Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Varsinais-Suomen aluepelastuslautakunta6625.08.20229

25-2022 (02 05 01)

Kustavin öljyntorjuntaveneen (VS668) korjaus

Tiivistelmä: -

Vsaluelk § 66

Tekninen päällikkö Mikko Särmä 4.8.2022:

Varsinais-Suomen pelastuslaitoksen Kustaviin sijoitettu öljyntorjuntavene (VS668), sai harjoitusajon yhteydessä pohjakosketuksen 17.11.2021 klo 18:19. Vene oli ennakkoon suunnitelulla pimeäajo- ja navigointi harjoituksella vahingon tapahtuma-aikana. Pohjakosketuksen seurauksena veneen pohjaan tuli kohtalaisen suuria vaurioita.

Pelastuslaitos on pyytänyt kustannusarvion korjauksesta aiheutuvista kustannuksista veneen valmistajalta Kewatec Aluboat Oy:ltä, jonka 30.11.2021 tekemän arvion mukaan korjauskustannukset tulisivat olemaan noin 171 000 € +/-15 %, alv 0 %.

Pelastuslaitos on pyytänyt lausuntoa Öljynsuojarahastolta korjauskustannusten korvaamiseksi. Öljynsuojarahasto on 2.5.2022 antamassaan päätöksessä todennut seuraavaa:

”Öljynsuojarahasto ilmoittaa päätöksenään, että Varsinais-Suomen pelastuslaitoksen hakemus E-luokan öljyntorjuntaveneen korjauskustannuksista hylätään.

Öljynsuojarahastolain 17 §:n 4 momentin mukaan, jos öljyvahinkojen torjuntakalustoa ei ole torjuntasuunnitelman mukaan tarkoitettu yksinomaan öljyvahinkojen torjuntaan, korvataan kaluston hankinta- ja käyttökustannukset vain siltä osin, mikä on torjuntasuunnitelman mukaan öljyvahinkojen torjunnan osuus kyseisen kaluston käytöstä.

Öljynsuojarahasto katsoo, että öljyntorjuntaveneen saama pohjakosketus on ollut seurausta huolimattomuudesta, liian suuresta tilannenopeudesta sekä navigointivirheestä. Lisäksi vene on ollut yleisessä eikä pelkästään öljyntorjuntaan liittyvässä harjoituksessa vahinkohetkellä. Vaurioitunut vene on hankittu vuonna 2019, jolloin öljynsuojarahasto on korvannut kyseisen veneen hankintakustannuksista 90 prosenttia. Veneellä ei ole vahinkovakuutusta. Edellä mainittujen seikkojen vuoksi öljynsuojarahasto katsoo, että pelastuslaitoksen tulee itse maksaa aiheutuvat korjauskustannukset.”

Kustavin öljyntorjuntavene on lähes uusi ja korjattuna sillä tulisi olemaan kymmeniä vuosia käyttöikää jäljellä. Korjauskustannukset ovat suhteellisen pienet verrattuna uuden vastaavan veneen yli 700 000 euron hankintahintaan.

Liite 1Kustannusarvio

Esitän, että Kustavin öljyntorjuntavene (VS668) korjataan tehdyn korjauskustannusarvion mukaisesti.

Pelastusjohtaja Jari Sainio:

EhdotusVarsinais-Suomen aluepelastuslautakunta päättää, että Kustavin öljyntorjuntavene (VS668) korjataan tehdyn korjauskustannusarvion mukaisesti.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Esittelijänä pykälän kohdalla toimi pelastuspäällikkö Mika Kontio.

Jakelu

tiedKewatec Aluboat Oy Ab
tiedAsikainen Jaakko
tiedHolm Sebastian
tiedSärmä Mikko
tiedTuominen Yrjö
tiedVirto Juha


Liitteet:

Vsaluelk § 66
Liite 1:Kustannusarvio