Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kasvatus- ja opetuslautakunta, suomenkielinen varhaiskasvatus- ja perusopetusjaosto1826.02.20149

185-2014 (421)

Linjaukset myönnettäessä päivähoitopaikkaa Turun kaupungissa

Tiivistelmä: -

Kasosvpj § 18

Linjaukset myönnettäessä päivähoitopaikkaa Turun kaupungissa esiteltiin kasvatus- ja opetuslautakunnan varhaiskasvatus- ja perusopetusjaostolle 15.1.2014, jolloin jaosto päätti vahvistaa noudatettavaksi Turun varhaiskasvatuksen linjaukset päivähoitopaikkoja myönnettäessä 1.3.2014 alkaen.

 

Päätöksestä syntyneen keskustelun erityiseksi kohteeksi nousi tekstikappale, joka voitiin tulkita myös kaupungin pyrkimykseksi rajoittaa oikeutta päivähoitoon. Tästä syystä kasvatus- ja opetuslautakunta päätti kokouksessaan 22.1.2014 ottaa lautakunnan suomenkielisen varhaiskasvatus- ja perusopetusjaoston päätöksen 15.1.2014 § 7 käsiteltäväkseen.

 

Kasvatus- ja opetuslautakunta päätti kumota kokouksessaan 12.2.2014 varhaiskasvatus- ja perusopetusjaoston päätöksen ja palauttaa asian uudelleen valmisteltavaksi.

 

Tulosaluejohtaja Maija-Liisa Rantanen 18.2.2014:

Periaatteet lasten päivähoitopaikkojen järjestämisestä ja myöntämisestä on kirjattu Lakiin lasten päivähoidosta sekä Asetukseen lasten päivähoidosta. Turussa varhaiskasvatuspalveluita järjestetään päivähoitolain mukaisesti hoitamalla toiminta kunnallisena varhaiskasvatustoimintana, seutusopimuksella, hankkimalla palveluja yksityiseltä palvelujen tuottajalta tai antamalla palvelunkäyttäjälle palveluseteli. Kunnan järjestämän päivähoitopaikan vaihtoehtona lapsen huoltajilla on lapsen muulla tavalla tapahtuvan hoidon järjestämiseksi oikeus lasten kotihoidon- tai yksityisen hoidon tukeen (Laki lasten kotihoidon ja yksityisen hoidon tuesta). Maksuttoman esiopetuksen järjestämisestä säädetään perusopetuslaissa. Päivähoitoasetuksen ja -lain keskeisiä periaatteita päivähoitopaikkojen järjestämiseen ja myöntämiseen on koottu liitteeksi. Valtakunnallisten säädösten lisäksi Turun kaupungissa on linjattu päivähoitopaikkojen järjestämiseen liittyviä asioita päivähoidon järjestämissuunnitelmassa.

Päivähoidon järjestämissuunnitelma, kaupunginhallitus 7.5.2012 § 234

 

Kaupunginhallitus päätti, että varhaiskasvatus- ja perusopetuslautakunnan tulee talousarviossa määriteltyjen resurssien puitteissa kehittää päivähoitoa mm. seuraavien strategisten linjausten mukaisesti:

 

- varhaiskasvatuspalvelujen kysynnän kasvua ohjataan yksityiseen palvelutuotantoon tavoitteena yksityisen palvelutuotannon osuuden kasvattaminen vuoden 2012 tavoitetasosta (23 %) kahdeksassa vuodessa 30 %:iin

 

- peruspäivähoitoa kevyempien palvelumuotojen tarjontaa lisätään ja palveluohjausta sekä palveluneuvontaa kehitetään osana palvelun tilaajakokonaisuutta

 

- palveluseteli yksityisen päivähoidon rahoitusmuotona vakinaistetaan ja palvelusetelikäytäntöjen toimintakäytäntöjen ohjaamiseksi laaditaan sääntökirja, jossa otetaan kantaan mm. palvelujen laatuvaatimusten määrittelyyn sekä seurantaan, palvelusetelin ja kunnallisen päivähoidon peruskäytäntöjen yhdenmukaistamiseen ja palvelusetelin arvon tarkistamiseen

 

- yksityistä päivähoitoa rahoitetaan edelleen myös yksityisen hoidon tuella ja sen kuntalisällä

 

- kaupungin oman ja yksityisen palvelutoiminnan yhteensovittamiseksi kehitetään palvelu- ja neuvontajärjestelmä.

 

Varhaiskasvatuksen keskitetyn palveluohjaustoiminnan alkamisen myötä on päivähoitolain ja -asetuksen säädösten sekä päivähoidon järjestämissuunnitelman lisäksi varhaiskasvatuksessa syytä linjata ne keskeiset periaatteet, joiden mukaan palveluohjausyksikkö myöntää hakemusten perusteella lasten päivähoitopaikat. Liitteenä olevat linjaukset on muokattu uudelleen 15.1.2014 esiteltyjen linjausten pohjalta siten, että tulkintaerimielisyyksiä sisältävät kappaleet on linjauksista poistettu. Varhaiskasvatus- ja perusopetuslautakunnan suomenkielinen jaosto on päättänyt 22.8.2012 §:ssä 26 vuorohoidon järjestämisestä. Vuorohoidon järjestämisen linjauksiin ei ole tarvetta esittää tässä vaiheessa muutoksia.

 

Liite 1                                  Turun varhaiskasvatuksen linjaukset päivähoitopaikkoja myönnettäessä

 

Tulosaluejohtaja Maija-Liisa Rantanen:

 

Ehdotus        Kasvatus- ja opetuslautakunnan suomenkielinen varhaiskasvatus- ja perusopetusjaosto päättää vahvistaa liitteen mukaiset Turun varhaiskasvatuksen linjaukset päivähoitopaikkoja myönnettäessä noudatettavaksi 1.4.2014 lukien.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.


Liitteet:

Kasosvpj § 18
Liite 1:Turun varhaiskasvatuksen linjaukset päivähoitopaikkoja myönnettäessä