Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Varsinais-Suomen aluepelastuslautakunta2818.03.20218

757-2021 (00 01 01)

Varsinais-Suomen aluepelastuslaitoksen toimintasääntö

Tiivistelmä: -

Vsaluelk § 28

Pelastusjohtaja Jari Sainio, pelastuspäällikkö Mika Kontio, pelastuspäällikkö Juha Virto ja pelastuspäällikkö Mika Viljanen 9.3.2021:

Pelastustoimen alueiden muodostamisesta annetun lain (1214/2001) perusteella Suomen pelastustoimi tuli järjestää valtioneuvoston määräämillä alueilla kuntien yhteistoimintana. Lain tarkoituksena oli, ja on edelleen (pelastuslaki 379/2011), tehostaa pelastustoimen voimavarojen käyttöä sekä parantaa palvelujen saatavuutta ja laatua.

Valtioneuvosto päätti 7.3.2002 pelastustoimen alueista. Varsinais-Suomen maakunta muodostaa pelastustoimen alueen.

Varsinais-Suomen aluepelastuslaitos perustettiin alueella olemassa olleiden pelastustoimen rakenteiden varaan ja pääosin maakunnan vanhalle yhteistoiminta-aluepohjalle ja seudulliselle yhteistyömallille. Järjestelyllä turvattiin kaikille aluepelastuslaitoksen osakaskuntien pelastustoimen viran- ja toimenhaltijoille siirtymismahdollisuus aluepelastuslaitokseen perustettuihin vastaaviin / vastaavan tasoisiin virkoihin ja toimiin sekä paloasemaverkon ja palvelujen säilyminen maakunnan kunnissa. Merkittävä ja lain tarkoittama muutos oli kuitenkin päivittäisen toiminnan laajentaminen kuntarajat ylittäväksi.

Aluepelastuslautakunta päätti 20.8.2003 § 17 aluepelastuslaitoksen toimintasäännön, jolla pelastuslaitoksen toiminta organisoitiin maantieteellisiin tulosalueisiin, jotka vastasivat pelastustoimen tehtävien suorittamisesta maantieteellisillä alueillaan, ja toiminnallisiin tulosalueisiin. Toiminnallisten tulosalueiden tuli suunnitella ja koordinoida toimintansa koko aluepelastuslaitoksen alueella. Tavoitteena oli painottaa pelastustoimen ydintehtävien (riskienhallinta ja operatiivinen valmius) järjestelyjä ja suorittamista ja keventää hallinnossa ja tukitoimissa olevaa päällekkäisyyttä.

Aluepelastuslautakunta hyväksyi 18.12.2008 § 118 aluepelastustoimen toimintasäännön, joka oli päivitetty vastaamaan muuttunutta kuntakenttää. Tulosalueista päivitettiin operatiivisen toiminnan tulosalue poistamalla siitä aluehälytyskeskuksen toimintaa koskeva kappale sekä muuttamalla riskienhallinnan tulosalueen tekstistä valmiuspäällikkö -nimike riskienhallintapäälliköksi. Muilta osin tulosalueiden tehtäviin ei tehty muutoksia.

Aluepelastuslautakunta hyväksyi 15.6.2011 § 51 voimassa olevan toimintasäännön. Päätöksen taustalla oli sekä päivitetty strategia 2020 (aluepelastuslautakunta 16.12.2010 § 105), että silloisen toimintasääntöön liittyvät matriisimaisen organisaation toimivuuden kipupisteet, joihin työnjohdolliset korjausliikkeet eivät riittävästi positiivisella tavalla vaikuttaneet. Hyväksytyn toimintasäännön perusteella toteutetuin uudelleenjärjestelyin ja painopistemuutoksin saavutettiin vuosien aikana muutoksina, jotka ovat näyttäytyneet mm. asiakaspinnan vastuiden selkeytymisenä, maakunnan kuntiin toiminnan tehostumisena ja kustannusten laskuna tai yleisen kustannusten nousun hidastumisena sekä laitoksen sisällä johtosuhteiden selkiytymisenä.

Aluepelastuslautakunta on 11.6.2020 § 43 hyväksynyt pelastuslaitoksen strategian 2030. Varsinais-Suomen pelastuslaitoksen visio on olla kehittyvä alansa valtakunnallinen suunnannäyttäjä ja laadukkaiden onnettomuuksien ehkäisy-, pelastus-, siviilivalmius ja ensihoitopalveluiden tuottaja. Pelastuslaitoksella on merkittävä rooli turvallisen ja kriisinkestävän Varsinais-Suomen rakentamisessa, joten strategiassa korostuu toiminnan riskiperusteisuus, pelastustoimen hyvä valmius, yhteistyö, palvelujen laatu ja yhdenmukaisuus sekä aktiivinen viestintä ja kehittäminen. Strategiaa toteutetaan pelastuslaitoksen ydin- ja tukiprosessien johtamisen kautta. Lisäksi suunnitelmallinen viestintä on oleellinen tekijä strategian toteutumisen kannalta ja johdon tärkeä työkalu. Pelastuslaitoksen ydinprosessit, onnettomuuksien ehkäisy, pelastustoiminta, ensihoitopalveluiden tuottaminen, siviilivalmius, henkilöstö ja kehittämistoiminta muodostavat painopistealueet.

Strategiset tavoitteet ovat koko pelastuslaitoksen yhtenäiset linjaukset, joilla selkeytetään ja korostetaan pelastuslaitoksen perustehtäviä. Pelastuslaitoksella on jatkuvaan analyysiin perustuva kokonaiskuva yhteiskunnan riskeistä ja tilannekuva vallitsevasta tilanteesta kaikkina hetkinä:

Vision ja strategia 2030 tavoitteiden saavuttaminen nykyisillä henkilö- ja talousresursseilla on mahdollista, mutta ne edellyttävät toimintasäännön päivittämistä pelastuslaitoksen palvelualueiden ja niiden henkilöstön sijoittumisen suhteen. Edelleen on myös tärkeää, että palvelualueiden ja niiden henkilöstön väliset tehtävät sekä toimivallat määritellään tarkemmin erillisellä työjärjestyksellä. Yhdessä näillä mahdollistetaan päätöksenteon ”lyhyt tie” ja sujuvat ydin- ja tukiprosessit.

Aluepelastuslaitokselta on jäänyt tai jäämässä lähiaikoina muutoksen kannalta keskeisissä viroissa olevia henkilöitä eläkkeelle, ja eläköitymiset mahdollistavat osaltaan tehtävien uudelleen järjestelyt niin nimikkeiden, tehtäväsisältöjen kuin työpisteidenkin suhteen. Nykyisen henkilöstön työsuhteet säilyvät entisellään ainoastaan toimenkuviin, vastuisiin sekä palveluyksikköön saattaa tulla muutoksia. Muutokset toteutetaan ensisijaisesti suostumusmenettelyllä.

Pelastuslaitoksen johtosäännön (Kv 16.11.2009 § 250) 3 § mukaan lautakunta hyväksyy toimintasäännön, jolla se päättää alaisensa organisaation toiminnan järjestämisestä.

Aluepelastuslaitos on valmistellut aluepelastuslautakunnan puheenjohtajan johdolla toimintasääntöuudistusta kevään aikana neljässä toimintasääntöseminaarissa.

Toimintasääntöluonnos käsitellään aluepelastuslaitoksen yt-toimikunnassa 17.3.2021.

Liite 1Aluepelastuslaitoksen toimintasääntö 1.1.2022 alkaen

Pelastusjohtaja Jari Sainio:

EhdotusVarsinais-Suomen aluepelastuslautakunta hyväksyy liitteen 1 toimintasäännön aluepelastuslaitoksen uudeksi toimintasäännöksi 1.1.2022 alkaen.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

tiedSuomela Sari


Liitteet:

Vsaluelk § 28
Liite 1:Aluepelastuslaitoksen toimintasääntö 1.1.2022 alkaen