Turun kaupunki§Päätöspöytäkirja1
Varsinais-Suomen aluepelastuslaitos 
Pelastusjohtaja6909.09.2022 

6664-2022 (01 01 01)

Johtavan palotarkastajan viran täyttäminen, vak.nro 100573

Pelastuspäällikkö Torbjörn Lindström ja riskienhallintapäällikkö Petri Tassila 30.8.2022:

Haetut tehtävät ja pätevyydet

Varsinais-Suomen pelastuslaitoksella on ollut haettavana 21.6.2022 kello 15.00 mennessä johtavan palotarkastajan virka (vak. nro: 100573).

Johtavan palotarkastajan viran kelpoisuusvaatimuksena on virkaan soveltuva korkeakoulututkinto tai aikaisempi rakennusmestarin tutkinto, perehtyneisyys pelastustoimeen ja vähintään B-luokan ajokortti.

Varsinais-Suomen aluepelastuslaitoksen johtavan palotarkastaja toimii esimiehenä osalle palotarkastajista. Työtehtäviin kuuluvat mm. palotarkastustoiminnan opastus, ohjaus ja neuvonta, toteuttaa tavoite- ja kehityskeskustelut, suunnittelee henkilöstökoulutuksia sekä suorittaa työjohdollisia toimenpiteitä. Turvallisuusviestinnän ja turvallisuuskoulutuksen järjestäminen maakunnan alueella on johtavan palotarkastajan keskeisiä työtehtäviä. Johtava palotarkastaja suorittaa myös itse palotarkastustoimintaan ja turvallisuusviestintään liittyviä työtehtäviä.

Hakijat ja rekrytointi

Varsinais-Suomen aluepelastuslaitoksen avoinna olevaan johtavan palotarkastajan virkaan (vak.nro 100573) haki määräaikaan mennessä 9 hakijaa.

Hakijoista 7 kutsuttiin haastatteluun ja yksi henkilö haastateltiin samaan aikaan haettavana olevaan palotarkastajan tehtävään. Haastattelut toteutti riskienhallintapäällikkö Petri Tassila. Haastateltavista valittiin 4 henkilöä MPS Career Oy:n laajaan henkilöarvioon. Hakemuksen, haastattelujen ja MPS Career Oy:n tekemän henkilöarvion perusteella, pelastuspäällikkö Torbjörn Lindström ja riskienhallintapäällikkö Petri Tassila tekivät virkavalinta esityksen.

Arviointi ja esitys

Esitämme, että johtavan palotarkastajan virkaan vak.nro 100573 valitaan Mika Raitio.

Hakija täyttää viran edellyttämät kelpoisuusvaatimukset. Esitys perustuu kokonaisarvioon, joka koostuu MPS Career Oy:n laatimasta henkilöarvioinnista, haastattelusta, ansiovertailusta ja näistä syntyvään kokonaiskuvaan hakijan ominaisuuksista hoitaa johtavan palotarkastajan toimenkuvan mukaisia tehtäviä.

Haastattelussa arvioitiin erityisesti hakijan kykyä ja kokemusta esimiestehtävien hoitamisesta. Toissijaisesti haastattelussa arvioitiin mm. henkilön kokemusta ja osaamista ruotsinkielen taidoissa, turvallisuuskoulutuksen ja turvallisuusviestinnän osaamisessa sekä yleisesti palotarkastustoiminnan perehtyneisyydessä.

MPS Career Oy tuotti neljästä hakijasta laajan henkilöarvion.

Mika Raitio kykeni osoittamaan omaavansa edellä mainittuja kykyjä ja ominaisuuksia sekä vastaamaan virkahaussa esitettyihin kriteereihin johtavan palotarkastajan työnkuvasta. Hakija on nykyisessä työssään toiminut pitkään työsuojeluvaltuutettuna ja osoittanut henkilöstöasioissa hyvää ongelmaratkaisutaitoa. Hakijalla on yliopistokoulutus ja kokemusta opetustyöstä sekä laaja-alaiset verkostot opetusalalla. Hakija omaa vuosien kokemusta myös turvallisuuteen liittyvistä koulutuksista. Ruotsinkielen osaaminen oli MPS Career Oy:n henkilöarviointiin valituista henkilöistä selvästi paras ja on hyödyksi pelastuslaitoksen toiminnalle. Hakijalla on perehtyneisyyttä pelastustoimeen aikaisemmalla työuralla palokunnassa sekä nykyisessä työtehtävässä: hän on ollut mukana vuosien varrella sadoilla palotarkastuksilla monen eri palotarkastajan mukana.

Hakija kykeni osoittamaan kehittämishalukkuutta, myös itsensä kehittämisteen, sekä kyvykkyyttä turvallisuuskouluttamiseen ja -viestintään ja hyviä vuorovaikutus- ja esimiestaitoja. Hakija kykeni osoittamaan kattavaa tietämystä viranhoitamiseen liittyvästä tehtäväalueesta. Hänen osaamisensa oli hakijajoukon laaja-alaisin.  

Hakija ****** täytti viran (vak.nro:100573) kelpoisuuden. Hakijalla on kokemusta turvallisuuskouluttamisesta ja hakijan eduksi huomioitiin mm. monivuotinen ura pelastuslaitoksella ja palotarkastustehtävissä. Esimiestyökokemus on monen vuoden takaa. Kokonaisarvion perusteella hakija ei kuitenkaan omannut vaadittavia kattavia taitoja ja ei kyennyt haastattelussa ja MPS Career Oy:n henkilöarvioinnissa osoittamaan omaavansa riittäviä ominaisuuksia hoitaa johtavan palotarkastajan toimenkuvan mukaisia tehtäviä. MPS Career Oy:n henkilöarvion, haastattelun ja ansiovertailujen perusteella hakijan henkilökohtaiset ominaisuudet ja kyvyt eivät yltäneet nyt valitun tasolle.

Hakija ****** täytti viran (vak.nro:100573) kelpoisuuden. Hakijan vahvuutena oli kokemus turvallisuusviestinnän ja turvallisuuskoulutuksen osaamisessa mm. pelastuslaitoksen viestinnän yksikössä. Hakijan eduksi huomioitiin mm. monivuotinen ura pelastuslaitoksella ja palotarkastustehtävissä. Esimiestyökokemus on erittäin vähäistä, mutta siitä huolimatta omaa hyviä näkemyksiä esimiestyön hoitamisesta. Kokonaisarvion perusteella hakija ei kuitenkaan omannut vaadittavia kattavia taitoja hoitamaan johtavan palotarkastajan toimenkuvan mukaisia tehtäviä. MPS Career Oy:n henkilöarvion, haastattelun ja ansiovertailujen perusteella hakijan henkilökohtaiset ominaisuudet ja kyvyt eivät yltäneet nyt valitun tasolle.

Hakija ****** täytti viran (vak.nro:100573) kelpoisuuden. Hakijan selvin vahvuus on esimiestyön näkemyksissä ja sitä tukee myös MPS Career Oy:n laatima henkilöarviointi. Turvallisuusviestinnän ja turvallisuuskoulutuksen työkokemus oli vähäisempää verrattuna edellisiin hakijoihin. Kokonaisarvion perusteella, johon sisältyy MPS Career Oy:n henkilöarvio, haastattelun ja ansiovertailujen perusteella hakijan henkilökohtaiset ominaisuudet ja kyvyt eivät yltäneet nyt valitun tasolle.

Tehtävän täyttäminen

Ensisijainen virkojen sijoituspaikka on riskienhallinnan palvelualueen onnettomuuksien ehkäisyn palveluyksikkö. Virka täytetään 6 kuukauden koeajalla ja ennen tehtävän vastaanottamisesta virkaan valitun on esitettävä hyväksytty lääkärintodistus terveydentilastaan ja annettava suostumus perusmuotoisen turvallisuusselvityksen hankkimiseen, jossa tulee osoittautua virkaan sopivaksi.

Viranhoito alkaa, kun päätös on saanut lainvoiman, kuitenkin aikaisintaan 1.10.2022 tai sopimuksen mukaan. Virka täytetään ehdolla, että virkaan otetun suostumuksella hankittava perusmuotoinen turvallisuusselvitys ei estä viran täyttöä ja että virkaan valittu esittää hyväksyttävän lääkärintodistuksen terveydentilastaan.

Pelastusjohtaja Jari Sainio:

PäätösPäätin ottaa johtavan palotarkastajan virkaan Mika Raition (vakanssinumero 100573 ja varalle Susanna Hakosen.

Virassa on kuuden kuukauden koeaika. Ensisijainen sijoituspaikka on riskienhallinnan palvelualueen onnettomuuksien ehkäisyn palveluyksikkö. Johtavan palotarkastajan virka täytetään ehdolla, että virkaan otetun suostumuksella hankittava perusmuotoinen turvallisuusselvitys ei estä viran täyttöä ja että virkaan valittu esittää hyväksyttävän lääkärintodistuksen terveydentilastaan.

 

Jari Sainio

pelastusjohtaja

 

Jakelu

aoMuut hakijat
tiedSarastia Oy
tiedKonsernihallinto, operatiiviset henkilöstöasiat
tiedVarsinais-Suomen aluepelastuslautakunta
tiedKoskinen Kirsi
tiedKoskinen Tiina
tiedLindström Torbjörn
tiedLundström Gunilla
aoRaitio Mika
tiedReiman Anita
tiedSoininvaara Pertti
tiedTassila Petri