Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Varsinais-Suomen aluepelastuslautakunta7629.09.20226

10980-2022 (02 08 00)

Öljyntorjuntaveneiden talvisäilytys ja telakointi kaudella 2022-2023

Tiivistelmä: -

Vsaluelk § 76

Tekninen päällikkö Mikko Särmä 20.9.2022:

Varsinais-Suomen pelastuslaitoksella on noin 15 isoa öljyntorjuntavenettä, jotka pitää vuosittain telakoida ja huoltaa tavisäilytyskauden aikana.

Pelastuslaitoksen öljyntorjuntaveneiden telakoinnit ja telakoinnin aikaiset vuosihuollot sekä korjaukset on aiempina vuosina suorittanut Marinepalvelu Oy Turussa. Marinepalvelun alue on ollut logistisesti ja operatiivisen valmiuden kannalta erinomainen talvitelakointipaikka. Marinepalvelu on kuitenkin ilmoittanut lopettavansa kyseisen palvelun tarjoamisen ja näin ollen pelastuslaitos on keväästä alkaen etsinyt Varsinais-Suomen alueelta vastaavan palvelun tarjoajaa.

Mahdolliseksi ratkaisuksi on löytynyt järjestely, jossa pelastuslaitos vuokraisi tilaa veneiden talvisäilytystä ja huolenpitoa varten. Pelastuslaitoksen pitkäaikainen yhteistyökumppani Marine Alutech Service Oy on tarjonnut tähän tarkoitukseen tarvittavaa tilaa ja öljyntorjuntaveneiden telakointipalvelua. Käytännössä veneet telakoitaisiin samalle alueelle Turkuun kuin ennenkin, mutta nyt siis pääosin sisätiloihin, jolloin talvikauden aikaisen huollon järjestelyt helpottuvat huomattavasti. Marine Alutech Service Oy:llä on myös kyky hoitaa telakoinnin aikaiset huollot ja korjaukset kokonaisvaltaisesti.

Varsinais-Suomen pelastuslaitoksen öljyntorjunnan kustannukset, lukuun ottamatta investointeja, ovat vuositasolla noin 600 000 €. Öljyntorjuntaveneiden huolto-/korjauskustannukset sekä talvitelakointiin ja säilytykseen liittyvät kustannukset ovat noin 200 000 - 300 000 euroa vuodessa. Öljynsuojarahasto on korvannut lähes täysimäärisesti edellä mainitut kustannukset. Vuoden 2023 alusta alkaen öljynsuojarahasto ei enää korvaa pelastuslaitosten öljyntorjunnan käyttömenoja, mutta hyvinvointialueen rahoituksessa huomioidaan öljynsuojarahaston toiminnan loppuminen. Nyt esitetty ratkaisu lisäisi öljyntorjunnan kustannuksia noin 80 000 € vuodessa.

Esitän, että pelastuslaitoksen öljyntorjuntaveneiden talvitelakointia sekä huoltoa varten vuokrataan tilat ja veneet nostetaan ja lasketaan Marine Alutech Service Oy:n tarjouksen mukaisesti.

Liite 1Marine Alutech Service Oy:n tarjous

Pelastusjohtaja Jari Sainio:

EhdotusVarsinais-Suomen aluepelastuslautakunta päättää, että pelastuslaitoksen öljyntorjuntaveneiden talvitelakointia sekä huoltoa varten vuokrataan tilat ja veneet nostetaan ja lasketaan Marine Alutech Service Oy:n tarjouksen mukaisesti.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Esittelijänä pykälän kohdalla toimi pelastuspäällikkö Mika Kontio.

Jakelu

aoMarine Alutech Oy Ab
tpvAsikainen Jaakko
tiedSärmä Mikko


Liitteet:

Vsaluelk § 76
Liite 1:Marine Alutech Service Oy:n tarjous