Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunginhallituksen kaupunkikehitysjaosto1918.03.20193

2883-2019 (10 00 02)

Y-tontin 853-81-7-2 (Raunistula) myyminen sen vuokramiehelle (os. Oikotie 7) sekä esisopimus kiinteistön 853-73-43-7 (Vätti) myymisestä rakennuksineen ja laitteineen (os. Niitunniskantie 1)

Tiivistelmä:

Maarian VPK:n paloasemahankkeen edistämiseksi kaupunginhallituksen kaupunkikehitysjaostolle esitetään, että tontti 853-71-7-2 myydään sen vuokramiehelle, Maarian vapaaehtoinen palokunta ry:lle, 490.000 euron kauppahinnalla. Lisäksi esitetään, että kiinteistön 853-73-43-7 myymisestä rakennuksineen ja laitteineen tehdään esisopimus Maarian vapaaehtoinen palokunta ry:n kanssa.

Khkeh § 19

Kaupunkisuunnittelu ja maaomaisuus, Tonttipalvelut, maankäyttöinsinööri Suvi Panschin, 1.3.2019:

Raunistulan kaupunginosassa on vireillä asemakaavanmuutos ”Oskarinkuja”. Kortteleiden kehittämisen jouduttamiseksi ja yhteensovittamiseksi on 14.2.2017 allekirjoitettu Turun kaupungin, Peab Oy:n sekä Jyrki, Marianne, Timo, Piia ja Antti Lahtosen välillä yhteistyösopimus, jonka tavoitteena on kaikkien maanomistajien alueiden yksityiskohtainen asemakaavoitus ja siten yhteistyössä edesauttaa alueen kehittymistä yleiskaavassa osoitettuun käyttötarkoitukseen. Kaupunginhallitus on hyväksynyt sopimuksen 16.1.2017 § 17.

Oskarinkujan asemakaavanmuutosalueella sijaitsee Maarian Vapaaehtoinen Palokunta ry:n omistama paloasemarakennus, jonka tontti on vuokrattu Maarian Vapaaehtoinen Palokunta ry:lle 31.3.2020 saakka. VPK:n rakennus vaatii lähitulevaisuudessa mittavia korjauksia ja suuren osan tiloista VPK on vuokrannut itselleen tarpeettomina ulkopuolisille.

Maarian VPK:n toiminta on pohjoiselle Turulle tärkeää toimintaa. VPK on aktiivinen sopimuspalokunta, joka hoitaa mm. jälkisammutus/-vartiointi tehtäviä. VPK:n toiminnan jatkuvuus on sovittu turvattavaksi yhteistyösopimuksessa, joko löytämällä sille uusi sijainti tai turvaamalla sen toiminta kyseisellä paikalla. Korvaavasta sijainnista on neuvoteltu Varsinais-Suomen aluepelastuslaitoksen kanssa ja heidän näkemyksensä on, että ensisijaisesti he ohjaisivat toimintaa sijoittumaan Lentokentän pelastusasemalle, joka vapautuu Raision Kuninkojan uuden paloaseman valmistuttua. VPK:n näkemyksen mukaan sijaintia lentokentän alueella on kuitenkin pidetty erittäin huonona VPK:n toiminnan kannalta, koska kulkuyhteydet esimerkiksi nuorisotoiminnan kannalta sinne ovat huonot. Lentokentän rakennusten korjaamista on myös pidetty teknistaloudellisesti haastavana. VPK:lle on lisäksi esitetty korvaavavana sijaintina mm. tonttia Maarian kirkkosillan läheisyydestä, joka on kuitenkin todettu rakentamisen kannalta hankalaksi ja kalliiksi vaihtoehdoksi.

Tämän jälkeen on noussut esille, että Niitunniskatie 1:ssä päiväkodilta vapautuva tontti voitaisiin luovuttaa Maarian VPK:lle ja Peab toteuttaisi tälle tontille uudisrakennuksen Maarian VPK:lle. Näin Oskarinkujan alueelta vapautuisi VPK:n tontti kehitettäväksi asuntorakentamiselle, mikä mahdollistaisi käytännössä noin 9 000 k-m2 enemmän asuntorakentamista Oskarinkujan kaava-alueelle verrattuna tilanteeseen, jossa VPK:n toiminta ko. alueella säilytettäisiin.

Maarian VPK:n näkemyksen mukaan Niitunniskantien sijainti palvelee VPK:n tarpeita erinomaisesti vasteaikojen, liikenneyhteyksien ja VPK:n nuorisotoiminnan puolesta. Kaupungin näkökulmasta Niitunniskantien kiinteistön kehittäminen esimerkiksi asuntorakentamiseen on haastavaa (yksittäinen kohde pientalotonttien, voimajohtolinjan ja Kovasojan rajaamalla alueella). Kaupunginvaltuusto on 12.11.2018 § 220 hyväksynyt Tommilankadun päiväkodin hankesuunnitelman, ja että Tommilankadun päiväkodin uudisrakennushankkeen toteutus voidaan aloittaa Niitunniskantien päiväkodin peruskorjaus -nimikkeelle vuoden 2018 talousarvioon varatulla rahoituksella jo vuoden 2018 aikana, ja että sivistystoimiala luopuu Niitunniskantien päiväkodista Tommilankadun päiväkodin valmistuttua ja jäävän tontin osalta aloitetaan edellä esitetyt kehitystoimet. Alustavan arvion mukaan päiväkodin toiminta voi siirtyä Niitunniskantien kiinteistöltä pois vuoden 2021 loppuun mennessä, ellei sen korvaavien tilojen rakentamisessa tule oleellisia viivästyksiä.

Tonttipalvelut on neuvotellut Maarian Vapaaehtoinen Palokunta ry:n kanssa järjestelystä, joka mahdollistaa paloaseman toiminnan siirtymisen uuteen sijaintiin ja toisaalta Oskarinkujan asemakaavanmuutosalueen kehittämisen yhtenäiseksi asuntorakentamisen mahdollistavaksi kokonaisuudeksi. Maarian Vapaaehtoinen Palokunta ry ja Peab Oy ovat keskenään neuvotelleet uusien tilojen rakentamisesta sekä VPK:n nykyisen tontin kehittämisestä. Tällä järjestelyllä kaupunki saa tuloja Niitunniskantien ja Oskarinkujan tonttien myynneistä sekä asemakaavanmuutoksen myötä maankäyttösopimuskorvausta Oskarinkujan kiinteistön arvonnousun myötä. Esitettävässä ratkaisumallissa VPK:n toiminta turvataan myös siinä tilanteessa, että kaavoituksesta johtuvista syistä nykyinen paloasemarakennus jäisi nykyiselle paikalleen. Tällöin VPK:lle jäisi omistukseensa Oskarinkujalla sijaitseva paloasemakiinteistö kokonaisuudessaan ja näin ollen palokunnan toiminta tulisi turvatuksi nykyisellä sijainnillaan.

Maarian Vapaaehtoinen Palokunta ry:lle vuokrattu tontti 853-81-7-2 on 10.12.1988 voimaan tulleen asemakaavan mukaan osittain yleisten rakennusten korttelialuetta (Y) ja osittain Taavetinkuja- nimistä katualuetta. Tontin pinta-ala on 3862 m2 ja rakennusoikeus 2448 k-m2. Tonttipalvelut esittää, että tontti 853-81-7-2 myydään Maarian Vapaaehtoinen Palokunta ry:lle kauppahintaan 490.000 euroa. FinCap Kiinteistövarainhoito Oy:n 18.1.2019 päivätyn arviolausunnon mukaan kauppahinta vastaa kohteen käypää arvoa. Muutoin luovutus voidaan tehdä liitteenä 1 olevan kauppakirjan mukaisin ehdoin.

Lisäksi Tonttipalvelut esittää, että Turun kaupunki tekee Maarian Vapaaehtoinen Palokunta ry:n kanssa liitteenä 2 olevan esisopimuksen kiinteistöstä 853-73-43-7 rakennuksineen ja laitteineen sekä lopullisen kiinteistökaupan esisopimuksen mukaisin ehdoin, kun kiinteistökaupan tekemisen edellytykset ovat täyttyneet. Maarian Vapaaehtoinen Palokunta ry vastaa kustannuksellaan tontilla sijaitsevien rakennusten purkamisesta. Kaupan kohde on 28.6.1980 voimaan tulleen asemakaavan mukaista lastentalojen ja neuvoloitten korttelialuetta (YSL+N), tontin pinta-ala on 4300 m2 ja rakennusoikeus 2150 k-m2.

Niitunniskantien tontille toteutettavaksi tuleva paloasemauudisrakennus edellyttänee poikkeamista asemakaavasta. Tämän vuoksi osapuolet tekevät lopullisen kiinteistökaupan, kun ostajalle on myönnetty lainvoimainen poikkeamispäätös ostajan käyttöön tulevan paloaseman ja vapaapalokunnan toimintaa palvelevien tilojen rakentamiseksi kiinteistölle 853-73-43-7 sekä kun kiinteistöllä esisopimuksen tekohetkellä sijaitsevan kaupungin päiväkodin toiminta on siirtynyt pois kiinteistöltä 853-73-43-7. Alustavan arvion mukaan päiväkodin toiminta voi siirtyä kiinteistöltä Tommilankadulle rakennettaviin uusiin tiloihin vuoden 2021 loppuun mennessä. Mikäli edellä mainitut ehdot eivät ole täyttyneet 31.12.2022 mennessä, purkautuu esisopimus. Lisäksi Ostajalla on oikeus kieltäytyä lopullisen kaupan tekemisestä, mikäli ostajan nykyistä kiinteistöä 853-81-7-2 koskevan asemakaavanmuutoksen ”Oskarinkuja” myötä ostajan omistaman ja nykyisin paloasemarakennuksena toimivan rakennuksen (102353215L) purkaminen estyy ja ostaja jatkaa toimintaansa siellä. Ostajalla on myös oikeus kieltäytyä lopullisen kaupan tekemisestä, mikäli ostaja löytää ennen esisopimuksen päättymistä paloasemalleen muun korvaavan sijoittumispaikan.

Tontin 853-73-43-7 kauppahinta on 380.000 euroa ja sen ostaja vastaa vanhojen rakennusten purkamisesta kustannuksellaan. Kauppahinta sidotaan viralliseen elinkustannusindeksilukuun 1948 (perusindeksi 1951:10=100) ja tarkistetaan kaupantekoajankohtaa edeltäneen joulukuun indeksiluvulla. FinCap Kiinteistövarainhoito Oy:n 21.1.2019 päivätyn arviolausunnon mukaan kauppahinta vastaa kohteen käypää arvoa. Arviokirja on kokouksessa nähtävillä.

Nyt tehtäväksi esitettävän luovutuskokonaisuuden kokonaisarvon ollessa yli 500.000 euroa päättää asiasta hallintosäännön mukaisesti kaupunginhallituksen kaupunkikehitysjaosto.

Liite 1Kauppakirja 853-81-7-2

Liite 2Esisopimus 853-73-43-7

Karttalinkki Oikotie 7

Karttalinkki Niitunniskantie 1

Kaupunginjohtaja Minna Arve:

EhdotusKaupunginhallituksen kaupunkikehitysjaosto päättää, että

PäätösAsia pantiin pöydälle Rinteen Yrttiahon kannattamana tekemästä ehdotuksesta yksimielisesti.


Liitteet:

Khkeh § 19
Liite 1:Kauppakirja 853-81-7-2
Liite 2:Esisopimus 853-73-43-7