterilla (ns. rättipatterilla), hylly- tai kaappitilalla siivousvälineille ja puhdistusaineille ja telineellä pitkävartisille työvälineille. Käsienpesua varten tulee olla oma erillinen pesupaikka.

 

Lisäksi kiellän elintarvikelain 56 §:n nojalla

 

-Niiden pakattujen elintarvikkeiden myynnin, joista vielä puuttuu suomen- ja ruotsinkieliset pakkausmerkinnät siihen saakka, kunnes terveystarkastaja on tarkastuspöytäkirjassa todennut elintarvikkeiden pakkausmerkintöjen asianmukaisuuden.

   

 

Päätöksen perustelut

Toimija ei ole noudattanut elintarvikelainsäädännön mukaisia vaatimuksia koskien elintarvikkeiden pakkausmerkintöjä.

 

Elintarvikehuoneisto ja alkutuotantopaikka on suunniteltava, sijoitettava, rakennettava ja varustettava, kunnossapidettävä, hoidettava sekä toiminta siellä järjestettävä siten, ettei elintarvikehuoneistossa tai alkutuotantopaikassa tuotettavien, valmistettavien, säilytettävien taikka käsiteltävien elintarvikkeiden turvallisuus vaarannu ja että elintarvikkeet, elintarvikehuoneistot ja alkutuotantopaikat myös muutoin täyttävät tämän lain mukaiset vaatimukset.

 

Sovellettavat säännökset

Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EY) N:o 852/2004 elintarvikehygieniasta liite II luku I

Elintarvikelaki 23/2006 9 §, 10 §, 11 §, 16 §, 17 §, 18 §, 19 §, 20 §, 55 §, 56 §

Maa- ja metsätalousministeriön asetus ilmoitettujen elintarvikehuoneistojen elintarvikehygieniasta 1367/2011 3 §, 4 §, 5 §, 6 §, 7 §, 10 §, 11 §, 13 §

Hallintolaki (434/2003) 34 §

 

Muutoksenhaku

Tähän päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla. Päätökseen voi hakea muutosta tekemällä oikaisuvaatimuksen kunnan toimielimelle.

Muutoksenhakuohje on tämän päätöksen liitteenä.

 

Voimassaoloaika

Tämä päätös on voimassa toistaiseksi. Tätä päätöstä on noudatettava muutoksenhausta huolimatta, jollei valitusviranomainen toisin määrää (elintarvikelaki 78§).

 

 

 

 

Sirpa Kemilä

vs. ympäristöterveydenhuollon johtaja

puh. 040 547 2035

 

 

Lisätiedot

Tarvittaessa asiassa antaa lisätietoja vs. ympäristöterveydenhuollon johtaja Sirpa Kemilä, sähköpostiosoite: sirpa.kemila@turku.fi ja puh. 040 5472 035.

      

Päätöksen tiedoksianto

Päätös on annettu tiedoksi viemällä päätös toimijalle.

 

Liitteet

Oikaisuvaatimusohje

Tarkastuspöytäkirja 24.7.2013 tehdystä tarkastuksesta

 

 

 

Jakelu

   ao Mekali Scand & Asian Food Market

   tied Tulonen Jari

   tied Valkola Kari