Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kasvatus- ja opetuslautakunta19721.11.20181

13596-2018 (00 01 01, 00 01 00)

Varhaiskasvatuksen hallinnollinen muutos

Tiivistelmä:

Kaupunginhallitus päätti 5.11.2018 § 421, että sivistystoimialalla kootaan yhden johtajan alaisuuteen kunnallinen suomenkielinen varhaiskasvatus, yksityinen varhaiskasvatus sekä varhaiskasvatuksen palveluohjaus. Kaupunginhallituksen linjauksen toteuttamiseksi hallintosääntöä tulisi muuttaa.

Kasopelk § 197

Toimialajohtaja Timo Jalonen 19.11.2018:

 

Käsitellessään ensimmäisen osavuosikatsauksen edellyttämiä toimenpiteitä 4.6.2018 § 239 kaupunginhallitus päätti, että sivistystoimiala tekee varhaiskasvatuksen palveluohjaus- ja kustannusselvityksen yhteistyössä konsernihallinnon talouden ja rahoituksen vastuualueen kanssa ja sen ohjauksessa käsiteltäväksi kaupunginhallituksessa. Tehtyyn selvitykseen liittyen kaupunginhallitus päätti 5.11.2018 § 421 palveluohjausta koskien seuraavasti:

 

-

 

 

 

Kaupungin omien päiväkotien täyttöastetta seurataan tavoitteena nykyistä suurempi, mahdollisimman korkea täyttöaste osana sivistystoimialan operatiivisten sopimusten seurantaa huomioiden palveluohjauksessa asiakaslähtöisyys ja lapsiperheiden hyvän palvelun ensisijaisuus.

-

 

 

 

 

Asiakaslähtöisyydellä ja lapsiperheiden hyvän palvelun ensisijaisuudella tarkoitetaan sitä, että varhaiskasvatusta tarjotaan perheille lähipalveluna. Kaupungin omien päiväkotien täyttöastetavoitteesta huolimatta perheille tarjotaan ensisijaisesti lähipalvelua eikä kaupungin omien päiväkotien täyttöastetavoitteet mene tämän periaatteen edelle.

 

Lisäksi kaupunginhallitus päätti, että muita kuutoskaupunkeja merkittävästi suuremman vuorohoidon %-osuuden syistä Turussa tehdään erillinen selvitys ja että varhaiskasvatuksen tilaohjelma arvioidaan välittömästi uudelleen ottaen huomioon kaupungin palvelutarpeiden alueelliset (kaupunginosat) muutokset.

 

Samalla kaupunginhallitus päätti, että sivistystoimialalla kootaan yhden johtajan alaisuuteen kunnallinen suomenkielinen varhaiskasvatus, yksityinen varhaiskasvatus sekä varhaiskasvatuksen palveluohjaus.

 

Vuorohoitoa koskeva selvitys

 

Kaupunginhallitus ei ole antanut tarkempia määräyksiä vuorohoitoa koskevan selvityksen tekemisestä. Vuorohoitoselvitys on tarkoituksenmukaista tehdä siten, että asia tulee kasvatus- ja opetuslautakunnan käsiteltäväksi viimeistään toukokuussa 2019.

 

Palveluverkkopäätöksen 2019 - 2022 valmistelun käynnistäminen

 

Apulaiskaupunginjohtaja on 6.11.2018 § 3 päättänyt käynnistää sivistystoimialan varhaiskasvatuksen palveluverkon 2019 - 2022 valmistelun siten, että valmistelun koordinoimiseksi asetetaan konsernihallinnon, sivistystoimialan ja kaupunkiympäristötoimialan edustajista seuraava ohjausryhmä:

 

Jarkko Virtanen (pj.), Nora Hildén (siht.), Minna Juselius, Timo Jalonen, Vesa Kulmala, Valtteri Mikkola, Timo Collanus, Paula Keskikastari ja Andrei Panschin.

 

Ohjausryhmän jäsenet vastaavat toimialoillaan operatiivisen valmistelutyön toteuttamisesta konsernihallinnon, sivistystoimialan ja kaupunkiympäristötoimialan yhteistyönä.

 

Apulaiskaupunginjohtajan päätöksen mukaan palveluverkon valmistelu tulee toteuttaa siten, että asia voidaan esitellä kaupunginhallitukselle lausunnoille lähettämistä varten huhtikuussa 2019 ja päättää lausuntokierroksen jälkeen kaupunginvaltuustossa viimeistään kesäkuussa 2019.

 

Varhaiskasvatuksen hallinnollinen muutos

 

Hallintosäännön 30 §:n mukaan sivistystoimialan yhteisten palveluiden palvelualue vastaa tällä hetkellä vastaa varhaiskasvatuksen palveluohjauksesta, varhaiskasvatuslain mukaisista hankituista varhaiskasvatuspalveluista sekä perusopetuslain mukaisesta hankitusta esiopetuksesta, lasten kotihoidon ja yksityisen hoidon tuesta annetun lain määräämistä kunnalle kuuluvista tehtävistä, perusopetuslain mukaisesta aamu- ja iltapäivätoiminnasta oppilas- ja opiskelijahuoltopalveluista sekä hanke- ja projektitoiminnan koordinoinnista.

 

Kaupunginhallituksen linjaus varhaiskasvatuksen hallinnollisesta muutoksesta edellyttää muutoksia hallintosääntöön. Yhteisten palveluiden palvelualue tulisi lakkauttaa ja varhaiskasvatuksen palveluohjaus, varhaiskasvatuslain mukaiset hankitut varhaiskasvatuspalvelut, perusopetuslain mukainen hankittu esiopetus sekä lasten kotihoidon ja yksityisen hoidon tuesta annetun lain määräämät kunnalle kuuluvat tehtävät siirtää varhaiskasvatuksen palvelualueen vastattavaksi. Loput yhteisistä palveluista eli oppilas- ja opiskelijahuoltopalvelut sekä hanke- ja projektitoiminnan koordinointi tulisi siirtää yhteisen hallinnon vastattavaksi.

 

Asian käsittely

 

Hallintosäännön muuttamisesta päättää kaupunginvaltuusto. Lisäksi toimialajohtajan hallinnonjärjestämispäätöstä on muutettava.

 

Asiaa on käsitelty sivistystoimialan yhteistyöryhmässä 19.11.2018.

 

Kaupunginhallituksen linjauksen toteuttamisella saattaa olla henkilöstövaikutuksia. Toimialajohtaja oli selvittämässä asiaa varhaiskasvatuksen YT-ryhmälle 14.11.2018. Varhaiskasvatuksen palvelualueen palvelualuejohtajaa on kuultu asiasta 14.11.2018. Yksityisten palvelujen palvelualueen palvelualuejohtajaa on kuultu asiassa 15.11.2018.

 

Liite 1                                  Ehdotus hallintosäännön 30 §:n muutoksiksi

 

Oheismateriaali 1               Kaupunginhallituksen päätös 5.11.2018 § 421

 

Oheismateriaali 2               Sivistystoimialan yhteistyöryhmän päätös 19.11.2018 § 67 (tarkastamaton)

 

Ehdotus        Kasvatus- ja opetuslautakunta merkitsee kaupunginhallituksen päätöksen 5.11.2018 § 421 tiedokseen.

 

Lisäksi kasvatus- ja opetuslautakunta päättää, että muita kuutoskaupunkeja merkittävästi suuremman vuorohoidon %-osuuden syistä tehtävä erillinen selvitys tuodaan kasvatus- ja opetuslautakunnan käsiteltäväksi viimeistään toukokuussa 2019.

 

Edelleen kasvatus- ja opetuslautakunta päättää esittää kaupunginhallitukselle ja edelleen kaupunginvaltuustolle, että hallintosäännön 30 §:ää muutettaisiin liitteen 1 mukaisesti.

 

Pöytäkirja tämän asian osalta tarkistetaan kokouksessa.

PäätösAsia palautettiin uudelleen valmisteltavaksi Koivusalon Oksasen kannattamana tekemästä ehdotuksesta yksimielisesti.

Maija-Liisa Rantanen ja Kulmala ilmoittivat olevansa esteellisiä ja poistuivat kokouksesta ennen päätöksentekoa.

Jakelu

palJalonen Timo


Liitteet:

Kasopelk § 197
Liite 1:Ehdotus hallintosäännön 30 §:n muutoksiksi