Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Varsinais-Suomen aluepelastuslautakunta5713.08.20209

2260-2018 (10 03 02)

Kaarinan Krossin paloasemahankkeesta päättäminen

Tiivistelmä: -

Vsaluelk § 57

Pelastuspäällikkö Mika Kontio 3.8.2020:

Varsinais-Suomen paloasemaverkostoa on kehitetty suunnitelmallisesti koko alueellisen pelastustoimen toiminta-ajan. Paloasemaverkkovision mukaisesti toteuttamatta on enää päätoimisten asemien osalta Krossin paloasema.

Pelastuslaitos on keskustellut Krossin paloasemahankkeesta Kaarinan kaupungin edustajien kanssa. Keskusteluiden perusteella ja yhteisellä tahtotilalla on päädytty valmistelemaan Krossin paloasema – hanketta eteenpäin. On tarkoituksenmukaista, että hankkeen toteuttajataho on Kaarinan kaupunki Krossin uuden paloaseman sijoittuessa Kaarinan kaupungin alueelle.

Kaarinan kaupungin tekninen lautakunta on osaltaan käsitellyt asiaa kokouksessaan 16.6.2020 (diaarinumero KNA/1129/10.03.02.00.00/2019): ”Varsinais-Suomen aluepelastuslaitos on ehdottanut Kaarinan kaupungille 2018, että se aloittaisi Kaarinan keskustan paloaseman korvaavan paloaseman rakentamiseen tähtäävän suunnittelun.

 

Paloasemaa on suunniteltu Krossinkaaren ja Kaarinantien koilliskulman kortteliin nro 2632. Toteutus kyseiselle paikalle edellyttää kaavan mukaisesti Krossinkaaren pään siirtoa. Krossinkaaren – Kaarinanportin kunnallistekniset suunnitelmat on vahvistettu (Tekninen lautakunta 14.4.2020) ja työn toteuttava urakoitsija on valittu (Tekninen lautakunta 13.5.2020), töiden tavoitteen mukainen valmistuminen 15.11.2020.

 

Paloasemahankkeen toteuttamisesta on vuoden 2020 talousarvion hyväksymisen yhteydessä tehty periaatepäätös niin, että hankkeen valmistelua voidaan jatkaa 8,5 miljoonan euron rakennuskustannusten puitteissa ehdolla, että paloasemasta tehdään aluepelastuslaitoksen kanssa 20 vuoden vuokrasopimus, jonka aikainen vuokra kattaa investoinnin rahoituskuluineen. Rahoitusmuodoksi hankkeelle taloarvion laadinnan yhteydessä päätetty kiinteistö-leasing. Vuokra muodostuu edellä kuvatusta pääomavuokrasta, lisättynä tontin vuokralla 1 €/m2/v sekä ylläpitovuokrasta vuokrasopimuksen mukaisesti. Paloaseman käyttökuluista (mm. vesi, lämpö, sähkö) Pelastuslaitos vastaa itsenäisesti. Liitteenä on edellä olevan mukainen aievuokrasopimus muine ehtoineen".

 

Rakennushankkeesta on laadittu liitteenä olevat hankesuunnitelma ja tilaohjelma, joka sisältää hankkeen kustannusarvion. Tavoitehinta-arviomenetelmällä laskettu kustannusarvio hankkeelle on noin 8,5 miljoonan euroa. Lisäksi tilojen vuokraamisesta aluepelastuslaitoksen käyttöön on laadittu aievuokrasopimus (liite 3).

Liite 1Hankesuunnitelma

Liite 2Tilaohjelma kustannusarviolla

Liite 3Aievuokrasopimus

1.1.2010 voimaan astuneen Varsinais-Suomen aluepelastuslaitoksen johtosäännön 3 §:n kohta 7:n mukaisesti aluepelastuslautakunta vahvistaa ne periaatteet, joiden perusteella pelastustoimen palvelutaso määritellään sekä määrittelee sen vähimmäistason, joka pelastustoimen osalta tulee toteutua toimialueella.  Johtosäännön 3 §:n kohta 9:n mukaan aluepelastuslautakunta hyväksyy tilahankkeiden tarveselvitys ja hankesuunnitteluohjeen määräysten estämättä vuokrahankkeiden hankesuunnitelmat, kun vuokrattava toimitila sijaitsee muun kunnan kuin Turun kaupungin alueella.

Nykyiset Kaarinan paloaseman vuokrakustannukset noin 154 000 euroa / vuodessa. Uuden Krossin paloaseman arvioitu vuokrakustannus selviää rakennushankkeen valmistuessa.

Hankkeen toteutuminen edellyttää Varsinais-Suomen aluepelastuslautakunnan päätöksen lisäksi aievuokrasopimuksen hyväksymistä Kaarinan kaupunginhallituksessa, sekä edelleen hankesuunnitelman ja tilaohjelman sisältävän kustannusarvion hyväksymistä Kaarinan kaupungin valtuustossa.

Pelastusjohtajan Jari Sainio:

EhdotusVarsinais-Suomen aluepelastuslautakunta päättää hyväksyä Kaarinan Krossin paloasematilojen alustavat hankesuunnitelman, tilaohjelman kustannusarviolla ja aievuokrasopimusluonnoksen sekä valtuuttaa pelastusjohtajan sopimaan sekä allekirjoittamaan Kaarinan kaupungin kanssa vuokrasopimuksen. Edelleen Varsinais-Suomen aluepelastuslautakunta päättää, että se huomioi muuttuvat vuokrakustannukset talousarvioehdotuksessaan.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

aoKaarinan kaupunki
tiedKallio Sasu
tiedMäntylä Jouni
tiedSärmä Mikko


Liitteet:

Vsaluelk § 57
Liite 1:Hankesuunnitelma
Liite 2:Tilaohjelma kustannusarviolla
Liite 3:Aievuokrasopimus