Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Varsinais-Suomen aluepelastuslautakunta7512.11.20208

9837-2019 (00 01 02)

Varsinais-Suomen alueen pelastustoimen palvelutasopäätös

Tiivistelmä: -

Vsaluelk § 75

Pelastuspäällikkö Mika Kontio ja kehittämispäällikkö Torbjörn Lindström 5.11.2020:

Pelastuslain 379/2011 29 § mukaan alueen pelastustoimen on laadittava palvelutasopäätös. Alueen pelastustoimi päättää palvelutasosta kuntia kuultuaan. Päätöksessä on selvitettävä alueella esiintyvät uhat, arvioitava niistä aiheutuvat riskit, määriteltävä toiminnan tavoitteet ja käytettävät voimavarat sekä palvelut ja niiden taso. Palvelutasopäätökseen tulee myös sisältyä suunnitelma palvelutason kehittämisestä. Päätös on laadittava olemaan voimassa määräajan. Sisäasiainministeriön asetuksella voidaan säätää tarkemmin palvelutasopäätöksen sisällöstä ja rakenteesta.

Sisäministeriö on antanut ohjeen pelastustoimen palvelutasopäätöksen sisällöstä ja rakenteista, SM18:00/2012. Ohjeen mukaan pelastustoimen palvelutason tulee kattaa pelastuslaissa ja valtioneuvoston asetuksessa määritetyt alueen pelastustoimen järjestämiseen kuuluvat tehtävät.

Aluepelastuslaitos on laatinut palvelutasopäätösluonnoksen. Palvelutaso esitetään olemaan voimassa määräajan ja määräajaksi on suunniteltu vuosia 2021 - 2024. Palvelutasopäätösluonnos esiteltiin aluepelastuslautakunnalle kokouksessa 15.9.2020, jossa luonnos päätettiin lähettää alueen kuntiin lausunnolle. Varsinais-Suomen aluepelastuslautakunta on pyytänyt kuntien lausuntoa pelastuslaitoksen palvelutasosta 23.10.2020 mennessä. Kuntien lisäksi esitysluonnos lähetettiin myös Lounais-Suomen aluehallintovirastolle.

Lausuntoja annettiin yhteensä 18 kappaletta. Lausuntoja antoivat 17 kuntaa ja Lounais-Suomen aluehallintovirasto. Lausunnonantajat pitävät palvelutasopäätöstä hyvin valmisteltuna ja ovat pääsääntöisesti tyytyväisiä suunniteltuun palvelutasoon ja toimintavalmiuteen. Kaksi kuntaa on esittänyt, että riskianalyysi pitäisi lähettää palvelutasopäätösluonnoksen kanssa liitteenä ja kaksi kuntaa haluaisivat tarkennusta oman kunnan riskialueiden/-kohteiden osalta. Kolme kuntaa ottaa kantaa kalustohankintoihin ja -investointeihin. Kaksi kuntaa pitää tärkeänä, että alueen pelastustoimen palvelutaso säilyy vähintään yhtä hyvänä sote-uudistuksen jälkeen. Neljä kuntaa nostaa esille ensihoitopalveluiden varmistamisen alueella. Seitsemän kuntaa antaa lausuntona, että kunnalla ei ole palvelutasoehdotuksesta huomautettavaa. Annetut lausunnot on käsitelty pelastuslaitoksen palvelutasopäätösprosessin mukaisesti 30.10.2020. Saatujen lausuntojen perusteella luonnokseen (Liite 2) on tehty lisäykset kohtiin 2 sivu 16 ja 4 sivu 32 (merkitty punaisella).

Liite 1Yhteenveto lausunnoista

Liite 2Luonnos Varsinais-Suomen alueen pelastustoimen palvelutasoksi

Pelastusjohtaja Jari Sainio:

EhdotusVarsinais-Suomen aluepelastuslautakunta päättää hyväksyä aluepelastuslaitoksen laatiman liitteenä 2 olevan luonnoksen Varsinais-Suomen pelastustoimialueen palvelutasopäätökseksi vuosiksi 2021 - 2024.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Koulutuspäällikkö Petri Nenonen saapui kokoukseen tämän pykälän käsittelyn aikana klo 17.57.

 

Jakelu

tiedLounais-Suomen aluehallintovirasto


Liitteet:

Vsaluelk § 75
Liite 1:Yhteenveto lausunnoista
Liite 2:Luonnos Varsinais-Suomen alueen pelastustoimen palvelutasoksi