Turun kaupunki§Päätöspöytäkirja1
Varsinais-Suomen aluepelastuslaitos 
Pelastusjohtaja1023.03.2021 

3596-2021 (01 04 01)

Jälkipurku, eli defusing -ohje (henkisesti kuormittavien työtilanteiden jälkipurku)

Pelastuspäällikkö Mika Kontio, ensihoitaja Sanna Virtanen ja suunnittelija Elina Hvitfelt:

Defusing, eli jälkipurku, on kriisityön menetelmä, jonka avulla puretaan ryhmän henkisesti kuormittava työtehtävä. Se pyritään järjestämään muutaman tunnin sisällä kuormittavan työtilanteen päätyttyä tai viimeistään työvuoron loputtua ennen kotiinlähtöä. Jälkipurkutilaisuuden kesto on lyhyt, 20-40 minuuttia. Jälkipurkutilaisuuden pitävät siihen koulutetut ohjaajat, jotka eivät ole itse olleet kyseisellä työtehtävällä. Tilaisuudet ovat luottamuksellisia, eikä niiden sisällöstä raportoida eteenpäin.

Jälkipurun tavoitteet

· normalisoida kokemukset

· muodostaa yhteneväinen tilannekuva

· vahvistaa työyhteisöä ja vertaistukiverkostoa

· tukea yksilöllistä selviytymisprosessia

· tarjota tietoa stressi- ja traumareaktioiden oireista

· arvioida jatkotuen tarvetta

Jälkipurkutilaisuuden järjestää lähiesimies, kenttäjohtaja tai päivystävä päällystö. Tiedon välittäminen sattuneesta henkisesti kuormittavasta tilanteesta on jokaisen velvollisuus ajankohdasta riippumatta. Jälkipurkutilaisuuden aktivointi suoritetaan, kun henkilöstöllä on ollut henkisesti kuormittava työtehtävä tai joku seuraavista kriteereistä täyttyy:

· monipotilas- tai suuronnettomuustilanne

· lapsipotilas (vakavasti loukkaantunut / sairastunut, elvytys, vainaja tai väkivallan tai seksuaalirikoksen uhri)

· vakava työturvallisuustapahtuma, inhimillinen virhe tai läheltä piti -tilanne

· työtoverin tai läheisen loukkaantuminen, vakava sairastuminen tai menehtyminen

· mikä tahansa kuormittava tai erittäin poikkeuksellinen työtehtävä tai työntekijän oma pyyntö

Hälytysmenettely ja jälkipurkuistunnon (defusing) järjestäminen

Varsinais-Suomen pelastuslaitoksen alueella istunnon ohjaajien hälyttäminen tapahtuu päivystävän lääkintäesimiehen kautta numerosta 050 3764203.

Hälytyksen aktivoija varmistaa yhteydenotolla, että päällystöpäivystäjä (RVS20) on tietoinen käynnistetystä defusing-toiminnasta.

Jälkipurkuohjaajat ovat koulutettuja ja tehtävään nimettyjä. Istunnon ohjaajat tulevat pelastuslaitokselta ja/tai sairaanhoitopiiriltä. Jälkipurkuohjaajat ovat käytettävissä koko pelastuslaitoksen alueella sekä vakinaisen henkilökunnan että sopimushenkilöstön tarpeisiin.

Istuntoon osallistuminen on osa työvelvoitetta, ja siihen käytetty aika on työaikaa. Järjestämisvastuussa oleva istunnon ohjaajaksi koulutettu henkilö varmistaa, että jokainen tilanteessa ollut saa tiedon jälkipurkuistunnon järjestämisestä, esimerkiksi yksiköiden esimiesten kautta. Istuntoon osallistuva henkilöstö on istunnon ajan irrotettuna operatiivisesta valmiudesta. Istuntoon voi harkinnan mukaan osallistua myös tilanteessa olevien sidosorganisaatioiden edustajia. Mikäli vaativa työtilanne on ollut kestoltaan pitkä ja työntekijät hyvin uupuneita, järjestetään lyhyt yhteinen tapaaminen, jossa sovitaan riittävän lepoajan jälkeen pidettävä varsinainen jälkipurkutilaisuus.

Jälkipuinnin jatkon tarve

Jälkipurkuohjaaja arvioi mahdollista lisätyöstämisen tarvetta istunnon aikana. Mikäli tarvetta ilmenee, tulee ohjaajan suositella sitä tarpeen mukaan joko kaikille istunnossa mukana oleville, tai henkilökohtaisesti yksittäiselle henkilölle. Mikäli henkisesti kuormittavassa työtehtävässä ollut itse, tai hänen esimiehensä arvioi jatkotyöstämisen olevan tarpeen asian käsittelemiseksi, tulee jälkipurkuohjaajan tarvittaessa auttaa jatkoavun järjestämisessä ajankohtaan ja tilanteeseen sopivaan tahoon, mieluiten kuitenkin työterveyshuollon kautta.

Jälkipurkuohjaaja voi myös suositella henkilön välitöntä siirtämistä pois operatiivisista tehtävistä.

Pelastusjohtaja Jari Sainio:

PäätösPäätin, että Varsinais-Suomen pelastuslaitoksella otetaan käyttöön defusing eli jälkipurku edellä kuvatun ohjeen mukaisesti.

 

 

Jari Sainio

pelastusjohtaja

Jakelu

tiedV-S pelastuslaitoksen henkilökunta
tiedVarsinais-Suomen aluepelastuslautakunta