Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Varsinais-Suomen aluepelastuslautakunta4627.05.202110

6312-2021 (00 04 01, 01 02 01)

Pelastustoimen edustaja hyvinvointialueen väliaikaiseen valmisteluelimeen

Tiivistelmä: -

Vsaluelk § 46

Pelastuspäällikkö Mika Kontio 19.5.2021:

Esittelyteksti valmisteltu soteuudistus.fi sivuston teksteistä mukaillen (18.5.2021/MKo)

Hyvinvointialueen toiminnan käynnistämiseksi tarvitaan väliaikainen hallinto huolehtimaan niistä välttämättömistä ehdotetun voimaanpanolain mukaisista toimenpiteistä, jotka on tehtävä lainsäädännön voimaantulon 1.7.2021 jälkeen ennen aluevaltuuston toimikauden alkua 1.3.2022. 

Väliaikainen valmistelutoimielin vastaa valmistelutyön organisoimisesta ja johtamisesta. Välttämättömiä toimenpiteitä ovat esimerkiksi hyvinvointialueen toiminnan ja hallinnon käynnistäminen. Päätökset eivät voi olla pelkästään yksittäisen viranhaltijan päätöksiä. Päätökset eivät myöskään voi perustua hyvinvointialueen viranomaisten vapaaehtoiseen yhteistyöhön. Valmistelutoimielimen yksityiskohtaiset tehtävät on lueteltu ehdotetun voimaanpanolain 10 §:ssä (HE 241/2020).

Hyvinvointialueen kunnat sekä perusterveydenhuollon ja sosiaalihuollon yhteistoiminta-alueet, sairaanhoitopiirit, erityishuoltopiirit ja alueen pelastustoimi sopivat väliaikaisen valmistelutoimielimen kokoonpanosta ja asettamisesta. Lisäksi ne sopivat viranomaisesta, joka asettaa väliaikaisen valmistelutoimielimen. Tämä viranomainen vastaa myös toimielimen hallinnollisesta tuesta.

Hyvinvointialueen kuntien sekä perusterveydenhuollon ja sosiaalihuollon yhteistoiminta-alueiden, sairaanhoitopiirien, erityishuoltopiirien ja alueen pelastustoimen on tehtävä väliaikaisen valmistelutoimielimen kokoonpanosta ja toimielimen asettavasta viranomaisesta yhtäpitävät päätökset. 

Päätökset valmistellaan ja tehdään sen mukaan, mitä kuntalaissa säädetään ja kunkin tahon osalta hallintosäännössä määrätään. Kunkin tahon osalta hallintosäännössä on määrätty sekä kyseisen tahon edustamisesta että puhevallan käyttämisestä. Tämän jälkeen osapuolten sopima viranomainen asettaa väliaikaisen valmistelutoimielimen.

Väliaikaisen valmistelutoimielimen jäsenet on valittava hyvinvointialueen kuntien sekä perusterveydenhuollon ja sosiaalihuollon yhteistoiminta-alueiden, sairaanhoitopiirien, erityishuoltopiirien ja alueen pelastustoimen viranhaltijoista, joilla on hyvä asiatuntemus toimialansa toiminnasta ja taloudesta. 

Väliaikaiseen valmistelutoimielimen jäsenet pysyvät virkasuhteessa nykyisiin työnantajaorganisaatioihinsa, jotka vastaavat jäsenten työnantajavelvoitteista. Jäsenet vapautetaan varsinaisista tehtävistään siten, että he toimivat valmistelutoimielimessä osa-aikaisesti tai kokoaikaisesti. Jos toimielimen jäsenet työskentelevät osa-aikaisesti molemmissa organisaatioissa, on työpanoksen määrästä sovittava nykyisen työnantajan ja väliaikaisen valmistelutoimielimen kesken. 

Väliaikaisten valmistelutoimielinten jäsenten työnantajaorganisaatiot ja hyvinvointialueet sopivat valmistelutoimielinten jäsenten käyttämän työajan ja mahdollisten muiden kustannusten korvaamisesta.

Kuntavaalien ajankohta, voimaanpanolain päätösajankohta ja aluepelastuslautakunnan kokousajankohdat kesäaikana tuovat omat haasteensa käsitellä asiaa. Tästä näkökulmasta pelastuslaitos on valmistellut esityksenä pelastustoimen edustajasta ja tehtävän korvauksesta viranhaltijalle oman virkansa ohella.

Pelastuslain 26 § (379/2011) ja Varsinais-Suomen pelastuslaitoksen johtosäännön sekä toimintasäännön mukaisesti pelastuslaitoksen ylimpänä pelastusviranomaisena ja viranhaltijana toimii pelastusjohtaja. Pelastusjohtajalla on vahva toimialan asiantuntemus toiminnasta ja taloudesta. Näin ollen on perusteltua, että pelastusjohtaja edustaa alueen pelastustoimea perustettavassa väliaikaisessa valmisteluelimessä. Koska on tarkoituksen mukaista, että väliaikaisen valmisteluelimen jäsenyyttä/tehtävää hoidetaan oman viran ohella, niin työn vaativuuden kasvaessa on perusteltua tarkastaa tehtäväkohtaista palkkaa väliaikaisen valmisteluelimen toiminta-ajalle. Esitetään, että pelastusjohtajan tehtäväkohtaista palkkaa tarkastetaan työn vaativuuden kasvaessa arvioinnin mukaisesti 10 %.

Puheenjohtaja Seppo Koski:

EhdotusAluepelastuslautakunta päättää, että hyvinvointialuevalmistelun käynnistävän voimaanpanolain astuessa voimaan ja toimivaltaisen viranomaisen nimittäessä väliaikaista valmisteluelintä pelastustoimen edustajaksi väliaikaiseen valmisteluelimeen Varsinais-Suomessa nimitetään pelastusjohtaja ja hänen tehtäväkohtaista palkkaansa korotetaan työn vaativuuden arvioinnin mukaisesti 10 %:lla väliaikaisen valmisteluelimen toimintakauden ajaksi.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Pelastusjohtaja Jari Sainio poistui kokouksesta asian käsittelyn ajaksi.

Jakelu

tpvJokinen Kaija
tpvKoskinen Tiina
aoSainio Jari