KIINTEISTÖKAUPAN ESISOPIMUS

 

Tämän esisopimuksen tarkoituksena on sopia esisopimuksen kohteena olevan maa-alueen kiinteistökaupan edellytyksistä, ehdoista ja ajankohdasta seuraavasti:

 

1. SOPIJAPUOLET

 

Myyjä

Turun kaupunki

Y-tunnus: 0204819-8

 

Ostaja

Eläkevakuutusosakeyhtiö Veritas

Y-tunnus: 0141187-2

 

2. ESISOPIMUKSEN JA KAUPAN KOHDE

 

Kartalla M 468 / 12.12.2017 osoitettu noin 2836 m2:n suuruinen tontti 16-9001 Turun kaupungin kaupunginosasta III (3), kiinteistötunnus 853-3-16-9001.

 

Esisopimuksen kohteen osoite on Paavo Nurmen puistotie 3, 20810 Turku.

 

Esisopimuksen muodostama alue on esisopimuksen allekirjoitushetkellä 21.2.1934 hyväksytyssä ja 21.03.1934 voimaan tulleessa asemakaavanmuutoksessa 1/1934 osoitettu yleisten rakennusten korttelialueeksi. Alueen ase-makaava on tarkoitus muuttaa toimitilatarkoituksen mahdollistavaksi.

 

Esisopimuksen kohteella sijaitsee 110 kV:n sähkökaapeli.

 

3. KÄSIRAHA JA 110 kV:N KAAPELIN SIIRTO

 

Ostaja maksaa Myyjälle tämän esisopimuksen allekirjoittamisen yhteydessä 10 % suunnitellusta kauppahinnasta (157.500 euroa).

 

Myyjä käynnistää 110 kV:n kaapelin siirtämisen pois kaupan kohteelta käsirahan maksamisen jälkeen.

 

4. KIINTEISTÖKAUPAN TEKEMINEN

Lopullinen kiinteistökauppa sopijapuolten välillä tehdään kaupan kohteena olevasta ton-tista liitteenä olevan kauppakirjaluonnoksen (liite 1) mukaisilla ehdoilla kahden (2) kuukauden kuluessa siitä, kun kaupan kohteena olevalle tontille hyväksytyn, alustavien suunnitelmien mukaisen, kerrosalaltaan 3500 k-m2:n suuruisen toimitilarakennuksen toteuttamisen mahdollistava asemakaavanmuutos on saanut lainvoiman.

 

5. SOPIMUSSAKKO

 

Jos Ostaja kieltäytyy tekemästä lopullista kauppaa tämän esisopimuksen voimassaoloaikana, vaikka kohdassa 4. mainitut edellytykset ovat täyttyneet, Myyjä saa pitää käsirahan sopimussakkona.

 

Jos kohdassa 4. mainitut edellytykset eivät täyty, mutta kohdassa 3. mainittu kaapelin siirtotyö on käynnistetty, Osapuolet sopivat kaapelin siirtotyöstä aiheutuvien kustannusten jakautuvan puoliksi Osapuolten kesken. Muilta osin Myyjä palauttaa Ostajan maksaman käsirahan yhden (1) kuukauden kuluessa siitä, kun Osapuolet ovat todenneet, ettei lopullista kauppaa voida toteuttaa ja kun kaapelin siirtotyöstä aiheutuneet kustannukset on selvitetty loppuun.

 

Tässä kohdassa sovitut muodostavat ainoan ja kertakaikkisen korvauksen, johon osapuolet on oikeutettu, mikäli toinen osapuoli kieltäytyy tekemästä lopullista kiinteistökauppaa.

 

6. ESISOPIMUKSEN VOIMASSAOLO JA PURKUEHDOT

 

Tämä esisopimus tulee voimaan kun se on allekirjoitettu.

 

7. MUUT EHDOT

 

Esisopimuksen ja kaupan kohteella sijaitsee Samppalinnan kesäteatterin lipunmyyntipiste. Alueen asemakaavanmuutoksen ja Ostajan toimitilarakennuksen suunnittelun yhteydessä sopijapuolet etsivät Samppalinnan kesäteatterin kulkuyhteydelle ja lipunmyyntipisteelle korvaavat paikat ja sopivat erikseen niiden toteuttamisesta sekä toteutuksen aikatauluista siten että Samppalinnan kesäteatterin toiminta voidaan keskeytyksettä turvata.

Myyjä antaa Ostajalle erillisen valtakirjan, jolla Ostaja voi hakea esisopimuksen ja kaupan kohteelle rakennus- ja muita lupia.

 

Tämän esisopimuksen kaupanvahvistajan palkkion maksaa Ostaja.

 

8. ERIMIELISYYKSIEN RATKAISEMINEN

 

Kaikki tästä esisopimuksesta mahdollisesti aiheutuvat erimielisyydet pyritään sopimaan osapuolten kesken neuvotellen. Jos erimielisyyttä ei pystytä sopi-maan neuvottelemalla, ratkaistaan riitakysymys ensimmäisenä oikeusasteena Varsinais-Suomen käräjäoikeudessa.

 

Tämä esisopimus on tehty kolmena samansanaisena kappaleena, yksi Myyjälle, yksi Ostajalle ja yksi julkiselle kaupanvahvistajalle.

 

Turussa __. päivänä ______kuuta 20__

 

KAUPANVAHVISTAJAN TODISTUS

 

Julkisena kaupanvahvistajana todistan, että __________ Myyjänä sekä ___________ Ostajana ovat allekirjoittaneet tämän esisopimuksen ja että he ovat olleet yhtä aikaa läsnä esisopimusta vahvistettaessa. Olen tarkistanut allekirjoittajien henkilöllisyyden ja todennut, että sopimus on tehty maakaaren 2 luvun 1§:ssä säädetyllä tavalla.

 

Aika ja paikka edellä mainitut.

 

 

Liite esisopimukseen 8.2.2018

 

 

KAUPPAKIRJA

 

Myyjä

Turun kaupunki

Y-tunnus: 0204819-8

 

Ostaja

Eläkevakuutusosakeyhtiö Veritas

Y-tunnus: 0141187-2

 

Kaupan kohde

 

Kartalla M 468 / 12.12.2017 osoitettu noin 2836 m2:n suuruinen tontti 16-9001 Turun kaupungin kaupunginosasta III (3), kiinteistötunnus 853-3-16-9001.

 

Kaupan kohteen osoite on Paavo Nurmen puistotie 3, 20810 Turku.

 

Kaupan kohteella sijaitsee Samppalinnan Kesäteatterin lipunmyyntipiste. Ostaja sitoutuu kustannuksellaan purkamaan lipunmyyntipisteen Myyjän kanssa erikseen sovitussa aikataulussa.

 

Kauppahinta

 

Kauppahinta on yhteensä 1.575.000 euroa.

 

Kauppahinnan määräytymisen perusteena on tontin 853-3-16-9001 suunniteltu kerrosalan määrä 3500 k-m2 ja yksikköhinta 450 euroa/k-m2.

 

Kaupan perusteet

 

Kaupunginhallituksen kaupunkikehitysjaoston päätös __.__.20__ § ___

 

Muut kaupan ehdot

 

Tämän kiinteistökaupan kaikki ehdot on esitetty tässä kauppakirjassa.

 

 

1. Kaupan tarkoitus

 

Tällä kauppakirjalla toteutetaan osaltaan Myyjän ja Ostajan __.__.20__ allekirjoittamaa kiinteistökaupan esisopimusta.

 

2. Kauppahinnan maksaminen

 

Ostaja on maksanut esisopimuksen allekirjoittamisen yhteydessä käsirahana 157.500 euroa. Loppukauppahinta maksetaan kaupantekotilaisuudessa ja kuitataan maksetuksi tämän kauppakirjan allekirjoituksilla.

 

3. Omistus- ja hallintaoikeus

 

Ostaja saa kaupan kohteena olevan tontin omistukseensa ja hallintaansa tämän kauppakirjan allekirjoituksilla.

 

Kiinteistö myydään vapaana kiinnityksistä, rasitteista ja muista maksuvelvoitteista kuin mitä tässä kauppakirjassa on mainittu.

 

4. Rasitteet ja rasitukset

 

Kaupan kohdetta rasittaa kiinteistörekisteristä ilmenevä käyttöoikeus 853-2013-K8 johtojen sijoittamiseksi (sähköjohto). Myyjä vastaa Ostajan kustannuksella sähköjohdon siirron toteuttamisesta uuteen paikkaan ja rasitteen poistamisesta tontilta. Myyjä laskuttaa sähköjohdon siirrosta aiheutuneet kustannukset Ostajalta tämän kauppakirjan allekirjoittamisen jälkeen erillisellä laskulla. Kaupan kohteeseen ei kohdistu muita kiinteistörasitteita kuin mitkä ilmenevät kiinteistörekisteristä (kulku- tms. oikeuksia).

 

Lainhuuto- ja kiinnitysrekisterin mukaan kaupan kohteeseen ei kohdistu rekisteriin merkittäviä rasituksia tai rajoituksia.

 

5. Verot, maksut ja vastuu vahingoista

 

Ostaja vastaa kaupanvahvistajan palkkiosta, kohteen lainhuudatuksesta sekä varainsiirtoverosta.

 

Kaupantekovuodelta kiinteistön osalta määrättävästä kiinteistöverosta vastaa Myyjä. Muista veroista ja maksuista osapuolet vastaavat omistusaikojensa mukaisesti.

 

Myyjä vastaa kaupan kohdetta kohdanneista vahingoista siihen saakka kunnes omistusoikeus siirtyy Ostajalle. Ostaja vastaa vahingoista omistusoikeuden siirtymisen jälkeen.

 

6. Kohteeseen tutustuminen ja asiakirjat

 

Ostaja on tutustunut tontin alueeseen ja rajoihin sekä maasto-olosuhteisiin ja maankäyttömääräyksiin (asemakaavakartat ja -määräykset). Ostaja on todennut kaupan kohteen vastaavan siitä esitettyjä asiakirjoja ja tietoja eikä Ostajalla ole huomauttamista näiden seikkojen osalta.

 

Ostaja on tutustunut ympäröiviä alueita koskeviin maankäyttömääräyksiin:

-asemakaavakartat ja -määräykset

 

7. Rakentamiskelpoisuus

 

Ostaja on vastuullinen kiinteistön perustamistavan valinnasta, rakennus-hankkeen suunnitteluun liittyvien maaperätutkimusten ja muiden tutkimusten suorittamisesta, maaperän edellyttämien hankkeiden rakenteellisten ratkaisujen sekä maanalaisten johtojen ja putkien sijainnin selvittämisestä Turun kaupungin johtokarttapalveluista.

 

Ostaja vastaa kustannuksellaan kaupan kohteelle sen aiemmasta käytöstä mahdollisesti jääneiden rakenteiden ja tavaran poistamisesta mahdollisesti tarvittavien viranomaislupien edellyttämällä tavalla lukuun ottamatta mahdollisia ongelmajätteitä, joiden poistamisesta aiheutuvista kustannuksista vastaa Myyjä.

 

Mikäli Ostajan rakennushanke edellyttää muidenkin kuin kohdassa 4 mainittujen maanalaisten johtojen siirtämistä, Ostaja vastaa kustannuksellaan johtojen siirtämisestä. Ostaja on velvollinen hyväksyttämään siirtosuunnitelmat vesi- ja viemärijohtojen osalta Turun Vesihuolto Oy:llä ja sähkö- ja kaukolämpökaapeleiden osalta Turku Energia Sähköverkot Oy:llä sekä sopimaan Turun Vesihuolto Oy:n ja Turku Energia Sähköverkot Oy:n kanssa siirtotoimen-piteiden suorittamisesta.

 

8. Rakentamisvelvollisuus

 

Tontille 853-3-16-9001 on rakennettava lainvoimaisen rakennusluvan ja Turun kaupungin rakennusjärjestyksen mukaisesti vähintään 2800 k-m2:n suuruinen toimitilarakennus kolmen (3) vuoden kuluessa tämän kauppakirjan allekirjoittamisesta siten, että rakennuslupaviranomainen voi siinä suorittaa käyttöönottokatselmuksen mainittuun määräaikaan mennessä. Turun kaupunki voi perustellusta syystä pidentää tässä tarkoitettua rakentamisvelvollisuusaikaa.

 

9. Luovutusrajoitus

 

Ostaja sitoutuu olemaan myymättä tai muutoin luovuttamatta rakentamatonta kiinteistöä muulle kuin sellaiselle, jonka kaupunki hyväksyy. Rakentamattomalla kiinteistöllä tarkoitetaan myös kaupantekohetken mukaista kiinteistöä.

 

10. Sopimussakko

 

Mikäli Ostaja ei ole täyttänyt edellä 8. kohdassa mainittua rakentamisvelvoitettaan tai on 9. kohdan vastaisesti luovuttanut tontin rakentamattomana edelleen, Ostaja on velvollinen suorittamaan kaupungille heti sopimussakkoa kauppahinnan suuruisen määrän.

 

11. Luiskat

 

Mikäli katujen rakentaminen vahvistettujen suunnitelmien mukaan vaatii kadun ja kiinteistön pihatason korkeuserosta johtuen joko penger- ja leikkaus-luiskan ulottamista kiinteistölle, kiinteistönomistajan on sallittava tämä korvauksetta.

 

12. Rasiteoikeudet

 

Ostaja on velvollinen korvauksetta sallimaan kaupungin tai sen osoittamien yhdyskuntaa tai kiinteistöä palvelevien johtojen, laitteiden ja kiinnikkeiden sijoittamisen kiinteistölle, sen yli tai sillä oleviin rakennuksiin. Kiinteistön omistajalle korvataan em. toimenpiteestä mahdollisesti aiheutuvat suorannaiset vahingot ja haitat. Kaupungilla on oikeus merkitä em. oikeus rasitteena kiinteistörekisteriin Ostajaa enempää kuulematta.

 

13. Pintavedet

 

Ostajan tulee huolehtia kustannuksellaan tonttiviemäröintinsä yhteydessä kiinteistön rajoittuvilta puistoalueilta tai muilta alueilta ja jalankulkupoluilta, joilla ei ole yleistä viemäriverkkoa, kiinteistölle mahdollisesti valuvien pinta-vesien poisjohtamisesta.

 

14. Kunnallistekniikka ja liittymismaksut

 

Kaupunki pidättää oikeuden periä Ostajalta voimassa olevan taksan mukaiset vesihuollon liittymismaksut ennen kiinteistön rakennusten verkostoihin liittämistä.

 

Kaupunki rakentaa kustannuksellaan määräämänään aikana kiinteistön kohdalla sijaitsevat kadut katupiirustusten mukaisesti, yleiset sähkö-, vesi-, viemäri- ja kaukolämpöjohdot sekä katuvalaistukset.

 

Ostaja vastaa, kiinteistön kohdalla olevan kadun yleiseen käyttöön luovuttamisesta riippumatta, kadun kunnossa- ja puhtaanapidosta siten, kuin laissa kadun ja eräiden yleisten alueiden kunnossa- ja puhtaanapidosta on säädetty. Lisäksi kiinteistön katuosuudella mahdollisesti olevien istutusten hoito kuuluu em. laista poiketen kiinteistön omistajalle.

 

15. Naapurin oikeudet ja velvollisuudet

 

Naapurikiinteistön omistajalla tai haltijalla on oikeus käyttää aluetta tarpeelliselta osalta tontin rajaan mahdollisesti ulottuvan seinän ja vesikaton rakentamis-, korjaus-, huolto- ym. töiden suorittamista varten. Naapuri on velvollinen korvaamaan ja korjaamaan aiheuttamansa vahingon.

 

Kiinteistönomistajalla on oikeus ulottaa tontin rajaan kiinni rakennettaessa räystäs- ja routalevy enintään 500 mm naapuritontin alueelle, mikäli Turun kaupunki omistaa kyseessä olevan naapurialueen. Naapurikiinteistön omistajalla tai haltijalla on puolestaan oikeus ulottaa tontin rajaan kiinni rakennettaessa räystäs- ja routalevy enintään 500 mm puheena olevalle alueelle.

 

16. Kiinteistön käyttö

 

Kiinteistö on pidettävä siistissä kunnossa ja vaadittaessa aidattava viran-omaisten hyväksymällä tavalla.

 

17. Kauppaehtojen siirto

 

Edellä kohdissa 11 – 16 mainitut määräykset tulee ottaa kiinteistöä koskeviin vastaisiin luovutuskirjoihin.

 

18. Irtain omaisuus

 

Tällä kauppakirjalla ei luovuteta mitään irtainta omaisuutta eikä sellaisen luovuttamisesta ole tämän kaupan yhteydessä tehty eri sopimustakaan.

 

19. Ympäristönsuojelulain mukainen ilmoitus

 

Ympäristönsuojelulain 139 § mukaisesti Myyjä ilmoittaa, että kaupan kohde on ollut pitkään Turun kaupungin omistuksessa ja käytössä yleisiä rakennuksia palvelevana alueena ja rakentamattomana puistona. Myyjän tietojen perusteella kaupan kohteella ei ole harjoitettu toimintaa, joka on saattanut aiheuttaa maaperän pilaantumisen.

 

Mikäli Myyjän tai sen edeltäjän omistusaikana syntynyttä maaperän pilaan-tumista ilmenee, Ostaja laatii kaupan kohteen maaperän kunnostussuunnitelman. Kunnostussuunnitelma tulee laatia siten, että puhdistaminen tapahtuu taloudellisesti edullisimmalla tavalla. Ostajan on esitettävä kunnostus-suunnitelma Myyjän hyväksyttäväksi ennen kunnostussuunnitelman esittämistä viranomaisille. Myyjän tulee hyväksyä tai hylätä kunnostussuunnitelma kuukauden kuluessa. Hyväksyttyään kunnostussuunnitelman Myyjä vastaa viranomaisten kunnostussuunnitelman perusteella vaatimista maa-alueen puhdistuskustannuksista.

 

Kaupunki ei vastaa puhdistuskustannuksista, jotka eivät perustu kunnostus-suunnitelmaan tai asianomaisen viranomaisen päätökseen. Kaupunki ei myöskään vastaa maamassojen poistosta ja kuljetuksesta aiheutuneista kustannuksista siltä osin, kun ne aiheutuvat yksinomaan rakennushankkeen toteuttamisesta eikä siltä osin, kun Ostaja säästää rakennushankkeeseen muu-toin sitoutuvia kustannuksia (esim. pilaantuneen maan kaivuu- ja kuljetus-kustannukset siltä osin, kun ne toteutettaisiin rakennushankkeen toteuttamiseksi myös ilman pilaantuneen maan puhdistamista.)

 

Edellä tarkoitettujen puhdistuskustannusten lisäksi kaupunki vastaa ylimääräisistä täyttökustannuksista niiltä osin, kun kaupan kohteelta joudutaan poistamaan pilaantumisen vuoksi maamassoja, jotka muutoin voisivat rakennussuunnitelman mukaan jäädä koskemattomiksi. Täyttökustannuksilla tarkoitetaan kaikkia niitä kustannuksia, jotka täyttämiseen liittyvät, kuten esim. täyttöön tarvittavan ominaisuuksiltaan poistettua maamassaa vastaavan maamassan kustannukset sekä kuljetus-, kaivuu-, tiivistys- ja tasoittamiskustannukset. Korvaavan maamassan on laadullisesti täytettävä poistetun maa-massan tiiviysominaisuudet. Täytön osalta sovelletaan soveltuvin osin edellisessä kappaleessa sovittua menettelytapaa.

 

Puhdistuksen toteuttaa Ostaja taloudellisesti edullisimmalla tavalla siten, että puhdistaminen ei aiheuta viivästyksiä Ostajan tontilla toteuttamalle rakennushankkeelle.

 

Puhdistuskustannusten maksu tapahtuu Ostajan lähettämää laskua tai laskuja vastaan.

 

Jos Ostaja ei esitä kunnostussuunnitelmaa viranomaiselle yhden vuoden kuluessa kaupantekopäivästä tai esittää kunnostussuunnitelman viranomaiselle ennen kuin Myyjä on sen hyväksynyt tai määräaika Myyjän hyväksymiselle on päättynyt, vastaa puhdistuskustannuksista Ostaja.

 

Jos kunnostussuunnitelmasta ei saada sovittua ja maan puhdistaminen jää ympäristönsuojelulain 133 §:n mukaisesti kaupungin hoidettavaksi, kaupunki kilpailuttaa puhdistusurakan lain julkisista hankinnoista mukaisesti. Mikäli kaupungin suorittama puhdistusurakan hankintalain mukainen kilpailuttaminen ja sen jälkeinen puhdistustyö aiheuttaa viivästyksiä tontin rakentamisen aloittamiseen, kaupunki ei ole miltään osin vastuussa tästä viivästyksestä Ostajalle mahdollisesti aiheutuneista lisäkustannuksista tai vahingoista.

 

20. Erimielisyyksien ratkaiseminen

 

Mahdolliset kauppakirjan tulkinnasta johtuvat erimielisyydet ja riidanalaiset korvaus- ja sopimussakkokysymykset ratkaisee ensimmäisenä oikeusasteena Varsinais-Suomen käräjäoikeus.

 

Turussa, _________kuun __. päivänä 20__

 

Myyjä

 

Ostaja

 

Aika ja paikka edellä mainitut.

 

Julkisen kaupan vahvistajan todistus

Kartta