Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunginhallitus28413.08.20182

6701-2018 (00 01 02, 02 02 00)

Turun kaupungin kasvuohjelma (Kv)

Tiivistelmä:

Turun kaupunkiseudun aiempaa voimakkaampi väestönkasvu sekä kaupungin elinvoimasta ja vetovoimasta huolehtiminen edellyttävät investointeja palveluverkkoon ja infrastruktuuriin normaalin omaisuuden ylläpidon lisäksi. Kaupunginhallitukselle esitetään, että se esittäisi edelleen kaupunginvaltuuston hyväksyttäväksi kasvuohjelman, jolla määritetään investointien ja muiden elinvoimaa parantavien toimenpiteiden rytmitystä ja aikataulua.

Kh § 284

Kaupunginjohtaja Minna Arve:

Kaupunginhallitus käsitteli esitystä kasvuohjelmaksi 4.6.2018 § 240. Kaupunginhallitus palautti asian uudelleen valmisteltavaksi siten, että jatkovalmistelussa huomioidaan eduskuntakäsittelyssä tarkentuvat sote- ja maakuntauudistuksen vaikutukset Turun kaupungin talouteen ja investointitarpeisiin.

Kaupungin investointitarpeeksi on valmistelussa tarkentunut vuosina 2019-2029 kaupunkiemon osalta noin 1620 miljoonaa euroa ja kaupunkikonsernissa kokonaisuudessaan noin 2940 miljoonaa euroa. Mikäli talouden perusura toteutuu, investointitarpeet ylittävät investointikyvyn merkittävällä tasolla.

Turun kaupungin kasvuohjelma on poliittinen ohjelma, jolla määritetään investointien ja muiden elinvoimaa parantavien toimenpiteiden rytmitystä ja aikataulua. Kasvuohjelma on strategian toimeenpanoa ja sitä toteutetaan erillisestä valmistelusta tehtävällä päätöksenteolla. Kasvuohjelman tavoitteena on toteuttaa kaupungin kasvua hallitusti ja varmistaa hyvä toiminta- ja palveluympäristö turkulaisille asukkaille sekä elinkeinoelämälle.

Kasvuohjelma koostuu neljästä kokonaisuudesta ja niille määritettävistä linjauksista. Kokonaisuudet ovat taloudellinen raami, asuinalueiden elinvoimaisuus, investointien ohjelmointi sekä vuosikatteen ja omavaraisuuden parantamiseen tähtäävät muut toimenpiteet.

Keskeistä kasvuohjelman toimeenpanossa on talouden ja kasvun tavoiteurien määrittäminen, investointien ajallinen hallinta sekä tuottavuustoimenpiteiden toteuttaminen. Kasvuohjelmaa ryhdytään toteuttamaan sen hyväksymisen jälkeen vuoden 2019 talousarvion valmistelussa.

Kasvuohjelmassa tunnistetaan sote- ja maakuntauudistuksen vaikutukset Turun kaupungin talouteen ja investointitarpeisiin ja linjataan uudistuksen edellyttämiä toimenpiteitä.

Liite 1Kasvuohjelma

Oheismateriaali 1Tilainvestoinnit 2019-2029

Oheismateriaali 2Taulukko Tilainvestoinnit 2019-2029

Oheismateriaali 3Infrainvestoinnit 2018-2029

Oheismateriaali 4Säästötavoitteen jyvitys

Oheismateriaali 5Infrainvestoinnit ja tulot

Kaupunginhallituksen ehdotus

Kaupunginvaltuusto hyväksyy liitteenä 1 olevan kasvuohjelman.

PäätösAsia pantiin pöydälle Katteluksen Vornasen kannattamana tekemästä ehdotuksesta yksimielisesti.


Liitteet:

Kh § 284
Liite 1:Kasvuohjelma/Tillväxtprogram