Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunginhallituksen kaupunkikehitysjaosto11417.12.20183

14739-2018 (10 00 01)

Pääskyvuoren kaupunginosan korttelin 78 asemakaavanmuutoksen Fasaanikatu 4/2017 edellyttämä maankäyttösopimus (os. Fasaanikatu 2)

Tiivistelmä:

Turun kaupungin ja tontin Pääskyvuori-78-1 omistajan Kiinteistö Oy Pääskyvuoren liikekeskuksen välillä tehdään maankäyttösopimus, jolla maanomistaja osallistuu yhdyskuntarakentamiskustannuksiin "Fasaanikatu" 4/2017 asemakaavanmuutoksen johdosta.

Khkeh § 114

Konsernihallinto kaupunkikehitysryhmä, maankäytönsuunnittelija Juha Lipponen 29.11.2018:

Kaupunkiympäristölautakunta hyväksyi 16.10.2018 § 426 Pääskyvuoren kaupunginosan asemakaavanmuutosehdotuksen ”Fasaanikatu ” 4/2017. Asemakaavanmuutoksessa liitetään osa Fasaaninkadun katualueesta kortteliin Pääskyvuori-78 ja korttelissa Pääskyvuori-80 mahdollistaan asuinrakentaminen.

Kaupunginvaltuuston 5.10.2009 § 219 hyväksymän asunto- ja maankäyttöohjelman periaatteiden mukaan kaupunki tekee yksityisen kiinteistönomistajan kanssa maankäyttösopimuksen, kun asemakaavan tai poikkeamishakemuksen seurauksena aiheutuu yhdyskuntarakennekustannuksia ja kiinteistön-omistaja saa asemakaavan tai poikkeamisluvan seurauksena taloudellista hyötyä. Maankäyttösopimuksella kaupungille perittävän korvauksen määrää laskettaessa otetaan huomioon muodostuvat yhdyskuntakustannukset sekä kiinteistöllä tapahtuva hankkeen kokonaistaloudellinen arvonmuutos.

Pääskyvuoren kaupunginosassa on viime vuosina tehty ja tulevaisuudessa tullaan tekemään sellaisia liikenne- ja kunnallistekniikan investointeja, jotka edellyttävät maankäyttösopimusten laatimista.

Asemakaavanmuutoksessa osoitetun lisärakennusoikeuden ja käyttötarkoituksenmuutoksen myötä tulee Kiinteistö Oy Pääskyvuoren liikekeskuksen omistamalle Pääskyvuori-78-1 tontille sellaista arvonnousua, jonka seurauksena laaditaan yhdyskuntarakennekustannusten korvaamiseksi maankäyttösopimus.

Maankäyttösopimuskorvaus on määritetty käyttämällä AL-rakennusoikeuden (asuin-, liike- ja toimistorakennus) arvona 200 €/k-m2. Kerrosneliömetrihinta vastaa kaupungin käyttämään rakennusoikeuden arvoa vastaavissa maankäyttösopimuksissa.

Asemakaavanmuutosehdotuksessa on osoitettu myös uusi Kirvisenkatu-niminen katualue, jonka kautta kuljetaan kortteliin Pääskyvuori-78 pihakannelle ja Kirvisenpuistossa sijaitsevaan leikkipuistoon. Maankäyttösopimukseen on lisätty ehto, jolla Kiinteistö Oy Pääskyvuoren liikekeskus sitoutuu kustannuksellaan rakentamaan korttelia Pääskyvuori-78 palvelevan Kirvísenkadun kaupungin hyväksymien suunnitelmien mukaisesti yhtä aikaa korttelin Pääskyvuori-78 asuntorakentamisen kanssa.

Kaupunki on määrittänyt sopimuskorvaukseksi 196.464 euroa, jonka kiinteistöomistaja on ilmoittanut hyväksyvänsä ja allekirjoittavansa liitteenä olevan maankäyttösopimuksen. Sopimuskorvauksen tarkemmat laskentaperusteet esitellään kokouksessa.

Asemakaavanmuutoksessa osoitetaan 1257 m2:n suuruinen kaupungin omistama alue osaksi tulevaa AL-1 korttelia Pääskyvuori-78. Kiinteistö Oy Pääskyvuoren liikekeskus on tontin Pääskyvuori-78-1 omistajana esittänyt, että tonttiin osoitettu kaupungin omistama alue liitetään mukaan maankäyttösopimukseen.

Kiinteistö Oy Pääskyvuoren liikekeskus omistaa arvokkaimman osan asemakaavaehdotuksen mukaisesta AL-1 tontista, joten kaupunki näe ei estettä sisällyttää kaupungin omistamien tontinosien myyntiä osaksi maankäyttösopimusta.

Kiinteistö Oy Pääskyvuoren liikekeskus on hyväksynyt kaupungin esittämän tontinosien kauppahinnan 461.656 euroa. Kauppahinnan määrityksessä on asuinrakennusoikeuden arvona käytetty 200 €/k-m2, liikerakennusoikeuden arvona 150 €/k-m2 ja päiväkodinrakennusoikeuden arvona 100 €/k-m2.

Sopimuskorvaus 196.464 euroa ja sille asemakaavaehdotuksen lainvoimaiseksi tulemisesta alkaen laskettava 2 % suuruinen vuotuinen korko erääntyvät maksettavaksi 3 kuukauden kuluttua siitä, kun tontille Pääskyvuori-78-1 tai siitä pääosin muodostetulle tontille myönnetään rakennuslupa uudisraken-tamiseen.

Maankäyttösopimuksella myytävien kaupungin omistamien korttelin Pääskyvuori-78 tontinosien kauppahinta 461.656 euroa erääntyy maksettavaksi 3 kuukauden kuluttua siitä, kun Fasaaninkatu 4/2017 asemakaavanmuutos saa lainvoiman.

Liite 1Maankäyttösopimus

Fasaanikatu

Kaupunginjohtaja Minna Arve:

EhdotusKaupunginhallituksen kaupunkikehitysjaosto päättää, että kaupunki hyväksyy liitteenä 1 olevan Pääskyvuoren kaupunginosan korttelin 78 tonttia 1 koskevan maankäyttösopimuksen.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Kokouksessa asiaa oli selvittämässä maankäyttösuunnittelija Juha Lipponen.

Asian esitteli apulaiskaupunginjohtaja Jarkko Virtanen.

Jakelu

aoKiinteistö Oy Pääskyvuoren liikekeskus
tiedKaupunkiympäristölautakunta
tpvKaupunkiympäristötoimiala
tiedKaupunkiympäristötoimiala, kaupunkisuunnittelu ja maaomaisuus
tiedKaupunkiympäristötoimiala, kaupunkiympäristön toteutussuunnittelu


Liitteet:

Khkeh § 114
Liite 1:Maankäyttösopimus