Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Varsinais-Suomen aluepelastuslautakunta8405.12.201820

14133-2018 (09 05 00)

Nuohouspalveluiden järjestäminen 1.1.2019 alkaen

Tiivistelmä: -

Vsaluelk § 84

Pelastuspäällikkö Mika Viljanen 28.11.2018:

Sisäministeriössä on ollut käynnissä pelastustoimen uudistamishanke, jonka tavoitteena on ollut karsia kuntien tehtäviä, purkaa normeja ja lisätä kilpailua. Uudistushankkeen yhteydessä on hallitus tehnyt esityksen eduskunnalle pelastuslain muuttamisesta nuohousta koskevan sääntelyn uudistamiseksi. Eduskunta on 13.11.2018 hyväksynyt hallituksen esityksen ja muutettu pelastuslainsäädäntö astuu voimaan 1.1.2019 alkaen. Pelastuslain astuessa voimaan, myös olemassa olevat nuohouspalvelusopimukset päättyvät.

Käytännössä lainsäädännön muutos tarkoittaa sitä, että alueen pelastustoimelta poistetaan velvoite huolehtia nuohouspalvelujen järjestämisestä alueellaan. Tämä tarkoittaa elinkeinonharjoittamista rajoittavan piirinuohousjärjestelmän ja nuohouspalvelujen hintasääntelyn loppumista. Alueen pelastustoimelta poistetaan myös mahdollisuus tuottaa nuohouspalveluja omana työnään. Koko maassa siirrytään nuohouspalvelujen vapaaseen tarjontaan 30.6.2019 mennessä.

Nykyisen pelastuslain mukaan alueen pelastustoimi vastaa nuohouspalvelujen asianmukaisesta järjestämisestä voimassa olevan palvelutasopäätöksen mukaisesti. Varsinais-Suomen pelastustoimen alueella nuohoustoimi järjestetään aluepelastuslautakunnan päätöksen mukaisesti siten, että alueella on käytössä piirinuohousjärjestelmä. Varsinais-Suomen alueella on tällä hetkellä 61 erillistä nuohouspiiriä, joissa kaikissa toimii itsenäisenä yrittäjänä toimiva piirinuohooja. Palvelutasopäätöksen mukaan nuohouspiirijakoa tai palvelujen tuottamistapaa voidaan muuttaa aluepelastuslautakunnan erillisellä päätöksellä palvelutasopäätöksen voimassaoloaikana.

Varsinais-Suomen pelastuslaitoksen ja nuohousalan yrittäjän välillä on tehty nuohouspalvelusopimus. Voimassa olevien nuohouspalvelusopimusten ehdoissa on maininta, jonka perusteella sopimus voidaan irtisanoa myös muusta tärkeästä syystä ilman kuuden kuukauden irtisanomisaikaa. Pelastuslaitos on konsultoinut asiassa Turun kaupungin sopimusjuridiikan asiantuntijoita, joiden tulkinnan mukaan nuohouspalveluiden järjestämistä koskeva lainsäädännön oleellinen muutos on riittävä peruste nopeutetulle sopimuksen irtisanomisprosessille. Nopeutettu irtisanomisprosessi voidaan käynnistää siinä tapauksessa, kun sopimuksen molemmat osapuolet sitä haluavat.

Osa nykyisistä piirinuohoojista on jo esittänyt halukkuutensa irtisanoa osaltaan nuohouspalvelusopimuksensa nopeutetulla aikataululla ja ilman 6 kuukauden irtisanomisaikaa. Varsinais-Suomen pelastuslaitos ei näe estettä nopeutetulle nuohouspalvelusopimusten irtisanomiselle. Nuohouspalvelusopimuksen lakkaamisen jälkeen kyseisen nuohouspiirin alueella on mahdollista harjoittaa vapaasti nuohouspalveluiden elinkeinotoimintaa lainsäätäjän tahtotilan mukaisesti.

Pelastusjohtaja Jari Sainio:

EhdotusAluepelastuslautakunta merkitsee pelastuslainsäädännön muutoksen nuohouspalveluiden järjestämisestä tiedokseen. Lisäksi aluepelastuslautakunta päättää valtuuttaa pelastusjohtajan irtisanomaan nuohouspalvelusopimuksia yhdessä ao. nuohouspalvelun tuottajan kanssa ilman irtisanomisaikaa.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

tiedVarsinais-Suomen alueen piirinuohoojat