Turun kaupunki§Päätöspöytäkirja1
Varsinais-Suomen aluepelastuslaitos 
Pelastusjohtaja1117.01.2022 

273-2022 (06 01 00, 09 06 00, 01 01 03)

Tartuntatautilain (1227/2016) väliaikaisen 48 a §:n soveltaminen Varsinais-Suomen pelastuslaitoksella, päivitys

Pelastuspäällikkö Mika Viljanen ja hallinto- ja henkilöstöpäällikkö Pertti Soininvaara 17.1.2022:

Eduskunta on hyväksynyt lain tartuntatautilain väliaikaisesta muuttamisesta 28.12.2021. Laki on tullut voimaan 1.1.2022 ja on voimassa 31.12.2022 saakka. Lain tavoitteena on parantaa potilasturvallisuutta suojaamalla tartuntatautien vakaville seurauksille alttiita asiakkaita ja potilaita.

Tartuntatautilain 48 a §:n mukaan sosiaali- ja terveydenhuollon palveluihin liittyvissä tehtävissä, joihin liittyy lähikontaktin aiheuttama tartuntariski covid-19-taudin vakaville seuraamuksille alttiille asiakkaille tai potilaille, saa käyttää vain erityisestä syystä henkilöä, joka ei ole osoittanut, että hänellä on rokotuksen tai enintään kuusi kuukautta aikaisemmin sairastetun laboratoriovarmistetun taudin antama suoja covid-19-tautia vastaan.

Hallituksen esityksen 230/2021vp mukaan sääntely ei rajoitu pelkästään sosiaali- ja terveydenhuollon ammattihenkilöiden tehtäviä hoitavaan henkilöstöön, vaan se koskee myös esimerkiksi sellaisissa tehtävissä toimivia henkilöitä, jotka tehtäviään hoitaessaan voisivat aiheuttaa asiakkaalle tai potilaalle covid-19-tartuntariskin esimerkiksi ollessaan hänen kanssaan samassa tilassa tai huoneessa. Lisäksi koronarokotesuoja on perusteltua olla myös sellaisissa työtehtävissä toimivilla, jotka eivät ole suorassa lähikontaktissa asiakkaaseen tai potilaaseen, mutta jotka voisivat levittää tartuntaa edelleen sellaiseen henkilöstöön, joka työskentelisi tehtävissä, joihin sisältyisi lähikontaktin aiheuttama tartuntariski covid-19-taudin vakaville seuraamuksille alttiille asiakkaille ja potilaille.

Lakimuutoksen perusteella työnantajalla on oikeus käsitellä sellaisia työntekijän ja työharjoittelussa olevan opiskelijan terveystietoja, jotka koskevat tämän soveltuvuutta 48 a § 1 mom. tarkoitettuihin tehtäviin. Tietojen käsittelyssä tulee noudattaa yksityisyyden suojasta työelämässä annetun lain 5 §:n 2 momentin ehtoja.

Lain mukaan työnantajan tulee tehdä arvio siitä, ketkä työntekijät kuuluvat covid-19 suojan piiriin. Varsinais-Suomen pelastuslaitos on lakiin ja sen esitysperusteluihin sekä pelastustoimen palveluiden jatkuvuuden hallintaan perustuen arvioinut, että pelastuslaitoksen asiakasrajapinnassa toimiva henkilöstö kuuluvat tartuntalain 48 a §:n sovellettavuuden piiriin kuitenkin siten rajattuna, että rokotesuojan piiriin kuuluvat lähtökohtaisesti ensihoito- ja ensivastetehtäviin osallistuva henkilöstö (ensihoitajat, palomiehet, ylipalomiehet ja paloesimiehet). Muu henkilöstö kuuluu vahvan suosituksen piiriin.

Edellä kerrotun perusteella pelastuslaitos on valmistellut erillisen toimintaohjeen työntekijän covid-19 rokotesuojan todentamiseksi.

Liite 1Toimintaohje Varsinais-Suomen pelastuslaitoksen työntekijän covid-19 rokotesuojan todentamiseksi

Toimintaohjeen tarkoituksena on kuvata rokotesuojan todentamisen lainsäädännön velvoitteita sekä esittää havainnollisesti rokotesuojaan liittyvän todistuksen toimittaminen työnantajan tietoisuuteen. Lisäksi toimintaohjeella varmistetaan, että ko. asiaan liittyvä toimintamalli ja prosessikuvaus noudattaa asiakokonaisuuteen liittyvää lainsäädäntöä sekä hyvää hallintotapaa.

Päätöksen tartuntalain 48 a §:n sovellettavuuden piiriin kuuluvasta henkilöstöstä sekä siihen liittyvästä toimintaohjeesta tekee pelastusjohtaja. Toimintaohjeen päivittämisestä vastaa pelastuslaitoksen hallinto- ja henkilöstöpäällikkö.

Pelastusjohtaja Jari Sainio:

PäätösPäätin, että Varsinais-Suomen pelastuslaitoksen palveluksessa oleva ensihoito- ja ensivastetehtäviin osallistuva henkilöstö (ensihoitajat, palomiehet, ylipalomiehet ja paloesimiehet) kuuluvat lähtökohtaisesti tartuntalain 48 a §:n sovellettavuuden piiriin ja täten sitoutuvat noudattamaan liitteenä olevaa toimintaohjetta Varsinais-Suomen pelastuslaitoksen työntekijän covid-19 rokotesuojan todentamiseksi 11.1.2022 alkaen. Muu henkilöstö kuuluu vahvan suosituksen piiriin.

Jari Sainio

pelastusjohtaja

Jakelu

tiedVarsinais-Suomen aluepelastuslaitos
tiedVarsinais-Suomen aluepelastuslautakunta


Liitteet:

Vsaluepl § 11
Liite 1:Toimintaohje Varsinais-Suomen pelastuslaitoksen työntekijän covid-19 rokotesuojan todentamiseksi