Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Varsinais-Suomen aluepelastuslautakunta4427.05.20218

6126-2021 (07 02 01)

Raportti Vellamo -harjoituksesta

Tiivistelmä: -

Vsaluelk § 44

Pelastuspäällikkö Juha Virto 17.5.2021:

Varsinais-Suomen pelastuslaitos valmisteli ja järjesti yhteistyössä laajan kumppanuusjoukon kanssa Vellamo -harjoitusviikon 3.-8.5.2021. Vellamo -harjoituksessa kyseessä on kokonaisuus, joka muodostui kolmesta erillisestä hankkeesta: Host Nation Support (HNS) -projekti, Oil Spill -projekti sekä Saame21 -harjoitus. HNS- ja Oil Spill -projektit ovat EU -rahoitteisia ja Saame21 -harjoitus on suunniteltu rahoitettavaksi myös ulkopuolisen rahoittajan toimesta.

Em. hankkeiden valmistelu käynnistyi jo useita vuosia sitten. Projektien päälliköinä toimivat Miikka Toivonen (Oil Spill), Mikael Mattila (HNS) sekä Riku Koskinen (Saame21).

Useita vuosia sitten käynnistyneiden projektien valmistelua tehtiin lähtökohtaisesti siten, että kukin projekti tullaan toteuttamaan omana hankkeenaan. Valmistelussa kuitenkin virisi ajatus, että em. projektit voitaisiin yhdistää yhdeksi kokonaisuudeksi. Projektien yhdistämisen jälkeen oli selvää, että kyseessä tulisi olemaan laajin käytäntöpainotteinen ympäristövahinkojen torjuntaharjoitus, joka on toteutettu Varsinais-Suomessa. Mutta koronapandemian vaikutuksesta harjoituksen toteutustapa jouduttiin muuttamaan.

Harjoitusta ryhdyttiin koronapandemian vaikutuksesta valmistelemaan siten, että HNS- ja Oil Spill -projektit toteutetaan virtuaalisesti ja tähän kokonaisuuteen lisätään myös kansainvälinen webinaari. Saame21 -öljyntorjuntaharjoitus kyettäisiin toteuttamaan koronasäädösten puitteissa alkuperäistä pienimuotoisempana siten, että osa Saame21 -harjoitteista voidaan toteuttaa käytännön harjoituksina.

Koko Vellamo -harjoituksen skenaariona oli Saaristomeren alueella tapahtunut aluksen karilleajo, jonka yhteydessä mereen vapautui n. 20.000 tonnia öljyä. Skenaario on varsin totuudenmukainen, koska alueella liikennöi runsaasti vastaavan kokoluokan aluksia. 

Harjoituksen päätavoitteiksi määritettiin kansainvälisen pelastusavun pyytäminen ja vastaanottaminen (HNS -projekti) sekä viranomaisten ja vapaaehtoisorganisaatioiden yhteistoiminta (Oil Spill -projekti). Saame21 -öljyntorjuntaharjoituksen tavoitteina oli taitojen lisääminen ja vahvistaminen merellisissä olosuhteissa. Näin jälkikäteen arvioiden Vellamo -viikolle asetetut tavoitteet täyttyivät hyvin.

Vellamo -harjoitus antoi kokemuksia, joiden avulla harjoitukseen osallistuvien organisaatioiden tietoisuus eri toimijoiden suorituskyvyistä lisääntyi ja myös harjoituksista saadut kokemukset kyetään jatkossa implementoimaan osaksi eri organisaatioiden päivittäistä toimintaa.

Pelastusjohtaja Jari Sainio:

EhdotusVarsinais-Suomen aluepelastuslautakunta merkitsee raportin tiedokseen.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.