Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Varsinais-Suomen aluepelastuslautakunta9124.11.202111

13965-2021 (00 01 01, 01 04 01)

Epäasiallinen käyttäytyminen ja häirintä pelastuslaitoksessa

Tiivistelmä: -

Vsaluelk § 91

Hallinto- ja henkilöstöpäällikkö Pertti Soininvaara 19.11.2021:

Työturvallisuuslain (TtL 28 §) mukaan häirintää ja epäasiallista kohtelua on käytös, joka aiheuttaa työturvallisuuslain mukaan terveydelle tai turvallisuudelle haittaa tai vaaraa. Laissa tarkoitettu häirintä on järjestelmällistä ja jatkuvaa kielteistä toimintaa tai käyttäytymistä, ja voi olla esimerkiksi pelottelua, ilkeitä ja vihjailevia viestejä, väheksyvää ja pilkkaavaa puhetta, työnteon jatkuva perusteetonta arvostelua ja vaikeuttamista, maineen tai aseman kyseenalaistamista, työyhteisöstä eristämistä tai työnjohto-oikeuden väärinkäyttöä. 

Pelastuslaitoksella noudatetaan Työsopimuslaissa ja laissa kunnallisesta viranhaltijasta annettuja säädöksiä ja Turun kaupunkikonsernin ohjeita työntekijälle annettavista huomautuksista, varoituksista ja työsuhteen irtisanomisesta tai virkasuhteen päättämisestä. Työntekijälle tai viranhaltijalle voidaan huomautuksella tai varoituksella ilmoittaa, että hänen menettelynsä ei ole hyväksyttävää ja hänelle annetaan mahdollisuus korjata omaa toimintaansa. Vakavissa tilanteissa tiettyjen edellytysten täyttyessä on mahdollisuus irtisanoa tai purkaa työ- tai virkasuhde. Huomautuksia, varoituksia tai irtisanomismenettelyä ja niiden perusteluja ei tilastoida.

Varsinais-Suomen aluepelastuslaitoksella on käytössä ohjeistettu toimintamalli kiusaamisen, häirinnän ja syrjinnän poistamiseksi, johon liittyy myös ilmoituslomake, jolla varmistetaan asian käsittely ohjeen mukaisesti. Ilmoituksen vastaanottajina ovat työyhteisön esimiehet, työsuojeluorganisaation edustaja tai työterveyshuolto ja käsittelijöinä työyhteisön esimiehet. Varsinais-Suomen aluepelastuslaitoksella ei kiusaamisen, häirinnän tai syrjinnän ilmoituksia tilastoida. Työnantaja käsittelee ilmoitukset ja ryhtyy epäkohdan poistamiseen käytettävissä olevien keinojen avulla esimiehen johdolla joko työyhteisön sisällä tai asianomaisten kanssa. Kaupungin asiaan laatimaa ohjetta on päivitetty mm. seksuaalisen häirinnän käsite määritelty tarkemmin ja lisätty lainkohdat, jotka koskevat seksuaalista häirintää.

Kunta 10 tutkimuksen tuloksina vuosina 2015–2020 on tullut 36 mainintaa häirinnästä ja epäasiallisesta käyttäytymisestä, joista 8 on koskenut seksuaalista häirintää (Kunta 10 tulokset 2018 ja 2020). Tulosten perusteella ei voi kuitenkaan päätellä, montako prosenttia häirinnästä on tapahtunut asiakastyössä ja montako työyhteisön sisällä. Niistä tapauksista, jotka on ilmoitettu työnantajalle, on ryhdytty toimenpiteisiin, jotka ovat vaihdelleet vakavasta keskustelusta huomautukseen, kirjalliseen varoitukseen.

Esimiehet ovat avainasemassa, kun työyhteisössä käsitellään kiusaamista, syrjintää ja seksuaalista häirintää. He ovat myös velvoitettuja ryhtymään tarvittaviin toimenpiteisiin tapausten käsittelyssä. Koko työyhteisö vaikuttaa työyhteisön toimintakulttuuriin ja jokaisen omalta osaltaan tulisi puuttua havaitsemaansa kiusaamiseen, syrjintään tai seksuaaliseen häirintään. Kaupungin laatima ohje epäasialliseen käytökseen puuttumisesta on hyvä ohje myös pelastuslaitoksen toimintaan ko. tapauksissa. Vuonna 2012 käyttöön otettu varhaisen välittämisen malli (työkyvyn hallintamalli) on ollut käytössä pelastuslaitoksella.

Varsinais-Suomen aluepelastuslaitoksessa häirintään, syrjintään, kiusaamiseen ja eriarvoiseen kohteluun on 0 -toleranssi. Teemme asian näkyväksi ennaltaehkäisyn ja lähijohtajakoulutuksen keinoin. Jokaisen työntekijän tulee omalta osaltaan edistää vastuullista työkäyttäytymistä sekä työyhteisön hyvinvointia.

Varsinais-Suomen aluepelastuslaitoksella on päätoimisia työhyvinvoinnin suunnittelijoita 3 henkilöä (henkinen, fyysinen ja osaaminen) sekä yksi määräaikainen henkisen työhyvinvoinnin suunnittelija. Työsuojeluorganisaatiossa meillä on pelastuslaitoksella kaksi työsuojeluvaltuutettua, jotka osaltaan tukevat henkilöstöä kaikissa työturvallisuusasioissa.  Varsinais-Suomen aluepelastuslaitos on ottanut käyttöön asemamestarijärjestelmän vuonna 2017. Vakinaisilla paloasemilla asemamestarin tärkeänä tehtävänä on ristiriitatilanteiden ehkäiseminen ja selvittäminen, hyvän hengen luominen ja ylläpitäminen sekä työturvallisuuden valvominen. Lisäksi uutena elementtinä olemme ottaneet käyttöön työnohjauksen koko laitoksen mittakaavassa.

Kerromme henkilöstölle säännöllisesti, miten ja minne häirintätilanteista voi ilmoittaa. Lähijohtajalla on lakiin perustuva velvollisuus puuttua häirintään ja epäasialliseen kohteluun viipymättä siitä tiedon saatuaan. Lähijohtaja voi saada tiedon esimerkiksi häirintää kokeneelta, toiselta työntekijältä, työterveydestä, työsuojeluvaltuutetulta tai työhyvinvoinnin suunnittelijoilta / työnohjaajalta. Käsittelemme jokaisen tehdyn ilmoituksen ja ryhdymme tarvittaviin toimiin.

Pelastuslaitos pyrkii työnantajana edistämään tasa-arvoa ja yhdenvertaisuutta. Näitä velvoitteita ja mahdollisuuksia pelastuslaitos pyrkii toteuttamaan ja edistämään kaikessa toiminnassaan.

Viime aikoina on noussut esille ns. viranomaisen maalittaminen. Viranomaistoiminta, yksittäinen viranhaltija tai työntekijä (jäljempänä: viranhaltija) voivat joutua maalittamiseksi kutsutun haitanteon ja häirinnän kohteeksi. Maalittamisessa esimerkiksi joku organisaation ulkopuolinen taho kohdistaa yksittäiseen viranhaltijaan tai viranhaltijoihin systemaattista haitantekoa/painostamista/epäasiallista käytöstätarkoituksenaan vaikuttaa epäasiallisesti viranomaistoimintaan ja viranomaisen päätöksentekoon tai vahingoittaa viranomaista.

Rikoslaissa ei kuitenkaan ole ainakaan vielä erikseen säädetty viranomaisen maalittamista rangaistavaksi teoksi, joten rikosoikeudelliset keinot puuttua maalittamistilanteisiin ovat nykyisin rajalliset. Työnantaja seuraa lainsäädännön kehittymistä ja mikäli lainsäädäntö asiassa muuttuu, myös työnantajan reagointikeinot ja toimintaohjeistus asiaan voivat muuttua.

Oheismateriaali 1Turun kaupungin ohje: Hyvä kohtelu Turun kaupungin työpaikoilla -ohjeet epäasialliseen käytökseen puuttumiseen. Henkilöstöjohtaja 24.5.2018 § 95, dnro 6214-20218

Oheismateriaali 2Ohje vaara- ja uhkatilanteiden ennaltaehkäisy ja hallinta. Konsernihallinto, Strateginen HR. 15.4.2029, liite 1 § 124. Dnro 4935-2019

Oheismateriaali 3Ohje vihapuheen ja uhkailun kohtaamiseen verkossa sekä julkisella paikalla. Konsernihallinto, Strateginen HR 14.3.2019. Liite 1 § 103. Dnro 3488-2019

Oheismateriaali 4Toimintamalli: Kun kohtaat vihapuhetta tai uhkailua verkossa. Turku

Oheismateriaali 5Turun kaupungin väkivaltariskit hallintaan. Ohje hyväksytty käyttöön Turun kaupungin hallintojaostossa 17.1.2006 § 19. Dnro 16599-2005

Oheismateriaali 6Toimintaohje viranomaiseen kohdistuvaan häirintään (ns. maalittamiseen) liittyviin tilanteisiin. Kansliapäällikkö 9.4.2021 § 54

Oheismateriaali 7Tasa-arvo- ja yhdenvertaisuussuunnitelma 2019 - 2021. Konsernihallinto. Turku.

Oheismateriaali 8Kohti kokonaisvaltaista työhyvinvointia. Opas esimiehille ja henkilöstölle. Hyväksytty Turun kaupunginhallituksen hallintojaostossa 11.6.2012 § 141

Oheismateriaali 9Työkyvyn hallinta. Vastuumatriisi. 10.6.2021

Oheismateriaali 10Työkyvyn hallinta pähkinänkuoressa. Anna-Kaisa Ojala 5.6.2020. Turun kaupunki

 

Pelastusjohtaja Jari Sainio:

Varsinais-Suomen aluepelastuslaitos sitoutuu pelastustoimen yhteisiin arvoihin. Emme hyväksy minkäänlaista häirintää, syrjintää, eriarvoista kohtelua tai kiusaamista. Tästä huolimatta meillä on parannettavaa organisaatiokulttuurissamme, jotta tällaista käytöstä ei olisi lainkaan. Jokaisen ihmisen tulee saada olla turvassa tilasta ja tilanteesta riippumatta. Pelastuslaitos noudattaa asiaan laadittuja ohjeistuksia tinkimättä.

Ehdotus Varsinais-Suomen aluepelastuslautakunta päättää merkitä asian tiedoksi.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.