Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Varsinais-Suomen aluepelastuslautakunta9024.11.202210

6664-2022 (01 01 01)

Oikaisuvaatimus johtavan palotarkastajan valintaan

Tiivistelmä: -

Vsaluelk § 90

Pelastuspäällikkö Torbjörn Lindström, riskienhallintapäällikkö Petri Tassila ja pelastuspäällikkö Pertti Soininvaara 15.11.2022:

Palotarkastaja Susanna Hakonen on pelastuslaitokselle 19.9.2022 saapuneella oikaisuvaatimuksella vaatinut muutosta pelastusjohtajan tekemään päätökseen 9.9.2022 § 69, jossa täytettiin johtavan palotarkastajan virka vakanssinumero 100573. Em. viran täyttö oli julkisessa haussa ja hakijoita siihen oli yhdeksän. Hakuilmoituksessa kerrottiin tehtävän vaatimuksista ja mainittiin, että haussa arvostetaan mm. ruotsin kielen taitoa ja kokemusta esimiestyöstä. Muutoin hakuilmoituksessa oli hahmoteltu niitä tehtäviä, jotka mm. kuuluvat ko. johtavan palotarkastajan toimenkuvaukseen.

Johtavan palotarkastajan viran kelpoisuusvaatimuksena on virkaan soveltuva korkeakoulututkinto tai aikaisempi rakennusmestarin tutkinto, perehtyneisyys pelastustoimeen ja vähintään B-luokan ajokortti.

Valintaprosessin aluksi tarkastettiin hakemusasiakirjat, todettiin kelpoisuus, suoritettiin arviointi hakijan työkokemuksesta, koulutuksesta, pelastustoimen tuntemuksesta, kokemuksesta pelastustoimen valvonnan tehtävistä, kokemuksesta viestinnän ja koulutuksen tehtävistä sekä esimieskokemuksesta. Edellä olevien arvioinnin perusteella kutsuttiin seitsemän (7) hakijaa haastatteluun ja heistä neljälle (4) suoritettiin Turun kaupungin kilpailuttaman sopimustoimittajan toimesta myös henkilöarvioinnit. Valintaesitys perustuu edellä mainittujen perusteella tehtyyn kokonaisarviointiin.

Suomen perustuslain 125 §:n 2 momentin mukaan yleiset nimitysperusteet julkisiin virkoihin ovat taito, kyky ja koeteltu kansalaiskunto. Taidolla tarkoitetaan lähinnä koulutuksen tai työkokemuksen avulla hankittuja tietoja ja taitoja. Kyvyllä viitataan yleisesti tuloksellisen työskentelyn edellyttämiin henkilön ominaisuuksiin, kuten luonteiseen lahjakkuuteen, järjestelykykyyn, aloitteellisuuteen ja muihin vastaaviin tehtävien hoitamisen kannalta tarpeellisiin kykyihin. Koetellulla kansalaiskunnolla tarkoitetaan yleisessä kansalaistoiminnassa saatuja viran hoidon kannalta merkityksellisiä ansioita sekä nuhteetonta käytöstä. Yleisiä nimitysperusteita on tulkittava yhteydessä asianomaisen viran yleisiin ja erityisiin kelpoisuusehtoihin, joihin liittyen on otettava huomioon myös viran nimi ja tehtäväpiiri sekä virkaan kuuluvat konkreettiset työtehtävät. (HE 1/1998). 

Tulkinnanvaraisuutensa vuoksi perustuslain mukaiset nimitysperusteet ovat oikeudelliselta sitovuudeltaan väljiä ja virantäyttöön kuuluu myös harkintavaltaa. Perustuslain säännös edellyttää hakijoiden ansioiden vertailua. Oikaisuvaatimuksen kohteena olevassa virantäyttöprosessissa ansiovertailu on tosiasiallisesti tehty ja prosessissa on huolellisesti arvioitu hakijoiden ominaisuuksia suhteessa viranhoidon edellyttämiin vaatimuksiin. 

Työnantajalla on laaja harkintavalta valita kenet tahansa kelpoisuusvaatimukset täyttävistä hakijoista. Säädettyjen kelpoisuusvaatimusten lisäksi voidaan edellyttää muita lisävalmiuksia, jotka auttavat virkatehtävien menestyksellistä hoitamista. Työnantaja voi määritellä viran työtehtävät, painottaa nimitysperusteita ja päättää siitä, mikä merkitys viranhaltijoiden ansioille on annettava.

Koulutuksen ja työkokemuksen ohella on arvioitava viran hoitamisen kannalta merkityksellisiä henkilökohtaisia ominaisuuksia. Tämän harkinnan perusteella valitaan ansioitunein hakija. Virkaa täyttävällä kunnan viranomaisella on harkintavalta käyttää valinnan perusteena kokonaisarviointia ja soveltuvuutta tehtävään.

Kaikki henkilöarviointiin valitut hakijat (4 kpl) ovat tunnettuja henkilöitä pelastuslaitoksella. Kärkihakijoista kolme työskentelee pelastuspäällikkö Torbjörn Lindströmin johtamalla riskienhallinnan palvelualueella, yksi Turun kaupungin kasvatus- ja opetustoimessa. Lähiesimiehinä pelastuslaitoksella työskentelevillä toimii riskienhallintapäällikkö Petri Tassila. Haastattelujen tarkoituksena oli tarkentaa aikaisempia havaintoja kärkihakijoista. Edellä mainitun perusteella, kaikki haastatellut ovat jossakin määrin hoitaneet/tai pystyisivät hoitamaan hakuilmoituksen kuvauksen mukaisia tehtäviä, mutta avoimia paikkoja on vain yksi ja kaikki hakijat ovat lähtökohdiltaan varsin tasaväkisiä.

Palotarkastaja Susanna Hakonen esittää oikaisuvaatimuksessaan, että valintaprosessissa on toimittu virheellisesti ja hakijat on asetettu eriarvoiseen ja syrjivään asemaan ja että valinta on tehty väärin perustein.  Susanna Hakonen on kuitenkin saanut valintavertailussa täydet pisteet lähes kaikista arvioitavista kohdista. Kohtaan ruotsin kielen taito Susanna Hakonen itse ilmoittaa, että arvioinnissa hän on varmaankin saanut huonomman arvion kuin virkaan valittu, mutta hänen mukaansa se ei saisi vaikuttaa valintaan. Hakuilmoituksessa kuitenkin mainittiin, että ruotsin kielen taitoa nimenomaan arvostetaan valintaprosessissa. Kohtaan kokemus esimiestehtävistä Susanna Hakonen on saanut pisteen, vaikka ei nimenomaisesti esimiesvakanssissa olekaan. Ajokortti (vähintään B-luokka) on yhtenä vaatimuksena johtavan palotarkastajan virkaan ja toisin kuin Susanna Hakonen oikaisuvaatimuksessaan esittää, on ko. ajokortti valintavertailutaulukossa esitetty ja sekä Susanna Hakonen että virkaan valittu täyttävät tämän vaatimuksen.

Hallintolain 2003/434, 45 §:n mukaan päätös on perusteltava. Perusteluissa on ilmoitettava, mitkä seikat ja selvitykset ovat vaikuttaneet ratkaisuun. Valintapäätöksen perusteeksi on määritetty, että valinta tehtiin ansiovertailusta, haastattelusta ja henkilöarvioinnista muodostuvan kokonaisarvion perusteella. Valintaa tehtäessä arvioitiin hakijoiden koulutusta, työkokemusta sekä henkilön tuloksellisen työskentelyn edellyttämiä henkilökohtaisia ominaisuuksia (mm. organisointikyky, sosiaaliset- sekä vuorovaikutus- ja tiimityötaidot, aloitteellisuus, joustavuus ja muut viran hoitamisen kannalta tarpeelliset kyvyt). Virkaa täyttävällä on hakijoiden henkilökohtaisten ominaisuuksien painottamisessa harkintavaltaa.

Edellä mainitut tekijät huomioiden virkaan valinta perustuu kokonaisharkintaan. Valinnan lopputuloksen kannalta eli ketä pidetään ansioituneimpana tehtävään, ratkaisevia olivat myös henkilökohtaiset ominaisuudet, jotka tarkentuivat Turun kaupungin kilpailuttaman sopimustoimittajan toimesta suoritetussa henkilöarvioinnissa. Valintapäätöksen perustelut jäävät tältä osin kuitenkin yleiselle tasolle, koska henkilökohtaiseen arviointiin perustuvien yksityiskohtien esille tuominen valintapäätöksessä ei ole mahdollista salassapitosäädösten mukaan (Laki viranomaisten toiminnan julkisuudesta 1999/621, 24 § 1 mom, kohta 29).

Varsinais-Suomen aluepelastuslaitos on kohdellut hakijoita tasa-arvoisesti. Hakijoiden ansioita on vertailtu etukäteen vahvistettujen objektiivisten vertailuperusteiden mukaisesti. Tehdyn ansiovertailun ja kokonaisharkinnan perusteella tehtävään on valittu hakijoista ansioitunein ja soveltuvin.

Kokonaisharkinnan perusteella johtavan palotarkastajan virkaa hakeneista on tarkoituksenmukaisinta valita kasvatustieteiden maisterin tutkinnon suorittanut Mika Raitio.

Susanna Hakonen ei ole oikaisuvaatimuksessaan tuonut esille sellaisia perusteluja, joiden mukaan pelastusjohtajan päätös olisi ollut virheellinen, joten oikaisuvaatimus tulee hylätä.

Liite 1Susanna Hakosen oikaisuvaatimus

Pelastusjohtaja Jari Sainio:

EhdotusVarsinais-Suomen aluepelastuslautakunta päättää hylätä Susanna Hakosen tekemän oikaisuvaatimuksen perusteettomana ja pitää voimassa pelastusjohtajan päätöksen 9.9.2022 § 69.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Esittelijänä pykälän kohdalla toimi pelastuspäällikkö Juha Virto.

Jakelu

aoHakonen Susanna
tiedLindström Torbjörn
tiedReiman Anita
tiedSoininvaara Pertti
tiedTassila Petri


Liitteet:

Vsaluelk § 90
Liite 1:Susanna Hakosen oikaisuvaatimus