Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Varsinais-Suomen aluepelastuslautakunta10315.12.20228

13799-2021 (00 01 05, 00 00 01)

Vapaaehtoispalokuntien kehittämishanke

Tiivistelmä: -

Vsaluelk § 103

Pelastuspäällikkö Juha Virto 7.12.2022:

Varsinais-Suomen aluepelastuslautakunta on päättänyt kokouksessaan 24.11.2021 käynnistää pelastustoimen palvelutasopäätökseen sisältyvän vapaaehtoista palokuntatoimintaa kehittävän hankkeen. Hankkeen pääasiallinen tavoite on luoda malli, jonka avulla vapaaehtoispalokuntayhdistykset kykenevät ylläpitämään ja kehittämään toimintaansa pitkälle tulevaisuuteen yhdessä eri toimijoiden kanssa.

Hankkeen ohjausryhmänä ovat toimineet seuraavat henkilöt: puheenjohtajana toimii ​Seppo Koski ja jäseninä ​Ilkka Rantala, Kaj-Johan Karlsson, Pertti Tenhunen, Riku Rauhala, Pekka Koskinen, Sebastian Holm, Terhi Kivijärvi, Petri Nenonen sekä Juha Virto.​Ohjausryhmän työtä ovat tukeneet lisäksi ​Minna Antola ​sekä​ Juha Karjalainen.

Valmistelussa on huomioitu mm. turvallisuusviranomaisten, toimialan liittojen ja oppilaitosten sekä sidosryhmien näkemykset siitä, millä toimenpiteillä vapaaehtoista palokuntatoimintaa olisi perustetultua kehittää tulevaisuudessa. Lisäksi Varsinais-Suomen maakunnan alueella operoivia vapaaehtoispalokuntien näkemyksiä on otettu vahvasti huomioon ja vapaaehtoispalokuntia on myös kontaktoitu merkittävissä määrin. Hankkeen valmistelussa on huomioitu lisäksi palokuntaveteraanien näkemykset tulevaisuudesta. Hankkeen valmistelussa on lisäksi pyritty huomioimaan valtakunnassa käynnissä olevien hankkeiden näkemyksiä.

Hankkeen yhteydessä on valmisteltu laaja, erilaisia ohjeita ja toimintamalleja sisällään pitävä asiakirjakokonaisuus (ns. sopimuspalokuntien käsikirja), jonka tavoitteena on koota yhteen paikkaan sopimuspalokuntien koskevat asiakirjat. Tarve asialle on tullut kentän toimijoilta ja se toteutetaan hankkeen yhteydessä.

Hankkeeseen on sisällytetty myös ns. päiväpaloasemien toimintojen edelleen kehittäminen. Nykyiset päiväpaloasemat toimivat ennalta määritellyillä alueilla ja turvaavat osaltaan ao. alueen asiakaspalvelun toteutumista virka-aikana. Valmiutta toteutetaan yhdessä alueen sopimuspalokunnan kanssa, joka huolehtii alueen pelastusturvallisuudesta muina vuorokauden aikoina. Riskiarvion perusteella on tarkoituksenmukaista, että nykyisten päiväpaloasemien määrää lisätään vastaamaan paremmin pelastustoiminnan vaatimuksia tulevaisuudessa.

Hanke on valmistunut ohjausryhmän määrittämässä aikataulussa.

Pelastusjohtaja Jari Sainio:

Ehdotus​Varsinais-Suomen aluepelastuslautakunta päättää hyväksyä Vapaaehtoispalokuntien kehittämishankkeen raportin sekä päättää lähettää raportin Varsinais-Suomen hyvinvointialueelle jatkovalmistelua varten. Varsinais-Suomen aluepelastuslautakunta esittää, että raportti huomioidaan seuraava pelastustoimen palvelutasopäätöstä valmisteltaessa.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

tpvVarsinais-Suomen hyvinvointialue