Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunginhallituksen kaupunkikehitysjaosto2126.02.20184
Kaupunginhallituksen kaupunkikehitysjaosto2819.03.20183

1541-2018 (10 00 02)

Esisopimus ja tontin 853-3-16-9001 myynti Eläkevakuutusosakeyhtiö Veritakselle, Paavo Nurmen puistotie 3

Tiivistelmä:

Turun kaupunki ja Eläkevakuutusosakeyhtiö Veritas ovat käyneet neuvotteluja Paavo Nurmen puistotie 3:ssa sijaitsevan yleisten rakennusten korttelialueeksi osoitetun tontin 853-3-16-9001 muuttamisesta toimitilakäyttöön sekä tontin luovuttamisesta myymällä Eläkevakuutusosakeyhtiö Veritaksen uuden pääkonttorin rakennuspaikaksi. Kiinteistökaupan esisopimuksen ehtona on lainvoiman saanut kaavamuutos. Kaupunginhallituksen kaupunkikehitysjaostolle esitetään neuvottelujen pohjalta laaditun esisopimuksen hyväksymistä ja tontin myymistä esisopimuksen kaupalle asetettujen ehtojen toteuduttua.

Khkeh § 21

Kaupunkisuunnittelu ja maaomaisuus, tonttipalvelut; tonttipäällikkö Timo Laiho ja maankäyttöinsinööri Tuomas Lindholm 6.2.2018:

Eläkevakuutusosakeyhtiö Veritas (ent. Verdandi) on yksi maamme vanhimmista vielä toiminnassa olevista vakuutusyhtiöistä. Tänään Veritas on yksi Suomen viidestä eläkevakuutusyhtiöstä. Yhtiö hallinnoi noin 100.000 henkilön eläketurvaa, joista noin kolmasosa on eläkeläisiä. Yhtiöllä on noin 500 miljoonan euron vuotuinen maksutulo ja se työllistää runsaat 150 henkilöä, joista noin 130 Turussa. Yhtiön pääkonttori sijaitsee Turun keskustassa osoitteessa Olavinkatu 2a. Yhtiöllä on tarve uudistaa toimitilojaan ja se on siksi etsinyt paikkaa uusille tiloille, joihin pääkonttoritoiminnot voisivat jatkossakin sijoittua Turun keskustassa.

Turun kaupunki ja Eläkevakuutusosakeyhtiö Veritas ovat neuvotelleet osoitteessa Paavo Nurmen puistotie 3 sijaitsevan tontin kaupasta. Esisopimuksen ja kaupan kohteena oleva tontti 853-3-16-9001 on voimassa olevassa asemakaavassa 1/1934 osoitettu yleisten rakennusten korttelialueeksi. Alueen asemakaava on tarkoitus muuttaa toimitilatarkoituksen mahdollistavaksi siten, että tontille voidaan ostajan toimesta toteuttaa ostajan laadituttamien alustavien suunnitelmien mukainen noin 3500 k-m2:n suuruinen toimitilarakennus parkkihalleineen ja muine oheistoimintoineen. Asemakaavanmuutos käynnistetään välittömästi esisopimuksen hyväksymisen jälkeen ja tavoitteena on että se voisi valmistua vuoden 2018 aikana.

Eläkevakuutusosakeyhtiö Veritas on jättänyt Turun kaupungille anomuksen tontin ostamiseksi 1.2.2018.

Esisopimuksen ja kaupan kohteena olevalla tontilla sijaitsee 110 kV:n sähkökaapeli. Turku Energia Sähköverkot Oy:lta on pyydetty alustava arvio kaapelin siirron kustannuksista ja aikataulusta. Kaupunki vastaa ostajan kustannuksella sähköjohdon siirron toteuttamisesta uuteen paikkaan ja rasitteen poistamisesta tontilta. Lisäksi tontilla sijaitsee Samppalinnan Kesäteatterin lipunmyyntipiste, josta on laadittu toistaiseksi voimassa oleva vuokrasopimus Turun kaupungin ja kesäteatterin kannattajayhdistyksen välillä. Lipunmyyntipiste sijoittuu alueen nykyisen, kesäteatterille johtavan kulkuyhteyden varteen. Alueen asemakaavanmuutoksen ja toimitilarakennuksen suunnittelun yhteydessä kaupunki ja eläkevakuutusyhtiö etsivät kesäteatterin kulkuyhteydelle ja lipunmyyntipisteelle korvaavat paikat ja sopivat erikseen niiden toteuttamisesta sekä toteutuksen aikatauluista siten, että alueen teatteritoiminta voidaan keskeytyksettä turvata.

Kauppahinnan (1.575.000 euroa) määräytymisen perusteena ovat tontin suunniteltu kerrosalan määrä 3500 k-m2 ja yksikköhinta 450 euroa/k-m2, joka perustuu auktorisoiduilla kiinteistöarvioijilla (REnium Advisors Oy 21.12.2017 sekä Fincap Oy 5.2.2018) teetettyihin arviolausuntoihin. Molemmat arviot ovat päätyneet rakennusoikeuden hintaan 450 euroa/k-m2.

Liite 1Esisopimus ja kauppakirjaluonnos

Kaupunginjohtaja Minna Arve:

EhdotusKaupunginhallituksen kaupunkikehitysjaosto päättää:

- hyväksyä liitteenä 1 olevan kiinteistökaupan esisopimuksen Eläkevakuutusosakeyhtiö Veritaksen kanssa

- että Turun kaupunki myy Eläkevakuutusosakeyhtiö Veritakselle kartalla M 468 / 12.12.2017 osoitetun tontin 853-3-16-9001 liitteenä 1 olevan esisopimuksen liitteenä olevan kauppakirjan mukaisin ehdoin  

- valtuuttaa Turun kaupungin kaupunkiympäristötoimialan maankäyttöjohtajan tekemään liitteenä 1 olevaan esisopimukseen ja kauppakirjaan vähäisiä muutoksia

- että tämän päätöksen perusteella laadittava esisopimus on allekirjoitettava kahden (2) kuukauden kuluessa siitä päivästä lukien, jolloin kaupunki on ilmoittanut ostajalle, että esisopimus on kaupungin puolesta allekirjoitettavissa. Muussa tapauksessa tämä päätös katsotaan rauenneeksi.

PäätösAsia pantiin pöydälle Katteluksen Sundqvistin kannattamana tekemästä ehdotuksesta yksimielisesti.

Achrén ilmoitti olevansa esteellinen ja poistui kokouksesta asian käsittelyn ajaksi. Pöytäkirjantarkastajana tämän asian kohdalla toimi Kattelus.

Kaupunginhallituksen kaupunkikehitysjaosto päätti järjestää kohteessa katselmuksen 12.3.2018 klo 12.

 

Khkeh § 28

Pöydältä 26.2.2018 § 21

Oheismateriaali 1Alustava tontinkäyttöluonnos

PäätösAsia pantiin pöydälle.

Päätös asiassa tehtiin äänin 10-2.

Suoritetussa kättennostoäänestyksessä Weberin Kallion kannattamana tekemän pöydällepanoehdotuksen puolesta äänestivät heidän lisäkseen Kattelus, Aaltonen, Ruohonen, Hassan, Sundqvist, Toivari, Rinne ja Eklund. Asian käsittelyn jatkamisen puolesta äänestivät Yrttiaho ja Miikkola.

Ennen päätöksentekoa teki Yrttiaho Miikkolan kannattamana seuraavan sisältöisen hylkäysehdotuksen: "Paavo Nurmen puistotie 3:a koskeva esisopimus hylätään. Veritaksen kanssa jatketaan neuvotteluja toisesta mahdollisesta sijoituspaikasta."

Hylkäysehdotuksesta ei äänestetty, koska asia jäi edellisessä äänestyksessä pöydälle.

Hylkäysehdotuksen perustelut: Paavo Nurmen puistotie 3 on tosiasiallisesti osa kulttuurihistoriallisesti arvokasta ja kaupunkilaisille tärkeää virkistysaluetta, Turun Urheilupuistoa. Aluetta on kehitettävä puistona ja sillä sijaitsevan Samppalinnan kesäteatterin toimintaedellytykset tulee turvata.

Achrén ilmoitti olevansa esteellinen ja poistui kokouksesta asian käsittelyn ajaksi.


Liitteet:

Khkeh § 21
Liite 1:Esisopimus ja kauppakirjaluonnos

Khkeh § 28
Liite 1:Esisopimus ja kauppakirjaluonnos