Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunginhallitus40704.11.20194

12137-2019 (02 05 01)

Ammatillisen koulutuksen varainhoitovuoden 2020 rahoituksen ja vuoden 2019 toisen lisätalousarvion perusteella jaettavan rahoituksen hakeminen

Tiivistelmä:

Opetus- ja kulttuuriministeriö on pyytänyt koulutuksen järjestäjiltä hakemukset ammatillisen koulutuksen varainhoitovuoden 2020 rahoituksesta ja vuoden 2019 lisäsuoritepäätöksellä tehtävästä perusrahoituksen harkinnanvaraisesta korotuksesta. Kaupunginhallitukselle esitetään hakemusten tekemistä sivistystoimialan valmistelun mukaisesti.

Kh § 407

Toimialajohtaja Timo Jalonen, palvelualuejohtaja Hannu Immonen ja rehtori Päivi Lehtinen 24.10.2019:

Opetus- ja kulttuuriministeriö päättää loppuvuodesta tehtävällä varsinaisella suoritepäätöksellä ammatillisen koulutuksen järjestäjien tavoitteellisten opiskelijavuosien määrät varainhoitovuodelle 2020. Osa tavoitteellisista opiskelijavuosista ja perusrahoituksesta jätetään jaettavaksi varainhoitovuoden aikana tehtävillä lisäsuorite- ja oikaisupäätöksillä.

Vuoden 2019 toisessa lisätalousarviossa ammatillisen koulutuksen opettajien ja ohjaajien palkkaamiseen lisättiin varainhoitovuodelle 20 miljoonan lisämääräraha. Tämä kohdennetaan koulutuksen järjestäjille lisäsuoritepäätöksellä perusrahoituksen harkinnanvaraisena korotuksena.

Opetus- ja kulttuuriministeriö on kirjeellään 15.10.2019 ilmoittanut ammatillisen koulutuksen järjestäjille vuoden 2019 toisen lisätalousarvion mukaisen mahdollisen lisärahoituksen haun sekä menettelyt varainhoitovuoden 2020 suoritepäätöksen valmistelulle ja koulutuksen järjestäjän esityksille. Hakemukset tulee jättää vuoden 2019 rahoituksen osalta viimeistään 5.11.2019 ja vuoden 2020 osalta viimeistään 12.11.2019.

Vuoden 2019 toinen lisätalousarvion perusteella jaettavan rahoituksen hakeminen

Sivistystoimiala esittää, että Turun kaupunki hakee vuodelle 2019 toisen lisätalousarvion mukaista lisämäärärahaa opettajien ja ohjaajien määrän lisäämiseen. Turun ammatti-instituutti on vahvistanut opiskelijoiden saamia palveluita lisäämällä ammatillisia ohjaajia, erityisen tuen opettajien tukea sekä takaamalla yhteishaun kautta tulleille nuorille opetusta ja ohjausta keskimäärin vähintään kuusi tuntia päivässä koko opiskeluviikon ajan opintojen ensimmäisen vuoden aikana. Näihin toimenpiteisiin tulisi hakea rahoitusta 270 000 euroa vuodelle 2019.

Opetus- ja kulttuuriministeriö laatii tulevia opettajien ja ohjaajien lisäämiseen varattavien määrärahojen jakamiseen laskennalliset myöntökriteerit. Koulutuksen järjestäjiltä pyydetään palautetta lisätalousarvion rahoituksen haun yhteydessä. Ehdotetut laskennalliset kriteerit ovat koulutuksen järjestäjän osuus kaikkien perusopetuksen keväällä päättäneiden uusien opiskelijoiden määrästä, koulutuksen järjestäjän osuus kaikkien vieraskielisten opiskelijoiden opiskelijavuosien määrästä ja koulutuksen järjestäjän osuus kaikkien vailla perusasteen jälkeistä tutkintoa olevien aikuisikäisten uusien opiskelijoiden määrästä. Lisäykset painottuisivat siten erityisesti nuorten, maahanmuuttajien ja heikkojen perustaitojen varassa olevien aikuisten koulutuksen järjestämiseen. Sivistystoimialan näkemyksen mukaan esitetyt kriteerit ovat hyviä, ne vastaavat Turun kaupungin strategisiin tavoitteisiin ja alkavan työllisyyspalvelukokeilun toteutukseen.

Vuoden 2020 rahoituksen hakeminen, tavoitteelliset opiskelijavuodet

Vuoden 2020 ensimmäisen suoritepäätöksen hakemuksessa sivistystoimiala esittää lisäystä Turun kaupungin opiskelijavuosiin verrattuna vuoden 2019 suoritepäätökseen. Lisäyksestä 200 kohdistuisi ns. kohdentamattomiin opiskelijavuosiin ja 100 opiskelijavuotta maahanmuuttajien kouluttamiseen. Esityksen kustannusarvio on yhteensä 1 770 000 euroa ammatillisen koulutuksen opiskelijavuosiin perustuvan perusrahoituksen osalta, lisäksi tulee rahoitusta suoritteista ja vaikuttavuudesta. Turun kaupungin vuoden 2019 suoritepäätös on yhteensä 5 089 opiskelijavuotta, ja vuodelle 2020 anottavat tavoitteelliset opiskelijavuodet yhteensä 5 389.

Opiskelijavuosien lisäyksen perusteena ovat erityisesti hallitusohjelman edellyttämät työllisyyden edistämistoimet ja alueelliseen osaajapulaan nopea vastaaminen ammatillisen osaamisen kehittämisellä. Toimenpiteitä kohdennetaan erityisesti työttömiin, jotka nyt valmistelussa olevassa työllisyyspalvelukokeilussa siirtyisivät TE-palveluista Turun kaupungin työllisyyspalveluiden asiakkaiksi: alle 30-vuotiaat, maahanmuuttajat, peruspäivärahalla ja työmarkkinatuella olevat työttömät. Lisäksi perusteluna opiskelijavuosien lisäykselle on hallitusohjelman mukainen hoivahenkilöstön sitovan vähimmäismitoituksen 0,7 säätäminen ympärivuorokautisen hoivan yksiköissä. Tämä edellyttää Turun ammatti-instituutissa sosiaali- ja terveysalan koulutuksen lisäämistä: sosiaali- ja terveysalan perustutkinto, lähihoitaja sekä jo alan perustutkinnon suorittaneiden täydennyskoulutus, suuntautumisena erityisesti ikääntyvien hoidon ja kuntoutumisen osaamisala.

Perusrahoituksen harkinnanvarainen korottaminen vuoden 2020 varsinaisessa suoritepäätöksessä

Koulutuksen järjestäjä voi hakea suoritepäätöksen yhteydessä perusrahoituksen harkinnanvaraista korottamista kirjeessä määritellyillä perusteilla. Sivistystoimiala esittää haettavaksi harkinnanvaraista korottamista työpaikkaohjaajien koulutuksen lisäämiseen ja kehittämiseen sekä urheilijoiden ammatillisen koulutuksen tukemiseen.

Ammatillisen koulutuksen uudistusten myötä työpaikalla tapahtuvan oppimisen merkitys on lisääntynyt. Työpaikalla tapahtuva oppiminen tulee toteuttaa vahvassa yhteistyössä työpaikkojen kanssa ja varmistaa yhteistyössä opiskelijan työpaikalla saaman oppimisen tuen määrä ja laatu. Tässä keskeisenä toimintana on työpaikkaohjaajien kouluttaminen. Turun ammatti-instituutissa työpaikkaohjaajien koulutusta on toteutettu vuodesta 1996 alkaen, viime vuodet oppilaitoksen perusrahoituksella. Opetus- ja kulttuuriministeriön rahoitusta esitetään haettavaksi 100 000 euroa koulutuksen laajentamiseen ja kehittämiseen.

Turun kaupungilla on ammatillisen koulutuksen järjestämisluvassa erityistehtävänä urheilijoiden ammatillisen koulutuksen tehtävä. Urheilijoiden ammatillista koulutusta toteutetaan yhteistyössä Turun Seudun Urheiluakatemian kanssa. Turun ammatti-instituutissa opiskelee tällä hetkellä 45 urheilijaopiskelijaa, joista 27 SM-tasoista urheilijaa. Urheilijoiden ammatillisen koulutuksen kehittämiseen esitetään haettavaksi 70 000 euroa.

Lisämääräraha opettajien ja ohjaajien lisäämiseen ammatillisessa koulutuksessa vuodelle 2020

Hallitusohjelman mukainen ammatillisen koulutuksen opettajien ja ohjaajien lisäämiseen sekä opetuksen ja ohjauksen tukitoimiin tarkoitettu lisämääräraha vuodelle 2020 tulee päätettäväksi alkuvuodesta 2020.

Liite 1Hakemus vuoden 2019 toisen lisätalousarvion perusteella jaettavasta rahoituksesta ja palaute vuoden 2020 ensimmäisen lisäsuoritepäätöksen valmistelua varten

Liite 2Koulutuksen järjestäjän opiskelijavuosia koskeva ehdotus, harkinnanvaraisen korotuksen hakemus ja muut pyydetyt tiedot vuoden 2020 varsinaisen suoritepäätöksen valmistelua varten

Oheismateriaali 1Opetus- ja kulttuuriministeriön kirje 15.10.2019

Kaupunginjohtaja Minna Arve:

EhdotusKaupunginhallitus päättää hakea ammatillisen koulutuksen varainhoitovuoden 2020 rahoitusta ja vuoden 2019 toisen lisätalousarvion perusteella jaettavaa rahoitusta sekä antaa palautteen ja muut pyydetyt tiedot liitteiden 1 – 2 mukaisesti. Lisäksi kaupunginhallitus päättää, että sivistystoimialan toimialajohtaja valtuutetaan allekirjoittamaan hakemukset ja tekemään niihin tarvittaessa vähäisiä muutoksia.

Lisäksi kaupunginhallitus päättää, että pöytäkirja tämän asian osalta tarkastetaan kokouksessa.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Kokouksessa asiaa oli selvittämässä palvelualuejohtaja Hannu Immonen.

Jakelu

tiedKonsernihallinto, talous- ja strategiaryhmä
tiedSivistystoimiala, ammatillinen koulutus
tpvXXXXX


Liitteet:

Kh § 407
Liite 1:Hakemus vuoden 2019 toisen lisätalousarvion perusteella jaettavasta rahoituksesta ja palaute vuoden 2020 ensimmäisen lisäsuoritepäätöksen valmistelua varten
Liite 2:Koulutuksen järjestäjän opiskelijavuosia koskeva ehdotus, harkinnanvaraisen korotuksen hakemus ja muut pyydetyt tiedot vuoden 2020 varsinaisen suoritepäätöksen valmistelua varten