Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Varsinais-Suomen aluepelastuslautakunta1006.02.20201

1460-2020 (10 03 02)

Rymättylän (Naantali) korvaavan paloaseman rakentaminen

Tiivistelmä: -

Vsaluelk § 10

Rymättylän (Naantali) korvaavan paloaseman rakentaminen

Pelastuspäällikkö Mika Kontio 3.2.2020

Varsinais-Suomen pelastuslaitos vastaa ja huolehtii pelastustoimesta 27 kunnan alueella. Varsinais-Suomen kunnat vastaavat yhteistoiminnassa Varsinais-Suomen alueen pelastustoimen järjestämisestä. Isäntäorganisaationa toimii Turun kaupunki, jonka taloudessa pelastuslaitos on itsenäisenä taseyksikkönä. Pelastuslaitoksen kustannukset jaetaan kuntien asukasluvun perusteella euroa/asukas.

Pelastuslain (379/2011) 29 § mukaan alueen pelastustoimen on laadittava palvelutasopäätös. Alueen pelastustoimi päättää palvelutasosta kuntia kuultuaan. Päätöksessä on selvitettävä alueella esiintyvät uhat, arvioitava niistä aiheutuvat riskit, määriteltävä toiminnan tavoitteet ja käytettävät voimavarat sekä palvelut ja niiden taso. Palvelutasopäätökseen tulee myös sisältyä suunnitelma palvelutason kehittämisestä.

Varsinais-Suomen aluepelastuslautakunta on kokouksessaan 15.2.2007 § 23 päättänyt, että se hyväksyy paloasemaverkosta vision 2017 jatkosuunnittelun pohjaksi siten, että jokainen yksittäinen hankesuunnitelma hyväksytään aina erikseen lautakunnassa. Paloasemaverkkovisio on päivitetty aluepelastuslautakunnassa 4.5.2011 § 40, 27.2.2014 § 21 ja 30.2017 § 29. Tarkoituksenmukainen paloasemaverkko on siis perusta pelastustoimen palveluverkostolle ja se tukee osaltaan Varsinais Suomen pelastuslaitoksen palvelutasopäätöksen toteuttamista.

1.1.2010 voimaan astuneen Varsinais-Suomen aluepelastuslaitoksen johtosäännön (Turun kaupungin hallintosäännön liitteenä) 3 §:n kohta 9:n mukaan ”aluepelastuslautakunta hyväksyy tilahankkeiden tarveselvitys ja hankesuunnitteluohjeen määräysten estämättä vuokrahankkeiden hankesuunnitelmat, kun vuokrattava toimitila sijaitsee muun kunnan kuin Turun kaupungin alueella”.

Nyt valmistelussa oleva Rymättylän paloasema -hanke on sekä palvelutasopäätöksen, että paloasemaverkkovision mukainen hanke. Hanketta on valmisteltu virkamiesvalmisteluna hyvässä yhteistyössä Naantalin kaupungin ja Varsinais-Suomen pelastuslaitoksen kesken. Myös Rymättylän VPK ry on osallistunut valmisteluun. Suunniteltu uudisrakennus talousrakennuksineen (varasto) on mitoitettu vastaamaan pelastuslaitoksen tarpeita ja rakennuksen mitoitus on linjassa vastaavien aikaisempien rakennushankkeiden kanssa (esimerkiksi Tarvasjoki ja Koski Tl).

Hankesuunnittelussa on määritetty sopimuspalokuntakäyttöön tarvittavat tilat. Samalla tavalla kuin nyt esiteltävässä hankkeessa, pelastuslaitoksen aikaisemmin toteutetuissa rakennushankkeissa on myös asetettu tarkat mm. mitoitukseen ja talouteen liittyvät reunaehdot, koska tavoitteena on sopijakuntien ja käyttäjien (esimerkiksi sopimuspalokunnat) tasapuolinen kohtelu. Käytännössä tämä on tarkoittanut suunnittelupohjana mitoitukseltaan noin 500 neliömetrin paloasemarakennuksia sekä pelastuslaitoksen ja sopijakuntien välisiä yhdenmukaisia vuokrasopimuksia.

Rakennuspaikaksi on Naantalin kaupungin toimesta määritetty sama tontti kuin missä nykyinen/purettava paloasemakiinteistö sijaitsee. AP Rakennuslaskenta Oy on laatinut hankkeesta kustannusarvion 6.8.2019. Kustannusarvion loppusumma oli tuolloin 1 515 813 euroa (alv 0 %). Hankkeen suunnittelua on kustannusarvion laatimisen jälkeen jatkettu. Hankemäärärahaa on sen takia hieman korotettu kaupungin talousarviossa (1 570 000 euroa, alv 0%). Irtaimistokustannuksiksi on arvioitu 5.000 euroa sekä toiminnan kojeisiin ja laitteisiin on arvioitu kustannuksiksi 5.000 euroa. Irtaimisto- ja konekustannuksiin käyttäjän tulee varautua omassa talousarviossaan. Kustannukset vastaavat aikaisemmin toteutettuja hankkeita. Rakennettavasta paloasemarakennuksesta laaditaan Naantalin kaupungin ja pelastuslaitoksen välinen vuokrasopimus, joka luonnoksena esitellään mm. hankesuunnitelman kanssa lautakunnalle. Hankkeeseen on haettu Palosuojelurahaston avustusta.

Oheismateriaali 1Hankesuunnitelma

Oheismateriaali 2Julkisivukuva

Oheismateriaali 3Pohjapiirros 1. krs

Oheismateriaali 4Pohjapiirros 2. krs

Oheismateriaali 5Kustannusarvio

Oheismateriaali 6Vuokrasopimusluonnos

Pelastusjohtaja Jari Sainio:

EhdotusVarsinais-Suomen aluepelastuslautakunta päättää osaltaan hyväksyä Rymättylän (Naantali) paloaseman hankesuunnitelman, vuokrasopimusluonnoksen ja kustannusarvion 1 570 000 euroa. Lisäksi Varsinais-Suomen aluepelastuslautakunta päättää valtuuttaa pelastusjohtajan neuvottelemaan sekä allekirjoittamaan vuokrasopimuksen periaatteiltaan yhdenmukaiseksi, muiden sopijakuntien kanssa neuvoteltujen vuokrasopimusten kanssa.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

tiedNaantalin kaupunki
tiedKallio Sasu
tiedMäntylä Jouni
tiedSärmä Mikko