Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Varsinais-Suomen aluepelastuslautakunta1228.01.202112

757-2021 (00 01 01)

Toimintasäännön päivittäminen 2021

Tiivistelmä: -

Vsaluelk § 12

Pelastusjohtaja Jari Sainio:

Varsinais-Suomen aluepelastuslautakunta on kokouksessaan 16.6.2020 § 43 hyväksynyt pelastuslaitoksen uuden strategian, Strategia 2030. Strategian toiminta-ajatus on;

”Pelastuslaitoksen tärkein tehtävä on ihmishengen pelastaminen.

Haluamme parantaa varsinaissuomalaisten turvallisuutta kaikissa olosuhteissa ammattitaitoisesti, nopeasti ja tasapuolisesti. Työskentelemme yhdessä muiden turvallisuustoimijoiden kanssa lähellä ihmistä. Pyrimme vähentämään onnettomuuksia, vastaamme alueen pelastustoiminnasta, osallistumme siviilivalmiuden ylläpitoon ja kehittämiseen, rajoitamme onnettomuuksien seurauksia kaikissa oloissa, hyödynnämme pelastustoimen valmiutta nykyistä laajemmin ja tuotamme terveydenhuollon kanssa sovittuja ensihoitopalveluja.”

Strategian tavoitteet ovat:

· Pelastuslaitoksella on jatkuvaan analyysiin perustuva kokonaiskuva yhteiskunnan riskeistä ja vallitsevasta tilanteesta kaikkina hetkinä

· Pelastuslaitoksella on valmius vastata alueen riskeihin omalla toiminnallaan

· Pelastuslaitos on siviilivalmiuden vahva yhteensovittaja ja luotettu yhteistyökumppani

· Palvelut on järjestetty laadukkaasti ja kustannustehokkaasti ja tasapuolisesti

· Jokainen maakunnan asukas ja oleskelija on tietoinen ja kantaa vastuunsa omasta, yhteisönsä sekä ympäröivästä tuvallisuudesta

· Pelastuslaitos viestii avoimesti, ammattitaitoisesti ja tasapuolisesti

· Pelastuslaitos kehittää aktiivisesti toimintatapojaan

· Pelastuslaitoksen henkilöstö voi hyvin

Strategian tavoitteiden saavuttaminen edellyttää, että palvelutasopäätökset ja niistä johdetut vuosisuunnitelmat ovat linjassa strategian tavoitteiden kanssa. Olennaista on myös, että aluepelastuslautakunta tulevaisuudessakin sitoutuu toteuttamaan strategian tavoitteita, esim. vuosittaisten budjettien kautta. Valtuustokausittain tehtävä palvelutasopäätös on tärkein yksittäinen asiakirja, joka varmistaa strategian toteutumisen. Aluepelastuslautakunta on kokouksessaan 12.11.2020 § 75 hyväksynyt nykyisen palvelutasopäätöksen vuosille 2021-2024. Palvelutasopäätöksessä on hyvin huomioitu ne strategian mukaiset tavoitteet, jotka seuraavan valtuustokauden aikana tulee saavuttaa, jotta etenemme strategian tavoitteita kohti.

Vuoden 2021 ja suunnitelmakauden vuosien 2021-2024 euromääräiset resurssit ovat linjassa nykyisen palvelutasopäätöksen tavoitetason kanssa. Lautakunta on jo osaltaan 10.12.2020 § 98 vahvistanut vuoden 2021 määrärahajaon Turun kaupunginvaltuuston hyväksymän budjetin pohjalta. Pelastuslaitoksen palvelualueet ovat laatineet strategian ja palvelutasopäätöksen pohjalta kuluvan vuoden vuosisuunnitelmat, jotka on käyty läpi laitoksen johtoryhmässä 11.1.2021. Suunnitelmien mukainen toiminta käytännössä toteuttaa niin strategiaa kuin myös kunnille ja kuntalaisille annettua palvelulupausta, palvelutasopäätöstä.

Laadittujen suunnitelmien toteuttaminen edellyttää riittävää ja osaavaa henkilökuntaa sekä aktiivisia osaavia sopimuspalokuntia (ml puolivakinaiset palokunnat). Vapaaehtoisten palokuntien laadukkaiden palveluiden varmistamiseksi myös tulevaisuudessa, tullaan toteuttamaan palvelutasopäätöksen mukaisesti sopimuspalokuntatoiminnan kehittämishanke. Hankkeessa tullaan tarkastelemaan vapaaehtoisten palokuntien toimintaa ja toiminnan edellyttämiä resursseja hyvin laaja-alaisesti ja tavoitteena on löytää ne kriittiset menestystekijät, joilla varmistetaan vapaaehtoisten palokuntien aktiivinen ja laadukas toiminta myös pitkälle tulevaisuuteen.

Pelastuslaitoksen päätoimisen henkilöstön osalta tehtävien ja roolien perustat on määritelty pelastuslaitoksen toimintasäännössä. Nykyinen toimintasääntö on päivitetty edellisen strategiakauden yhteydessä ja se on mahdollistanut aikaisemman strategian toteuttamisen. Nykyisen toimintasäännön aluepelastuslautakunta on hyväksynyt 15.6.2011 § 51. Uuden strategian ja sitä toteuttavan uuden palvelutasopäätöksen tavoitteiden toteuttaminen tulee varmistaa toimivalla organisaatiolla ja selkeillä toimenkuvilla. Toimintasääntö tuleekin nyt kriittisesti tarkastella ja päivittää vastaamaan nykyisen strategian 2030 tavoitteita. Pelastusjohtaja Sainio esittelee lautakunnalle nykyisen toimintasäännön, jonka jälkeen lautakunta päättää prosessin ja aikataulun, jolla nykyinen toimintasääntö päivitetään.

Pelastusjohtaja Jari Sainio:

EhdotusVarsinais-Suomen aluepelastuslautakunta merkitsee toimintasäännön päivittämiseen liittyvän katsauksen tiedokseen.

PäätösVarsinais-Suomen aluepelastuslautakunta merkitsi toimintasäännön päivittämiseen liittyvän katsauksen tiedokseen ja päätti perustaa työryhmän valmistelemaan toimintasäännön päivittämistä kokoonpanolla lautakunnan puheenjohtaja, jäsenet Kaarlo Alanko, Tanja Raisto-Elo, virkamiehistä pelastusjohtaja, pelastuspäälliköt ja työryhmän sihteeriksi hallinto- ja henkilöstöpäällikkö. Työryhmä voi täydentää kokoonpanoaan tarvittaessa myöhemmin.