Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Varsinais-Suomen aluepelastuslautakunta9224.11.2022

1063-2022 (10 03 02)

Loimaan paloaseman tilamuutosten toteuttamisen keskeyttäminen

Tiivistelmä: -

Vsaluelk § 92

Tekninen päällikkö Mikko Särmä, asemamestari Janne Aso ja pelastuspäällikkö Pertti Soininvaara 23.11.2022:

Varsinais-Suomen aluepelastuslautakunta on kokouksessaan 3.2.2022, 9§ päättänyt, että se hyväksyy omalta osaltaan Loimaan paloasemalle muuttuneista toiminnallista tarpeista johtuvia rakenteellisia muutoksia paloaseman sisäisiin tiloihin, jotta kiinteistö palvelee pelastustoimea vielä pitkälle tulevaisuuteen. Lisäksi sisäisen turvallisuuden vaatimukset eivät täyty nykyisissä tiloissa ilman muutoksia, koska väestönsuojatilat toimivat myös Loimaan kaupungin johtokeskustiloina ja tiloissa järjestetään turvallisuussektorin koulutuksia. Muutoin paloaseman tilat ovat ikäänsä nähden hyvässä kunnossa.

Pelastuslaitoksen tekninen ja hallinnon palveluyksiköt ovat selvittäneet muutostarpeita yhdessä kiinteistön omistavan Loimaan kaupungin kanssa. Pelastuslaitoksen teettämän arkkitehtisuunnitelman perusteella suoritetun kustannuslaskennan perusteella muutostöiden kustannuksiksi on arvioitu noin 116 000-120 000 euroa. Hinta-arvioon ei sisälly irtaimistoa, eikä toimintaan liittyviä teknisiä laitteita.

Loimaan kaupungin kanssa on neuvoteltu muutostöiden toteuttamisesta ja kustannusten jakaantumisesta. Neuvotteluissa on päädytty ratkaisuun, jossa Loimaan kaupunki vastaa muutostöistä ja kustannukset peritään pelastuslaitokselta erillisellä viisivuotisella lisävuokrasopimuksella, jolloin varsinainen vuokrasopimus säilyy ennallaan.

Edellä esitetyn kustannusarvion pohjalta laskettu alustava lisävuokra-arvio pelastuslaitokselle on noin 2 700,00 euroa kuukaudessa viiden vuoden aikana.

Loimaan kaupungin tavoitteena on toteuttaa muutostyöt vuoden 2022 aikana, mutta lopullinen aikataulu määräytyy Loimaan kaupungin investointipäätöksen pohjalta. Loimaan kaupungin tekniset ja ympäristöpalvelut pyytävät pelastuslaitoksen kannanottoa vuokratason muutokseen ja tilamuutosten käynnistämiseen.

Loimaan kaupungilta saadun tiedon mukaan kyseisestä remontista on jätetty seitsemän kappaletta urakkatarjouksia, joiden hintahaarukka on 280 000 - 450 000 euroa ilman irtaimistoa ja toimintaan liittyviä teknisiä laitteita.

Varsinais-Suomen pelastuslaitoksen näkemyksen mukaan urakan hinta on kohonnut liian korkeaksi saavutettavaan hyötyyn nähden. Pelastuslaitos esittää, että Loimaan paloasemalle tarvittavia muutostöitä ei aloiteta, vaan niiden tarve arvioidaan uudestaan sisäisen turvallisuuden näkökulmasta.   

Pelastuspäällikkö Juha Virto:

EhdotusVarsinais-Suomen aluepelastuslautakunta päättää keskeyttää Loimaan paloasemalle suunnitellut muutostyöt ennakkoon arvioitujen kustannusten runsaan ylittymisen vuoksi ja samalla edellyttää, että tarvemäärittelyä tarkennetaan sisäinen turvallisuus huomioiden.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

tiedLoimaan kaupunki
tiedAso Janne
tiedKallio Sasu
tiedMäntylä Jouni
tiedSärmä Mikko