Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunginhallituksen kaupunkikehitysjaosto715.01.20187

98-2018 (10 00 02)

Kärsämäen kaupunginosan korttelin 24 asemakaavanmuutoksen "Hellas" 17/2010 edellyttämä maankäyttösopimus (os. Kärsämäentie 35)

Tiivistelmä:

Turun kaupungin ja tontin Kärsämäki-24-28 omistajien Kiinteistö Oy Leaf Center (165/435), Kiinteistö Oy Turun Living Center (200/435) sekä Kiinteistö Oy Kärsämäen Puutalot (70/435) välillä tehdään maankäyttösopimus, jolla maanomistajat osallistuvat yhdyskuntarakentamiskustannuksiin "Hellas" 17/2010 asemakaavanmuutoksen johdosta.

Khkeh § 7

Konsernihallinto, kaupunkikehitysryhmä, maankäytönsuunnittelija Juha Lipponen 2.1.2018:

Kaupunkisuunnittelu- ja ympäristölautakunta hyväksyi 27.10.2015 § 319 Kärsämäen kaupunginosan asemakaavanmuutosehdotuksen ”Hellas” 17/2010. Asemakaavanmuutoksessa muutetaan ns. Hellaksen makeistehtaan tontin käyttötarkoitus teollisuus- ja varastorakennusten korttelialueesta toimitilakäyttötarkoitukseen ja lisäksi asemakaavalla suojeltavissa rakennuksissa sallitaan asumiskäyttötarkoitus. Käytännössä tehdasrakennus on jo poikkeamispäätösten myötä muuntunut uuteen toimitilakäyttötarkoitukseen ja asemakaavanmuutoksella vahvistetaan nykyinen käyttötarkoitus ja tontille toteutetun rakennusoikeuden määrä. 

Kaupunginvaltuuston 5.10.2009 § 219 hyväksymän asunto- ja maankäyttöohjelman periaatteiden mukaisesti kaupunki tekee yksityisen kiinteistönomistajan kanssa maankäyttösopimuksen, kun asemakaavan tai poikkeamishakemuksen seurauksena aiheutuu yhdyskuntarakennekustannuksia, ja kiinteistönomistaja saa asemakaavan tai poikkeamisluvan seurauksena taloudellista hyötyä. Maankäyttösopimuksella kaupungille perittävän korvauksen määrää laskettaessa otetaan huomioon muodostuvat yhdyskuntakustannukset sekä kiinteistöllä tapahtuva hankkeen kokonaistaloudellinen arvonmuutos.

Kärsämäen kaupunginosassa on viime vuosina tehty ja tulevaisuudessa tullaan tekemään sellaisia liikenne- ja kunnallistekniikan investointeja, jotka edellyttävät maankäyttösopimusten laatimista.

Asemakaavanmuutoksella sallitaan asumiskäyttötarkoitus vanhan suklaatehtaan suojeltavissa rakennuksissa (18943 k-m2). Asuntokäyttötarkoituksen myötä tontille Kärsämäki-24-28 tulee sellaista arvonnousua, jonka seurauksena laaditaan yhdyskuntarakennekustannusten korvaamiseksi maankäyttösopimus.

Maankäyttösopimuskorvaus on määritetty käyttämällä asuinrakennusoikeuden arvona ARA:n vuodelle 2017 Kärsämäen kaupunginosaan hyväksymää arvoa 103 €/k-m. Teollisuus- ja varastorakennusoikeuden arvona maankäyttösopimuskorvauslaskennassa on käytetty 60 €/k-m2. Koska asuinrakennusoikeus toteutetaan asemakaavanmuutoksen myötä suojeltaviin rakennuksiin, on sopimuskorvauslaskennassa käytetty 20 % suojeluhyvitystä.

Edellä esitetyin korvausperiaattein on maankäyttösopimuskorvaukseksi määritetty 220.000 €, jonka kiinteistöomistajat ovat ilmoittaneet omalta osaltaan hyväksyvänsä ja allekirjoittavansa liitteenä olevan maankäyttösopimuksen. Kerrosneliömetrihinnat vastaavat kaupungin maankäyttösopimuksissa käyttämiä arvoja, joissa teollisuus- ja varastorakennuskäyttötarkoitusta muutetaan asuntokäyttötarkoitukseen suojeltavissa rakennuksissa.

Sopimuskorvaus erääntyy maksettavaksi 3 kuukauden kuluttua siitä kun ns. suklaatehtaanrakennukseen (rakennustunnus 1012912644) myönnetään rakennuslupa asemakaavanmuutosehdotuksen mukaiseen käyttötarkoitukseen. Korvaukselle lasketaan 2 % vuotuista korkoa asemakaavanmuutoksen lainvoimaiseksi tulemisesta alkaen.

Liite 1Maankäyttösopimus

Kaupunginjohtaja Minna Arve:

EhdotusKaupunginhallituksen kaupunkikehitysjaosto päättää, että kaupunki hyväksyy liitteenä olevan Kärsämäen kaupunginosan korttelin 24 tonttia 28 koskevan maankäyttösopimuksen oheisen liitteen mukaisin ehdoin.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

aoKiinteistö Oy Kärsämäen Puutalot
aoKiinteistö Oy Leaf Center
aoKiinteistö Oy Turun Living Center


Liitteet:

Khkeh § 7
Liite 1:"Hellas" 17/2010 edellyttämä maankäyttösopimus