Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunginhallituksen kaupunkikehitysjaosto9922.10.20188

11923-2018 (10 00 01)

Nummen (011) kaupunginosan "Tyyssija" 34/2016 asemakaavaehdotuksen edellyttämä maankäyttösopimus (os. Inspehtorinkatu 12-14)

Tiivistelmä:

Nummen kaupunginosan kortteliin 109 laaditun asemakaavanmuutosehdotuksen "Tyyssija" 34/2016 johdosta kaupunki ja Turun Ylioppilaskyläsäätiö allekirjoittavat maankäyttösopimuksen, jolla TYS sitoutuu osallistumaan asemakaavanmuutoksen seurauksena alueella toteutettaviin yhdyskuntarakennekustannuksiin.

Khkeh § 99

Kaupunkisuunnittelu ja maaomaisuus, tonttipalvelut, maankäyttöinsinööri Suvi Panschin, 4.10.2018:

Nummen kaupunginosan kortteliin 109 tonteille 14 ja 15 on laadittu asemakaavanmuutosehdotus ”Tyyssija” 34/2016, jossa tontit on osoitettu opiskelija-asumiseen sekä liike- ja toimistorakentamiseen. Nelikerroksisen ja tasakattoisen rakennuksen rakennusoikeus on 10 000 k-m2. Ensimmäinen kerros on luonteeltaan julkinen ja sinne sijoitetaan liike-, toimisto- ja yhteistiloja. Alueen omistaa Turun Ylioppilaskyläsäätiö.

Kaupunginvaltuuston 5.10.2009 § 219 hyväksymän asunto- ja maankäyttöohjelman periaatteiden mukaan kaupunki tekee yksityisen kiinteistönomistajan kanssa maankäyttösopimuksen, kun asemakaavan tai poikkeamishakemuksen seurauksena aiheutuu yhdyskuntarakennekustannuksia ja kiinteistönomistaja saa asemakaavan tai poikkeamisluvan seurauksena taloudellista hyötyä. Maankäyttösopimuksella kaupungille perittävän korvauksen määrää laskettaessa otetaan huomioon muodostuvat yhdyskuntakustannukset sekä kiinteistöllä tapahtuva hankkeen kokonaistaloudellinen arvonmuutos.

Nummen kaupunginosassa on viime vuosina tehty ja tulevaisuudessa tullaan tekemään sellaisia liikenne- ja kunnallistekniikan investointeja, jotka edellyttävät maankäyttösopimusten laatimista.

”Tyyssija” 34/2016 asemakaavaehdotuksessa osoitetun lisärakennusoikeuden ja käyttötarkoituksen muutoksen myötä tulee Turun Ylioppilaskyläsäätiön omistamalle alueelle sellaista arvonnousua, jonka seurauksena laaditaan yhdyskuntarakennekustannusten korvaamiseksi maankäyttösopimus.

Maankäyttösopimuskorvaus on määritetty käyttämällä asuinkerrostalojen rakennusoikeuden arvona 240 €/k-m2, palvelurakennusoikeuden arvona alueella on käytetty 170 €/k-m2. Asumiseen osoitettu kerrosneliömetrihinta on valtion tukemaan asuntotuotantoon hyväksytty kerrosneliömetrihinta Nummen kaupunginosassa vuonna 2018.

Edellä esitetyin periaattein sopimuskorvaukseksi tulee 493.150 euroa. Turun Ylioppilaskyläsäätiö on ilmoittanut omalta osaltaan hyväksyvänsä ja allekirjoittavansa liitteenä olevan maankäyttösopimuksen.

Sopimuskorvaus ja sille asemakaavan lainvoimaiseksi tulemisesta alkaen laskettava 2 % suuruinen vuotuinen korko erääntyy maksettavaksi 3 kuukauden kuluttua siitä, kun tontille 853-11-109-14 tai -15 tai niistä muodostetulle tontille myönnetään lainvoimainen rakennuslupa uudisrakentamista varten.

Liite 1Maankäyttösopimus

Karttalinkki

Kaupunginjohtaja Minna Arve:

EhdotusKaupunginhallituksen kaupunkikehitysjaosto päättää hyväksyä liitteenä 1 olevan Nummen kaupunginosan korttelin 109 tontteja 14 ja 15 koskevan maankäyttösopimuksen.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

aoTurun Ylioppilaskyläsäätiö - Studentbystiftelsen i Åbo
tiedKaupunkiympäristölautakunta
tpvKaupunkiympäristötoimiala
tiedKaupunkiympäristötoimiala, kaupunkisuunnittelu ja maaomaisuus


Liitteet:

Khkeh § 99
Liite 1:Maankäyttösopimus