Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Varsinais-Suomen aluepelastuslautakunta8305.12.201819

14060-2018 (01 02 01)

Varsinais-Suomen aluepelastuslaitoksen tulospalkkio vuodelle 2019 (valvonnan, varau-tumisen, pelastustoiminnan, ensihoidon, koulutuksen ja viestinnän, hallinnon ja teknisen palveluyksiköt)

Tiivistelmä: -

Vsaluelk § 83

Hallinto- ja henkilöstöpäällikkö Pertti Soininvaara ja henkilöstösuunnittelija Anita Reiman

Varsinais-Suomen pelastuslaitoksen tavoitteena on ollut nykyisten resurssien tehokkaampi hyödyntäminen ja mm. hallintoa keskittämällä saada entistä enemmän resursseja ennaltaehkäisevään työhön sekä ammattitaitoa kehittämällä ja ylläpitämällä tehostaa toimintoja. Tavoitteiden saavuttaminen edellyttää nykyisten toimitapojen läpikäyntiä, yhdenmukaisuutta ja tehostamista. Lisäksi tarvitaan uusien toimintatapojen kehittämistä ja ennen kaikkea koko henkilöstön sitoutumista yhteisten tavoitteiden saavuttamiseen. Yhteiset tavoitteet on määritelty pelastustoimen palvelutasopäätöksessä.  Tavoitteena on saada henkilöstö sitoutumaan ja osallistumaan palvelutasopäätöksen toteuttamiseen kokonaisvaltaisesti.

Tulospalkkiomittareissa (valvonta, varautumien, pelastustoiminta, ensihoito ja koulutus) on lähdetty siitä, että työntekijä voi omalla aktiivisuudellaan ja työnantaja asettamalla tavoitteita vaikuttaa koko pelastuslaitoksen toiminnan tehokkuutta nostavasti. Tulospalkkiojärjestelmä toimii esimiehen työnohjauskeinona sekä toimintojen kehittämisessä ja tuottamisessa.

Tulospalkkiojärjestelmä on edistänyt mm. sitä, että pelastuslaitoksen toimintamenot ovat valtakunnan keskiarvoa alhaisemmat, työvoiman käyttö on laskenut, ja tekemisen vaikuttavuutta on pystytty korostamaan.

Varsinais-Suomen pelastuslaitos toteaa, että lähtökohdat ja tavoitteet pelastuslaitoksen tulospalkkion maksamiselle ovat perustuneet pelastustoimen palvelutasopäätökseen ja siitä laadittuun toteuttamisohjelmaan (strategia), BSC-kortistoon sekä henkilöstösuunnitelmaan. Pelastustoimen palveluiden laatu ja toiminnan taloudellisuus riippuu henkilöstön sitoutumisesta yhteisiin tavoitteisiin.

Varsinais-Suomen pelastuslaitoksessa on valmisteltu ehdotus valvonnan, varautumisen, pelastustoiminnan, ensihoidon, koulutuksen, hallinnon ja teknisen palveluyksikön henkilöstön tulospalkkioihin vuodelle 2019. Tulospalkkiojärjestelmät jakaantuvat alajärjestelmiin, jotka eroavat toisistaan lähinnä painokertoimien sekä henkilöstöryhmien sektorikohtaisten mittareiden osalta. Yhteisenä mittarina on taloudellisuus. Taloudellisuutta mitataan talousarvion ja tilinpäätöksenmenojen vertailulla. Taloudellisuutta mittaavalla mittarilla talousarvion menojen toteutuma 99 % - 100,2 %:sti oikeuttaa 50 % - 100 %:n tulospalkkio-osuuteen tällä mittarilla.

Tulospalkkioasia on käsitelty aluepelastuslaitoksen yhteistyötoimikunnan kokouksessa 19.11.2018.

Ketkä kuuluvat tulospalkkion piiriin:

Vuonna 2019 tulospalkkion piiriin kuuluvat kaikki valvonnan, varautumisen, pelastustoiminnan, ensihoidon, koulutuksen, hallinnon ja teknisen palveluyksiköiden henkilöstö.    

Seuranta-ajanjakso:

Seurantajakso on koko vuosi 2019.

Maksettavan tulospalkkion määrä:

Tulospalkkioina maksetaan enintään 4 % tulospalkkion piiriin kuuluvien henkilöiden varsinaisen palkan mukaan laskettavista vuosiansioista, kuitenkin enintään 1.500 €. Kunkin henkilökohtainen maksuprosentti määräytyy yksilötason ja oman ryhmätasonmittareiden arvojen mukaan kerrottuna näiden tasojen painokertoimilla.

Palvelussuhteen alkamisen ja päättymisen vaikutus:

Henkilö, jonka palvelussuhde alkaa kesken seurantajakson, saa tulospalkkion työssäoloajan suhteessa. Henkilö, jonka palvelussuhde päättyy kesken seurantajakson muusta kuin eläkkeelle jäämisen johdosta, ei saa tulospalkkiota ao. seurantajaksolta.

Tulospalkkion maksaminen edellyttää vähintään 6 kuukauden palvelussuhdetta/ työssäoloa seurantajakson päättymiseen mennessä.

Työnteon määräaikaisen keskeytyksen vaikutus tulospalkkioon:

Työnteon määräaikaisesti keskeytyessä maksetaan tulospalkkio vain työajan suhteessa vuosityöaikaan.

Keskeytettäessä työnteko palkattomalla virkavapaalla toisen työnantajan palvelukseen siirtymisen johdosta ei tulospalkkiota makseta.

Henkilöiden tulospalkkioiden suuruuden määräytyminen:

Henkilön tulospalkkion määrä määräytyy saavutetun tason pisteiden ja painokertoimien tulojen summasta, joka jaetaan maksimipistemäärän ja 4 %:n tulospalkkiokaton mukaan määräytyvällä jakajalla. Saatu prosenttiluku kerrotaan edelleen prosenttiluvulla, joka riippuu tehtävien osuudesta henkilön toimenkuvasta ja tehtävistä. Saatu tulos on ko. henkilön tulospalkkion maksuprosentti vuosiansioista.

Hallinnon ja teknisen sekä operatiivisen palvelualueen päällystöviranhaltijoiden (mm. palopäällikkö, palomestari, vuoromestari, asemamestari) ja johtoryhmän tulospalkkio määräytyy pelastustoiminnan, ensihoidon, valvonnan, varautumisen sekä koulutuksen suoritteiden keskiarvosta. Hallinnon ja teknisen palveluyksikön työtehtävät ja suoritteet poikkeavat henkilöittäin, joten mitattavaa mittaristoa suoritteineen ei voi toteuttaa. Tasapuolisuuden vuoksi hallinnon ja teknisen palveluyksikön sekä pelastuksen päällystöviranhaltijoiden tulospalkkioprosentti lasketaan muiden palveluyksiköiden keskiarvon mukaan. Hallinnon palveluyksikön työtehtävät ovat lisääntyneet ja sitä vastoin henkilöstömäärä on huomattavasti vähentynyt (mm. eläköitymiset), joten tämä otetaan huomioon hallinnon tulospalkkioprosenttia määriteltäessä.

Liitteenä palveluyksiköittäin tulospalkkion maksamisen perusteet / tavoitteet Varsinais-Suomen aluepelastuslaitoksessa vuodelle 2019.

Liite 1Pelastustoiminnan palveluyksikön tulospalkkiomalli ja selitysosa vuodelle 2019

Liite 2Ensihoidon palveluyksikön tulospalkkiomalli ja selitysosa vuodelle 2019

Liite 3Varautumisen palveluyksikön tulospalkkiomalli ja selitysosa vuodelle 2019

Liite 4Koulutuksen ja viestinnän palveluyksikön tulospalkkiomalli ja selitysosa vuodelle 2019

Liite 5Valvonnan palveluyksikön tulospalkkiomalli ja selitysosa vuodelle 2019

Liite 6Viesti- ja johtokeskuksen tulospalkkiomittarit 2019 (TIKE)

Pelastusjohtaja Jari Sainio:

EhdotusVarsinais-Suomen aluepelastuslautakunta päättää aluepelastuslaitoksen valvonnan, varautumisen, pelastustoiminnan, ensihoidon, hallinnon, koulutuksen ja teknisen toiminnan palveluyksikköjen tulospalkkiojärjestelmät vuodelle 2019 liitteissä 1 - 6 esitettyjen periaatteiden mukaisesti. Tulospalkkiokatto määräytyy pelastuslaitoksen taloudellisen tuloksen ja vuoden 2019 talousarvion mukaan.

Pelastusjohtaja hyväksyy lasketut henkilökohtaiset euromäärät ennen palkkioiden maksamista huomioiden tulospalkkiokaton ja mahdollisen palkkausjärjestelmän tarkistuksen.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

tiedKonsernihallinto, strateginen HR
tiedJokinen Kaija
tiedJyrkkänen Vesa
tiedKaituri Juho
tiedKontio Mika
tiedKoskinen Kirsi
tiedLahtinen Timo
tiedLeino Kari
tiedLindström Torbjörn
tiedNenonen Petri
tiedSoininvaara Pertti
tiedSärmä Mikko
tiedTassila Petri
tiedViljanen Mika
tiedVirto Juha


Liitteet:

Vsaluelk § 83
Liite 1:Pelastustoiminnan palveluyksikön tulospalkkiomalli ja selitysosa vuodelle 2019
Liite 2:Ensihoidon palveluyksikön tulospalkkiomalli ja selitysosa vuodelle 2019
Liite 3:Varautumisen palveluyksikön tulospalkkiomalli ja selitysosa vuodelle 2019
Liite 4:Koulutuksen ja viestinnän palveluyksikön tulospalkkiomalli ja selitysosa vuodelle 2019
Liite 5:Valvonnan palveluyksikön tulospalkkiomalli ja selitysosa vuodelle 2019
Liite 6:Viesti- ja johtokeskuksen tulospalkkiomittarit 2019 (TIKE)