Turun kaupunki§Päätöspöytäkirja1
Varsinais-Suomen aluepelastuslaitos 
Pelastusjohtaja2310.03.2022 

14223-2021 (02 08 00)

Palomiesten suojakäsineet vuodelle 2022

Asian valmistelija varusmestari Jan-Erik Engström 8.3.2022

Hankinnan tausta

Turun kaupungin Varsinais-Suomen aluepelastuslaitos on pyytänyt tarjouksia palomiesten suojakäsineistä Varsinais-Suomen aluepelastuslaitoksen käyttöön ajalle 1.2.2022 (tavoite) - 31.12.2022.

Hankinnassa on kysymys julkisista hankinnoista ja käyttöoikeussopimuksista annetun lain (1397/2016, hankintalaki)kansalliset kynnysarvot alittavasta hankinnasta eli ns. pienhankinnasta.

Tarjouspyyntö lähetettiin 12.1.2022 Cloudia-kilpailutusjärjestelmän kautta seuraaville toimittajille: Tamrex Oy, Turvata Oy, Oy Veljekset Kulmala Ab, Veikko Nummela Oy.

Tarjouspyynnössä kuvattiin hankinnan kohde ja hankinnalle asetetut ehdottomat vaatimukset sekä tarjoajalle ja tarjoukselle asetetut vähimmäisvaatimukset.

Hankinnasta ei esitetty kysymyksiä määräaikaan mennessä.

Tarjoukset saatiin määräaikaan 27.1.2022 klo 12.00 mennessä seuraavilta toimittajilta: Tamrex Oy, Turvata Oy, Oy Veljekset Kulmala Ab, Veikko Nummela Oy.

Tarjouspyynnön mukaisesti tarjousten arviointi ja vertailu toteutetaan kolmessa vaiheessa: 1) tarjoajien soveltuvuuden arviointi, 2) tarjousten tarjouspyynnön mukaisuuden tarkistaminen ja 3) tarjousten kokonaistaloudellisuuden vertailu ja valinta.

Tarjoajien soveltuvuuden arviointi

Arviointi- ja valintaprosessin ensimmäisessä vaiheessa selvitetään tarjoajien edellytykset suoriutua hankinnan tuottamisesta. Tätä arvioitiin tarjoajille asetetuilla soveltuvuusvaatimuksilla.

Kaikki tarjoajat ovat täyttäneet tarjoajalle asetetut soveltuvuusvaatimukset.

Tarjousten tarjouspyynnön mukaisuuden tarkistaminen

Arviointi- ja valintaprosessin toisessa vaiheessa arvioidaan ensimmäisen vaiheen läpäisseiden tarjoajien tarjoukset. Tarjoukset tarkistettiin suhteessa niihin vaatimuksiin, joita tarjouspyynnössä edellytettiin.

Tarjouspyynnössä kuvattiin hankinnan kohde ja tuotteille asetetut vaatimukset, sekä tarjoukselle asetetut vähimmäisvaatimukset. Tarjouspyynnössä ilmoitettiin, että osatarjoukset hyväksytään tuoteryhmäkohtaisesti kahdesta eri käsinetyypistä.

Hankintalain 74§:n mukaan tarjoajan tulee tarjouksessa osoittaa tarjouksensa olevan tarjouspyynnössä esitettyjen vaatimusten mukainen. Tarjoajien tasapuolisen ja syrjimättömän kohtelun periaate edellyttää, että tarjouksia arvioidaan lähtökohtaisesti sellaisina kuin ne on toimitettu hankintayksikölle tarjousten jättämiselle asetettuun määräaikaan mennessä. Tarjoaja kantaa osaltaan vastuun tarjouksensa sisällöstä.

Tarjousvertailussa tarjoajien tasapuolinen ja syrjimätön kohtelu voi toteutua ainoastaan, jos tarjoukset ovat keskenään yhteismitallisia ja vertailukelpoisia. Hankintayksikkö on velvollinen hylkäämään tarjouspyyntöä vastaamattoman tarjouksen silloin, kun tarjouksen puutteellisuus tai tarjouspyynnön vastaisuus vaarantaa tarjoajien tasapuolisen ja syrjimättömän kohtelun tarjousvertailussa.

Tarjousten tarjouspyynnön mukaisuuden arviointi suoritettiin käsinetyypeittäin.

Palokäsine, nahka:

Tarjotuista käsineistä tuli toimittaa mallikappale tuotteiden arviointia varten 27.2.2022 mennessä.

Veikko Nummela Oy:n tarjoamaa käsinettä Penkert Flash long ei saapunut arviointiin määräaikaan mennessä ja tulee hylätä tarjouspyynnön vastaisena.

Kaikki muut tarjotut käsineet täyttivät tarjouspyynnön vaatimukset.

Palokäsine PBI:

Tarjouspyynnön ehdottomana vaatimuksena oli ”ulkomateriaali PBI tai vastaava”.

Oy Veljekset Kulmalan tarjoama Askö Firekeeper, sekä Veikko Nummela Oy:n tarjoama Granqvist TEX Grip 3.0 ovat ulkomateriaaliltaan Nomex -käsineitä, eivätkä vastaa tarjouspyynnön vaatimusta tältä osin.

Sekä Askö Firekeeper, että Granqvist TEX Grip tulee hylätä tarjouspyynnön vastaisena.

Kaikki muut tarjotut käsineet täyttivät tarjouspyynnön vaatimukset.

Tarjousten kokonaistaloudellisuuden vertailu ja valinta

Tarjouspyynnössä valinnan perusteeksi ilmoitettiin, että valituksi kaksi (2) kokonaistaloudellisesti edullisinta tuotetta seuraavien arviointiperusteiden mukaisesti:

Hinta, enimmäispisteet 55p.

Laatu, enimmäispisteet 45p.

Parhaat kokonaispisteet tarjousten vertailussa sai käsinetyypeittäin seuraavat tuotteet:

Palokäsine, nahka:

Oy Veljekset Kulmala Ab, Askö Revolution short cuff

Palokäsine PBI:

Tamrex Oy, Seiz XF LE PBI Premium resorivarrella.

Tarjousten vertailu esitetään erillisellä liitteellä (Liite 1).

Liite 1Vertailutaulukko, palokäsineet

Pelastusjohtaja Jari Sainio

PäätösPäätin edellä esitetyin perustein, että palomiesten suojakäsineet ajalle 1.2.2022 (tavoite) - 31.12.2022 valitaan seuraavat tuotteet:

Palokäsine, nahka:

Oy Veljekset Kulmala Ab:n tarjoama tuote Askö Revolution short cuff

Palokäsine, PBI

Tamrex Oy:n tarjoama tuote Seiz XF LE PBI Premium

Tarjotuilla hinnoilla sekä muuten tarjouspyynnön ja tarjouksen mukaisin ehdoin.

Hankintayksikkö ei sitoudu tiettyyn hankintamäärään tai -arvoon.

Hankintayksikköä sitova sopimus tai tilaus ei synny tämän hankintapäätöksen tiedoksiannolla, vaan vasta erikseen tehtävän kirjallisen sopimuksen allekirjoittamisella tai tilauksella. Päätös voi muuttua tehdyn valituksen, oikaisuvaatimuksen, hankintaoikaisun tai ylemmän viranomaisen otto-oikeuden perusteella.

Hankintasopimus tai tilaus voidaan tehdä aikaisintaan 14 päivän kuluttua siitä, kun asianosainen on saanut tai hänen voidaan katsoa saaneen päätöksen ja oikaisuohjeen tiedoksi.

 

Jari Sainio

pelastusjohtaja

Jakelu

aoOy Veljekset Kulmala Ab
aoTamrex Oy
aoTurvata Oy Ab
aoVeikko Nummela Oy
tiedVarsinais-Suomen aluepelastuslautakunta
tiedEngström Jan-Erik
tiedSärmä Mikko


Liitteet:

Vsaluepl § 23
Liite 1:Vertailutaulukko, palokäsineet