Turun varhaiskasvatuksen linjaukset päivähoitopaikkoja myönnettäessä

 

Päivähoitopaikan lähipalveluperiaatetta noudatetaan, mikäli se on vanhempien toiveiden mukaista ja alueen päivähoitotarjonnan perusteella mahdollista. Aina ei päivähoitopaikkaa pystytä osoittamaan kävelyetäisyydeltä. Tällöin pyritään löytämään perheen kanssa yhdessä neuvotellen sopivin vaihtoehto kohtuullisen kuljetusmatkan tai bussiyhteyden päästä.

 

Lapsen vanhemmilla tai huoltajilla on oikeus saada lapselle päivähoitopaikka kunnan järjestämänä tai valvomana päivähoitolain 11 §:n mukaisesti. Palveluohjauksen käydyssä yhteisessä keskustelussa perheen kanssa selvitetään lapsen päivähoidon palvelutarvetta ja pyritään löytämään perheen arkeen ja lapsen kehitykseen sopiva päivähoidon vaihtoehto lähipalveluperiaatteen mukaisesti.

 

Perheitä pyritään ohjaamaan myös kokopäivähoitoa kevyempiin avoimiin varhaiskasvatuspalveluihin. Alle kolmivuotiaiden kokopäivähoitoon hakijoiden kohdalla tarjotaan erityisesti perhepäivähoidon ja ryhmäperhepäivähoidon vaihtoehtoja. Vuorohoidolle vaihtoehtoiset järjestelyt käydään perheen kanssa läpi, sillä oikeus vuorohoitoon ei ole subjektiivinen.

 

Perheen kanssa neuvotellessa huomioidaan lapsen (tehostetun tai erityisen tuen) tarpeet, maahanmuuttajataustaisten lasten suomen kielen oppimisen tarpeet sekä myös muut perheiden hoitopaikan valintaan vaikuttavat tekijät (esim. kuljetusmahdollisuudet, vanhempien/huoltajien terveyteen liittyvät tekijät, sisarusten päivähoitojärjestelyt). Nämä tekijät huomioidaan mahdollisuuksien mukaan päivähoitopaikkaa myönnettäessä. Sisarukset pyritään sijoittamaan samaan hoitopaikkaan, mikäli vanhemmat/huoltajat niin haluavat. Sisarusperiaate ei koske esiopetusta.

 

Päivähoitopaikkojen myöntämisessä noudatetaan päivähoitoasetuksen 2 §:n mukaisia määräaikoja. Kun päivähoidon tarve johtuu työllistymisestä, opinnoista tai koulutuksesta, eikä tarpeen alkamisajankohta ole ennakoitavissa, on päivähoitopaikkaa haettava viimeistään kaksi viikkoa ennen kuin lapsi tarvitsee hoitopaikan. Hoitopaikka myönnetään lapselle hakemukseen liitetyn työ- tai opiskelutodistuksen perusteella.

 

Päivähoitopaikkatakuulta paluussa noudatetaan siitä erikseen toimielimessä päätettyä määräaikaa. Toimintakauden alussa lapsiryhmät muodostetaan siten, että lasten siirtoja ryhmästä toiseen tapahtuisi toimintakauden aikana mahdollisimman vähän. Yksiköiden väliset siirrot toteutetaan pääasiassa toimintakauden alussa. Uuden toimintakauden alussa siirtoa hakevat ovat etusijalla uusiin hakijoihin nähden.

 

Hoitosopimuksessa sovitaan perheen kanssa tarkemmin ne päivät ja päivittäiset hoitoajat, jolloin lapsi käyttää päivähoitoa. Vuorohoitoa järjestetään ennalta ilmoitettujen hoitoaikojen mukaisiin päivähoidon tarpeisiin. Sopimus tehdään ennen päivähoitomaksumääritystä vähintään kolmen kuukauden ajaksi. Hoitosopimusta muutetaan kuitenkin välittömästi lasten päivähoitoasetuksen mukaisesti, mikäli hoidon tarve muuttuu ennakoimattomasti.

 

Kerttulin päivähoitoyksikössä toimii yksi 25 lapsen kielikylpyryhmä 5-vuotiaille lapsille. Ryhmästä on suora jatkumo vastaavaan esiopetusryhmään sekä perusopetukseen. Ryhmään on perinteisesti ilmoitettu lapsia jo vuosia ennen hoidon tarpeen alkamista. Lapset on valittu kielikylpyryhmään ilmoittautumisjärjestyksessä. Ilmoittautumisjärjestyksen mukaista valintaa ryhmään on tarkoituksenmukaista jatkaa edelleen. Paikkojen rajallisuuden vuoksi kielikylpypaikkoja ei myönnetä Turun ulkopuolella asuville. Sisaruusperiaatetta ei huomioida kielikylpylasten osalta.

 

Kun lapselle on myönnetty hoitopaikka tietystä päivämäärästä lukien, päivähoidon aloittamista voidaan siirtää kerran maksimissaan yhdellä kuukaudella eteenpäin perustelluista syistä (esim. lapsen sairaus, lomautus / työpaikan irtisanominen, perhesuhteiden muutokset). Mikäli päivähoitoa ei voida aloittaa kertaalleen tehdyn siirron jälkeen, tulee lapsen päivähoitopaikka irtisanoa ja hakea tarvittaessa päivähoitopaikkaa uudelleen.

 

Oikeus myönnettyyn hoitopaikkaan raukeaa, mikäli perhe ei ota päivähoitopaikkaa vastaan ”Ilmoitus päivähoitopaikan vastaanottamisesta” – lomakkeella kahden viikon kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.