Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Varsinais-Suomen aluepelastuslautakunta4311.06.202010

2519-2020 (00 01 02)

Varsinais-Suomen pelastuslaitoksen Strategia 2030

Tiivistelmä: -

Vsaluelk § 43

Pelastuspäällikkö Mika Kontio ja kehittämispäällikkö Torbjörn Lindström 4.6.2020:

Varsinais-Suomen pelastuslaitoksen visio on olla kehittyvä alansa valtakunnallinen suunnannäyttäjä ja laadukkaiden onnettomuuksien ehkäisy-, pelastus-, siviilivalmius ja ensihoitopalveluiden tuottaja. Pelastuslaitoksella on merkittävä rooli turvallisen ja kriisinkestävän Varsinais-Suomen rakentamisessa. Strategiassa korostuu toiminnan riskiperusteisuus, pelastustoimen hyvä valmius, yhteistyö, palvelujen laatu ja yhdenmukaisuus sekä aktiivinen viestintä ja kehittäminen. Strategian muotoilussa on pyritty sisällyttämään yhteiskuntaamme vaikuttavat megatrendit ja ymmärtämään erityisesti kokonaiskuvaa ja megatrendinen välisiä jännitteitä. Lisäksi, tämän strategian valmistelussa on otettu huomioon Sisäisen turvallisuuden strategiaa ja Sisäministeriön julkaisemaa Pelastustoimen strategiaa. Ensihoitopalveluiden osalta on huomioitu Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin ensihoitopalveluiden palvelutasopäätöksessä kuvattuja strategisia tavoitteita.

Pelastuslaitoksen tärkein tehtävä on ihmishengen pelastaminen. Varsinais-Suomen pelastuslaitoksen arvot ammattitaitoisesti, nopeasti ja tasapuolisesti on se punainen lanka, joka pitää organisaation koossa.

Strategiaa toteutetaan pelastuslaitoksen ydinprosessien johtamisen kautta. Suunnitelmallinen viestintä on oleellinen tekijä strategian toteutumisen kannalta ja johdon tärkeä työkalu. Viestintänäkökulma huomioidaan painopistealueiden suunnittelussa ja toteutuksessa. Pelastuslaitoksen ydinprosessit, onnettomuuksien ehkäisy, pelastustoiminta, ensihoitopalveluiden tuottaminen, siviilivalmius, henkilöstö ja kehittämistoiminta muodostavat painopistealueet.

Strategiset tavoitteet ovat koko pelastuslaitoksen yhtenäiset linjaukset, joilla selkeytetään ja korostetaan pelastuslaitoksen perustehtäviä.

· Pelastuslaitoksella on jatkuvaan analyysiin perustuva kokonaiskuva yhteiskunnan riskeistä ja tilannekuva vallitsevasta tilanteesta kaikkina hetkinä.

Strategiavalmistelu on aloitettu vuoden 2020 alussa johtoryhmän toimesta. Tämä strategia on käsitelty aluepelastuslautakunnan seminaarissa keväällä 2020. Strategian jatkovalmistelu on tehty aluepelastuslautakunnan linjausten perusteella.  Strategian päivitystä on käsitelty pelastuslaitoksen eri yksiköiden kokouksissa sekä yt-kokouksissa. Lisäksi sopimuspalokunnilla on ollut mahdollisuutta vaikuttaa strategin sisältöön.

Strategiasta viestitään monikanavaisesti ja henkilöstöä sekä sopimuspalokuntia osallistaen. Myös ulkoiset sidosryhmät huomioidaan viestinnässä.

Oheismateriaali 1Strategia 2030

Oheismateriaali 2Strategia 2030 viestintäsuunnitelma

Varsinais-Suomen pelastuslaitoksen strategian toteutumista seurataan jatkuvasti johtoryhmän toimesta ja toteutumista raportoidaan vuosittain aluepelastuslautakunnalle.

Pelastusjohtaja Jari Sainio

EhdotusVarsinais-Suomen aluepelastuslautakunta hyväksyy Varsinais-Suomen pelastuslaitoksen strategian vuoteen 2030 oheismateriaaleineen. Strategia 2030 astuu voimaan 1.1.2021.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.