Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Varsinais-Suomen aluepelastuslautakunta6415.09.20206

9791-2020 (02 02 00)

Varsinais-Suomen aluepelastuslaitoksen vuoden 2021 talousarvioehdotus ja vuosien 2021-2024 taloussuunnitelmaehdotus

Tiivistelmä: -

Vsaluelk § 64

Talouspäällikkö Juho Kaituri 4.9.2020

Talousarvion valmisteluprosessi vuodelle 2021 ja taloussuunnitelma vuosille 2021 - 2024 on edennyt esitysvaiheeseen. Suunnitteluluvuista on käyty keskusteluja toimielimien kanssa ja strategisia sopimuksia on valmistelu keväästä lähtien.

Strateginen sopimus tehdään toimialoittain kaupunginhallituksen ja toimialojen välille. Toimialojen kaikki merkittävät taloudelliset ja toiminnalliset tavoitteet sisältyvät sopimuksiin. Toimialan toiminnasta päättävät lautakunnat käsittelevät ja hyväksyvät strategisen sopimuksen kukin omalta osaltaan.

Kuntalaki edellyttää kunnan toiminnalta tavoitteellisuutta ja suunnitelmallisuutta. Toiminnallinen tavoite liittyy nimensä mukaisesti toimintaprosessin ohjaamiseen ja taloudellisilla tavoitteilla ohjataan tulo ‐ ja pääomarahoitusta sekä resurssien jakoa. Kuntalain mukaan toiminnassa ja taloudenhoidossa on noudatettava talousarviota. Talousarvio on oikeudellisesti sitova (valtuutus ja virkavastuu).

Hinta- ja palkkatasojen nousu

Valtiovarainministeriön suunnitelmakehyksissä on ennustettu hintatason vuonna 2021 nousevan 2,0 %, kuten myös talousarviovuosille.

Uuden kunta-alan työehtosopimuskauden mukaan vuodelle 2021 palkkoihin kohdistuu prosentin yleiskorotus. Yleiskorotuksen lisäksi palkkoihin tulee 0,8 prosentin paikallisesti päätettävä järjestelyerä.

Muut budjettiin vaikuttavat tekijät

Pelastustoimen budjetointia ohjaavat edellä mainittujen valtakunnallisten palkka- ja hintatasojen lisäksi pelastustoimen lakisääteiset velvoitteet, lautakunnan vahvistama palvelutasopäätös, valtioneuvoston päätös aluepelastuslaitoksen perustamisesta ja sopimus Varsinais-Suomen Sairaanhoitopiirin kanssa ensihoitopalveluiden tuottamisesta. Nykyinen aluepelastuslautakunnan päättämä palvelutasopäätös on voimassa vuosille 2017-2020. Uusi pelastustoimea koskeva palvelutasopäätös tulee voimaan 1.1.2021 uudelle nelivuotiskaudelle 2021-2024.

 

Talousarvioesityksen valmistelu (pelastustoimi) 

Palvelujen ja hankintojen 2021 hintatason ja palkkojen nousun myötä kuntamaksuosuudet nousevat kokonaisuudessaan noin 1,3 %.

Pelastuslaitoksen kokonaismenot ovat pysyneet suunnitelman mukaisina. Maltilliset palkkaratkaisut ovat edesauttaneet talousarviosuunnitelmissa pysymistä, mutta toisaalta tilinpäätösmenojen mukaan hintojen nousu yhdessä hankintojen ja palvelujen ostojen lisääntymisen myötä on aiheuttanut näiden osalta talousarvioon kustannusten nostopainetta. Myös paloasemakiinteistöjen uudis- ja korjausrakentaminen lisää merkittävästi vuokrakuluja.

Ensihoitopalvelut

Aluepelastuslaitoksella ja Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirillä (Ensihoidon ja päivystyksen liikelaitos) on voimassaoleva yhteistoimintasopimus.

Ensihoitopalveluiden menot riippuvat täysin palvelun tilaajan tarpeesta. Ensihoidon menot katetaan täysimääräisesti ulkopuolisella tulorahoituksella (kela ja sairaanhoitopiiri).

 

Investoinnit

Palvelutasopäätöksessä on määritelty pelastuslaitoksen investointitaso. Palvelutasopäätöksen mukaisesti hyväksyttävä ja realistinen raskaan kaluston poistoiän tulee olla maksimissaan 30 vuotta. Tavoitteen saavuttaminen edellyttää riittävää investointimäärärahaa ja kaluston tehokasta kierrättämistä sekä päällekkäisen kaluston (esim. varakalusto) vähentämistä. Toisaalta investointien hankintahintojen jatkuvan nousun ja erikoiskaluston hankintatarpeen myötä uudelle palvelutasovuosille 2021–2024 ja samalla taloussuunnitelmavuosille katsotaan välttämättömäksi investointimäärärahojen asteittainen indeksikorotus.

Investointien nettomenoksi vuonna 2021 ehdotetaan 2,1 M€. Investointitason nostolla pyritään ennakoivan taloudenpidon kannalta suunnitelmallisempaan määrärahojen kohdistamiseen jo budjetoinnin yhteydessä kohti tilinpäätöksessä toteutunutta tasoa.

Hintatason nousua vastaavalla, indeksitarkistetulla investointien nettosummalla on mahdollista alittaa 30 vuoden poistoiän tavoite ja samalla pysyä palvelutasopäätöksessä määritellyssä kaluston uusiutumisrajoissa. Lisäksi kyseisellä investointitason nostolla pyritään pitkällä tähtäimellä vähentämään käyttöpuolelta kaluston kunnossapidon kustannuksia. Taloussuunnitelmavuosille investointimäärärahan lisäykseksi esitetään 50.000 euroa vuodessa ja vuodesta 2023 alkaen 2,2 miljoonaa euroa.

Liite 1Strateginen sopimus 2021-2024

Liite 2Hankintasuunnitelma 2021-2024

Pelastusjohtaja Jari Sainio:

EhdotusVarsinais-Suomen aluepelastuslautakunta päättää esittää Turun kaupunginhallitukselle Varsinais-Suomen pelastustoimen vuoden 2021 talousarvioehdotuksen ja vuosien 2021-2024 taloussuunnitelmaehdotuksen liitteiden mukaisina.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

tiedAuran kunnanhallitus
tiedKaarinan kaupunginhallitus
tiedKemiönsaaren kunnanhallitus
tiedKosken Tl kunnanhallitus
tiedKustavin kunnanhallitus
tiedLaitilan kaupunginhallitus
tiedLiedon kunnanhallitus
tiedLoimaan kaupunginhallitus
tiedMarttilan kunnanhallitus
tiedMaskun kunnanhallitus
tiedMynämäen kunnanhallitus
tiedNaantalin kaupunki
tiedNousiaisten kunnanhallitus
tiedOripään kunnanhallitus
tiedPaimion kaupunginhallitus
tiedParaisten kaupunginhallitus
tiedPyhärannan kunnanhallitus
tiedPöytyän kunnanhallitus
tiedRaision kaupunginhallitus
tiedRuskon kunnanhallitus
tiedSalon kaupunginhallitus
tiedSauvon kunnanhallitus
tiedSomeron kaupunginhallitus
tiedTaivassalon kunnanhallitus
tiedUudenkaupungin kaupunginhallitus
tiedVehmaan kunnanhallitus
tiedKaupunginhallitus


Liitteet:

Vsaluelk § 64
Liite 1:Strateginen sopimus 2021-2024
Liite 2:Hankintasuunnitelma 2021-2024