Turun kaupunki | § | Kokouspvm | Asia | 1 |
Varsinais-Suomen aluepelastuslautakunta | 90 | 24.11.2021 | 10 |
13799-2021 (00 01 05, 00 00 01)
Vapaaehtoispalokuntien kehittämishanke
Tiivistelmä: -
Vsaluelk § 90
Pelastuspäällikkö Juha Virto 17.11.2021:
Varsinais-Suomen maakunnan alueella toimii 66 sopimuspalokuntaa, joiden kanssa pelastuslaitos on laatinut yhdistyskohtaisesti palokuntasopimukset. Tämän lisäksi alueen sopimuspalokuntien kanssa on laadittu aluesopimus, jossa kuvataan kaikkia palokuntayhdistyksiä koskevat yleiset toiminnat. Em. sopimuksilla on pyritty osaltaan siihen, että maakunnan alueen sopimuspalokunnilla olisi tasavertaiset toimintaedellytykset. Sopimuspalokuntien lisäksi maakunnan alueella toimii viisi palokuntaa, jonka toimenpidepalkkainen henkilöstö on työsopimussuhteessa pelastuslaitokseen.
Nykytilanteen mukaan vapaaehtoispalokuntien (sopimuspalokunnat, toimenpidepalkkaiset palokunnat) osalta ei ole olemassa riittävää suunnitelmaa, jolla kyetään luomaan vahvempi pohja sopimuspalokuntien tulevaisuuden ja elinvoimaisuuden edelleen kehittämiseksi. Toki yksittäisiä kehittämishankkeita on aiheesta laadittu mutta laajempi näkemys ja sen pohjalta laadittava kokonaissuunnitelma puuttuu.
Varsinais-Suomen aluepelastuslautakunta on päättänyt pelastustoimen palvelutasopäätöksessä vuosille 2021-2024, että palvelutasopäätöskauden aikana laaditaan kehittämissuunnitelma vapaaehtoispalokuntien (sopimuspalokunnat ja toimenpidepalkkaiset palokunnat) suorituskyvyn kehittämiseksi. Kehittämissuunnitelmassa huomioidaan pelastustoiminnan lisäksi myös vapaaehtoispalokuntien muut toiminnat kuten esim. nuoriso-, nais- ja veteraanitoiminnat sekä turvallisuusviestintä, huoltotoiminta, ensivastetoiminta jne. Hankkeeseen on tarkoituksenmukaista yhdistää myös pelastuslaitoksen ns. päiväpaloasemien toimintojen tarkastelu ja kehittäminen.
Kehittämishankkeen päätavoitteena on luoda yhteinen, eri pelastusalan toimijoita sitova pysyvä toimintapa (tahtotila), jonka avulla pyritään tukemaan ja kehittämään vapaaehtoispalokuntien (sopimuspalokunnat, toimenpidepalkkaisten palokunnat) elinvoimaisuutta pitkälle tulevaisuuteen.
Kehittämishankkeeseen esitetään sisällytettäväksi kaksi kokonaisuutta: vuoden 2022 aikana laadittava kehittämissuunnitelma toteutustavoista ja -vaihtoehdoista sekä varsinaisen toteutusvaiheen käynnistäminen vuoden 2023 kuluessa.
Kehittämishankkeen koordinoimiseksi on tarkoituksenmukaista perustaa ohjausryhmä, jonka jäsenillä on näkemystä koko toimialan osalta. Ohjausryhmän toimikausi on 2021-2022. Ohjausryhmä nimeää tarvittavan valmisteluorganisaation eri alojen asiantuntijoista. Ohjausryhmään esitetään seuraavia henkilöitä:
- V-S aluepelastuslautakunnan edustajat Seppo Koski ja Ilkka Rantala
- pelastuslaitoksen edustajat Juha Virto, Sebastian Holm, Terhi Kivijärvi ja Petri Nenonen
- vapaaehtoispalokuntien edustajat Kaj-Johan Karlsson, Pertti Tenhunen, Riku Rauhala sekä Pekka Koskinen.
Kultakin on saatu myönteinen vastaus hankkeeseen osallistumiselle.
Vuoden 2022 valmistelun kustannukset muodostuvat pääosin matka- ja kokouskorvauksista. Ohjausryhmän korvausperusteissa sovelletaan Turun kaupungin hallintosääntöä.
EhdotusVarsinais-Suomen aluepelastuslautakunta päättää käynnistää sopimuspalokuntien kehittämishankkeen ja nimeää hankkeen ohjausryhmään ajaksi 2021 - 2022 Varsinais-Suomen aluepelastuslautakunnan edustajiksi Seppo Kosken ja Ilkka Rantalan, pelastuslaitoksen edustajiksi Juha Virton, Sebastian Holmin, Terhi Kivijärven ja Petri Nenosen sekä vapaaehtoispalokuntien edustajiksi Kaj-Johan Karlssonin, Pertti Tenhusen, Riku Rauhalan sekä Pekka Koskisen. Ohjausryhmän korvausperusteissa sovelletaan Turun kaupungin hallintosääntöä ja hankkeen vuoden 2022 kustannukset katetaan pelastuslaitoksen määrärahoista.
PäätösEhdotus hyväksyttiin.
Jakelu
aoKarlsson Kaj-Johan
aoKoskinen Pekka
aoTenhunen Pertti
aoHolm Sebastian
aoKivijärvi Terhi
aoKoski Seppo
aoNenonen Petri
aoRantala Ilkka
aoRauhala Riku
aoVirto Juha