Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Varsinais-Suomen aluepelastuslautakunta8924.11.20229

13799-2021 (00 01 05, 00 00 01)

Vapaaehtoispalokuntien kehittämishanke

Tiivistelmä: -

Vsaluelk § 89

Pelastuspäällikkö Juha Virto 15.11.2022:

Varsinais-Suomen aluepelastuslautakunta päätti kokouksessaan 24.11.2021 käynnistää pelastustoimen palvelutasopäätökseen sisältyvän vapaaehtoista palokuntatoimintaa kehittävän hankkeen. Hankkeen tavoitteiksi on asetettu toimintaohjelman laatiminen siten, että eri pelastusalalla toimivat organisaatiot ja toimijat ottavat kukin huolehtiakseen osasta kokonaisuutta. Näin saataisiin muodostettua malli, joka on pysyvä osa kunkin toimijan suunnittelua pitkälle tulevaisuuteen. Huomionarvoista on kuitenkin todeta, että kaiken kehittämisen keskipisteessä on kukin palokuntayhdistys, jolle hankkeessa esiin nostettuja tukitoimia pyritään tarjoamaan.

Hankkeeseen on nimetty ohjausryhmä, jonka puheenjohtajana toimii Seppo Koski. Ohjausryhmän jäsenet ovat Ilkka Rantala , Kaj-Johan Karlsson ,  Pertti Tenhunen, Riku Rauhala, Pekka Koskinen, Sebastian Holm, Terhi Kivijärvi, Petri Nenonen sekä Juha Virto. Ohjausryhmän työtä ovat tukeneet lisäksi Minna Antola sekä Juha Karjalainen.

Hankkeen valmistelu on suoritettu työpajoissa, joille kullekin on vastuutettu oma kokonaisuus. Valmistelussa on huomioitu mm. turvallisuusviranomaisten, toimialan liittojen ja oppilaitosten sekä sidosryhmien näkemykset siitä, millä toimenpiteillä vapaaehtoista palokuntatoimintaa olisi perustetultua kehittää tulevaisuudessa. Lisäksi Varsinais-Suomen maakunnan alueella operoivia vapaaehtoispalokuntien näkemyksiä on otettu vahvasti huomioon ja vapaaehtoispalokuntia on myös kontaktoitu merkittävissä määrin. Hankkeen valmistelussa on huomioitu lisäksi palokuntaveteraanien näkemykset tulevaisuudesta. Hankkeen valmistelussa on lisäksi pyritty huomioimaan valtakunnassa käynnissä olevien hankkeiden näkemyksiä. Varsinaista kuntakyselyä ei hankkeen edetessä ole vielä kyetty laatimaan.

Hankkeeseen on sisällytetty myös ns. päiväpaloasemien toimintojen kehittäminen. Nykyinen päiväpaloasema -malli on luotu niitä tilanteita varten, joissa alueen sopimuspalokunta erityisesti päiväsaikaan ei kykene tuottamaan täysipainoisesti pelastus- ja ensivastepalveluja alueellaan. Päiväpaloasema -mallin kehittämiseksi hankkeessa on näkemys, jonka tavoitteena on asiakaspalvelun turvaaminen ja samalla alueen sopimuspalokunnan toiminnan tukeminen pää- ja vapaaehtoispalokuntien yhteistyöllä.

Hankkeen loppuraportti on lähes loppusuoralla ja se sisältää edellä kuvattujen toimintojen kehittämisen lisäksi myös laajan asiakirjakokonaisuuden (ns. sopimuspalokuntien käsikirja). Tämän asiakirjan tarve on noussut esiin palokuntakentän näkökulmasta ja se osaltaan helpottaa asioiden ja ohjeiden yhdenmukaistamista, koska tarvittavat asiat löytyvät jatkossa ajantasaisina yhdestä paikasta.

Hankkeen aikataulun osalta olisi tarkoituksenmukaista, että Varsinais-Suomen aluepelastuslautakunta päättäisi hyväksyä loppuraportin joulukuun 2022 kokouksessa siten, että raportti lähetettäisiin Varsinais-Suomen maakunnan hyvinvointialueelle jatkovalmistelua varten. Loppuraportti olisi tällöin perusteltua huomioida mm. seuraavassa pelastustoimen palvelutasopäätöksen valmistelussa ja päätöksen teossa.

Hankeen loppuraportin luonnos sekä siihen sisältyvät asiakokonaisuudet esitellään Varsinais-Suomen aluepelastuslautakunnan kokouksessa.

Pelastusjohtaja Jari Sainio:

EhdotusVarsinais-Suomen aluepelastuslautakunta päättää merkitä sopimuspalokuntien kehittämishankkeen tiedokseen.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Esittelijänä pykälän kohdalla toimi pelastuspäällikkö Juha Virto.